Politika
64 feliratkozó
több mint 4 éve
Ha annyi kiló a krumpli isDe az elmúlt 10 évből kiindulva nem kepődnék meg semmint. Viszont a Fidesz nem az iskolázottságra menne rá. Ahány gyereked van, annyival szorzódik a szavazatod értéke. Így már nem is tetszik annyira mi? 😀Sámuel Kolompár from Borsodszabolcsnádalja likes this.
samu09
Kampman

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 4 éve
De az elmúlt 10 évből kiindulva nem kepődnék meg semmint. Viszont a Fidesz nem az iskolázottságra menne rá. Ahány gyereked van, annyival szorzódik a szavazatod értéke. Így már nem is tetszik annyira mi? 😀Sámuel Kolompár from Borsodszabolcsnádalja likes this.
samu09
több mint 4 éve
Csak azért, mert valaki iskolázottabb, még nem jelenti azt, hogy hasznosabb a társadalomnak, sőt. Egy középfokú végzettséggel rendelkező repülőgép szerelő, akinek a munkáján életek százai múlnak naponta, kisebb szavazattal bírjon, mint azé a referennsé, aki a repülőgép szerelő bérszámfejtését csinálja egy bsc diplomával?Mi lenne? Néhány kiragadott egyén nem fogja a rendszert megváltoztatni. Itt társadalmi réteg szinten kell vizsgálni és matekolni. Összességében az ilyen szélsőséges kilengések minimálisak lesznek. Endernek sem értettem már ezt a diplomás alkoholista csőcseléket. De nem is biztos, hogy akarom, mert gyanítom csak valami három kocsmatúrát tartó örökbölcsész életművészre van alapozva.Természetesen lehet ezt finomhangolni, de az én utópisztikus kis világomban, valahogy így működne, mint egy modernkori politeia. Igenis meg kell különböztetni a szavazati jogát a háromdiplomás, világotlátott, értelmiséginek, a borsodi faluban egész életében segélyen élő alkoholista csőcseléktől.És ha a világlátott, urbánus értelmiségi mentálisan megzuhan vagy csak a karrierje szarul alakul és dühében egy náci pártra szavaz, míg a borsodi alkoholista leszavazna egy ártalmatlan szocdem pártra, akitől csak annyit vár, hogy hátha kiemelik őt a nyomorból, akkor mi lesz?
Hanni
Kampman
Ne haragudjatok, de ezekkel nem bontjátok meg a rendszert.
Change my mind 😀
Hanni
Ezzel csak a társadalmi feszültséget lehetne növelni.
De az elmúlt 10 évből kiindulva nem kepődnék meg semmint. Viszont a Fidesz nem az iskolázottságra menne rá. Ahány gyereked van, annyival szorzódik a szavazatod értéke. Így már nem is tetszik annyira mi? 😀
több mint 4 éve
Mi lenne? Néhány kiragadott egyén nem fogja a rendszert megváltoztatni. Itt társadalmi réteg szinten kell vizsgálni és matekolni. Összességében az ilyen szélsőséges kilengések minimálisak lesznek. Endernek sem értettem már ezt a diplomás alkoholista csőcseléket. De nem is biztos, hogy akarom, mert gyanítom csak valami három kocsmatúrát tartó örökbölcsész életművészre van alapozva.Természetesen lehet ezt finomhangolni, de az én utópisztikus kis világomban, valahogy így működne, mint egy modernkori politeia. Igenis meg kell különböztetni a szavazati jogát a háromdiplomás, világotlátott, értelmiséginek, a borsodi faluban egész életében segélyen élő alkoholista csőcseléktől.És ha a világlátott, urbánus értelmiségi mentálisan megzuhan vagy csak a karrierje szarul alakul és dühében egy náci pártra szavaz, míg a borsodi alkoholista leszavazna egy ártalmatlan szocdem pártra, akitől csak annyit vár, hogy hátha kiemelik őt a nyomorból, akkor mi lesz?
Hanni
Kampman
Ne haragudjatok, de ezekkel nem bontjátok meg a rendszert.
Change my mind 😀
több mint 4 éve
Természetesen lehet ezt finomhangolni, de az én utópisztikus kis világomban, valahogy így működne, mint egy modernkori politeia. Igenis meg kell különböztetni a szavazati jogát a háromdiplomás, világotlátott, értelmiséginek, a borsodi faluban egész életében segélyen élő alkoholista csőcseléktől.És ha a világlátott, urbánus értelmiségi mentálisan megzuhan vagy csak a karrierje szarul alakul és dühében egy náci pártra szavaz, míg a borsodi alkoholista leszavazna egy ártalmatlan szocdem pártra, akitől csak annyit vár, hogy hátha kiemelik őt a nyomorból, akkor mi lesz?
Hanni
Szerkesztette: Kampman
több mint 4 éve
Teljesen digitalizált választás és oktatasi nyilvántartás alapú iskolázottsági szorzók?Dehogy kell. Egy diplomás alkesz csőcselék rosszabb, mint egy írástudatlan alkesz csőcselék. Az kellenne még, hogy többet érjen a szavazata. Ráadásul ellentmondana az alapelvnek: mindenki magáért szavaz.
Aki nem végez el általános iskolát, ne legyen szavazati joga (értem, hogy van aki olyan szerencsétlen sorsú, hogy dolgoznia kell 12-13-14 évesen, de mind tudjuk, hogy nem ezek az emberek teszik ki ennek a halmaznak a nagyrészét. Akinek pedig ez fontos, lehessen esti iskolában abszolválni). Ez jelentene 1 alap szavazatot
Érettségi/technikum/szakma 2 szavazat
Felsőoktatás BA szintig 3 szavazat
MA/Dr/másodikBA 4 szavazat
Phd/isten tudja milyen tudományos fokozat 5 szavazat
Ezen kívül pedig lehetne extrákat szerezni, például minden második komplett minimum középfokú nyelvizsga után 1et.
Természetesen lehet ezt finomhangolni, de az én utópisztikus kis világomban, valahogy így működne, mint egy modernkori politeia. Igenis meg kell különböztetni a szavazati jogát a háromdiplomás, világotlátott, értelmiséginek, a borsodi faluban egész életében segélyen élő alkoholista csőcseléktől.
Hanni
több mint 4 éve
Teljesen digitalizált választás és oktatasi nyilvántartás alapú iskolázottsági szorzók?Aki nem végez el általános iskolát, ne legyen szavazati joga (értem, hogy van aki olyan szerencsétlen sorsú, hogy dolgoznia kell 12-13-14 évesen, de mind tudjuk, hogy nem ezek az emberek teszik ki ennek a halmaznak a nagyrészét. Akinek pedig ez fontos, lehessen esti iskolában abszolválni). Ez jelentene 1 alap szavazatot
Érettségi/technikum/szakma 2 szavazat
Felsőoktatás BA szintig 3 szavazat
MA/Dr/másodikBA 4 szavazat
Phd/isten tudja milyen tudományos fokozat 5 szavazat
Ezen kívül pedig lehetne extrákat szerezni, például minden második komplett minimum középfokú nyelvizsga után 1et.
Természetesen lehet ezt finomhangolni, de az én utópisztikus kis világomban, valahogy így működne, mint egy modernkori politeia. Igenis meg kell különböztetni a szavazati jogát a háromdiplomás, világotlátott, értelmiséginek, a borsodi faluban egész életében segélyen élő alkoholista csőcseléktől.
több mint 4 éve
Szerkesztői döntés: a személyeskedő részeket kispoilereztem, az érdemi részt hagytam meg. Aki akarja elolvassa, aki akarja nem.|
Varj, pont par napja kerted ki, hogy miert ideztem a te hsz-ed is egy komment alatt, amiben nem csak neked reflektaltam,mert azt nem temondtad. Akkor ne menjunk mar el ilyen iranyba, hogy kedvedre pocskondiazol, aztan ode lokod,hogy akinek nem inge ne vegye magara. Mert egyreszt ez paraszt viselkedes, masreszt meg ha mastol ennek tizedet kikered, akkor tartsd magad te is a sajat sztenderjeidhez.undisputedlyKellett vagy negyed óra míg rájöttem 😀 Dehogy kértem ki magamnak, többszöri elolvasásra sem értettem, hogy miben nem értünk egyet. Jól mutatja egymás iránti attitűdünket: a másik mindig azt feltétezi, hogy az egyik kötözködni akar. Lehet, hogy túllőttem a célon, de a jobbos "régen minden jobb volt" attitűd idegesítő. Ezzel akartalak szembesíteni. Részemről ha válaszolsz is, én ezt a részét szeretném lezárni a beszélgetésnek. |
Hogy ne beszelnel. Jelenleg 18 ev a hatar, szerinted a 16 evesnek is joga kellene legyen, mert tinedszer korban mar el tudja magat helyezni a vilagban stb., tehat arrol a 2 eves idointervallumrol beszelsz ami a jelenlegi es a 16 eves jogosult kozott fennall. Erre irtam, hogy ugyanezen logika menten a 14 evest ugyanigy megilleti. Ugyanigy csak 2 eves intervallumot kell visszalepni, uyganigy kozepiskolas stbstb.undisputedlyErre később válaszolok érdemben, nem akarom elhagyni a logikai lehetőséget.
Dehogynem lenne mi? Pont errol beszelunk es beszelsz te is. kikelsz a magyar felnott lakossag ellen, hogya legtobb hulye es hisz a t-rex lovaglo emberekben stb. Akkor fogadd el, hogy mindenkinek jar egy bizonyos velelmezett belatasi kepesseg megszerzese utan es ne lovagolj azon, hogy ki hisz a T-rexekben vagy sem. Nekem meg az a velemenyem,hogy elmeleti szinten lehetne ertelmi/muveltsegi szinthez kotni, de az "igazsagos" megvalositasa ennek jelenleg lehetetlen, igy marad a jelenlegi rendszer.undisputedlyEgy ideális világban pont, hogy nekik is lenne szavazati joguk. Nem tartok ideális világnak olyan világot, ahol nincs általános választójog.
Az érvelésem része, az hogy amit felhánytorgatsz a 16 éveseknek, az pont jelen van a felnőttek között is. Tehát a 16 éveseket azért kizárni a választójogból, mert nem tudnak megszólalni az orvosnál nem jó érv, mert nem kizárólag rájuk jellemző tulajdonság, hanem széleskörben jellemző tulajdonsága a sokaságnak. Amire rá akartalak vezetni, hogy ugyanannyira tudatlan a felnőtt lakosság is, mint a fiatalabb.
Sőt, a rendelkezésemre álló adatok alapján, sok kérdésben egyébként tudatossabbak.
|
Megint projektalsz, mert nem irtam semmi ilyet.undisputedlyMilyen megint? Ez a te érvelési technikád, egyébként minden jogász haverom csinálja 😊
Dehogynem írtál, ez volt a kiinduló pontja az érvelésednek, hogy azért ne legyen szavazati joguk, mert balosak. |
Keversz ket dolgot ugy,hogy igazodjon a mondandodhoz, ha meg nem teszi, akkor figyelmen kivul hagyod 😊 Most akkor dontsd el, hogy mi tesz valakit alkalmassa arra, hogy szavazzon. Valamilyen a szemelyeben meglevo, szemelyehez tapado kepesseg/keszseg/teny vagy valamely mesterseges jogi konstrukcio (SOCIAL CONSTRUCT ahogyan te hivtad). Mert minden, az utobbira vonatkozo erved parba allithato azzal, hogy bizony a PTK meg 18 evtol tekint valakit nem kiskorunak foszabalykent. Es ha a social constructokat versenyeztetjuk, akkor bizony a PTK all a pole pozicioban. Ez viszont ervenyteleniti az ervrendszered, tehat figyelmen kivul hagyod, mert kikelsz a social construct ellen, mondvan a 18. eletev is csak egy kozuluk, majd jossz a tobbi hasonlo mesterseges konstrukcioval, hogy validalt az allaspontod.undisputedlyNope. Pont, hogy nem (ahogy fent is írtam): csak az általános választójog elfogadható megoldás, képességek alapján nem lehet senkit kizárni. Nem én akartam kizárni a 16 éveseket képességeik szerint.
Teljesen igazad van a kiskorúság kérdésében, de közben számos helyen eltér tőle a magyar jog is, én nem látom, hogy azon kívül, hogy azt mondjuk, hogy ez így van (tehát létrehoztunk egy társadalmi konstrukciót (jajj) ) mi akadálya van ebben a tekintben eltérni tőle. Ahogy el is tértek tőle már több országban.
Egyébként vicces, hogy önkéntelenül belementünk a magyar jogba 😀
És szerintetek ha egy 16 éves választhat, akkor választható is lenne?Továbbra sem látom, hogy miért nem lehet a kettőt elválasztani, azon kívül, hogy ezt mondjuk.
Sobri Jóska
Igen, sok 30 eves sem, de ahogyan mar 10x megbeszeltuk, a jogalkoto nem mehet oda minden egyes allampolgarhoz, hogy felmerje az ertelmi/ismerebirtoklasi szintjet. Ezert hoz egy velelmet. Azt mondja, aki 18. eletevet betolti, szavazhat, mert altalanossagban ugy latjuk, ettol a kortol mar rendelkezik a szukseges belatasi keszseggel. Ezt a velelmet azert hozta, mert lehetetlen mas modon, demokratikusan, kivitelezhetoen ennyi allampolart adminisztralni (legalabbis az volt, amikor meghoztak ezt a rednszert) plusz meg szamtalan polgari jogi jogfejlodesi harc is tamogatta ezt az altalanos valasztojogot. Ezert nincs a 18 ev alattiaknak. undisputedlyRendben, ezt értem. Továbbra is azt gondolom, hogy ez egy vélelem, ami megdönthető. Nincs igazi biológiai, pszichológiai vagy egyéb oka, csak az általunk alkotott vélelem.
Ok, dobalozhatunk azzal, hogy ki mivel foglalkozik meg milyen ugyekben es hogyan vett reszt a politikahoz kapcsolodo support szegmensekben, de akkor legalabb ne azzal tedd,a mi targyilag tok nem relevans ahhoz, amit mondasz.undisputedlyDe az. Mivel van több ország, ahol már 16 év a választási korhatár (egyébként Németország néhány tartományában is annyi), volt releváns, primer adat ennek a kutatására. Ausztriában pl. a parlamentben 2%-ról 10%-ra nőtt a 30 év alatti képviselők száma, de az átlagéletkor is csökkent. Végeztünk saját kutatásokat, amiből az derült ki, hogy a fiatalok sokkal szívesebben választanak fiatalabb politikusokat, sokszor még úgyis, ha nem teljesen értenek vele egyet mindenben. Hajlamosabbak bízni egy fiatalabb képviselőben, mint egy idősebben. Így logikus, hogy ha őket nagy számban szeretné egy politikai erő megszólítani, akkor ahhoz fiatalabb politikusok kellenek. A skót függetlenségi referendumon is szavazhattak a 16 évesek, ott azt találták más kutatók, hogy ha fiatalok szólítják meg őket, akkor nagyobb eséllyel szánják rá magukat a szavazásra, és mindegy volt hogy maradás vagy távozás párti fiatalokról volt szó. Egyértelműen arra jutottunk, hogy ha két idős közül kell választani, akkor szignifikánsan kevesebben mennek el szavazni, mintha van köztük egy fiatalabb jelölt. Ha az a jelölt centrista, akkor 70%-ban ő nyert. Az inkább jobbosok és inkább balosok is szívesebben szavaztak egy fiatal centristára, mint egy idősre, akivel közelebb volt a politikai véleményük. Viszont nem szavazott le egy fiatal balosra egy inkább jobbos, szóval tudatosak voltak politikailag ennyire. A szélsőségesebben gondolkodók inkább nem szavaztak volna, ha nem volt nekik tetsző jelölt, tehát átverni nem lehetett őket, főleg azoknak, akiknek karakteres véleménye volt.
Egyébként Ausztriában kutattak is a témában ( www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4020373/), ahol kiderült, hogy a fiatalok semmivel sem rontják a szavazás minőségét. Sőt arra jutottak, hogy a 18-21 évesek sokkal kevésbé szavaznak, a 16 évesek pedig képesek önállóan döntéseket hozni. Arra jutottunk egy másik saját kutatás során, hogy a 16 évesek sokkal tudatosabbak, akár melyik oldalra is szavazzanak. Minden, a témával kapcsolatos kutatás azt támasztja alá, hogy sokkal inkább szavaznak elvek mentén, mint a későbbiek.
Egyébként az általad említett próba szavazás a németeknél rigged volt, mert eleve csak a balosokat mozgosították rá, nem is volt általános és egyébként is balos régióban tartották. Egyébként van olyan tartomány, ahol helyi választáson szavazhatnak 16 évesek.
|
Azt mar meg em emlitem, hogy megint aldozati szerepet veszel fel es olyan szavakat adsz a szamba, amiket nem mondtam. (Tudod, a sirasos kommented akaratlanul is beuszik a gondolataim koze).Szerintem te veszed fel az áldozati jobboldali pózt, akit mindenki bánt, és te adsz szavakat a számba. Maradjunk annyiba, hogy én igyekszem visszavenni az ezirányú előítéletemet, remélem ez kölcsönös lesz. |
undisputedly
....csebiott a tanulmány fent, amit még korábban kerestél 😉
egyébként Málta 2018-ban levitte 16 évre a szavazási korhatárt, szóval elsőkézből meg tudod nézni 😊

több mint 4 éve
Jah, Sobri sem a régi…Gyurma vs UndiHol van ez a régi Soldi vs. Sobri csatákhoz képest?
Match 344.
FIGHT!
#JC6
Amikor 30 oldalon át ment a vita, de legkésőbb a 10. körül már tényleg senki se tudta, hogy hol kezdődött (vagy hogy mi értelme van egyáltalán).
Kampman
több mint 4 éve
Osztrákoknál 16, görögöknél 17 éves kortól lehet már szavazni, de nem hinném, hogy akár egy falu képviselő testületébe bekerülhetnek fiatalkorúak. Azt hiszem a 18 éves határ ezekben az országokban is fennáll ennek ellenére.Negritispeterk2005Gyurma PappaÉs szerintetek ha egy 16 éves választhat, akkor választható is lenne?
Mondjuk alapíthat pártot, azt vezetve nyerhet választást és lehetne 16 évesen miniszterelnök? Miközben jogilag kiskorú?
Majd az anyja aláír helyette?
Ez csak szerintem ellentmondásos?
A választási/választhatósági korhatár az logikusan csak a felnőttkorúság határa lehet, vagy afölött. Alatta biztos nem.
Sobri Jóska
több mint 4 éve
Negritispeterk2005Gyurma PappaÉs szerintetek ha egy 16 éves választhat, akkor választható is lenne?
Mondjuk alapíthat pártot, azt vezetve nyerhet választást és lehetne 16 évesen miniszterelnök? Miközben jogilag kiskorú?
A választási/választhatósági korhatár az logikusan csak a felnőttkorúság határa lehet, vagy afölött. Alatta biztos nem.
Sobri Jóska
több mint 4 éve
Negritis
peterk2005
Gyurma PappaÉs szerintetek ha egy 16 éves választhat, akkor választható is lenne?
több mint 4 éve
Varj, pont par napja kerted ki, hogy miert ideztem a te hsz-ed is egy komment alatt, amiben nem csak neked reflektaltam,mert azt nem temondtad. Akkor ne menjunk mar el ilyen iranyba, hogy kedvedre pocskondiazol, aztan ode lokod,hogy akinek nem inge ne vegye magara. Mert egyreszt ez paraszt viselkedes, masreszt meg ha mastol ennek tizedet kikered, akkor tartsd magad te is a sajat sztenderjeidhez.neked jarja at minden kommented ez a zsigeri gyulolet valami ellen amit te klasszik jobboldalai/altright vagy tudom is en is minek tutalsz. A fenti temakat sem emlegette senki a belatasi kepesseg kapcsan, te rangattad ide. Akkor most ki sir? Ugy csinalsz, mintha valami 78 eves karrier politikussal vitatkoznal aki lenez minden not akinek 18 evesen nincs mar gyereke, aki szexista meg minden sztereotip rossz jobbos policy orzoje 😊Baszki, úgy beszélsz mint egy 78 éves karrier politikus: régen minden jobb volt, ez a generáció már éretlenebb, hová lesz a világ, sorolhatnám. Ironizáltam, te meg visszaakarod projektálni rám. Az, meg hogy utálom a nácikat (az alt right meg az), meg nem egy túl nagy analízis, én írtam le két oldallal ezelőtt 😀
undisputedly
Ezt is mondtam már: ha nem inged, ne vedd magadra. Valahogy ez nem sikerül...
Gyurma Pappa
Forditva ulsz a lovon, igy nem csoda, hogy igy latod. Az allitaosm az volt, hogy szerintem nem erettebbek a mai fiatalok, a mostani balos koalicio csak azert szallitja le a valasztoi korhatart, mert abban a demografiai csoportban joval kedvezobb szavazati aranyt szereznek, mint a 18+ tarsadalom egeszeben. Ezt azzal megervelni, hogy de a mostani 16 evesek milyen erettek (erettebbek, mint regen), szvsz nem allja meg a helyet.Ezt megbeszéltük. Szerintem meg valid érv. Gyurma Pappa
Mivel Negritis felvetette, hogy a lanyok mar 9 eves korukban pubertyba mennek at, ezert fejtettem ki jobban a velemenyem . undisputedly
Hogy ne beszelnel. Jelenleg 18 ev a hatar, szerinted a 16 evesnek is joga kellene legyen, mert tinedszer korban mar el tudja magat helyezni a vilagban stb., tehat arrol a 2 eves idointervallumrol beszelsz ami a jelenlegi es a 16 eves jogosult kozott fennall. Erre irtam, hogy ugyanezen logika menten a 14 evest ugyanigy megilleti. Ugyanigy csak 2 eves intervallumot kell visszalepni, uyganigy kozepiskolas stbstb.Ahja. Ertem. Tehat 14-16 ev kozott rengeteget szamit az a 2 ev, de 16 es 18 eves kozott gyakorlatilag nincs kulonbseg 😀 Oke. undisputedlyBocs, de én ezt nem mondtam. Azt mondta, hogy a 14 évest nem tartom rá érettnek, egy 16 évest igen. Nem beszéltem 16-18 év között eltelt időszakról. Gyurma Pappa
Dehogynem lenne mi? Pont errol beszelunk es beszelsz te is. kikelsz a magyar felnott lakossag ellen, hogya legtobb hulye es hisz a t-rex lovaglo emberekben stb. Akkor fogadd el, hogy mindenkinek jar egy bizonyos velelmezett belatasi kepesseg megszerzese utan es ne lovagolj azon, hogy ki hisz a T-rexekben vagy sem. Nekem meg az a velemenyem,hogy elmeleti szinten lehetne ertelmi/muveltsegi szinthez kotni, de az "igazsagos" megvalositasa ennek jelenleg lehetetlen, igy marad a jelenlegi rendszer.Egy idealis vilagban nekik sem lenne. Viszont a modern demokraciakban megvalosithatatlan az ertelmi/belatasi cenzus elvegzese minden egyes allampolgarnal. Jobb lenne? Valoszinuleg igen. Ezert lett huzva egy korhatar, amit elfogadott a tarsadalom, hogy valoszinuleg az a legjobb megoldas.undisputedlyJajj. Dehogynem lenne. Ki fogja eldönteni, hogy ki elég okos szavazni. Te vagy én? Lenne metszet, de ugye azt könnyen belátod, hogy több lenne a ki maradó mindkét oldalon 😊Gyurma Pappa
Megint projektalsz, mert nem irtam semmi ilyet.Azzal megindokolni egy jogkiterjesztest, hogy amugy sem fog majd a jogaval elni minden jogosult, az szerintem abszolut ertelmezhetetlen, igy nem is megyek bele.undisputedlyNem ezzel indokoltam, csak megjegyeztem, hogy az az aggodalmad, miszerint itt a 16 évesek majd tömegével döntik meg a jobboldali kormányokat túlzó. Gyurma Pappa
Keversz ket dolgot ugy,hogy igazodjon a mondandodhoz, ha meg nem teszi, akkor figyelmen kivul hagyod 😊 Most akkor dontsd el, hogy mi tesz valakit alkalmassa arra, hogy szavazzon. Valamilyen a szemelyeben meglevo, szemelyehez tapado kepesseg/keszseg/teny vagy valamely mesterseges jogi konstrukcio (SOCIAL CONSTRUCT ahogyan te hivtad). Mert minden, az utobbira vonatkozo erved parba allithato azzal, hogy bizony a PTK meg 18 evtol tekint valakit nem kiskorunak foszabalykent. Es ha a social constructokat versenyeztetjuk, akkor bizony a PTK all a pole pozicioban. Ez viszont ervenyteleniti az ervrendszered, tehat figyelmen kivul hagyod, mert kikelsz a social construct ellen, mondvan a 18. eletev is csak egy kozuluk, majd jossz a tobbi hasonlo mesterseges konstrukcioval, hogy validalt az allaspontod.Pont lent/fent keltel fel a SOCIAL CONSTRUCT ellen. A munkavallalas korhatara ugyanilyan SOCIAL CONTRSUT. Kedvere huzogathatja az illetekes jogalkoto. Most akkor megis elfogadjuk ezeket? (Mert ugye most azzal indoklod, hogy ezek a mesterseges hataridok tamogatjak, de mi a mogotte levo belatasi kepessegrol beszelunk). Mert akkor bedobom az ultimate social constructot. Ptk. szerint 18 ev alatti foszabalykent kiskoru. undisputedlyMegint nem akarod érteni. Ha 16 éves kortól dolgozhat, és ez tény, akkor miért nem szavazhat is. Te állítod, hogy kőbevésett, eredendő, biológia ok, sőt, meg így szoktuk.. hol is hallottam ezt az érvelésed...
Inkonzisztens a jog ebben a kérdésben, és az az érv, hogy ez a jog mindenhol, nem jó érv. Igen, a munkavállalás is lehetne 18 év. De nem az. Akkor a szavazás miért az?Gyurma Pappa
Igen, sok 30 eves sem, de ahogyan mar 10x megbeszeltuk, a jogalkoto nem mehet oda minden egyes allampolgarhoz, hogy felmerje az ertelmi/ismerebirtoklasi szintjet. Ezert hoz egy velelmet. Azt mondja, aki 18. eletevet betolti, szavazhat, mert altalanossagban ugy latjuk, ettol a kortol mar rendelkezik a szukseges belatasi keszseggel. Ezt a velelmet azert hozta, mert lehetetlen mas modon, demokratikusan, kivitelezhetoen ennyi allampolart adminisztralni (legalabbis az volt, amikor meghoztak ezt a rednszert) plusz meg szamtalan polgari jogi jogfejlodesi harc is tamogatta ezt az altalanos valasztojogot. Ezert nincs a 18 ev alattiaknak.Minden lehetosege. Es a gyakorlat azt mutatja, hogy meg a 18 evesek se igen vannak tisztaban a vilag dolgaival. Ugyanigy meg van amugy ez a lehetosege egy 14 evesnek is, ha csak ennyivel tudod alatamasztani.undisputedlySok 30 éves sincs tisztában. Nem érzem, hogy miért erőseb érv ellene, mint mellette.Gyurma Pappa
Es ugyanez a velelem implikalja nyilvan, hogy ha a 18. eletev a hatar, akkor a jogalkoto szerint alatta nincs ilyen keszseg, vagyis nem olyan altalanos szintu, hogy mindenkire velelmezni lehessen.
Ok, dobalozhatunk azzal, hogy ki mivel foglalkozik meg milyen ugyekben es hogyan vett reszt a politikahoz kapcsolodo support szegmensekben, de akkor legalabb ne azzal tedd,a mi targyilag tok nem relevans ahhoz, amit mondasz.Ezt mondjuk marha naiv dolognak erzem, hogy ha 18 helyett 16 ev lesz a valasztoi korhatar, akkor ez azt eredmenyezi, hogy fiatalabb politikusok lesznek 😀 Lehulyesegeznem, de inkabb nem teszem.undisputedlyLehet. Egyébként 5 év kutatói munka után ez a professional guessem. Tudom, én csak egy hülye újbalos vagyok, de teljesen véletlenül könyékig voltam 5 évig a választói viselkedésben. Két éve tanácsoltuk már egy másik ország, másik pártjának, hogy kampányoljanak a 16 éves választói korhatárral. De ehhez is annyit értek, mint a közgazdaságtanhoz. Gyurma Pappa
Azt mar meg em emlitem, hogy megint aldozati szerepet veszel fel es olyan szavakat adsz a szamba, amiket nem mondtam. (Tudod, a sirasos kommented akaratlanul is beuszik a gondolataim koze). Az, hogy szavazatmaximalizalas szempontjabol kedvezo a 16 evesek beemelesevel kapcsolatban kampanyolni, az hol jelenti azt, hogy ez bizony a politikusok atlag eletkorat is lentebb viszi? Nyugodtan fejtsd ki mindannyiunk okulasara, szivesen elolvasom.
Szerkesztette: undisputedly
több mint 4 éve
Melyik párt volt az, amelyik már 2016-ban le akarta szállítani 16 évre a választói korhatárt? | Jobbik | Ha vótmá, akkor bocs, kicsit elvesztettem a fonalat.
több mint 4 éve
amugy en speciel nem vinnem le 16ra, sztem nem erett meg akkor az ember (utana sem feltetlenul sokan, de vhol csak meg kellett huzni a hatart) es azzal sem ertek egyet, hogy korabban erettebbek lettek volna a fiatalok ebbol a szempontbol, mert nem. lehet dolgoztak a gyarban vagy a foldeken, de az alapismeretseguk nem volt meg.tök mindegy mit ír,teljesen véletlenül könyékig voltam 5 évig a választói viselkedésben. Két éve tanácsoltuk már egy másik ország, másik pártjának, hogy kampányoljanak a 16 éves választói korhatárral.ilyet nem irhatsz, mert akkor jon az, hogy felsobbrendu, volt szdszes meg nemtom meg mi vagy ...
De ehhez is annyit értek, mint a közgazdaságtanhoz.
Gyurma Pappa
csebi
írjuk azt hogy a választási korhatárhoz kötött a vallás felvétele is, mint a lelkedet érintő legmegfontolandóbb dolog, tehát mindez egy időpontban lenne, ha 18 akkor 18, előtte nem lehet keresztelkedni, ha 16 akkor annyi, ha 12 akkor...
sutianap
btwaz altalanos valasztojog nem is igy alakult ki, ahogy sztem sokan gondoljak. lenyegeben az 1. VH-nak koszonheto ez is. a hazatero katonaknak a millios tomeghadseregbol nehez volt azt mondani, hogy koszi, hogy a veredet adtad a hazaert meg a szemedet, labadat de nem szolhatsz bele es akkor hozzacsaptak a noket, hogy a konzervativ partokhoz is menjen szavazat az uj szavazok kozul ne csak a volt katonak altal a baloldalrav (szüfrazsettek meg mit nem ...)
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
tök mindegy mit ír,teljesen véletlenül könyékig voltam 5 évig a választói viselkedésben. Két éve tanácsoltuk már egy másik ország, másik pártjának, hogy kampányoljanak a 16 éves választói korhatárral.ilyet nem irhatsz, mert akkor jon az, hogy felsobbrendu, volt szdszes meg nemtom meg mi vagy ...
Gyurma Pappa
csebi
írjuk azt hogy a választási korhatárhoz kötött a vallás felvétele is, mint a lelkedet érintő legmegfontolandóbb dolog, tehát mindez egy időpontban lenne, ha 18 akkor 18, előtte nem lehet keresztelkedni, ha 16 akkor annyi, ha 12 akkor...

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
teljesen véletlenül könyékig voltam 5 évig a választói viselkedésben. Két éve tanácsoltuk már egy másik ország, másik pártjának, hogy kampányoljanak a 16 éves választói korhatárral.ilyet nem irhatsz, mert akkor jon az, hogy felsobbrendu, volt szdszes meg nemtom meg mi vagy ...
Gyurma Pappa
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
neked jarja at minden kommented ez a zsigeri gyulolet valami ellen amit te klasszik jobboldalai/altright vagy tudom is en is minek tutalsz. A fenti temakat sem emlegette senki a belatasi kepesseg kapcsan, te rangattad ide. Akkor most ki sir? Ugy csinalsz, mintha valami 78 eves karrier politikussal vitatkoznal aki lenez minden not akinek 18 evesen nincs mar gyereke, aki szexista meg minden sztereotip rossz jobbos policy orzoje 😊Baszki, úgy beszélsz mint egy 78 éves karrier politikus: régen minden jobb volt, ez a generáció már éretlenebb, hová lesz a világ, sorolhatnám. Ironizáltam, te meg visszaakarod projektálni rám. Az, meg hogy utálom a nácikat (az alt right meg az), meg nem egy túl nagy analízis, én írtam le két oldallal ezelőtt 😀
undisputedly
Ezt is mondtam már: ha nem inged, ne vedd magadra. Valahogy ez nem sikerül...
Forditva ulsz a lovon, igy nem csoda, hogy igy latod. Az allitaosm az volt, hogy szerintem nem erettebbek a mai fiatalok, a mostani balos koalicio csak azert szallitja le a valasztoi korhatart, mert abban a demografiai csoportban joval kedvezobb szavazati aranyt szereznek, mint a 18+ tarsadalom egeszeben. Ezt azzal megervelni, hogy de a mostani 16 evesek milyen erettek (erettebbek, mint regen), szvsz nem allja meg a helyet.Ezt megbeszéltük. Szerintem meg valid érv.
Mivel Negritis felvetette, hogy a lanyok mar 9 eves korukban pubertyba mennek at, ezert fejtettem ki jobban a velemenyem . undisputedly
Ahja. Ertem. Tehat 14-16 ev kozott rengeteget szamit az a 2 ev, de 16 es 18 eves kozott gyakorlatilag nincs kulonbseg 😀 Oke. undisputedlyBocs, de én ezt nem mondtam. Azt mondta, hogy a 14 évest nem tartom rá érettnek, egy 16 évest igen. Nem beszéltem 16-18 év között eltelt időszakról.
Egy idealis vilagban nekik sem lenne. Viszont a modern demokraciakban megvalosithatatlan az ertelmi/belatasi cenzus elvegzese minden egyes allampolgarnal. Jobb lenne? Valoszinuleg igen. Ezert lett huzva egy korhatar, amit elfogadott a tarsadalom, hogy valoszinuleg az a legjobb megoldas.undisputedlyJajj. Dehogynem lenne. Ki fogja eldönteni, hogy ki elég okos szavazni. Te vagy én? Lenne metszet, de ugye azt könnyen belátod, hogy több lenne a ki maradó mindkét oldalon 😊
Azzal megindokolni egy jogkiterjesztest, hogy amugy sem fog majd a jogaval elni minden jogosult, az szerintem abszolut ertelmezhetetlen, igy nem is megyek bele.undisputedlyNem ezzel indokoltam, csak megjegyeztem, hogy az az aggodalmad, miszerint itt a 16 évesek majd tömegével döntik meg a jobboldali kormányokat túlzó.
Pont lent/fent keltel fel a SOCIAL CONSTRUCT ellen. A munkavallalas korhatara ugyanilyan SOCIAL CONTRSUT. Kedvere huzogathatja az illetekes jogalkoto. Most akkor megis elfogadjuk ezeket? (Mert ugye most azzal indoklod, hogy ezek a mesterseges hataridok tamogatjak, de mi a mogotte levo belatasi kepessegrol beszelunk). Mert akkor bedobom az ultimate social constructot. Ptk. szerint 18 ev alatti foszabalykent kiskoru. undisputedlyMegint nem akarod érteni. Ha 16 éves kortól dolgozhat, és ez tény, akkor miért nem szavazhat is. Te állítod, hogy kőbevésett, eredendő, biológia ok, sőt, meg így szoktuk.. hol is hallottam ezt az érvelésed...
Inkonzisztens a jog ebben a kérdésben, és az az érv, hogy ez a jog mindenhol, nem jó érv. Igen, a munkavállalás is lehetne 18 év. De nem az. Akkor a szavazás miért az?
Minden lehetosege. Es a gyakorlat azt mutatja, hogy meg a 18 evesek se igen vannak tisztaban a vilag dolgaival. Ugyanigy meg van amugy ez a lehetosege egy 14 evesnek is, ha csak ennyivel tudod alatamasztani.undisputedlySok 30 éves sincs tisztában. Nem érzem, hogy miért erőseb érv ellene, mint mellette.
Ezt mondjuk marha naiv dolognak erzem, hogy ha 18 helyett 16 ev lesz a valasztoi korhatar, akkor ez azt eredmenyezi, hogy fiatalabb politikusok lesznek 😀 Lehulyesegeznem, de inkabb nem teszem.undisputedlyLehet. Egyébként 5 év kutatói munka után ez a professional guessem. Tudom, én csak egy hülye újbalos vagyok, de teljesen véletlenül könyékig voltam 5 évig a választói viselkedésben. Két éve tanácsoltuk már egy másik ország, másik pártjának, hogy kampányoljanak a 16 éves választói korhatárral.
Varj, en meg ott tartok, hogy nem tehetek szubjektiv velemenyt itt kozze.Ezt megint nem mondtam. Azt mondtam, hogy ha tényként közölsz valamit, majd kiderül, hogy ez csak a véleményed, akkor az nem a legerősebb érv.
undisputedly
Szmajlis felvetesed sem erted, harmat is latok nalad mondatkezdeskent.undisputedlyBocsánat, azt hittem így beszélgetünk.

több mint 4 éve
csak felmerült bennem vajon a korhatár leszállítása akkor is probléma, ha az adott korcsoport inkább jobbra rakná az x-et, vagy akkor ez egy nagyon bölcs politikai döntés lenne?
több mint 4 éve
Nem tudom, hogy a felesege orvos-e vagy sem, a sebesz-komplexust arra ertettem, hogy sajat magat egy olyan szellemi entitaskent kezeli sokszor ami mindenki felett all (mint a sebeszek teszik azt a "halandokkal" , de sokszor meg az orvos kollegakkal szemben is - ami mondjuk naluk reszben ertheto, mert eleteket mentenek, de egy politikai talkingheadnel ez menthetetlen hiba), ez nem tetszik, mivel aktiv politikai szerepvallalo, aki aztan a napi politikai tenyleg minden trendjehez hozzaszol es mindenkit lenez kozben. Van egy-ket orokbaratja a twitteren es egymast simogatjak kb. Legalabbis ez ment, amig kovettem regen.megsugom, nem kovetem Sapiro munkassagat, mert sebesz-komplexusa van es ez irrital.Csak mert olyan sokszor emlegette, hogy a felesége orvos, hogy már a követői körében is mémmé vált?
undisputedly
Kampman
Szerkesztette: undisputedly
több mint 4 éve
Milyen valaszt? Az ertelmetlen kotekedesedre ami logikailag sem allja meg a helyet?ééés nem kaptunk választ csak terelést, rendbenIlyen az amikor valaki celtalanul kotekszik. Mondjuk legalabb ne 10 kulon kommentben tenned szetfregmentalt idezetekkel, mert akkor konnyebb lenne valaszolnom. A fenti sorom arra vonatkozik, hogy az uj balos kormanykoalicia azzal indokolja a korhatar leszallitasat, hogy a mostani fiatalok erettebbek, mint "regen". Ez semmivel sem mond ellent a sajat allitasomnak, mely szerint en ugy gondolom, hogy ez qrva mod nem igaz, sot egyenesen az ellenkezoje igaz.Ezt azzal megervelni, hogy de a mostani 16 evesek milyen erettek (erettebbek, mint regen), szvsz nem allja meg a helyet.ennél messzebb mentél eredetileg azzal hogy pont a fordítottja igaz, de nyilván ezt indokolni nem kell
Mivel Negritis felvetette, hogy a lanyok mar 9 eves korukban pubertyba mennek at, ezert fejtettem ki jobban a velemenyem .
undisputedly
Negritis
Btw., ha vegiggondolod a kommentet es nem csak kotekedni tamad kedved, akkor felismered azt is, hogy a "16 evesen nem erettebbek a mostaniak" egy nagyobb halmaz, amibe logikailag benne van az is, hogy nem erettebbek, sot, eretlenebbek is.
Na tessek, megint az alt-right, meg a kedvenc szalmababutuk, Ben Shapiro. Ez most sertes akart lenni vagy dicseret? Mar jomagam sem tudom hol helyezkedik el nalatok Sapiro a "gyulolom-megturom" tengelyen. MErt azt erzem mar, hogy jobbos csak ezen a vonalon mozoghat. Amugy ha mar igy kommentelgetunk, amolyan forumbarati viszony alapjan megsugom, nem kovetem Sapiro munkassagat, mert sebesz-komplexusa van es ez irrital.ezt a logikát ben shapirotól tanultad?😀 😀 😀 Annak ellenére, hogy ez az eddigi legnagyobb hülyeség ami írtál, próbálok válaszolni.Ahja. Ertem. Tehat 14-16 ev kozott rengeteget szamit az a 2 ev, de 16 es 18 eves kozott gyakorlatilag nincs kulonbseg 😀 Oke.
Először is a az utolsó felvetésed: 14 évesen kezdi a középiskolát, nincs köze közügyekhez, nem tanul ezzel kapcsolatosan semmit (most nem téma a a közoktatás minősége, de ez is érdekes téma). 16 évesen már a középiskolában lehetősége van tudnia a helyét a világba, jó esetben dolgozott már, de már biztosan foglalkoztatja a jövője, hiszen lassan el kell dönteni, hogy mi legyen majd van. 2 év tinédzser korban már nagy idő. Gyurma Pappa
undisputedly
vagy csak direkt nem akarod megérteni hogy mire gondol a költő?
egy betűvel nem hangzik el hogy nincs különbség 16-18 között vagy hogy ne számítana rengeteget (elvégre ugye tinédzser mind2)
amire céloz(vagy ahogy én értelmezem) hogy már a 16 évesek is elérik azt a felnőttségi szintet ami a szavazáshoz elég
és jelenleg ez a feltétel van vizsgálva, nem az hogy bármi másban van-e köztük különbség
Negritis
undisputedly
Negritis
Vagy a masodik kotekedo kerdesedre amit megvalaszoltam a gyurmapapanak szant lenti kommentjeimben?
Vagy ha ennyire beszelgetni akarsz, nyugodtan irj PM-et aztan ellevelezgethetunk, de ezek a kommentjeid semmibol nem allnak, csak kotekedesbol.
több mint 4 éve
Az adminisztrációs teher szerintem nem nőne. A szavazói listát így is nyilvántartják, csak annyit kellene tenni, hogy az a 16 évesnél idősebb, aki igazoltan dolgozott már (mivel be kell ezt is jelenteni, ellenőrizni is könnyű lenne) csak jelentkeznie kellene, hogy regisztrálják a nyilvántartásba. Ahogy a külföldön tartózkodóknak is kell, stb. Nem a választás napján, hanem a választás előtti hónapokban. És megoldható elektronikusan is. Nem egy nagy vaszisztdasz. A szavazás napján, az szavazókörökben meg már nincs semmi plusz adminisztráció, mert igazolványa neki is van, és rajta lesz ugyanúgy a szavazói listán, mint mindenki más.Egy kissé túl sok adminisztrációs teher lenne ezt követni, nem? 🙂Én amondó vagyok, hogy akkor ő szavazati jogot is kaphasson. Adózik, betesz a közösségbe, akkor legyen joga dönteni is arról, hogy azzal mi lesz. Működhetne akár úgy is, hogy aki elmúlt 16 éves, és igazoltan dolgozik / dolgozott már, az kaphasson szavazói kártyát és szavazhasson.És a diákmunkával mia helyzet akkor?Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly
De a kérdést nem ez alapján kell(ene) eldönteni. Ahogy például a külhoni magyarok szavazati joga sem azért jó vagy rossz, mert az meg a Fidesznek jó. Meg kellett adni (az állampolgárságot, amivel a szavazati jog is együtt járt), mert az volt a helyes. (Az már egy másik dolog és vita, hogy egységesen is van-e biztosítva ez a jog? Ugyanolyan módon / könnyen / nehezen tud-e szavazni valaki Csíkszeredáról mint Londonból ill. vice versa.)
A jog egyébként nem tud mit kezdeni az emberi érettséggel. Korhoz köti, mert jobb módszere nincs rá. De ha már ezt teszi, akkor tegye következetesen. Szerintem ha a jog elég érettnek gondolja az embert arra, hogy dolgozhasson és adózzon, akkor gondolja elég érettnek arra is, hogy szavazhasson.
peterk2005
"A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak."
(adóznak is ezután, a 16% szja-t levonják tőlük)
warr_b
Emellett bizonyos végzettség (mondjuk érettségi, egyetemi/főiskolai diploma) esetén el is törölném a korhatárokat. Az a gyerek aki 14 éves korára le tud érettségizni, annak van annyi agya, hogy szavazni is tud olyan jól, mint egy felnőtt. Sőt, a felnőttek többségénél valószínűleg jobban is.
peterk2005
De rendben, dolgozik, adózik, szavaz. Ebbe mondjuk a határon túli népesség hogy fér bele? Amikor a nagy részük még csak látogatóban sem járt soha Mo-on, nem hogy egy forintot adózott volna az államkasszába.
warr_b
Nincs ellentmondás a határon túliak és az itthoniak viszonylatában. Az én jogfelfogásomban - és úgy gondolom, hogy a modernkori jogfelfogás is alapvetően már ez / ez kellene, hogy legyen -, a szavazati jog egy automatikusan járó jog minden állampolgár számára. Az újszülöttnek is jár ez a jog. Mindenkinek. Csak, a jogszerndszer ezt a jogot bizonyos esetekben szünetelteti, korlátozza, korlátozhatja. Ilyen eset például, ha valaki bűncselekményt követ el, és eltiltják a közügyek gyakorlásától. És ilyen eset az is, ha az illető kiskorú. Szóval én fordítva közelítem meg. Nem úgy, hogy a kiskorú "természetes állapota" az, hogy nem szavaz, hanem az, hogy szavazati joga van, mert állampolgár, csak az a szavazati jog a felnőtt koráig szüneteltetve van. Namost, ebből következik, hogy ha dolgoznia lehet / tud, akkor a jog ne szüneteltesse/vegye el a jogát, hanem adja meg neki (adja vissza neki). Ugyanígy, ha elér egy bizonyos fokú iskolázottságot, akkor szintén. (És lehet még tovább is bővíteni, mert például ha megházasodhat és gyereke lehet, akkor azért a gyerekért a jog már felelőssé teszi. Na, ha gyereket nevelhet, és felelős érte, akkor a szavazati joga se legyen elvéve/korlátozva már.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
megsugom, nem kovetem Sapiro munkassagat, mert sebesz-komplexusa van es ez irrital.Csak mert olyan sokszor emlegette, hogy a felesége orvos, hogy már a követői körében is mémmé vált?
undisputedly
több mint 4 éve
Ez mondjuk egy klasszikus vagyoni "cenzusos" valasztojog. Aki adozik, szavazhasson. Ugye ezt bizonyos szinten meghaladottnak tekintjuk europaban, hiszen pl kepzeld el, hogy egy 16 eves kibukik, elmegy egy gyarba dolgozni ahol napi 8 oraban all a szalag mellett es pakolgatja monoton mozdulatokkal az adott cuccot. Ettol meg a belatasi kepessege nem lesz fejlettebb, a vilagrol se fog sokkal tobbet tudni. A lenti peldad az meg mar belatasi kepessegen alapszik, az szvsz mar jobban vedheto.Én amondó vagyok, hogy akkor ő szavazati jogot is kaphasson. Adózik, betesz a közösségbe, akkor legyen joga dönteni is arról, hogy azzal mi lesz. Működhetne akár úgy is, hogy aki elmúlt 16 éves, és igazoltan dolgozik / dolgozott már, az kaphasson szavazói kártyát és szavazhasson.És a diákmunkával mia helyzet akkor?Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly
De a kérdést nem ez alapján kell(ene) eldönteni. Ahogy például a külhoni magyarok szavazati joga sem azért jó vagy rossz, mert az meg a Fidesznek jó. Meg kellett adni (az állampolgárságot, amivel a szavazati jog is együtt járt), mert az volt a helyes. (Az már egy másik dolog és vita, hogy egységesen is van-e biztosítva ez a jog? Ugyanolyan módon / könnyen / nehezen tud-e szavazni valaki Csíkszeredáról mint Londonból ill. vice versa.)
A jog egyébként nem tud mit kezdeni az emberi érettséggel. Korhoz köti, mert jobb módszere nincs rá. De ha már ezt teszi, akkor tegye következetesen. Szerintem ha a jog elég érettnek gondolja az embert arra, hogy dolgozhasson és adózzon, akkor gondolja elég érettnek arra is, hogy szavazhasson.
peterk2005
"A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak."
(adóznak is ezután, a 16% szja-t levonják tőlük)
warr_b
Emellett bizonyos végzettség (mondjuk érettségi, egyetemi/főiskolai diploma) esetén el is törölném a korhatárokat. Az a gyerek aki 14 éves korára le tud érettségizni, annak van annyi agya, hogy szavazni is tud olyan jól, mint egy felnőtt. Sőt, a felnőttek többségénél valószínűleg jobban is.
peterk2005
több mint 4 éve
ééés nem kaptunk választ csak terelést, rendbenIlyen az amikor valaki celtalanul kotekszik. Mondjuk legalabb ne 10 kulon kommentben tenned szetfregmentalt idezetekkel, mert akkor konnyebb lenne valaszolnom. A fenti sorom arra vonatkozik, hogy az uj balos kormanykoalicia azzal indokolja a korhatar leszallitasat, hogy a mostani fiatalok erettebbek, mint "regen". Ez semmivel sem mond ellent a sajat allitasomnak, mely szerint en ugy gondolom, hogy ez qrva mod nem igaz, sot egyenesen az ellenkezoje igaz.Ezt azzal megervelni, hogy de a mostani 16 evesek milyen erettek (erettebbek, mint regen), szvsz nem allja meg a helyet.ennél messzebb mentél eredetileg azzal hogy pont a fordítottja igaz, de nyilván ezt indokolni nem kell
Mivel Negritis felvetette, hogy a lanyok mar 9 eves korukban pubertyba mennek at, ezert fejtettem ki jobban a velemenyem .
undisputedly
Negritis
Btw., ha vegiggondolod a kommentet es nem csak kotekedni tamad kedved, akkor felismered azt is, hogy a "16 evesen nem erettebbek a mostaniak" egy nagyobb halmaz, amibe logikailag benne van az is, hogy nem erettebbek, sot, eretlenebbek is.
Na tessek, megint az alt-right, meg a kedvenc szalmababutuk, Ben Shapiro. Ez most sertes akart lenni vagy dicseret? Mar jomagam sem tudom hol helyezkedik el nalatok Sapiro a "gyulolom-megturom" tengelyen. MErt azt erzem mar, hogy jobbos csak ezen a vonalon mozoghat. Amugy ha mar igy kommentelgetunk, amolyan forumbarati viszony alapjan megsugom, nem kovetem Sapiro munkassagat, mert sebesz-komplexusa van es ez irrital.ezt a logikát ben shapirotól tanultad?😀 😀 😀 Annak ellenére, hogy ez az eddigi legnagyobb hülyeség ami írtál, próbálok válaszolni.Ahja. Ertem. Tehat 14-16 ev kozott rengeteget szamit az a 2 ev, de 16 es 18 eves kozott gyakorlatilag nincs kulonbseg 😀 Oke.
Először is a az utolsó felvetésed: 14 évesen kezdi a középiskolát, nincs köze közügyekhez, nem tanul ezzel kapcsolatosan semmit (most nem téma a a közoktatás minősége, de ez is érdekes téma). 16 évesen már a középiskolában lehetősége van tudnia a helyét a világba, jó esetben dolgozott már, de már biztosan foglalkoztatja a jövője, hiszen lassan el kell dönteni, hogy mi legyen majd van. 2 év tinédzser korban már nagy idő. Gyurma Pappa
undisputedly
vagy csak direkt nem akarod megérteni hogy mire gondol a költő?
egy betűvel nem hangzik el hogy nincs különbség 16-18 között vagy hogy ne számítana rengeteget (elvégre ugye tinédzser mind2)
amire céloz(vagy ahogy én értelmezem) hogy már a 16 évesek is elérik azt a felnőttségi szintet ami a szavazáshoz elég
és jelenleg ez a feltétel van vizsgálva, nem az hogy bármi másban van-e köztük különbség
Negritis
undisputedly
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!