Politika

70 feliratkozó

több mint 4 éve
Hanni Seattle Seahawks Army Black Knights 8 688 — Poloska confirmed
Egyszer már bejelentette, hogy távozik innen, mert itt mindenki ellenséges, és szembe jönnek az autópályán 😊
De hát na.
warr_b
De aztán átnevezte magát, és új erőre kapott 😀
Hátha most is visszatér majd, mondjuk fikuszkukisz néven, legalább ennyi szórakoztató lenne ebben a bohócban.
több mint 4 éve
warr_b Washington Commanders 29 818 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
"Egy majomnak is meg lehet tanítani mire kell menni mielőtt válaszol. Nem nehéz megugrani."

csak hogy érezd az ízét annak, amit írtál...

kedves "baloldali"faszkalap. és meg fogom akár naponta ismételni.....
Fungus
Amúgy Amadeus nem vmi hasonlóért kapott 1 hetes bant?
csebi
Egyszer már bejelentette, hogy távozik innen, mert itt mindenki ellenséges, és szembe jönnek az autópályán 😊
De hát na.
warr_b
vitat ker szamon mikozben, amikor az ember ervel, elemzest rak be neki, hogy talan megsem ugy van, ahogy o gondolja, akkor annyit dob vissza, hogy 'ellenzeki grafikon'. mindezt EUROSTAT adatokra ...
csebi
Na most vagy Sobrinak van igaza és egyszerűen troolkodik, csak még azt is szarul csinálja, vagy tényleg a vakhit... egyik esetben se érdemes szót fecsérelni rá 😊
Hadd válaszolgasson saját magának, ha annyira akar.
warr_b
Sobrinak ebben annyira van igaza, mint hogy Brady anno kiegett vagy h nem lesz NFL szezon.
csebi
Jó, hát egyszer véletlenül beletalálhat, nem? 😊

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 4 éve
Mikey Cincinnati Bengals 21 566
"Egy majomnak is meg lehet tanítani mire kell menni mielőtt válaszol. Nem nehéz megugrani."

Fungus
csebi
De hát na.
warr_b
vitat ker szamon mikozben, amikor az ember ervel, elemzest rak be neki, hogy talan megsem ugy van, ahogy o gondolja, akkor annyit dob vissza, hogy 'ellenzeki grafikon'. mindezt EUROSTAT adatokra ...
csebi
Minden az ellenségünk, amiben benne van az euro, nem? Kivéve az európai uniós támogatás, mert azt szeretik zsebre tenni. 😊

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 27 480 — Lucas Scott

Fungus
csebi
De hát na.
warr_b
csebi
Na most vagy Sobrinak van igaza és egyszerűen troolkodik, csak még azt is szarul csinálja, vagy tényleg a vakhit... egyik esetben se érdemes szót fecsérelni rá 😊
warr_b
Sobrinak ebben annyira van igaza, mint hogy Brady anno kiegett vagy h nem lesz NFL szezon.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
amugy olvasva itt az esti agymenest, csak 1-2 dolog:

1: rendkivuli jogrend. nagyon szepen elfelejti mar mki, hogy az ellenzek egyetlen dolgot kert, hogy tegyenek bele a jogrendbe: ne hatarozatlan ideju legyen hanem legyen egy meghatarozott vege (ha jol emlekszem 90 napot kertek). termeszetesen OV es a Fidesz kikerte ezt maganak. mi sem jelzi meg jobban, hogy mennyire ordogtol valo gondolat volt, hogy ha jol emlekszem akkor a kovetkezo alkalomnal maga a kormany tett bele idobeli korlatot.

2: keleti vakcinak: Gyurma es warr eleg jol osszefoglalta, kar, hogy az eszervek sem igazan hatnak. alapvetoen sztem meg a 3.5 hetet sem segitette, amire peterk hivatkozik. eleg jol raktaron voltak a vakcinak, mi sem bizonyitja jobban, hogy ha fradi meccsrol volt szo egybol volt szabadon pfizer, aprilis 30an (pontosan tudom, mert ugyanaznap kaptam meg, kb 5-6 ora sorban allas utan ...). egyszeruen semmi nem volt megszervezve, tobb erot raktak abba bele, hogyan lehet ebbol is penzt kilopni, mint megszerveni az oltasi rendet. ahol ezt normalisan megszerveztek (pl Portugalia, Malta) ott meg hozzank kepest is sokkal jobban alltak pedig ugyanabbol az EUs beszerzesbol oltottak ok is. #dehatugyeoklegalabbkormanyoznitudnak
raadasul epp vedeni a keleti vakcinas beszerzest azok utan, hogy kiderult a szakma egyaltalan nem tamogatta a beszerzesuket a meglevo informaciok alapjan, hat sztem nem tul racionalis dolog. emberek eleteivel jatszott/jatszik a kormany pl. edesapam 70+ tobb sulyos betegseggel, de kinait kapott. szerencsere neki nyaron rendes ellenanyag szintje volt, de amint lehetett beadatott 3. oltast pfizert, btw mult heten kapta a 4.et. de ott van a legjobb baratom apukaja, o is kinait kapott tavasszal, neki konkretan nem volt nyar kozepere ellenanyagszintje. ebben tenyleg az volt a legnagyobb hiba, hogy a keleti vakcinak beszerzese koruli kerdojelek eleg szepen hozzatettek az oltasszkeptikussaghoz is (en erzesre azt mondom, hogy minimum5-10%t buktunk emiatt).

Szerkesztette: csebi

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 4 éve
warr_b Washington Commanders 29 818 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.

Fungus
csebi
De hát na.
warr_b
csebi

több mint 4 éve

Fungus
csebi
De hát na.
warr_b

több mint 4 éve
Nemes samu09 Houston Texans 4 619 — I like the Texans, I like who we are

Fungus
Tűrök, tűrök, de mindennek van határa.
Fungus
Ismét nem sikerült az idézés. Szerintem most már direkt csinálod.
több mint 4 éve
FLZOLI Denver Broncos 12 687 — farkas.l.zoltan@gmail.com
Varga művésznő felvételei már kikerultek vagy nincs itt semmi látnivaló? 😊

több mint 4 éve

Fungus
csebi
De hát na.

több mint 4 éve

Fungus

több mint 4 éve
dawyd728 4 209
A lényegnél maradva: de facto az OV-kormányzat nagyon sok lépése a középosztály megerősítését célozta. Lélegzethez juttassa, támaszt nyújtson, s megerősítse az alsó középosztálytól a felsőig. Kifejezetten hangsúlyozva a családok fontosságát. Értsd: megteremtett a középosztály számára egy szinte polgári "létérzetet", amit mára soka megélnek a hétköznapokban (a megélhetési rettegők is). Márpedig a középosztály egy nemzet gerince. S ez az, amire lehet majd építeni a jövőt. Hogy hol áll a magyar társadalom ezen az úton? Valahol erre (is) lesz válasz április. Mindenesetre az biztos, hogy nagyon sok lépés, ill. az eredményük egyelőre tényleg olyan, mint a levegő. Természetes, amikor van, belélegzed, élsz vele (mint Jakab a CSOK-kal), de amikor elveszik. Érzed a hiányt, s helyzetedtől függően megúszod, túléled néhány köhögéssel, esetleg nehézlégzéssel, vagy mész a lélegeztetőre, s ott élsz túl, vagy meghalsz (mint középosztálybélinek lenni). Egyénileg nincs félnivalóm igazán, de szép perspektívák lennének össztársadalmilag.

PS az új, nemzeti burzsoázia vadhajtásait direkt hagytam ki. 😀 Nem azt mondom, hogy lényegtelen, messze nem. Ez lehet a bukás kulcsa is, szvsz. De direkt kihagytam a, hogyismondjam, 02-10 közötti elit pénzügyi támogatását biztosító transzfereket is. 😀 A gazdagok mindig gazdagodnak, kaotikus helyzetekben meg pláne. Ezt csak úgy.
Fungus
ugy latszik nem kovetted akkor meg a topikot, meg csak read onlyban sem, de mintha Gyurma tett volna be par szep grafikont, bemutatva, hogy mennyire erositette meg OV kormanyzat 2010 ota a kozeposztalyt. semennyire. most azt nem keresem vissza, de itt egy egesz jo cikk, erdemes atolvasni (nemcsak OVnak rojja fel a kozeposztallyal kapcsolatos hibakat amugy az en olvasatomban):

g7.hu/kozelet/20210604/nem-letezik-a-magyar-kozeposztaly-amelyet-a-fidesz-2010-ota-erositeni-akar/

egy hosszabb idezet innen:
'Ahogy Hajdú és Kasnyik elemzéséből látszik, ez a középső része a magyar eloszlásnak gyakorlatilag nem is nagyon lépett előre európai összehasonlításban 2019-ig sem, annak ellenére, hogy az eurózóna válság miatt a népes mediterrán periféria hatalmasat zuhant, és ez az összehasonlításként szereplő összeurópai adatokat is visszahúzta. Még ez sem volt elég ahhoz, hogy a magyar társadalom közepe előre jusson.

De még ennél is rosszabbul járt az alsó három magyar jövedelmi tized, amely 2010-ben az európai 3-12. helyen volt, 2019-ben pedig az 1-12. helyen. Azaz a legszegényebb magyarok egyben a legszegényebb európaiak is, annak ellenére, hogy amint említettük, négy tagállam is mögöttünk van vásárlóerőn mért egy főre jutó GDP-ben.
Természetesen vannak nyertesei is a Fidesz egy évtizedes kormányzásának. Ők a felső három jövedelmi tizedbe tartoznak, akik a 2010-es 24-81. pozícióból 2019-re a 27-től 95.-re emelkedtek. (Drámai a tény: az alulról hetvenedik pozícióban lévő magyarok európai összehasonlításban ma is csak a 27. helyen vannak!) Azaz még ezen a gazdag felső osztályon belül is minél gazdagabb volt valaki, annál gyorsabban gazdagodott tovább.

A legesleggazdagabb magyarok, a felső 1 százalék már úgy él, mint a legesleggazdagabb nyugatiak.'

ja, a kozeposztaly megerositese lehetett cel, csakhat nem sikerult, mert igazabol nem is voltak olyan intezkedesek.
csebi
az életérzés nem ellenzéki grafikon 😀
Fungus
legvidámabb barakk ...
Negritis
nézd, hozhatnék személyes, családi példákat, de nem fogom.
Dohányzom, ergo ki vagyok tiltva a munkahelyemről ezen tevékenységem kapcsán.....hozzászoktam......így egy-egy dohányzó szünet mellett sétálok egyet.....gyakorlatilag MINDIG jön egy-több kisbabás család, vagy kismama tologatva a babakocsit, vagy kispapa hordván a nyakában. Nem túlzok. Mindig. S ez tök jó érzés. Nem politika, megafaszom....az Életérzés.

Tudom, megint jön majd a fikázás. Lelkük rajta.
Fungus
Igen, ez sikertörténet, 2010 előtt 2 olyan év volt, amikor 95.000 alatti volt az éves születésszám (akkor is 94.000 felett). Tippelj, hány év volt 2010 óta, amikor 94.000 feletti volt!
somoskovig
Szerintem ez nem árul el sokat. Ha szülő korban lévő nők száma csökken, akkor esetlegesen növekvő fertilitási rátával is csökkenhet a születés szám adott évben.
A fertility rate viszont 25 éve nem látott magasságban.
Ja és ezt is kontextusba kell helyezni, h az elmúlt 10 évben szinte minden környező országban nőt a fertility rate, szóval ez inkább az elmúlt 10 év globális konjunktúra eredménye sem a kormányé, de ez már más kérdés.
dawyd728
A demográfiai trendek nem csónakok. Sok év melója van egy-egy trendfordulóban. Ha egyáltalán sikerül.
Fungus
Te mégis pozitív életérzésnek éled meg, amikor dohányzás közben egyre több babakocsit tolnak el előtted. Nyugodtan lehetsz erre büszke, érezheted jobban magad, de nem a kormány az elsődleges okozója a te pozitív életérzésednek a mindennapi pöfi szüneted közben.
dawyd728
élhetek a főpolgármester úr szavával? gondolom megengedtetik....leszarom....
Fungus
Magyarán a pozitív életérzésed miből táplálkozik, az mindegy is lényeg, h éljen a párt vesszen a máshogy gondolkodó. Quasi értelmiségi attitűd.
több mint 4 éve
dawyd728 4 209
Hasonló az oltási kampányhoz tavalyról (direkt, provokatív tartalom). Nem állítom azt, hogy oltásellenes lett volna az ellenzéki kommunikáció. De azt sem lehet állítani, hogy maximálisan kiállt volna egy éve az oltások mellett. Következtetés: az elbizonytalanítás pengéjén táncoltak. Lelkük rajta. Hadd ne mondjam a saját, személyes értékelésem.
Fungus
ha én azt mondom neked hogy ne tüzelj bakancsal meg gumiabronccsal, hanem maradj a jól bevált fánál esetleg pellettnél akkor én azt akarom hogy fagyj halálra?
rendben
Negritis
De ha nincs fa (nyugati) akkor nem mondod hogy a többit (keleti) se használd, ugyanis amikor ez kérdés volt akkor még nem szállítottak Mo-ra, vagy csak elenyésző mennyiséget. Ez valahogy kezd a feledés homályába veszni, na mindegy.
davemayer
de volt fa ...
Negritis
Ha te mondod. Én úgy emlékszem hogy hónapokig (!) nem volt a tömeges oltás elkezdéséhez elég nyugati vakcina, pár 10 ezreket küldtek, aztán kb nyárra indult el igazán (amikorra már rég baszhattuk volna az ebt, meg a nyarat is).
davemayer
Április közepén már bőség volt.
Amit mondasz az február-márciusra igaz. Akkor jól jött minden egyes vakcina.
dawyd728
Aprilis kozepe a nyar szempontjabol rég késő volt, plane hogy decemberre mar volt igérve...
Nem vagytok képesek elismerni hogy igenis volt létjogosultsága a keleti vakcinák beszerzesenek (hogy milyen deallel az más), pedig a tények azok voltak hogy hónapokat csúsztak a normális szállítással. Nem tudom hogy miért gondoljátok hogy ennyi idő elég arra hogy erre már ne emlékezzünk, nem volt olyan rég, ennyit nem iszok...
davemayer
Te részeg vagy.
Éppen azt írom, h a 3. hullám idején minden vakcina jól jött. Ott kb 1 millió embert be tudtak oltani, amivel + a nyugatiakkal júniusra sikerült elérni azt a számot, h csak az nem vett fel oltást, aki nem is akart addig.
Mártír szabadságharcos attitűdből visszavehetnél.
több mint 4 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 820 — zászló zászló szív
(Btw sokáig én is ezen a véleményen voltam, sok orvos ismerős is, csak ők és én nem tudtuk, amit a politika igen. A saját háziorvosom tolta, hogy menjek oroszra, de karácsony előtt pont erről beszélgettünk, hogy ezzel speciel őt is átbaszták)Gyurma Pappa
Pedig olyan nehéz dolgod nem volt, hiszen értesz a bizniszhez. 😊 Ismerted az előző évi lélegeztető gép bizniszt, és láttad a kínai vakcina árcéduláját. Mégis mi volt az ésszerű/valószínű feltvevés, hogy mire megy ki a játék?. 😊
peterk2005
Figy, amikor négy gyerekkel haza vagy zárva, idősödő szülőkkel, aggódva a saját üzletért, egészen logikus, hogy minden oltást jónak gondolsz, zéró információ mellett.

Ember vagyok, csak túl akartam már lenni ezen.

több mint 4 éve
andree Arizona Cardinals 1 795
A póker analógiát folytatva: felrakták a mi kocsinkat, egy szuboptimális bubi-8 különböző színűre, majd amikor buktak mindent, megmagyarázták, hogy ez azért volt, mert nekünk egyébként így jobb.
Gyurma Pappa
Volt régen egy szakkifejezés erre. "Baszd be, gondolkozzon ő" Pfizer/EU callolt, mi fizetünk.
Btw. Ami gáz volt az a hónap amikor nem lehetett csak kínaira/oroszra regisztrálni, miközben volt bőven Pfizer is már. Onnan tudom, hogy volt, mert ha hazamegyek apunak simán volt, csak az ugye 10-es csomag, és ha kibontja be kell adni a másik 9-et is, és nem akartam ezzel szívatni. Előtte meg küldték az sms-eket is, hogy rohanj kínaira, aztán mikor megakadt az oltási program hirtelen megjelent a Pfizer a kínálatban.
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 819 — The only discipline that lasts, is self discipline
a dehumanizálás eszköz.Szó szerint embertelen eszköz.
Fungus
Előbb szokj le a libernyákozásról, aztán legyél érzékeny.
peterk2005
Mit vársz valakitől, aki nulla fideszes logikával, attitűddel, racionalitással magát jobboldali, keresztény fideszesnek hazudva csak provokálni próbál, azt is bénán, gyengén és a fórum alapvető működését sem ismerve?
Volt idő, mikor én is azt hittem, hogy komolyan liberráltozik, de az egész karakter csak egy gyenge szoci vagy dékás árnyéka egy igazi, gondolkodó fideszesnek, egy erőtlen próbálkozás hozni egy Orbánt valóban értő és kedvelő karaktert, egy nemzetellenes, balos, Nyugati Fény szintű torz elképzelés arról, hogy miként kommunikálna egy fidesz-szavazó.
Hát nem ennyire ostobán, magát idézgetve, önmagára reflektálva, félszavas böffenetekben, vagy arrogáns, álentellektüel szóhasználattal, mint egy részeg bullshitgenerátor.
Ne hidd el, hogy tényleg egy Fidesz-szavazóval/szimpatizánssal beszélgetsz, ha ennek a provokatőrnek írogatsz.
Sobri Jóska
Nekem mindegy, hogy Fideszes, vagy egy Fideszes bőrbe bújt ősbalos DK-s, a kritikám a libernyákozás utáni túlérzékenységnek szólt. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
ozibozi New York Giants 21 442
Akkor ez egy fidernyák lehet 😉
több mint 4 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 845 — #NoStress
Fungus
peterk2005
Mit vársz valakitől, aki nulla fideszes logikával, attitűddel, racionalitással magát jobboldali, keresztény fideszesnek hazudva csak provokálni próbál, azt is bénán, gyengén és a fórum alapvető működését sem ismerve?
Volt idő, mikor én is azt hittem, hogy komolyan liberráltozik, de az egész karakter csak egy gyenge szoci vagy dékás árnyéka egy igazi, gondolkodó fideszesnek, egy erőtlen próbálkozás hozni egy Orbánt valóban értő és kedvelő karaktert, egy nemzetellenes, balos, Nyugati Fény szintű torz elképzelés arról, hogy miként kommunikálna egy fidesz-szavazó.
Hát nem ennyire ostobán, magát idézgetve, önmagára reflektálva, félszavas böffenetekben, vagy arrogáns, álentellektüel szóhasználattal, mint egy részeg bullshitgenerátor.
Ne hidd el, hogy tényleg egy Fidesz-szavazóval/szimpatizánssal beszélgetsz, ha ennek a provokatőrnek írogatsz.

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 819 — The only discipline that lasts, is self discipline
Fungus

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
(Btw sokáig én is ezen a véleményen voltam, sok orvos ismerős is, csak ők és én nem tudtuk, amit a politika igen. A saját háziorvosom tolta, hogy menjek oroszra, de karácsony előtt pont erről beszélgettünk, hogy ezzel speciel őt is átbaszták)Gyurma Pappa
Pedig olyan nehéz dolgod nem volt, hiszen értesz a bizniszhez. 😊 Ismerted az előző évi lélegeztető gép bizniszt, és láttad a kínai vakcina árcéduláját. Mégis mi volt az ésszerű/valószínű feltvevés, hogy mire megy ki a játék?. 😊

több mint 4 éve
Törölt felhasználó
több mint 4 éve
Na itt gondolunk mást akkor az adott szituációról, ugyanis nálam az ismeretlen az a kellő mennyiségű nyugati vakcina érkezésének ideje volt.
davemayer
Hát ja. Homokba dugott fejjel sok az ismeretlen...
peterk2005
Igen, pont ez történt és nem az hogy pl a pfizer telibeszarta a szerződést és eladta a készletét másnak.
davemayer
Bocs, erre válaszul akartam berakni, hogy nem csak a pfizer teljesítette egyedi értelmezéssel a szerződést.
somoskovig
Ezert irtam h pl

A nyugati szerződések teljesítésének hiánya okozta a keleti vakcinák rendelését. Eddig egyetértünk?
davemayer
Nem. A pfizer februártól túlteljesítette a vállalásait minden hónapban. A második negyedévben (amikor a tömeges oltás nagy része lezajlott gyakorlatilag) ötven százalékkal teljesítette túl. (A moderna is egyébként, de mi abból keveset rendeltünk.)

Egyébként a nyugati gyártók összességében az USA-ban, a briteknél és az EU-ban is túlteljesítették az eredeti vállalásaikat, nem csak nálunk. Ezért tudta az Ursula féle EÜ-s vakcina bizottság is egyébként - három ütemben is - előbbre hozni az átoltottság elérésének dátumát (az eredeti szeptember végi dátumról három lépésben végül július közepére).
peterk2005
Igen, februártól!!!
davemayer
És ezzel mit akarsz mondani? Februárban még csak a tűket készítgettük az oltási programhoz. Még az elhíresült "oltási terv" se volt meg, nemhogy oltó pontok, úgyhogy oltani se tudtunk volna. Február elején összesen nagyjából 220 ezer beoltott embernél jártunk, nagyjából az egészségügyet és az idősotthonokat oltottuk. Ez _előtt_ volt késedelem (összesen a pfizer esetében kétszer, amit a következő héten pótoltak). Ez _után_ minden héten túl teljesítették a vállalt mennyiségeket. Március közepén - amikor Péterke Moszkvába járt kirándulni szputnyikkal fotóztatni magát - az EU éppen a negyedik szerződését kötötte a Pfizerrel, megemelve az eredeti 200 milliós rendelt mennyiséget 300 millióra. Értelemszerűen azért, mert már akkor látszott, hogy a pfizer nem csak 200 milliót tud majd leszállítani, különben minek szerződtek volna? (Végül azt is korábban leszállították a vállaltnál egyébként.)

Január végéig egyébként még London és Washington is attól volt hangos, hogy nem jönnek a vakcinák. Ami akkor érthető is volt, hiszen néhány hete, december közepén indult be a termelés, és az elején mindenütt gondok voltak. Ettől függetlenül _mindenki_ - leírom még egyszer: _mindenki_ - arra számított már akkor is (januárban), hogy a logisztikai problémák el fognak gyorsan hárulni, és fel fog futni a gyártás. A gyártók és kormányok is. Az USA is, a britek is, az EU minden tagállama is. Kivéve minket. Mi aggódtunk még március végén is. Ebben a koronaportálos cikkben március 30-án például sikerült egy cikkben egyszerre aggódni azon, hogy "uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik", és ugyanabban a cikkben bejelenteni, hogy több, mint 4 millióval megemeltük a megrendelt pfizer vakcinák számát. 😀 Nyilván azért, mert _annyira_ nem jöttek a szállítmányok, hogy csak na. 😊 (Ekkor már egyébként bő másfél hónapja folyamatosan _több_ pfizer érkezett az országba, mint az eredetileg ütemezett mennyiség.)

Ez a cikk egyébként azért is aranyos, mert erre az időszakra - március utolsó hetétól április közepéig - esett az az időszak, amikor a bejelentett / papírom létező beérkező vakcina számot nem sikerült eloltani az oltópontokon. Emiatt kialakult egy majdnem milliós különbség a papíron beérkezett és beoltott számok között. És elindultak a spekulációk, hogy mi a ****sz van, nem bírják az oltópontok, vagy kamuk az adatok? Utólag kiderült, hogy a számok valósak voltak (nagyjából), csak az oroszt valami három hétig vizsgálgatták mielőtt kiengedték az oltó pontokra, a kínait meg valamilyen okból (ezt máig se tudni miért) szintén pár hétig nem szállították ki. Úgyhogy a valóságban a keletieket később is oltották el, mint amikor dérrel-dúrral be lettek jelentve, ezek miatt a késlekedések miatt. (A szputnyiknál utólag tudjuk, hogy minőségi kifogások voltak, nagy volt a szórás a minőségben. A kínai passz, ma sem tudjuk miért késett a kiküldésük az oltópontokra.)

Egyébként azért kár ezen vitázni, mert indirekt módon is teljesen egyértelmű, hogy lóf*sz szükségünk se volt a keleti vakcinákra. Én ötven vagyok. Ha a keleti vakcinák olyan nagyon sokat számítottak volna, akkor nekem hónapokkal (de legalább egy-másfél hónappal) korábban fel kellett volna, hogy kínálják a keleti vakcinák valamelyikét, hiszen a legidősebbektől kezdve korban lefelé ment mindenki az oltással. Ezzel szemben - konkrétan emlékszem a dátumra - 2021 április 17-én hívott először a háziorvosom, hogy mehetnék kínaira vagy astra-ra. Nem kértem egyiket sem. (Az astra-t azért nem mert a másodikat akkor 3 hónapra adták, ami július közepére/végére esett volna, és akkor már úgy számoltam, hogy ha kivárom a pfizert akkor is másfél-két hónnappal hamarabb leszek oltott). És láss csodát, 10 napra rá hívott a háziorvosom, hogy mehetek a pfizerért. Még egyszer: tíz nappal az után, amikor _először_ megkaphattam volna a kínait. Egyébként vissza lehet olvasni a covid topicot, ott már márciusban is ugyanígy számoltam. (Nem csak én, jópáran.) Ha mi a kis íróasztalunk mögül ki tudtuk számolni, hogy nem éri meg a keletit beadatni, mert maximum 2-3 hetet nyerünk - és így is lett, sőt az esetemben 10 nap lett -, akkor miről is beszélünk? Mit is gyorsított fel a keleti vakcina?

Na, és akkor ehhez csak még mellékesen, a széljegyzetre megjegyzem, hogy a Moderna-ból csak a töredékét kötöttük le a nekünk járó mennyiségnek, mert drágállottuk az árát.... Leköthettük volna 6 milliót is, de nem kértük. Bezzeg két hónappal később, a kínai - háromszor annyiért, mint a Moderna - már nem volt drága.

Oltási program meg a kisfaszom, hagyjuk már.... A keleti vakcinák simán csak folytatásai voltak a korábbi teszt és lélegeztetőgép bizniszeknek. Homokba dughatod a fejed ha akarod, de ettől ez még nem lesz máshogy.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 4 éve
Törölt felhasználó

Fungus
Tűrök, tűrök, de mindennek van határa.
több mint 4 éve
Törölt felhasználó

több mint 4 éve
Törölt felhasználó
Na itt gondolunk mást akkor az adott szituációról, ugyanis nálam az ismeretlen az a kellő mennyiségű nyugati vakcina érkezésének ideje volt.
davemayer
Én ezt értem, de akkor nem jó a póker analógia. Ugyanis a döntés pillanatában voltak ismert tényezők, amik járványügyi, egészségügyi, orvosszakmai szempontból befolyásoló tényezők voltak:
1) Tudott volt, hogy a kínai vakcinát nem ajánlott 60 felett használni, még is használták, pedig egyértelmű volt, hogy nem jó ötlet (rá van írva a dobozra)
2) Tudott volt, hogy az oroszok minőségbiztosítása pocsék, legalább kockázatos, ha egyenesen problémás volt az oltások minősége, megbízhatósága, mégis tömegével vettek belőle és oltottak vele.
3) Tudott volt, hogy a lezárások és a távolságtartás sokkal hatékonyabban lassítja a járványt és óvja az eü-t, mint az oltások felpörgetése.
4) Az is bizonyos volt, hogy az oltások könnyen adnak hamis biztonságérzetet.

Ennek ellenére politkai szempontból a célfüggvény az volt, hogy minél előbb úgy csinálhassunk, hogy nincs is semmi baj. Tehát egy olyan játszmát játszott a politika, ahol az ő érdekei voltak az elsők, és ennek semmi köze nem volt a felelős döntéshozatalhoz. Politikai szempontból minimális volt a kockázat, hiszen ha balul sül el, mindig lehet a Sorosra kenni.

A póker analógiát folytatva: felrakták a mi kocsinkat, egy szuboptimális bubi-8 különböző színűre, majd amikor buktak mindent, megmagyarázták, hogy ez azért volt, mert nekünk egyébként így jobb.
Gyurma Pappa
Aha, egyetlen egyet nem tettél hozzá, a legfontosabbat:

5) a nyugati vakcinagyártók felrúgták a szerződést és kb azt mondták hogy "majd kaptok". Nem lehetett tudni mikorra lesz megfelelő mennyiségű vakcinánk, és mivel a keleti vakcinánál egy rosszabb van, ha nincs , ezért ez az egy pont felülírja az összes többi kockázatot. És ezért vágtak bele.

Az, hogy végül a keleti vakcina "csak" 3.5 héttel segítette a védekezést peterk óta tudjuk hogy lófasz, inkább várni kellett volna a jó hírekre. Szerencsére a beígért után pár hónappal jött is.
davemayer
Csak hogy a kiemelt rész nem igaz, és ezt tudták. A keleti vakcina okozta hamis biztonságérzetetnél a 3 hét plusz lezárás sokkal hasznosabb lett volna. Járványügyi szempontból persze. Nyilván a rövidtávú politikai érdek nem ezt kívánta. Pontosan tudta a politika, hogy a kínai oltás semmit nem ér a 60 felettiek oltásánál. Csak hogy a fenti hamis narratíva hosszas ismételgetése mellett a Fidesz nyerni tud, miközben a járványügyi szempontból hasznosabb döntéseket hozó kormányok buknak (lásd Németország).

(Btw sokáig én is ezen a véleményen voltam, sok orvos ismerős is, csak ők és én nem tudtuk, amit a politika igen. A saját háziorvosom tolta, hogy menjek oroszra, de karácsony előtt pont erről beszélgettünk, hogy ezzel speciel őt is átbaszták)

Innentől kezdve nem nehéz belátni, hogy a járványügyi védekezés sikeres volt - a Fidesz politikai túlélése szempontjából.

Mai ilyen analógia nap van: ez olyan mint a pólóra rajzolt biztonsági öv: szemre megvéd a rendőrtől, de ha szembe jön a fal, akkor semmit nem ér. És ezt tudja, aki felveszi.
Gyurma Pappa
én spec értékelem a humort, oldalfüggetlenül 😀