Politika
64 feliratkozó
több mint 5 éve
rokaur
876
Szegeny ember europai minimalberje..
több mint 5 éve
Nem tudom eldönteni , hogy tényleg ennyire ostobák vagy oda is bevásárolt a Fidesz?
több mint 5 éve
Nem véletlenül írtam...Annál talán több kellene, hogy ingyenpénzt osztogatunk a népnek. Ilyen ötletei Bandikának is vannak a IV.C-ben uzsonnaosztás előtt.Pláne ha Bandika vezetékneve Fekete-Győr 😀
nagylaza
empty taxi
több mint 5 éve
Annál talán több kellene, hogy ingyenpénzt osztogatunk a népnek. Ilyen ötletei Bandikának is vannak a IV.C-ben uzsonnaosztás előtt.Pláne ha Bandika vezetékneve Fekete-Győr 😀
nagylaza

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Úgy látszik, nekem túlzott elvárásaim vannak. Szeretnék épkézláb javaslatokat hallani egy kormányzásra készülő ellenzéki párttól. (Főleg, hogy én ellenzéki szavazó vagyok.) Annál talán több kellene, hogy ingyenpénzt osztogatunk a népnek. Ilyen ötletei Bandikának is vannak a IV.C-ben uzsonnaosztás előtt.te szeretnél, és sokan mondják hogy szeretnének de alapvetően leszarják már az emberek szerintem
nagylaza
"legyen tánc" "ne legyen gázáremelés"
ennyi elég
Szerkesztette: Negritis, a vajda
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Úgy látszik, nekem túlzott elvárásaim vannak. Szeretnék épkézláb javaslatokat hallani egy kormányzásra készülő ellenzéki párttól. (Főleg, hogy én ellenzéki szavazó vagyok.) Annál talán több kellene, hogy ingyenpénzt osztogatunk a népnek. Ilyen ötletei Bandikának is vannak a IV.C-ben uzsonnaosztás előtt.Katasztrófa:Agymenés. Csak azért nem érdemel több szót, mert úgyse lesz belőle (szerencsére) semmi.
"Momentum: Százezer forint járjon mindenkinek, aki beoltatja magát!"
www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/momentum-szazezer-forint-jarjon-mindenkinek-aki-beoltatja-magat/
nagylaza
peterk2005
Ráadásul ennek még úgy is lehet negatív hatása, hogy nyilvánvalóan nem valósul meg. Gyanúm szerint nem kevesen lesznek, akikben felmerül a kérdés: ha valóban mindnyájunk közös érdeke az oltás, akkor miért is akar a Momentum koponyánként 100 eHUF-ot fizetni érte? Mégsem annyira jó dolog ez a vakcina? (Mintha nem lennének éppen elegen azok, akik túlságosan bizalmatlanok.)
Akárhonnan nézem, ez egy ártalmas baromság.
több mint 5 éve
Én speciel örülnek ha most de szerintem se nem most , se nem 3-5 év múlva nem fog.Ez a CSOK jó a te / ti / én környezetemben élők egy részének, a mérnökként, orvosként, ügyvédként, diplomásként dolgozó, átlag feletti jövedelemmel rendelkező fiatal családoknak, de a fiatal párok többségének még mindig szigorú. Szívesebben látnék olyan támogatási formát, ami kevesebbett fizet ki 40-50 milliós lakásokra - így esetleg 30-35 milliósba "kényszerítve" olyanokat, akik a 40+ millásba vágnak most bele -, de több jutna azoknak, akiknek a 20-25 milliós a reális opció, és ahhoz is nehezen kaparják össze a tőketörlesztést. Tudom, hogy egy "polgári" családban - mérnökként, ügyvédként, orvosként - manapság a 40 millás is abszolút nem luxus, de a többsége a magyar családoknak nem ilyen. Ez még mindig nyitja az ollót, aminek hosszabb távon még mindig a társadalom szétszakadása lehet az eredménye, egy relative jól élő "polgári" réteggel, és rém szegény alattuk élőkkel. (Fontos: a társadalom középosztályát nem a "polgári réteg" adja. Utóbbi csak annak a krémje. Ahhoz, hogy egy ország jólétben éljen, a teljes középosztálynak jólétben kell élnie. (És még így is lesz egy elég széles középosztály alatti alsó osztály.)első bekezdéssel nagyon egyet értek.
Mindegy, talán majd erre is sor kerül. Hacsak nem lesz az, amit Csebi mond, mint a korábbi programoknál, ami a maxra csábító jellege miatt a reális Xmilliós lakás helyett 1.5X milliósra csábított rá sokakat, és fejreállás lett belőle. Én most kisebb veszélyét látom ennek, de nincs üveggömböm. És ez a covid válság még csak most kezdi majd kimutatni gazdaságilag a karmait.
peterk2005
második bekezdés: én csak, amit láttam mikor 2017-18ban házat kerestünk, az alapján mondom, elképesztő volt, és tudom, hogy nem csupán a CSOK-nak volt köszönhető a drágulás, de az összes eladó rátette a százalékot arra az ingatlanra, ami CSOK-os volt akár utólag is még duplán, mert már a négyzetméterár tükrözte. meg, amit ingatlanosok meséltek (vki már 3 gyerekkel felvette a CSOK-ot 10+10 plusz jelzálog, csávó alig bírta a fél milla kp-t összeszedni a foglalóra ...).
meglátjuk, hogy mi lesz, én azért tudnék örülni, ha nem most hanem mondjuk 3-5 év múlva zuhanna be újra az ingatlanpiac.
csebi
De azért őrületes árak vannak 😕
több mint 5 éve
Katasztrófa:Vicc
www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/momentum-szazezer-forint-jarjon-mindenkinek-aki-beoltatja-magat/
nagylaza
több mint 5 éve
Katasztrófa:Agymenés. Csak azért nem érdemel több szót, mert úgyse lesz belőle (szerencsére) semmi.
nagylaza

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
Ez a CSOK jó a te / ti / én környezetemben élők egy részének, a mérnökként, orvosként, ügyvédként, diplomásként dolgozó, átlag feletti jövedelemmel rendelkező fiatal családoknak, de a fiatal párok többségének még mindig szigorú. Szívesebben látnék olyan támogatási formát, ami kevesebbett fizet ki 40-50 milliós lakásokra - így esetleg 30-35 milliósba "kényszerítve" olyanokat, akik a 40+ millásba vágnak most bele -, de több jutna azoknak, akiknek a 20-25 milliós a reális opció, és ahhoz is nehezen kaparják össze a tőketörlesztést. Tudom, hogy egy "polgári" családban - mérnökként, ügyvédként, orvosként - manapság a 40 millás is abszolút nem luxus, de a többsége a magyar családoknak nem ilyen. Ez még mindig nyitja az ollót, aminek hosszabb távon még mindig a társadalom szétszakadása lehet az eredménye, egy relative jól élő "polgári" réteggel, és rém szegény alattuk élőkkel. (Fontos: a társadalom középosztályát nem a "polgári réteg" adja. Utóbbi csak annak a krémje. Ahhoz, hogy egy ország jólétben éljen, a teljes középosztálynak jólétben kell élnie. (És még így is lesz egy elég széles középosztály alatti alsó osztály.)első bekezdéssel nagyon egyet értek.
Mindegy, talán majd erre is sor kerül. Hacsak nem lesz az, amit Csebi mond, mint a korábbi programoknál, ami a maxra csábító jellege miatt a reális Xmilliós lakás helyett 1.5X milliósra csábított rá sokakat, és fejreállás lett belőle. Én most kisebb veszélyét látom ennek, de nincs üveggömböm. És ez a covid válság még csak most kezdi majd kimutatni gazdaságilag a karmait.
peterk2005
második bekezdés: én csak, amit láttam mikor 2017-18ban házat kerestünk, az alapján mondom, elképesztő volt, és tudom, hogy nem csupán a CSOK-nak volt köszönhető a drágulás, de az összes eladó rátette a százalékot arra az ingatlanra, ami CSOK-os volt akár utólag is még duplán, mert már a négyzetméterár tükrözte. meg, amit ingatlanosok meséltek (vki már 3 gyerekkel felvette a CSOK-ot 10+10 plusz jelzálog, csávó alig bírta a fél milla kp-t összeszedni a foglalóra ...).
meglátjuk, hogy mi lesz, én azért tudnék örülni, ha nem most hanem mondjuk 3-5 év múlva zuhanna be újra az ingatlanpiac.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Én csak azt látom ami körülöttem történik, az én ismeretségi körömben sok párt győzött meg ez a lehetőség arról hogy így már érdemes belevágni a komolyabb gyermekvállalásba (értsd nem "majd egyszer lesz egy meg max becsúszik mégegy utána vmikor" hanem tudatosan felépítették a családtervet 3ra minimum).A KSH Népességtudományi Kutatóintézet nem ért veled egyet (link).
Ez ugye mindjárt megcáfolja azt hogy nem fog születni több gyermek, mert igenis fog. Az igazi probléma ott van hogy ne a CSOK miatt szülessen gyermek, hanem a CSOK segítsen azoknak a felnevelésében akik eleve megszületnének - van különbség.
Maga a csok szerintem egy nagyon jó kezdeményezés, az meg hogy a szabályozásban elérték hogy egy réteget ki tudjanak zárni (akik a családtámogatásra meg az egyéb juttatásokra számítva vállaltak csak gyereket) kifejezetten előnyös ugyanis csak akkora terhet ró az államra ami feltétlen szükséges.
davemayer
Demográfiai szempontból a CSOK hatása (lásd fenti kutatás) döntően az / az lehet, hogy az egyébként is megszülető gyermekek születése néhány évvel korábbra tolódik. Gyermekek számának növekedése is előfordulhat, de a kutatás szerint "a célcsoport korlátozott mérete miatt" (akik a kutatás szerint ezért vállalnának gyermeket) "tartós demográfiai hatást nem eredményez".
A második bekezdésedet nem igazán értem. Azt írod, hogy jó, hogy a szabályozásban elérték, hogy azok ne kapják meg, akik a családtámogatásra meg az egyéb juttatásokra számítva vállaltak csak gyereket. De az első bekezdésben meg azt írtad le, hogy a környezetedben éppen ez történik, a CSOK győzte meg az ismerőseidet, hogy ne csak "talán valamikor", hanem konkrétan belevágjanak további gyermekvállalásba. (Bevallok valamit: nem igaz, hogy nem értettem amit írtál. Értettem. Azt írtad, hogy tetszik, hogy a cigókat sikerült kipattintani a CSOK lehetőségből. A zárójel igazából csak egy körmondat, hogy igazolható legyen a cigózás, amúgy őket is, az ismerőseidet is pontosan ugyanaz. ugyanúgy motiválja. 😊 Ami mondjuk természetes is, hiszen a CSOK nem havi szociális apanázs, amit el lehet inni a kocsmában. Ezt a pénzt LAKÁSRA adják, mindenkinek. A gyerekgyárnak és az ismerősödnek is. LAKÁS lesz belőle, akár az ismerősöd kerül vele jobb körülmények közé, akár a "gyerekgyár", ami így is, meg úgy is hasznos - lenne.)
Ettől függetlenül a CSOK nekem is tetszik. Legalábbis sokkal-sokkal jobb megoldásnak gondolom, mint a korábbi lakástámogatási programokat. De NEM AZÉRT, mert a cigókat pöccintette ki, hanem azért, mert az ingatlan vásárlásra üzletként, befektetésként tekintőket, és a kiemelkedően jó jövedelműeket pattintotta ki. Illetve ki nem pattintotta ugyan, de legalább nem diszkriminálja annyira pozitívan ezeket, mint a korábbi formák. Korábbi támogatásoknál megesett, hogy a támogatott összeg 3/4-éd olyanok vették fel, akik a maximális - akkor - 30 milliót igényelték. Amikor a lakásárak ott tartottak, hogy egy átlagos lakás teljes ára ennek fele, kétharmada (se) volt. Azaz a "luxuslakásokra" ment a támogatás 75%-a. A CSOK ezt nem díjazza, és ez nagy pozitívum. (Azt meg ne kérdezd, hogy vajon szándékos volt-e ez a lépés, vagy csak "úgymaradt" a 30 millió - CSOK+támogatott hitelt is egybeértve -, és beértek alá az ingatlan árak. 😊 MIndenesetre a hatás érvényesül.)
Azért még mindig lenne mit javítani, mert pl, nem jó, hogy a babaváró és CSOK együtt is igényelhető. Dupla támogatás. És még mindig relatíve szűk réteg juthat ténylegesen hozzá lakástámogatáshoz. Nem a "cigókra" gondolok, hanem "rendes" magyarokra, akiknek a jövedelme nem elég, hogy megfeleljenek a feltételeknek. Ez a CSOK jó a te / ti / én környezetemben élők egy részének, a mérnökként, orvosként, ügyvédként, diplomásként dolgozó, átlag feletti jövedelemmel rendelkező fiatal családoknak, de a fiatal párok többségének még mindig szigorú. Szívesebben látnék olyan támogatási formát, ami kevesebbett fizet ki 40-50 milliós lakásokra - így esetleg 30-35 milliósba "kényszerítve" olyanokat, akik a 40+ millásba vágnak most bele -, de több jutna azoknak, akiknek a 20-25 milliós a reális opció, és ahhoz se tudják most összekaparni a tőketörlesztést. Tudom, hogy egy "polgári" családban - mérnökként, ügyvédként, orvosként - manapság a 40 millás is abszolút nem luxus - nagyvárosban és környékén legalábis -, de a többsége a magyar családoknak nem ilyen. Ez még mindig nyitja az ollót, aminek hosszabb távon még mindig a társadalom szétszakadása lehet az eredménye, egy relative jól élő "polgári" réteggel, és rém szegény alattuk élőkkel. (Fontos: a társadalom középosztályát nem az a "polgári réteg" adja, amiről itt szó van. Utóbbi csak a középosztály krémje. Ahhoz, hogy egy ország jólétben éljen, a teljes középosztálynak jólétben kell élnie. Szintén fontos: még a teljes középosztály sem a teljes társadalom, Még az alatt is van egy széles, - ugyanúgy keményen dolgozó - alsó jövedelmi / vagyoni helyzetű réteg.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 5 éve
rokaur
876
Biztosan tett ra az arakra a CSOK, de szerintem el van tulozva mennyit, Ujvideken es kicsit Belgradban eltem,ott most kb 1500 €/m2 a hasznalt lakas ara, CSOK es minden tamogatas nelkul.Ahogy azzal basznak át, ha belógatják eléd a CSOK-ot, mint a kismacska elé a gombolyagot, és nem veszed észre, hogy a hátad mögött másfélszer annyit vonnak el tőled. 😊 (Már akitől elvonnak. Mert valóban van egy szűkebb réteg, akitől nem. Aki ebben a rendszerben is nagyon jól jár. Az érthető, ha erre is szavaz.)az egész írásod tűpontos.
peterk2005
CSOK-hoz adalék: azt is ugye nem árt észrevenni, hogy maga a CSOK milyen szinten felfuttatta a lakások árát. eleve volt olyan, hogy már piaci áron árult házat néztünk, amiben már benne volt a CSOK miatt felfuttatott ár, de mikor először mentünk megnézni akkor még nem lehetett rá CSOK-ot felvenni. másodszor mentünk, akkor az ingatlanos közölte, hogy átkonstruálták az építkezést így már lehet CSOK-ot felvenni, ezért a 37.5-ös árhoz hozzárakott a tulaj még 2.5 millát, de nekünk továbbra is 37.5-ért árulja még. Mondom, ja ne nézzen hülyének.
Állítom, hogy a CSOK-nak köszönhetően nem lesz érezhetően több gyerek, de legalább a lakosság újra csak rendkívül komoly adósságba veri magát, hogy legyen számára ingatlana.
csebi
több mint 5 éve
Akkor már inkább adó visszatérítést adjanak. Ingyen pénzt úgyse adnak, az adót meg ha már befizetted valszeg dolgoztál is előtte.és összeségében sokkal kisebb terhet jelentene az államnak mint a leállásJobb mint egy zsák krumpli...és sokaknál célt érne, akik most hisztiznek az oltás ellenKatasztrófa:Beleillik a narrativájukba
nagylaza
davemayer
Klaci79
Negritis
több mint 5 éve
és összeségében sokkal kisebb terhet jelentene az államnak mint a leállásJobb mint egy zsák krumpli...és sokaknál célt érne, akik most hisztiznek az oltás ellenKatasztrófa:Beleillik a narrativájukba
nagylaza
davemayer
Klaci79
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Jobb mint egy zsák krumpli...és sokaknál célt érne, akik most hisztiznek az oltás ellenKatasztrófa:Beleillik a narrativájukba
nagylaza
davemayer
több mint 5 éve
Katasztrófa:Beleillik a narrativájukba
nagylaza
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 5 éve
Én csak azt látom ami körülöttem történik, az én ismeretségi körömben sok párt győzött meg ez a lehetőség arról hogy így már érdemes belevágni a komolyabb gyermekvállalásba (értsd nem "majd egyszer lesz egy meg max becsúszik mégegy utána vmikor" hanem tudatosan felépítették a családtervet 3ra minimum).Ahogy azzal basznak át, ha belógatják eléd a CSOK-ot, mint a kismacska elé a gombolyagot, és nem veszed észre, hogy a hátad mögött másfélszer annyit vonnak el tőled. 😊 (Már akitől elvonnak. Mert valóban van egy szűkebb réteg, akitől nem. Aki ebben a rendszerben is nagyon jól jár. Az érthető, ha erre is szavaz.)az egész írásod tűpontos.
peterk2005
CSOK-hoz adalék: azt is ugye nem árt észrevenni, hogy maga a CSOK milyen szinten felfuttatta a lakások árát. eleve volt olyan, hogy már piaci áron árult házat néztünk, amiben már benne volt a CSOK miatt felfuttatott ár, de mikor először mentünk megnézni akkor még nem lehetett rá CSOK-ot felvenni. másodszor mentünk, akkor az ingatlanos közölte, hogy átkonstruálták az építkezést így már lehet CSOK-ot felvenni, ezért a 37.5-ös árhoz hozzárakott a tulaj még 2.5 millát, de nekünk továbbra is 37.5-ért árulja még. Mondom, ja ne nézzen hülyének.
Állítom, hogy a CSOK-nak köszönhetően nem lesz érezhetően több gyerek, de legalább a lakosság újra csak rendkívül komoly adósságba veri magát, hogy legyen számára ingatlana.
csebi
Ez ugye mindjárt megcáfolja azt hogy nem fog születni több gyermek, mert igenis fog. Az igazi probléma ott van hogy ne a CSOK miatt szülessen gyermek, hanem a CSOK segítsen azoknak a felnevelésében akik eleve megszületnének - van különbség.
Maga a csok szerintem egy nagyon jó kezdeményezés, az meg hogy a szabályozásban elérték hogy egy réteget ki tudjanak zárni (akik a családtámogatásra meg az egyéb juttatásokra számítva vállaltak csak gyereket) kifejezetten előnyös ugyanis csak akkora terhet ró az államra ami feltétlen szükséges.
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 5 éve
Katasztrófa:"Momentum: Százezer forint járjon mindenkinek, aki beoltatja magát!"
több mint 5 éve
Így már értem, de szerintem a végkimenetel szempontjából irreleváns, hogy voltak-e táborok, vagy sem.Nem a szó szoros értelmében értettem. Ha azt mondom neked, hogy Trump azért vesztett, mert twitterezett, akkor érthetőbb, hogy mire gondolok? Vagy ha azt mondom, hogy a Fidesz veszte a NER lesz? Vannak egyirányú utcák, amik törvényszerűen vesztesek. Nincs olyan scenario, hogy van koncentrációs tábor, és Hitler nem veszít. Mindenképpen veszített volna, legfeljebb picit máskor, máshogyan.Ugye azt nem mondod komolyan, hogy azért vesztett, mert voltak koncentrációs táborok? 😳😂Hitler nem arra 'baszott rá', hogy táborakat működtetett, hanem arra, hogy vesztett.Azért, mert táborokat működtetett. (Azért tudott táborokat működtetni, mert azt csinálta, amit. Auswitz ugye Lengyelország területén volt például.)
ender1112
peterk2005
warr_b
De mindegy, ha nem értesz vele egyet, hagyd figyelmen kívül, a táborokkal csak annyit akartam mondani, hogy a politikában nem minden döntés a hatalomban maradást szolgálja. Előfordulnak érték döntések is. A végső megoldás hitlerék kifacsart világában "érték döntés" volt.
peterk2005
Abban egyetértünk, hogy ígyis-úgyis veszített volna. Talán ha ad még magának 2-3-5 évet, és nem indul meg '39-ben. De ez már másik téma 😊
A Trumpos, twitteres dologban már nem vagyok biztos, bár valószínüleg ő is veszített volna, ha egy fia tweet-et nem ír soha, akkor is. Mondjuk eleve az igazán zorall tweetjei már a választás napján és utána jöttek, így azok már a választás kimenetelére nem voltak hatással.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
Ahogy azzal basznak át, ha belógatják eléd a CSOK-ot, mint a kismacska elé a gombolyagot, és nem veszed észre, hogy a hátad mögött másfélszer annyit vonnak el tőled. 😊 (Már akitől elvonnak. Mert valóban van egy szűkebb réteg, akitől nem. Aki ebben a rendszerben is nagyon jól jár. Az érthető, ha erre is szavaz.)az egész írásod tűpontos.
peterk2005
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 5 éve
Nem a szó szoros értelmében értettem. Ha azt mondom neked, hogy Trump azért vesztett, mert twitterezett, akkor érthetőbb, hogy mire gondolok? Vagy ha azt mondom, hogy a Fidesz veszte a NER lesz? Vannak egyirányú utcák, amik törvényszerűen vesztesek. Nincs olyan scenario, hogy van koncentrációs tábor, és Hitler nem veszít. Mindenképpen veszített volna, legfeljebb picit máskor, máshogyan.Ugye azt nem mondod komolyan, hogy azért vesztett, mert voltak koncentrációs táborok? 😳😂Hitler nem arra 'baszott rá', hogy táborakat működtetett, hanem arra, hogy vesztett.Azért, mert táborokat működtetett. (Azért tudott táborokat működtetni, mert azt csinálta, amit. Auswitz ugye Lengyelország területén volt például.)
ender1112
peterk2005
warr_b
De mindegy, ha nem értesz vele egyet, hagyd figyelmen kívül, a táborokkal csak annyit akartam mondani, hogy a politikában nem minden döntés a hatalomban maradást szolgálja. Előfordulnak érték döntések is. A végső megoldás hitlerék kifacsart világában "érték döntés" volt.

több mint 5 éve
Eztet mostan én se nem értem.Ugye azt nem mondod komolyan, hogy azért vesztett, mert voltak koncentrációs táborok? 😳😂Hitler nem arra 'baszott rá', hogy táborakat működtetett, hanem arra, hogy vesztett.Azért, mert táborokat működtetett. (Azért tudott táborokat működtetni, mert azt csinálta, amit. Auswitz ugye Lengyelország területén volt például.)
ender1112
peterk2005
warr_b
több mint 5 éve
Ugye azt nem mondod komolyan, hogy azért vesztett, mert voltak koncentrációs táborok? 😳😂Hitler nem arra 'baszott rá', hogy táborakat működtetett, hanem arra, hogy vesztett.Azért, mert táborokat működtetett. (Azért tudott táborokat működtetni, mert azt csinálta, amit. Auswitz ugye Lengyelország területén volt például.)
ender1112
peterk2005

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
több mint 5 éve
Ez egy kulcskérdés és egy nagyon jó felvetés. Mi alapján ítélhetjük meg a politikust, a politikát? MC12Köszönöm. Szerintem a legfontosabb kérdés.
Én a túloldalon leszek ebben a kérdésben, mert a morált szerintem egyáltalán nem szabad belekverni a megítélésbe. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a politikusok hazudnak. Tehát hiába tetszik nekem, hogy jogállam vagy elszámoltatás (csak, hogy mindkét oldalról mondjak valamit) stb. nem tudom elhinni ezt, mert már annyiszor verték át oldaltól függetlenül a magyar népet az elmúlt 10-30-70-100 évben, hogy véletlenül sem szabad morális alapon dönteni a választékból. Mert csak csalódás a vége. Csalódtak Horthyban, csalódtak Kádárban, aztán csalódtak a rendszerváltásban, ezért jöjjön a Gyula, de benne is csalódtak, ezért jöjjön Orbán..aztán Gyurcsány de benne nagyot csalódtunk ezért jöjjön megint Orbán és így tovább.MC12Éppen azért muszáj a politikát morális alapon megítélni, mert a belső működésében alig jelenik meg, ezért önmagát nem tudja morális szempontból korrigálni. Az üzleti élet ugyanilyen. Az üzlet, a piac logikájával sem kompatibilis a morál. A nyereség szemlélet ural mindent, és ha mi is így bánunk vele, akkor soha nem lesz korlátozva. Minden - hangsúlyozom: minden - olyan piac szabályozó eszköz, amit a kapitalizmu megjelenése óta bevezettünk, morális alapon történt. Az anti-monopóliumoktól a munkavállalói jogok szabályozásán át a Microsoft kötelezéséig, hogy vegye ki az internet explorert az alap windowsból. Minden ilyen döntés azért született meg, mert morális megközelítésben nem volt jó az addigi folyamat. Ha csak az üzlet szempontjai szerint ítélünk, akkor nincs értelme a munkavállaló jogaival foglalkozni, mert az üzletnek az a jó, ha a munka minél olcsóbb, így minél nagyobb a nyereség.
Politika dettó. Minden politikai vívmány, a vélemény nyilvánítás szabadságától a nemzetállami függetlenségig annak az eredménye, hogy a politika tevékenységét a közösség morális szempontból értékelte. És ahol amorálisnak tartotta, ott kötelezvényeket írt elő. Maga a jogállam fogalma egy morálisan értelmezhető fogalom. Gazdaságilag értelmezhetetlen. A hatalmi ágak megosztása is. A gyermekvállalás is manapság csak morálisan értelmezhető érték. Szaporodás, fajfentartási szempontból fölösleges, mert a bolygó túlnépesedett, gazdasági, hatékonysági szempontból a gyermekvállalás ellen lenne logikus felszólalni. A család fogalma is elsősorban morális megközelítésben van megfogalmazva. Senki nem a gazdasági mikroegységre gondol, amikor a család szót meghallja. A szabadság, egyenlőség, testvériség is értelmezhetetlen gazdaságilag. És hatalommetartási szempontból is. Az Isten, Haza, Család szintúgy.
Az egy másik kérdés, hogy a posztmodern kormányoktól elvárás az is, hogy gazdasági értelemben is hatékonyak legyenek. És elvárás az is, hogy az ellátórendszereket, a közszolgáltatásokat hatékonyan, jól működtessék. Hogy legyen jó a közoktatás, közegészségügy. De ezeket sem lehet csak gazdasági szempontból meghatározni. A közegészségügynek ugyan vannak (fontos) gazdasági peremfeltételei, de nem gazdasági értelemben tud jó lenni, hanem emberéletek megmentésében.
Nincs olyan aspektusa a politikának, aminek a végén valahol ne jelenne meg a morál, vagy érték szemlélet.
A mai napig emlékszem barátaimra akik átszellemült arcal dícsérték a szocik adócsökkentő politikáját és a progresszív szociális gondolatokat (a magyar Tony Blair ugye) hogy aztán pár hónappal később arcba vágja őket a valóság. Nem mentek tüntetni, nem szidták a kormányt sehol, de otthon maradtak amikor jött egy választás. És mivel jött az egy kulcsos adó meg családi adókededvezmény, ezért minden választás óta osztanak szoroznak, és továbbra sem mennek el szavazni. Köpnek a fidszre? Persze. De mindegyik azt mondta, hogy őt mégegyszer ez a bagázs nem bassza át úgy, ahogy akkor. Borzasztó kognitív disszonanciában élnek egyébként, mert rühellik az ál-nemzetieskedő nacionalizmust, de a plusz pénz meg szemmel jól látható és azt nem akarják elveszteni(bruttó 5-600 körüli fizunál az már azért jó pár 10ezres tétel 2-3 gyerekkel). Most amúgy mindegyiknek be van sózva a segge, hogy hátha az egyesült ellenzék nem akarja elvenni a támogatásokat és akkor végre le lehet szavazni rájuk 😊 az eddigi választásokon még ennyi ígértet sem kaptak az ellenzéktől.Nincs semmi gond ezzel a gondolkodásmóddal. Persze ha mondjuk valaki CSAK a CSOK-ot veszi észre, CSAK a családi adókedvezményt veszi észre, akkor becsapták. De ha észreveszi azt is, hogy eltűnt a magánnyugdíja, lefaragták a munkavállalói jogait, a GYES / GYED ki tudja mióta ugyanannyi, ha észreveszi, hogy a villanyszámlája a rezsicsökkentésekkel együtt is többe kerül mára, mint egy liberalizált piacon kerülne, hogy a gyerekénének a diplomáját az ingyenesnek mondott oktatási rendszerben lényegében piaci áron kell megfinanszíroznia, hogy a saját egészségügyi ellátására már többet költ zsebből, mint amennyit a társadalombiztosításos egészségügybe befizet, ÉS MÉG ÍGY is az jön ki neki, hogy neki megéri, akkor hajrá. Szavazzon a saját érdekei szerint. Csak az a helyzet, hogy ha ezt TÉNYLEG, ELFOGULATLANUL mind bekalkulálod, akkor 2020-ban nem túl sok embernek fog pozitívra kijönni a mérleg. 😊 És ezt egyszerűen és biztosan meg lehet mondani olyan makro mutatókból is, hogy a jövedelmi olló minden korábbinál szélesebbre nyílt. Azaz az ország egy kisebbsége sokkal jobban él, a többség meg nem él jobban. Inkább rosszabbul. Ha ezt tükröznék a szavazóhelységbeli voksok is, a Fidesz már régen nem lenne kormányon.
MC12
Ééés akkor megint oda jutottunk vissza, hogy újabb nyilvánvaló bizonyítékát láthatjuk annak, hogy - még ha azt is hiszi a pógár, hogy gazdasági szempontból dönt - bezony nem úgy dönt. 😊 Ami, ahogy fentebb leírtam önmagában nem is baj. Sőt, természetes. Nem csak gazdasági szempontból léteznek értékek. Viszont. Itt jön be az, hogy a politika kábít, hazudik, populáris. Ha értékek alapján is akarsz dönteni, akkor venni kell tudni azt az akadályt, hogy felfedezd, hogy mi valódi érték, és mi sorozás (fasisztázás, libernyákozás, orbángecizés, stb.) Ha észreveszed, remek. Ha nem, akkor bezony átbasztak. 😊 Ahogy azzal basznak át, ha belógatják eléd a CSOK-ot, mint a kismacska elé a gombolyagot, és nem veszed észre, hogy a hátad mögött másfélszer annyit vonnak el tőled. 😊 (Már akitől elvonnak. Mert valóban van egy szűkebb réteg, akitől nem. Aki ebben a rendszerben is nagyon jól jár. Az érthető, ha erre is szavaz.)

több mint 5 éve
Szerintem a politikát lényegében csak morális alapon lehet megítélni.
peterk2005
Ez egy kulcskérdés és egy nagyon jó felvetés. Mi alapján ítélhetjük meg a politikust, a politikát?Na akkor kérném a kettőtök véleményét Lee Kuan Yew-ról 😊
Én a túloldalon leszek ebben a kérdésben, mert a morált szerintem egyáltalán nem szabad belekverni a megítélésbe.
Szerintem a politikát ezért elsősorban gazdasági kérdésként kell kezelni (gazdaságilag hogyan vezették vagy vezetnék az országot), másodsorban, hogy gazdaságilag nekem mi a jó (Pl: jó e nekem az egykulcsos rendszer vagy nem, jó a családi adókedvezmény vagy nem stb.) és ennyi.
MC12
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)