Politika
64 feliratkozó
több mint 4 éve
miért lenne?Egy kissé túl sok adminisztrációs teher lenne ezt követni, nem? 🙂Én amondó vagyok, hogy akkor ő szavazati jogot is kaphasson. Adózik, betesz a közösségbe, akkor legyen joga dönteni is arról, hogy azzal mi lesz. Működhetne akár úgy is, hogy aki elmúlt 16 éves, és igazoltan dolgozik / dolgozott már, az kaphasson szavazói kártyát és szavazhasson.És a diákmunkával mia helyzet akkor?Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly
De a kérdést nem ez alapján kell(ene) eldönteni. Ahogy például a külhoni magyarok szavazati joga sem azért jó vagy rossz, mert az meg a Fidesznek jó. Meg kellett adni (az állampolgárságot, amivel a szavazati jog is együtt járt), mert az volt a helyes. (Az már egy másik dolog és vita, hogy egységesen is van-e biztosítva ez a jog? Ugyanolyan módon / könnyen / nehezen tud-e szavazni valaki Csíkszeredáról mint Londonból ill. vice versa.)
A jog egyébként nem tud mit kezdeni az emberi érettséggel. Korhoz köti, mert jobb módszere nincs rá. De ha már ezt teszi, akkor tegye következetesen. Szerintem ha a jog elég érettnek gondolja az embert arra, hogy dolgozhasson és adózzon, akkor gondolja elég érettnek arra is, hogy szavazhasson.
peterk2005
"A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak."
(adóznak is ezután, a 16% szja-t levonják tőlük)
warr_b
Emellett bizonyos végzettség (mondjuk érettségi, egyetemi/főiskolai diploma) esetén el is törölném a korhatárokat. Az a gyerek aki 14 éves korára le tud érettségizni, annak van annyi agya, hogy szavazni is tud olyan jól, mint egy felnőtt. Sőt, a felnőttek többségénél valószínűleg jobban is.
peterk2005
De rendben, dolgozik, adózik, szavaz. Ebbe mondjuk a határon túli népesség hogy fér bele? Amikor a nagy részük még csak látogatóban sem járt soha Mo-on, nem hogy egy forintot adózott volna az államkasszába.
warr_b
ha meglenne csinálva rendesen az IT rendszer akkor működne automatikusan, ha pedig anomália van arra kell csak egy ellenőrző szerv
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Egy kissé túl sok adminisztrációs teher lenne ezt követni, nem? 🙂Én amondó vagyok, hogy akkor ő szavazati jogot is kaphasson. Adózik, betesz a közösségbe, akkor legyen joga dönteni is arról, hogy azzal mi lesz. Működhetne akár úgy is, hogy aki elmúlt 16 éves, és igazoltan dolgozik / dolgozott már, az kaphasson szavazói kártyát és szavazhasson.És a diákmunkával mia helyzet akkor?Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly
De a kérdést nem ez alapján kell(ene) eldönteni. Ahogy például a külhoni magyarok szavazati joga sem azért jó vagy rossz, mert az meg a Fidesznek jó. Meg kellett adni (az állampolgárságot, amivel a szavazati jog is együtt járt), mert az volt a helyes. (Az már egy másik dolog és vita, hogy egységesen is van-e biztosítva ez a jog? Ugyanolyan módon / könnyen / nehezen tud-e szavazni valaki Csíkszeredáról mint Londonból ill. vice versa.)
A jog egyébként nem tud mit kezdeni az emberi érettséggel. Korhoz köti, mert jobb módszere nincs rá. De ha már ezt teszi, akkor tegye következetesen. Szerintem ha a jog elég érettnek gondolja az embert arra, hogy dolgozhasson és adózzon, akkor gondolja elég érettnek arra is, hogy szavazhasson.
peterk2005
"A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak."
warr_b
Emellett bizonyos végzettség (mondjuk érettségi, egyetemi/főiskolai diploma) esetén el is törölném a korhatárokat. Az a gyerek aki 14 éves korára le tud érettségizni, annak van annyi agya, hogy szavazni is tud olyan jól, mint egy felnőtt. Sőt, a felnőttek többségénél valószínűleg jobban is.
peterk2005
De rendben, dolgozik, adózik, szavaz. Ebbe mondjuk a határon túli népesség hogy fér bele? Amikor a nagy részük még csak látogatóban sem járt soha Mo-on, nem hogy egy forintot adózott volna az államkasszába.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 4 éve
Ezt azzal megervelni, hogy de a mostani 16 evesek milyen erettek (erettebbek, mint regen), szvsz nem allja meg a helyet.ennél messzebb mentél eredetileg azzal hogy pont a fordítottja igaz, de nyilván ezt indokolni nem kell
Mivel Negritis felvetette, hogy a lanyok mar 9 eves korukban pubertyba mennek at, ezert fejtettem ki jobban a velemenyem .
undisputedly
több mint 4 éve
ezt a logikát ben shapirotól tanultad?😀 😀 😀 Annak ellenére, hogy ez az eddigi legnagyobb hülyeség ami írtál, próbálok válaszolni.Ahja. Ertem. Tehat 14-16 ev kozott rengeteget szamit az a 2 ev, de 16 es 18 eves kozott gyakorlatilag nincs kulonbseg 😀 Oke.
Először is a az utolsó felvetésed: 14 évesen kezdi a középiskolát, nincs köze közügyekhez, nem tanul ezzel kapcsolatosan semmit (most nem téma a a közoktatás minősége, de ez is érdekes téma). 16 évesen már a középiskolában lehetősége van tudnia a helyét a világba, jó esetben dolgozott már, de már biztosan foglalkoztatja a jövője, hiszen lassan el kell dönteni, hogy mi legyen majd van. 2 év tinédzser korban már nagy idő. Gyurma Pappa
undisputedly
vagy csak direkt nem akarod megérteni hogy mire gondol a költő?
egy betűvel nem hangzik el hogy nincs különbség 16-18 között vagy hogy ne számítana rengeteget (elvégre ugye tinédzser mind2)
amire céloz(vagy ahogy én értelmezem) hogy már a 16 évesek is elérik azt a felnőttségi szintet ami a szavazáshoz elég
és jelenleg ez a feltétel van vizsgálva, nem az hogy bármi másban van-e köztük különbség
több mint 4 éve
Jajaja, azok. Én sírok minden második kommentben, hogy régen minden milyen fasza volt. Gyurma PappaNem tudom ki "sir" itt minden masodik kommentben, vagy egyaltalan kinek vannak ilyen revizionista nezetei itt, mert en csak azt latom, hogy pont neked jarja at minden kommented ez a zsigeri gyulolet valami ellen amit te klasszik jobboldalai/altright vagy tudom is en is minek tutalsz. A fenti temakat sem emlegette senki a belatasi kepesseg kapcsan, te rangattad ide. Akkor most ki sir? Ugy csinalsz, mintha valami 78 eves karrier politikussal vitatkoznal aki lenez minden not akinek 18 evesen nincs mar gyereke, aki szexista meg minden sztereotip rossz jobbos policy orzoje 😊
Igen? Hmm. Hát jó, ha te mondod.Forditva ulsz a lovon, igy nem csoda, hogy igy latod. Az allitaosm az volt, hogy szerintem nem erettebbek a mai fiatalok, a mostani balos koalicio csak azert szallitja le a valasztoi korhatart, mert abban a demografiai csoportban joval kedvezobb szavazati aranyt szereznek, mint a 18+ tarsadalom egeszeben. Ezt azzal megervelni, hogy de a mostani 16 evesek milyen erettek (erettebbek, mint regen), szvsz nem allja meg a helyet.
BTW: nem azt kértem számon, hogy a saját véleményed írod. Azt kértem számon, szerinted azért baj, hogy a 16 évesek szavazhatnak, mert balosak, és ezt azzal kívánod alátámasztani, mint érv, hogy éretlenek. Elsőre nem a véleményedként írtad, ha nem kijelentetted: Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz. Majd amikor kaptál ellenérveket, akkor lett szerinted, meg a személyes tapasztalatod stb. Ha már itt tartunk, a fenti idézett mondandóban többhelyen is látom a komikumot. Főleg, hogy te még engem ezek szerint nem láttál rantelni. Lapozz vissza a Saints topikban a Rams meccs utánra 😉 Gyurma Pappa
Mivel Negritis felvetette, hogy a lanyok mar 9 eves korukban pubertyba mennek at, ezert fejtettem ki jobban a velemenyem .
Es egy 16 eves pont nincs tisztaban azzal, mit jelent es hogyan mukodik az adozas, az egeszsegugy stb. Tobbsege meg az orvos/kormanyhivatal stb. elott sem mer/tud egyedul megszolalni. De akkor mar miert alljunk meg 16 evesnel? 14 eves mellett ugyanezek az ervek allnak, nem?undisputedly
😀 😀 😀 Annak ellenére, hogy ez az eddigi legnagyobb hülyeség ami írtál, próbálok válaszolni.Ahja. Ertem. Tehat 14-16 ev kozott rengeteget szamit az a 2 ev, de 16 es 18 eves kozott gyakorlatilag nincs kulonbseg 😀 Oke.
Először is a az utolsó felvetésed: 14 évesen kezdi a középiskolát, nincs köze közügyekhez, nem tanul ezzel kapcsolatosan semmit (most nem téma a a közoktatás minősége, de ez is érdekes téma). 16 évesen már a középiskolában lehetősége van tudnia a helyét a világba, jó esetben dolgozott már, de már biztosan foglalkoztatja a jövője, hiszen lassan el kell dönteni, hogy mi legyen majd van. 2 év tinédzser korban már nagy idő. Gyurma Pappa
Ami írtál, arra felnőttek jelentős része is képtelen, sőt nem tudja hogy működik az adózás, az egészségügy vagy akár csak a politika úgy általában. A magyarok 38%-a hiszi, hogy a dinók együtt éltek az emberekkel (a borbélyom győzköd, hogy vannak olyan barlangrajzok, ahol T-Rex háton lovagolnak...). A békemenetes arcok egy jelentős része 2 mondatot nem tudott elmondani értelmesen. Ha ez lenne az érv a szavazás ellen, akkor úgy nagyjából minden második magyarnak el kéne venni a szavazati jogát.Akkor, ő velük mi legyen? Gyurma PappaEgy idealis vilagban nekik sem lenne. Viszont a modern demokraciakban megvalosithatatlan az ertelmi/belatasi cenzus elvegzese minden egyes allampolgarnal. Jobb lenne? Valoszinuleg igen. Ezert lett huzva egy korhatar, amit elfogadott a tarsadalom, hogy valoszinuleg az a legjobb megoldas.
A 16 évesek közül, aki orvosnál megszólalni képtelen, jó eséllyel szavazni sem fog elmenni. De ahogy a békementes-összeesküvéshívő mammereknek van lehetősége, egy 16 évesnek miért nem lehet? Ettől még nem FOG szavazni 100%-ban. Ahogy a demens mammerek sem. Gyurma PappaNem ertem a bekemenetes fixaciod, de legyen. Azzal megindokolni egy jogkiterjesztest, hogy amugy sem fog majd a jogaval elni minden jogosult, az szerintem abszolut ertelmezhetetlen, igy nem is megyek bele.
Érveim a 16 éves korhatár mellett:Pont lent/fent keltel fel a SOCIAL CONSTRUCT ellen. A munkavallalas korhatara ugyanilyan SOCIAL CONTRSUT. Kedvere huzogathatja az illetekes jogalkoto. Most akkor megis elfogadjuk ezeket? (Mert ugye most azzal indoklod, hogy ezek a mesterseges hataridok tamogatjak, de mi a mogotte levo belatasi kepessegrol beszelunk). Mert akkor bedobom az ultimate social constructot. Ptk. szerint 18 ev alatti foszabalykent kiskoru.
- 16 éves kortól dolgozhat szülői engedély nélkül
- eddigre minden lehetősége meg van arra, hogy képben legyen a világ dolgaival, és mivel több ideje van, talán egy átlagos felnőttnél is többet tud foglalkozni
- a politikailag aktívabb fiatalságot megszólítani talán fiatalabb politikusok tudnák, így ott is csökkenne a korfa, ami nem baj, mert ott talán több az idealista (persze amíg nem kapnak tisztséget, tudom, nem vagyok naiv)
- 17 évesen már lehet jogsija, 14 évesen dönthet úgy, hogy lefekszik egy idősebb emberrel, 16 évesen megházasodhat, jelentkezhet emelt szintű érettségire, amivel már dönthet úgy, hogy milyen irányban megy tovább, DE 16 évesen már dönthet, hogy otthagyja az iskolát, amivel szintén elég súlyos következményeket húz magával... miért pont a szavazásra nem elég érett?
- készség szinten használják az internetet (többen tudnak rendesen idézni egy fórumon is), ha akarják utána tudnak nézni dolgoknak (bár ez nem mindig jó, nyilván)Gyurma Pappa
Minden lehetosege. Es a gyakorlat azt mutatja, hogy meg a 18 evesek se igen vannak tisztaban a vilag dolgaival. Ugyanigy meg van amugy ez a lehetosege egy 14 evesnek is, ha csak ennyivel tudod alatamasztani.
Ezt mondjuk marha naiv dolognak erzem, hogy ha 18 helyett 16 ev lesz a valasztoi korhatar, akkor ez azt eredmenyezi, hogy fiatalabb politikusok lesznek 😀 Lehulyesegeznem, de inkabb nem teszem.
Őszintén tedd a szívedre a kezed: nem tetszene egy olyan politika jobban, ami 13. havi nyugdíj helyett a fiatalok kedvét keresi?Nem hiszem, hogy a fiatalok kedvenek keresese jelentosen valtozna azzal, hogy a 16-18 kozottiek is szavaznak. Ugyanigy behulyitenek oket a politikusok, aztan kovetkezmenyek nelkul nem szallitanak az igereteket, mint ahogyan csalodik a politikaban a mostani 18 evesek tobbsege is.
Gyurma Pappa
Erre most mit mondjak? Lekezelő vagy, bár nem értem miért. Nem akarod érteni, amit írok, állandóan nevetgélsz, mert szerinted nincs igazam. Nehéz így komolyan venni veled a vitákat...Varj, en meg ott tartok, hogy nem tehetek szubjektiv velemenyt itt kozze. Szmajlis felvetesed sem erted, harmat is latok nalad mondatkezdeskent.
Gyurma Pappa
Szerkesztette: undisputedly
több mint 4 éve
Én amondó vagyok, hogy akkor ő szavazati jogot is kaphasson. Adózik, betesz a közösségbe, akkor legyen joga dönteni is arról, hogy azzal mi lesz. Működhetne akár úgy is, hogy aki elmúlt 16 éves, és igazoltan dolgozik / dolgozott már, az kaphasson szavazói kártyát és szavazhasson.És a diákmunkával mia helyzet akkor?Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly
peterk2005
warr_b

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Gyurma vs Undi
Match 344.
FIGHT!
#JC6
több mint 4 éve
Ha nem ranteles allapotaban irtad volna a kommented, latnad a komikumot abban, hogy szamonkered(!) miert
a sajat velemenyem(!) irom le, es teszem, hozza, hogy "szerintem" 😀 Megis ki a tok@m velemenyet irnam le? 😀 Pont ettol foruma forum, hogy nem akarok masra raeroszakolni, hogy marpedig csak nekem van igazam es kesz, hanem a sajat tapasztalatimrol irok. En igy latom a mostani 18-0 korosztalyt. Mekkora nagykepuseg lenne azt mondani,hogy igen 😊
undisputedly
Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igazez nekem itt nem vélemény nyilványítás hanem tényállítás
undisputedly
de ha hozol tanulmányt az állításod megerősítésére akkor lássuk
amit linkeltem a BBC-s cikk alapján
www.researchgate.net/publication/236033863_Adolescent_and_Adult_Implications_of_Girls'_Pubertal_Timing
itt találtak kapcsolatot a korai pubertás, szexuális kapcsolat és "percieved maturity" között és aközött hogy később hogyan képes alkalmazkodni-viselkedni
ergo már korábban elkezd beállni a személyisége, ami számomra korábbi érettséget is jelent
nyilván nem értek hozzá így csak mondok valamit ami a véleményem
Taken as a whole, our findings suggest that it is the constellation of pubertal timing, perceived maturity, and heterosexual relations – not pubertal timing, perceived maturity, and heterosexual relationships independently – that is predictive of concurrent and future adjustment for women. If I would have examined these three aspects independently, then I would have concluded that the implications of the two aspects of maturity and heterosexual relationships largely had disappeared by young adulthood, and also that their implications for adolescent adjustment were smaller than our findings actually show. Moreover, the findings indicate that neglecting to view pubertal timing in relation to other aspects of maturity will mask that different early developers have different developmental paths to adulthood and that these are influenced by their perceptions about their maturation and early heterosexual relationships.
Szerkesztette: Negritis, a vajda
több mint 4 éve
Ezek a te belso frusztracioid,most erre mit irjak?Jajaja, azok. Én sírok minden második kommentben, hogy régen minden milyen fasza volt.
undisputedly
Ha nem ranteles allapotaban irtad volna a kommented, latnad a komikumot abban, hogy szamonkered(!) miert a sajat velemenyem(!) irom le, es teszem, hozza, hogy "szerintem" 😀 Megis ki a tok@m velemenyet irnam le? 😀 Pont ettol foruma forum, hogy nem akarok masra raeroszakolni, hogy marpedig csak nekem van igazam es kesz, hanem a sajat tapasztalatimrol irok. En igy latom a mostani 18-0 korosztalyt. Mekkora nagykepuseg lenne azt mondani,hogy igen 😊 undisputedlyIgen? Hmm. Hát jó, ha te mondod.
BTW: nem azt kértem számon, hogy a saját véleményed írod. Azt kértem számon, szerinted azért baj, hogy a 16 évesek szavazhatnak, mert balosak, és ezt azzal kívánod alátámasztani, mint érv, hogy éretlenek. Elsőre nem a véleményedként írtad, ha nem kijelentetted: Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz. Majd amikor kaptál ellenérveket, akkor lett szerinted, meg a személyes tapasztalatod stb.
Ha már itt tartunk, a fenti idézett mondandóban többhelyen is látom a komikumot. Főleg, hogy te még engem ezek szerint nem láttál rantelni. Lapozz vissza a Saints topikban a Rams meccs utánra 😉
Es egy 16 eves pont nincs tisztaban azzal, mit jelent es hogyan mukodik az adozas, az egeszsegugy stb. Tobbsege meg az orvos/kormanyhivatal stb. elott sem mer/tud egyedul megszolalni. De akkor mar miert alljunk meg 16 evesnel? 14 eves mellett ugyanezek az ervek allnak, nem?undisputedly😀 😀 😀 Annak ellenére, hogy ez az eddigi legnagyobb hülyeség ami írtál, próbálok válaszolni.
Először is a az utolsó felvetésed: 14 évesen kezdi a középiskolát, nincs köze közügyekhez, nem tanul ezzel kapcsolatosan semmit (most nem téma a a közoktatás minősége, de ez is érdekes téma). 16 évesen már a középiskolában lehetősége van tudnia a helyét a világba, jó esetben dolgozott már, de már biztosan foglalkoztatja a jövője, hiszen lassan el kell dönteni, hogy mi legyen majd van. 2 év tinédzser korban már nagy idő.
Ami írtál, arra felnőttek jelentős része is képtelen, sőt nem tudja hogy működik az adózás, az egészségügy vagy akár csak a politika úgy általában. A magyarok 38%-a hiszi, hogy a dinók együtt éltek az emberekkel (a borbélyom győzköd, hogy vannak olyan barlangrajzok, ahol T-Rex háton lovagolnak...). A békemenetes arcok egy jelentős része 2 mondatot nem tudott elmondani értelmesen. Ha ez lenne az érv a szavazás ellen, akkor úgy nagyjából minden második magyarnak el kéne venni a szavazati jogát.
Akkor, ő velük mi legyen?
A 16 évesek közül, aki orvosnál megszólalni képtelen, jó eséllyel szavazni sem fog elmenni. De ahogy a békementes-összeesküvéshívő mammereknek van lehetősége, egy 16 évesnek miért nem lehet? Ettől még nem FOG szavazni 100%-ban. Ahogy a demens mammerek sem.
Érveim a 16 éves korhatár mellett:
- 16 éves kortól dolgozhat szülői engedély nélkül
- eddigre minden lehetősége meg van arra, hogy képben legyen a világ dolgaival, és mivel több ideje van, talán egy átlagos felnőttnél is többet tud foglalkozni
- a politikailag aktívabb fiatalságot megszólítani talán fiatalabb politikusok tudnák, így ott is csökkenne a korfa, ami nem baj, mert ott talán több az idealista (persze amíg nem kapnak tisztséget, tudom, nem vagyok naiv)
- 17 évesen már lehet jogsija, 14 évesen dönthet úgy, hogy lefekszik egy idősebb emberrel, 16 évesen megházasodhat, jelentkezhet emelt szintű érettségire, amivel már dönthet úgy, hogy milyen irányban megy tovább, DE 16 évesen már dönthet, hogy otthagyja az iskolát, amivel szintén elég súlyos következményeket húz magával... miért pont a szavazásra nem elég érett?
- készség szinten használják az internetet (többen tudnak rendesen idézni egy fórumon is), ha akarják utána tudnak nézni dolgoknak (bár ez nem mindig jó, nyilván)
Ellenérvek (by you):
- balosak
- szerinted éretlenek, mert nem tudják megcsinálni, amit sok felnőtt sem és fogalmatlanok egy csomó témában, amiben felnőttek is
(Igen, populista vagyok, meg is bántam már)
Abban nincs köztük vita, hogy ez egy hatalomtechnikai kérdés. Egyébként.
Őszintén tedd a szívedre a kezed: nem tetszene egy olyan politika jobban, ami 13. havi nyugdíj helyett a fiatalok kedvét keresi?
Erre most mit mondjak? Lekezelő vagy, bár nem értem miért. Nem akarod érteni, amit írok, állandóan nevetgélsz, mert szerinted nincs igazam. Nehéz így komolyan venni veled a vitákat...Egyébként ez a szavazati jog egy jó téma, megérne egy beszélgetést pl. a korlátozott cselekvőképesség kérdésköre is.Mondjuk ez az utolso zaro mondatod viccel a kommented elso fenyenek tukreben 😊
Gyurma Pappa
undisputedly

több mint 4 éve
Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott pont az ellenkezoje igaz:youtu.be/WC8Elk1LRjs
undisputedly

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 4 éve
"bezzeg nagyapád megjárta a donkanyart"Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz:Ja baz', van olyan 16 éves amelyik még nincs férjnél és még nem szült. Sőt, a legtöbb kis takonygombóc még katona sem volt/halt meg egy háborúban. Elkényeztetett kis köcsög összes. Bezzeg a mi időnkben, annyira érettek voltunk, hogy instant szavaztunk a konzervatívokra. Mert az az igazi érettség.
undisputedly
Ha konzervatív szavazó lenne a 16 évesek 90%-a, akkor zavarna? A határontúliak szavazati joga zavar itt Mo-n? A látványosan korlátozottan vagy nem cselekvőképesek, de jogilag nem annak nyilvánított 70-80+-os szavazati joga az oké? A QAnon hívő/woke agyhalott szőke fehérek szavazati joga oké? Hogy határozzuk meg érettséget? Hogy tud-e dönteni arról, hogy mit vegyen fel reggel vagy ha már dolgozott legalább egy hónapot egyhuzamban? 16 évesen köthetnek házasságot, de szavazni azt nem szabad (tudom, csak szülői engedéllyel, de akkor is)?
Egy nagyon bonyolult kérdést akarsz elintézni, mert ez az álláspontod szerint csak hatalomtechnikai kérdés. Egyrészt persze hogy az, de mi nem az a politikában. Másrészt viszont azzal érvelni, hogy SZERINTED meg te ÚGY LÁTOD, hogy nem érettek a mai fiatalok, kissé biased véleménynek tűnik, és kevésbé az objektív cselekvőképesség miatti jogos aggodalomnak.
Egyébként orvosi értelemben 25 éves korig "érik" az agy, tehát a legtöbb, érésnek betudható folyamat még akkor is zajlik, amikor már legalább 3-4-szer szavaztak. Tehát ilyenformán a 18 év is egy SOCIAL CONSTRUCT, semmiből nem tart levinni 16-ra. Egyébként felvinni 21-re sem tartana semmiből (eltekintve a nemzetközi nyomást, a negatív politikai visszhangot stb).
Én egyébként azért támogatnám a szavazati jog ilyen irányú kiszélesítését, mert a politikai iránti aktivitást növelné. Amikor én voltam 16 éves, akkor a társaságunkban 10-15 embert érdekelt a politika, abból 3-an voltunk egyértelműen balosok (1999-2000-ről beszélünk), a társaság többsége inkább radikális jobboldali volt. A társaságunk maradék tagjait (mondjuk a szélesen vett társaságunk olyan 60-70 ember volt) nem is érdekelte a politika napi szinten. Ami szerintem nem jó. Mert amikor egy érettségi, "felnőtté válás" megtörténik, akkor már számos olyan döntést kell meghozni, amiben igenis szerepet játszik a társadalmi tudatosság. És a politikával foglalkozni pedig kell. Mondhatja Jóska, hogy csak akkor befolyásolja az életed a politika, ha hagyod, de szerintem ez nem igaz általánosan. Az itt lévők döntő többsége szerintem van annyira privilegizált, hogy ne zavarja a napjait a politika, de pont ezért tudunk következmények nélkül mondani bármit.
Egyébként ez a szavazati jog egy jó téma, megérne egy beszélgetést pl. a korlátozott cselekvőképesség kérdésköre is.
Gyurma Pappa
több mint 4 éve
Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz:undisputedlyGyurma Pappa
Ja baz', van olyan 16 éves amelyik még nincs férjnél és még nem szült. Sőt, a legtöbb kis takonygombóc még katona sem volt/halt meg egy háborúban. Elkényeztetett kis köcsög összes. Bezzeg a mi időnkben, annyira érettek voltunk, hogy instant szavaztunk a konzervatívokra. Mert az az igazi érettség.Ezek a te belso frusztracioid,most erre mit irjak?
Gyurma Pappa
Egy nagyon bonyolult kérdést akarsz elintézni, mert ez az álláspontod szerint csak hatalomtechnikai kérdés. Egyrészt persze hogy az, de mi nem az a politikában. Másrészt viszont azzal érvelni, hogy SZERINTED meg te ÚGY LÁTOD, hogy nem érettek a mai fiatalok, kissé biased véleménynek tűnik, és kevésbé az objektív cselekvőképesség miatti jogos aggodalomnak.Ha nem ranteles allapotaban irtad volna a kommented, latnad a komikumot abban, hogy szamonkered(!) miert a sajat velemenyem(!) irom le, es teszem, hozza, hogy "szerintem" 😀 Megis ki a tok@m velemenyet irnam le? 😀 Pont ettol foruma forum, hogy nem akarok masra raeroszakolni, hogy marpedig csak nekem van igazam es kesz, hanem a sajat tapasztalatimrol irok. En igy latom a mostani 18-0 korosztalyt. Mekkora nagykepuseg lenne azt mondani,hogy igen 😊
Gyurma Pappa
Egyébként orvosi értelemben 25 éves korig "érik" az agy, tehát a legtöbb, érésnek betudható folyamat még akkor is zajlik, amikor már legalább 3-4-szer szavaztak. Tehát ilyenformán a 18 év is egy SOCIAL CONSTRUCT, semmiből nem tart levinni 16-ra. Egyébként felvinni 21-re sem tartana semmiből (eltekintve a nemzetközi nyomást, a negatív politikai visszhangot stb). Gyurma Pappa
Én egyébként azért támogatnám a szavazati jog ilyen irányú kiszélesítését, mert a politikai iránti aktivitást növelné. Amikor én voltam 16 éves, akkor a társaságunkban 10-15 embert érdekelt a politika, abból 3-an voltunk egyértelműen balosok (1999-2000-ről beszélünk), a társaság többsége inkább radikális jobboldali volt. A társaságunk maradék tagjait (mondjuk a szélesen vett társaságunk olyan 60-70 ember volt) nem is érdekelte a politika napi szinten. Ami szerintem nem jó. Mert amikor egy érettségi, "felnőtté válás" megtörténik, akkor már számos olyan döntést kell meghozni, amiben igenis szerepet játszik a társadalmi tudatosság. És a politikával foglalkozni pedig kell. Mondhatja Jóska, hogy csak akkor befolyásolja az életed a politika, ha hagyod, de szerintem ez nem igaz általánosan. Az itt lévők döntő többsége szerintem van annyira privilegizált, hogy ne zavarja a napjait a politika, de pont ezért tudunk következmények nélkül mondani bármit.Es egy 16 eves pont nincs tisztaban azzal, mit jelent es hogyan mukodik az adozas, az egeszsegugy stb. Tobbsege meg az orvos/kormanyhivatal stb. elott sem mer/tud egyedul megszolalni. De akkor mar miert alljunk meg 16 evesnel? 14 eves mellett ugyanezek az ervek allnak, nem?
Gyurma Pappa
Egyébként ez a szavazati jog egy jó téma, megérne egy beszélgetést pl. a korlátozott cselekvőképesség kérdésköre is.Mondjuk ez az utolso zaro mondatod viccel a kommented elso fenyenek tukreben 😊
Gyurma Pappa
Szerkesztette: undisputedly
több mint 4 éve
Bizony, az én környezetemben nem is egy srác vagy lány volt, aki eljárkált skinhead bulikba, mindenféle cigányellenes mendemondákat híreszteltek, Nagy-Magyarországos pólót hordtak, zsebben boxer volt, stb. És ha a lehetőségük meg lett volna rá, simán leszavaztak volna a MIÉP-re, vagy akármi is volt akkor a spektrum legszélén a jobboldalon. Azóta már kikupálódtak, egyetemet végeztek, családosak a legtöbben.Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz:Ja baz', van olyan 16 éves amelyik még nincs férjnél és még nem szült. Sőt, a legtöbb kis takonygombóc még katona sem volt/halt meg egy háborúban. Elkényeztetett kis köcsög összes. Bezzeg a mi időnkben, annyira érettek voltunk, hogy instant szavaztunk a konzervatívokra. Mert az az igazi érettség.
undisputedly
Ha konzervatív szavazó lenne a 16 évesek 90%-a, akkor zavarna? A határontúliak szavazati joga zavar itt Mo-n? A látványosan korlátozottan vagy nem cselekvőképesek, de jogilag nem annak nyilvánított 70-80+-os szavazati joga az oké? A QAnon hívő/woke agyhalott szőke fehérek szavazati joga oké? Hogy határozzuk meg érettséget? Hogy tud-e dönteni arról, hogy mit vegyen fel reggel vagy ha már dolgozott legalább egy hónapot egyhuzamban? 16 évesen köthetnek házasságot, de szavazni azt nem szabad (tudom, csak szülői engedéllyel, de akkor is)?
Egy nagyon bonyolult kérdést akarsz elintézni, mert ez az álláspontod szerint csak hatalomtechnikai kérdés. Egyrészt persze hogy az, de mi nem az a politikában. Másrészt viszont azzal érvelni, hogy SZERINTED meg te ÚGY LÁTOD, hogy nem érettek a mai fiatalok, kissé biased véleménynek tűnik, és kevésbé az objektív cselekvőképesség miatti jogos aggodalomnak.
Egyébként orvosi értelemben 25 éves korig "érik" az agy, tehát a legtöbb, érésnek betudható folyamat még akkor is zajlik, amikor már legalább 3-4-szer szavaztak. Tehát ilyenformán a 18 év is egy SOCIAL CONSTRUCT, semmiből nem tart levinni 16-ra. Egyébként felvinni 21-re sem tartana semmiből (eltekintve a nemzetközi nyomást, a negatív politikai visszhangot stb).
Én egyébként azért támogatnám a szavazati jog ilyen irányú kiszélesítését, mert a politikai iránti aktivitást növelné. Amikor én voltam 16 éves, akkor a társaságunkban 10-15 embert érdekelt a politika, abból 3-an voltunk egyértelműen balosok (1999-2000-ről beszélünk), a társaság többsége inkább radikális jobboldali volt. A társaságunk maradék tagjait (mondjuk a szélesen vett társaságunk olyan 60-70 ember volt) nem is érdekelte a politika napi szinten. Ami szerintem nem jó. Mert amikor egy érettségi, "felnőtté válás" megtörténik, akkor már számos olyan döntést kell meghozni, amiben igenis szerepet játszik a társadalmi tudatosság. És a politikával foglalkozni pedig kell. Mondhatja Jóska, hogy csak akkor befolyásolja az életed a politika, ha hagyod, de szerintem ez nem igaz általánosan. Az itt lévők döntő többsége szerintem van annyira privilegizált, hogy ne zavarja a napjait a politika, de pont ezért tudunk következmények nélkül mondani bármit.
Egyébként ez a szavazati jog egy jó téma, megérne egy beszélgetést pl. a korlátozott cselekvőképesség kérdésköre is.
Gyurma Pappa
Én már akkor is inkább mostani értelemben libsi voltam, élni és élni hagyni elvet követtem, hívjuk ahogy akarjuk. De kisebbségben voltunk a gyűlölködőkkel szemben.
Ez egy egész jó vidéki gimi durván 100 fős évfolyama volt, ami nem országos reprezentatív minta, de elég vegyes hátterűek voltunk, a régióban hasonló eredmények születtek volna a választáson a fiatalkorúak körében.
Általánosságban biztosan igaz, már fiatal korban is, hogy a politika nem érdekel sok embert, de a radikálisokat nagyon is.
+cselekvőképtelenséghez van egy sztorim. Egy volt csajom öccse oxigénhiányosan született, ellátni képtelen magát, ha olyan kedve volt, akkor etetni, öltöztetni kellett, szóval nagyon súlyosan fogyatékos szegény. Az anyja viszont szavazhat vele, ill. nyilván helyette, ketten mentek mindig a fülkébe. Ami azért elég érdekes, az hog önállóan tudj szavazni, minimum követelmény kellene legyen.
több mint 4 éve
444.hu/2021/11/25/nyiltan-kimondtak-megis-szallodakat-epitenek-a-badacsonyorsnel-letarolt-teruletre?fbclid=IwAR200ftgvb7HI_YQ8_uGlvAwEpw2esHc708ErGZ9zhKkDSzntB0JzWsQ5CY
Ilyenkor a tiszteletreméltó bajszos szar merre jár?
petey
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
444.hu/2021/11/25/nyiltan-kimondtak-megis-szallodakat-epitenek-a-badacsonyorsnel-letarolt-teruletre?fbclid=IwAR200ftgvb7HI_YQ8_uGlvAwEpw2esHc708ErGZ9zhKkDSzntB0JzWsQ5CYIlyenkor a tiszteletreméltó bajszos szar merre jár?
több mint 4 éve
szerintem egy korhoz kéne kötni - me elsőáldozáshoz meg bérmáláshoz meg mindenfaszsághoz, AMIHEZ egyébként döntésképenek kéne lenni, hiszen a saját vallását választja...Egyertelmuen a belatasi kepesseguk es nem a mellmeretuk 😀 A 18. eletev is azert lett a legtobb orszagban meghatarozva, mert ugy gondoltak, hogy atlagosan ekkor erik el a szukseges szellemi belatasi kepesseget es nem pedig a puberty. Amugy az altalad linkelt tanulamynok is irjak, hogy korabban 11 eves korban kezdett a nove valas elindulni, most meg 9-et gondolnak, szoval ha ez lenne a dominans faktor, akkor mar evtizedek ota 11 eves kor lenne a valasztojogi hatar, de nyilvan nem az.mivel definiálod az érettséget?Nem tulzas. 18-ban is csinaltak a nemetek egy mock electiont a 18 alattiakkal, hatalmas zold tobbseg jott ki belole. A nemet fiatalok tobsege zold/szocialdemokrata part szimpatizans. Csak beirod googliba es a mostani valasztasokrol meg a 2018-asrol is ott vannak a statisztikak.Inkabb ide teszem, nem a vilagpolitikaba.Hat azert ez a tulnyomoreszt balos kicsit tulzas szerintem (max ok a hangosabbak a neten), abban a korban konnyen "radikalizalhatoak" mind a ket iranyba es inkabb mondanam rendszer ellenesnek oket mint balosnak vagy jobbosnak (szerinted a bevandorlok gyermekei mennyire rezonalnak a zold / lmbtq politikaval?!).
Osszeallt a nemet koalicio. Szamunkra is erdekes indikator-programmal. Mondjuk azt kiemelnem, hogy a valasztojogi korlhatar 16 evesre torteno leszallitasa egyertelmuen egy olyan lepes ami csak a hatalom megtartasat celozza, hiszen ez a korosztaly tulnyomoreszt balos, es ne mondja nekem senki, hogy esszeru es racionalis dolog 16 eveseket az urnahoz engedni.
undisputedly
Egyebkent is nagy resze szavazni se fog, mert masnapos lesz es 1001 jobb dolga lesz mint sorban allni es szavazni.
Nalam ez egyszeru, amint nem iskolakoteles valaki es legalisan alkalmazhato az onnantol szavazhasson is.
rokaur
Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz:
"We live in a time where the maturity of the young generation begins much earlier. It would be nice if the legislature could see that and follow suit," Green Party leader Robert Habeck said.
Nemeteknel is ugyanugy mukodik a politika, mindent a hatalommegszerzes es megtartas dominal 😊
undisputedly
www.bbc.com/future/article/20180611-the-health-risks-of-girls-maturing-early
a lányoknál elvileg jelentősen hamarabb indul a pubertás, és elvileg emiatt a pyschológiai érettség is hamarabb történhet
While the average age of puberty onset, defined by breast development, for US girls was almost 12 years old in the 1970s, it fell to nine years by 2011. One study found that 18% of white, 43% of black non-Hispanic and 31% of Hispanic girls hit puberty by their ninth birthday. Researchers are still analysing the reasons.academic.oup.com/edrv/article/24/5/668/2424459
Despite the negative mental health outcomes associated with early-maturing girls, Therese Skoog, a psychology professor at the University of Gothenburg, has found they can also appear to be more psychologically mature and well-adjusted.www.researchgate.net/publication/236033863_Adolescent_and_Adult_Implications_of_Girls'_Pubertal_Timing
a fiúk esetében nem kerestem most semmit, de a lányok esetében ez alapján nem akkor túlzás amit mondanak
Negritis
Nehez ebben a temaban objektivan megnyilvanulni anelkul, hogy a tipikus generacios szoveg ne jojjon elo egyik oldalrol sem (mocskos lusta fiatalsag vs boomer szemetladak), de szerintem aki nyitott szemmel jar a vilagban, es van egy kis tapasztalataa kora folytan korabbi generaciokrol, az latja, hogy nem igaz amit a zold politikus allit. Nem is kell most ilyen szelsoseges es nem reprezentativ peldakat bedobni, mint hogy a mostani 16 evesek meg mosoport esznek netes kihivasok miatt stb, mert szerintem az nem reprezentativ, de en ugy latom, hogy a mai vilagban nem hogy 18 evesen, de meg kesobb (19 vagy 20) se igen all be ez a belatasi kepesseg. Hogy ez miert van, jokerdes. Bizonyara van rola 100 meg 1000 tanulmany ami mind feltar egy-egy resz okot, de most nem is azt kell megvalaszolni, hogy miert alakult igy.
Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊
undisputedly
szóva jó mélyen van ez elásva a keresztény konzervetivizmusba, hogy még megkaparincsuk a kisdedekket, arra hivatkozva , hogy önállóan dönt a hitvallásáról ÖRÖKRE
de, szavazni azé ne mennyen
álszent gecik

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
Szerintem mindenki szavazhat, akire szavazni is lehet.Vagyis aki választható az választhasson.
Ez nem egy teljesen újszerű gondolat, de szerintem működőképes.
több mint 4 éve
Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz:Ja baz', van olyan 16 éves amelyik még nincs férjnél és még nem szült. Sőt, a legtöbb kis takonygombóc még katona sem volt/halt meg egy háborúban. Elkényeztetett kis köcsög összes. Bezzeg a mi időnkben, annyira érettek voltunk, hogy instant szavaztunk a konzervatívokra. Mert az az igazi érettség.
undisputedly

több mint 4 éve
És a diákmunkával mia helyzet akkor?Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly
peterk2005

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 4 éve
Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊A politikai eredmények - a haladóak is - nagyon gyakran úgy jönnek létre, hogy az éppen hatalmon levőnek is érdekében áll. Valószínűleg a baloldali politikai erők nem forszíroznák ennyire, ha azt mutatnák a felmérések, hogy ezzel csökkennének az esélyeik.
undisputedly

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Ez nem érettségin vagy egyetemi diplomán, és nem is műveltségen múlik.Nyilván félig viccnek szántam. Csak jó lenne valahogy elérni, hogy ne olyanok döntsenek az országról, akik annyit értenek a világból, hogy O1G, hogy Soros-migráncs-Brüsszel meg hog yaz oltásokkal becsippelik az embereket.de ez a baj hogy ki akarunk szűrni olyat aki nem feltétlen tehet róla hogy oda kerülJó, de Te elitista vagy, én csak a nagyon hülyéket próbálnám kiszűrni. 😀Szerintem meg az szavazhasson, aki meg tud oldani egy kétismeretlenes egyenletet, meg tudja mondani, mikor volt a mohácsi csata és az Aranybulla, és le tud írni egy versszakot a Himnuszból. 😀az a baj az ilyen jellegű feltételekkel hogy ki határozza meg őket?
somoskovig
mert aki megteszi az mindig úgy akarja csinálni hogy:
akikkel ő szimpatizál azok felülreprezentálva legyenek vagy az előítéleteinek megfelelő csoportok ne kapjanak jogot
és ő mindenképpen beleférjen még
én pl azt mondom hogy aki nem tud több változós függvényt elemezni az munkát se kaphasson
valamint aki pontosan elemezni Radnóti Miklós: Tétova óda versét
Negritis
somoskovig
egy diszkalkos nem biztos hogy meg tud oldani egy kétismeretlenes egyenletet akkor neki nem jár a szavazat?
vagy az aki 6 általános után kiesik az iskolából és segédmunkásként dolgozik onnan? nem biztos hogy nem tudná meg tanulni csak nem volt rá lehetősége
és bármilyen műveltségi limitet teszel ugyanilyen problémák előjöhetnek
Negritis
somoskovig
www.facebook.com/100000592455806/videos/576344713472342

több mint 4 éve
persze hogy azért csinálják mert nekik ez jobb lenneEgyertelmuen a belatasi kepesseguk es nem a mellmeretuk 😀 A 18. eletev is azert lett a legtobb orszagban meghatarozva, mert ugy gondoltak, hogy atlagosan ekkor erik el a szukseges szellemi belatasi kepesseget es nem pedig a puberty. Amugy az altalad linkelt tanulamynok is irjak, hogy korabban 11 eves korban kezdett a nove valas elindulni, most meg 9-et gondolnak, szoval ha ez lenne a dominans faktor, akkor mar evtizedek ota 11 eves kor lenne a valasztojogi hatar, de nyilvan nem az.mivel definiálod az érettséget?Nem tulzas. 18-ban is csinaltak a nemetek egy mock electiont a 18 alattiakkal, hatalmas zold tobbseg jott ki belole. A nemet fiatalok tobsege zold/szocialdemokrata part szimpatizans. Csak beirod googliba es a mostani valasztasokrol meg a 2018-asrol is ott vannak a statisztikak.Inkabb ide teszem, nem a vilagpolitikaba.Hat azert ez a tulnyomoreszt balos kicsit tulzas szerintem (max ok a hangosabbak a neten), abban a korban konnyen "radikalizalhatoak" mind a ket iranyba es inkabb mondanam rendszer ellenesnek oket mint balosnak vagy jobbosnak (szerinted a bevandorlok gyermekei mennyire rezonalnak a zold / lmbtq politikaval?!).
Osszeallt a nemet koalicio. Szamunkra is erdekes indikator-programmal. Mondjuk azt kiemelnem, hogy a valasztojogi korlhatar 16 evesre torteno leszallitasa egyertelmuen egy olyan lepes ami csak a hatalom megtartasat celozza, hiszen ez a korosztaly tulnyomoreszt balos, es ne mondja nekem senki, hogy esszeru es racionalis dolog 16 eveseket az urnahoz engedni.
undisputedly
Egyebkent is nagy resze szavazni se fog, mert masnapos lesz es 1001 jobb dolga lesz mint sorban allni es szavazni.
Nalam ez egyszeru, amint nem iskolakoteles valaki es legalisan alkalmazhato az onnantol szavazhasson is.
rokaur
Kedvencem amugy, hogy a zoldek szerint a mai fiatalok sokkal erettebbek, mint regen, holott potn az ellenkezoje igaz:
"We live in a time where the maturity of the young generation begins much earlier. It would be nice if the legislature could see that and follow suit," Green Party leader Robert Habeck said.
Nemeteknel is ugyanugy mukodik a politika, mindent a hatalommegszerzes es megtartas dominal 😊
undisputedly
a lányoknál elvileg jelentősen hamarabb indul a pubertás, és elvileg emiatt a pyschológiai érettség is hamarabb történhet
While the average age of puberty onset, defined by breast development, for US girls was almost 12 years old in the 1970s, it fell to nine years by 2011. One study found that 18% of white, 43% of black non-Hispanic and 31% of Hispanic girls hit puberty by their ninth birthday. Researchers are still analysing the reasons.academic.oup.com/edrv/article/24/5/668/2424459
Despite the negative mental health outcomes associated with early-maturing girls, Therese Skoog, a psychology professor at the University of Gothenburg, has found they can also appear to be more psychologically mature and well-adjusted.www.researchgate.net/publication/236033863_Adolescent_and_Adult_Implications_of_Girls'_Pubertal_Timing
a fiúk esetében nem kerestem most semmit, de a lányok esetében ez alapján nem akkor túlzás amit mondanak
Negritis
Nehez ebben a temaban objektivan megnyilvanulni anelkul, hogy a tipikus generacios szoveg ne jojjon elo egyik oldalrol sem (mocskos lusta fiatalsag vs boomer szemetladak), de szerintem aki nyitott szemmel jar a vilagban, es van egy kis tapasztalataa kora folytan korabbi generaciokrol, az latja, hogy nem igaz amit a zold politikus allit. Nem is kell most ilyen szelsoseges es nem reprezentativ peldakat bedobni, mint hogy a mostani 16 evesek meg mosoport esznek netes kihivasok miatt stb, mert szerintem az nem reprezentativ, de en ugy latom, hogy a mai vilagban nem hogy 18 evesen, de meg kesobb (19 vagy 20) se igen all be ez a belatasi kepesseg. Hogy ez miert van, jokerdes. Bizonyara van rola 100 meg 1000 tanulmany ami mind feltar egy-egy resz okot, de most nem is azt kell megvalaszolni, hogy miert alakult igy.
Az en szememben egyertelmuen azert csinaljak, hogy minel inkabb kiszelesitsek a szavazoi bazisukat. Ha CDU/CSU-t favorizalna ez a korosztaly, akkor biztosan nem ez lenne az egyik elso dolguk 😊
undisputedly
de a másik tanulmány arról szól hogy a korábbi pubertás hatására igenis hamarabb eljön a "felnövés"
a kiemelt rész alapján viszont akkor tényleg vegyük el a 75-80 évesektől a szavazatot elvégre ők sincsenek már teljes szellemi belátásuk birtokában, nagyrészt
elég csak járni a világban és mindneki látni fogja
több mint 4 éve
Egyertelmuen a belatasi kepesseguk es nem a mellmeretuk 😀 A 18. eletev is azert lett a legtobb orszagban meghatarozva, mert ugy gondoltak, hogy atlagosan ekkor erik el a szukseges szellemi belatasi kepesseget es nem pedig a puberty. Amugy az altalad linkelt tanulamynok is irjak, hogy korabban 11 eves korban kezdett a nove valas elindulni, most meg 9-et gondolnak, szoval ha ez lenne a dominans faktor, akkor mar evtizedek ota 11 eves kor lenne a valasztojogi hatar, de nyilvan nem az.mivel definiálod az érettséget?Nem tulzas. 18-ban is csinaltak a nemetek egy mock electiont a 18 alattiakkal, hatalmas zold tobbseg jott ki belole. A nemet fiatalok tobsege zold/szocialdemokrata part szimpatizans. Csak beirod googliba es a mostani valasztasokrol meg a 2018-asrol is ott vannak a statisztikak.Inkabb ide teszem, nem a vilagpolitikaba.Hat azert ez a tulnyomoreszt balos kicsit tulzas szerintem (max ok a hangosabbak a neten), abban a korban konnyen "radikalizalhatoak" mind a ket iranyba es inkabb mondanam rendszer ellenesnek oket mint balosnak vagy jobbosnak (szerinted a bevandorlok gyermekei mennyire rezonalnak a zold / lmbtq politikaval?!).
undisputedly
rokaur
undisputedly
Negritis
több mint 4 éve
Nyilván félig viccnek szántam. Csak jó lenne valahogy elérni, hogy ne olyanok döntsenek az országról, akik annyit értenek a világból, hogy O1G, hogy Soros-migráncs-Brüsszel meg hog yaz oltásokkal becsippelik az embereket.de ez a baj hogy ki akarunk szűrni olyat aki nem feltétlen tehet róla hogy oda kerülJó, de Te elitista vagy, én csak a nagyon hülyéket próbálnám kiszűrni. 😀Szerintem meg az szavazhasson, aki meg tud oldani egy kétismeretlenes egyenletet, meg tudja mondani, mikor volt a mohácsi csata és az Aranybulla, és le tud írni egy versszakot a Himnuszból. 😀az a baj az ilyen jellegű feltételekkel hogy ki határozza meg őket?
somoskovig
mert aki megteszi az mindig úgy akarja csinálni hogy:
akikkel ő szimpatizál azok felülreprezentálva legyenek vagy az előítéleteinek megfelelő csoportok ne kapjanak jogot
és ő mindenképpen beleférjen még
én pl azt mondom hogy aki nem tud több változós függvényt elemezni az munkát se kaphasson
valamint aki pontosan elemezni Radnóti Miklós: Tétova óda versét
Negritis
somoskovig
egy diszkalkos nem biztos hogy meg tud oldani egy kétismeretlenes egyenletet akkor neki nem jár a szavazat?
vagy az aki 6 általános után kiesik az iskolából és segédmunkásként dolgozik onnan? nem biztos hogy nem tudná meg tanulni csak nem volt rá lehetősége
és bármilyen műveltségi limitet teszel ugyanilyen problémák előjöhetnek
Negritis