Politika
A Győrben az ellentüntetőket vegzáló feketeruhások közül az egyiket személyesen ismerem.Ahogy olvasom, volt ott ultra, mma-s, boxolótól kezdve sokminden...
Vásárhelyi.
Bazzani
...ne gondolkodd túl a dolgokat, ÉLVEZD!
Nos, ez hosszú lesz.JC6 (Mr. Miele)Nehéz erre reagálni. Kívánom, hogy a dolgok alakuljanak számodra úgy - akárhogy is alakulnak -, amire majd később visszanézve azt tudod mondani, hogy így volt jobb.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
Vásárhelyi.
Csak annyit mondanék, hogy maximális tisztelet JC6!!!!Csatlakoznék
iktriad
JC6 (Mr. Miele)Mondd meg neki. A Te házad, a Te neved van kint, akkor ő csak vendég, azok meg addig maradnak, amíg a házigazda engedi.
A feleségednek meg meséld el, amit itt már korábban megtettél, hogy milyen emberektől kap (vár) erkölcsi iránymutatást. Mutasd meg neki a videokat, amik az elmúlt időben felkerültek, vagy egy szó nélkül végignézi, vagy fogod anyukát, és kibaszarintod a házból. Aztán ha még akkor is ukrajnázik meg háborúzik, akkor el kell engedni, az emberi agy harminc fölött már lefelé épül, és ennél csak rosszabb lesz.
Szerk: ja, majdnem elfelejtettem. Anyósnak mondd meg, hogy innentől vigyázzon, mert ha még egyszer, akár egyetlen szóval is kétségbe vonja a gyerekek előtt a nevelési döntéseidet, akkor többet be nem teszi a lábát a házadba. És ezt a lehető legkomolyabban mondom, hogy mondd meg neki.
Szerkesztette: slowmotion
Nem biztos, hogy szerencsés ennyire "kitárulkoznom", 80%-ban ismeretlen embereknek, de kedvelem ezt a közösséget. Nincs már lelki pásztorom, akinek kiönthetném a lelkem, nincsenek komoly barátaim, a pszichológusból is elég volt másfél év.
De szeretek írni. Nem vágyom figyelemre, tényleg nem, de páran innen ismertek személyesen, így úgy vagyok vele, hova, ha nem ide?
A történetemnek van politikához kapcsolódó szála, elég erőteljesen, mégis picit messzebbről indítanám.
Lehet megbánom és nem kéne, de nem érdekel...
Tudjátok, a Hit Gyülekezetében nőttem fel.
6-35 éves korom között napi szinten kapcsolatban voltam a felekezettel, vakon követtem a dolgokat, embereket, miközben itthon vallási fanatikusként, nárcisztikus jeleket mutatva, terrorban tartottam - főleg - a feleségemet.
Próbálok rövid lenni.
Nem sokkal később azt mondta el akar válni, nem bírja.
Felépítettünk 13 év alatt egy házat, igaz hitelből, van két autónk, amin nincs hitel, egy kisebb vidéki nyaraló építését kezdtük el és van minimális megtakarításunk.
Jó életünk van.
Kellett pár nap, míg felocsúdtam, észrevettem a jeleket, a múltban elkövetett hibákat és önmagam okolása mellett a gyülekezetet hibáztattam, nem sokkal később ki is léptem.
Ez volt két éve már.
Ő maradt.
Mert szolgál a színpadon, nagyon szeret énekelni, szép a hangja. Tudja hol a helye a dolgoknak, nem fanatikus, helyén kezel mindent. Szeret járni.
Én sokáig csendben voltam. De amikor egyre jobban kezdett kibújni a szög a zsákból (fidesz, ner, hgy, pásztorok, Pajor majd Ruff, stb.) elkezdtem néha - néha kommentelni.
Ez nem tetszett a feleségemnek. Először finoman jelezte, majd egyik nap, pár héttel ezelőtt úgy jött haza a gyülekezetből, hogy hárman is megállították az ajtóban, és ezeket mondták neki "testvérek":
"- Láttuk facebookon, hogy a férjed Tiszás lett. Nagyon sajnáljuk, hogy ennyire vak lett és megvezetik, hogy átállt a rossz oldalra."
Köpni - nyelni nem tudott, de ahelyett, hogy elküldte volna őket, hazajött és engem kezdett csesztetni. Hogy neki ez mennyire kellemetlen volt, hogy mit képzelek magamról, számtalan közös ismeerősünk van facen, a gyüliből és azt olvassák, hogy én utálom a fideszt.
Hozzáteszem, az elmúlt 6-8 hónap igazi hullámvasút volt, se veled, se nélküled, máskor meg óriási szerelem...
Ott picit megálltam, mondom jobb a békesség, leállok.
Tartott tegnapig. A D36-os videó is eléggé felcseszett már, de miután megnéztem a Szavazat ára c. dokut, végképp elborultam, főleg azért is, mert MEGINT Salgótarján is benne volt, nem keveset.
Megosztottam a videót facen és írtam pár sort, hogy: "vannak barátaim, ismerőseim, akik fideszesek, semmi bajom velük, tényleg. De hogy tudnak egy ilyen pártra szavazni?" És utána felsoroltam 8-10 égbekiáltó bűnt.
Eltelt egy óra, jött a regény üzenetben a feleségemtől: "Felháborító, amit kitettem, szégyelljem magam, ő többet velem nem vállal közösséget semmiben és azonnal vegyem le a közös képünket a profilomból, a gyerekek képét is, minden képet, amin ő meg én rajta vagyunk. Elég volt. Hát ő szolgál a színpadon ,mit fognak szólni a gyülekezetben, rohadtul kivan tőlem, stb."
Én meg nem töröltem. Leszarom. Magasról leszarom az egészet, akkor is ki fogok állni az igazságtalanság ellen, a fidesz ellen, a politikája és bűnei ellen. A gyerekeim jövője a tét...
Ha ez a házasságomba kerül, akkor kerüljön.
(Ja igen... nem olvas híreket, nem érdekli a politika, leszarja, csak néha amit hall a gyülekezetben, azt megjegyzi. Jól megjegyzi.
Megkérdeztem múlt héten, hogy miért a fidesz?
SZJA-mentesség.
Ez volt a válasza.
Hiába soroltam a bűnöket, nem érdekelte... miért, a Tisza jobb? Gyűlölködnek, háborút akarnak, nőverő Péter... nem firtattam tovább...)
Végezetül: ne legyetek papucsok! Soha. Nem szabad drasztikus lépésekhez folyamodni, ha valami nem tetszik, de álljatok a sarkatokra.
Ugye én vallom, hogy ha két ember összeházasodik és családot alapít, gyerekekkel, akkor az egy külön család. Van a tágabb család, a rokonokkal, de ők rokonok, mivel én elszakadtam a szülői háztól és saját családot alapítottam. 10 éven keresztül havonta egyszer jöhettek a szülei hozzánk, 4-5 napra beköltöztek ilyenkor, mert messze laktak.
Nagyon nehezen éltem meg, nagyon sokszor rosszul reagáltam, mert engem feszélyez más ember hosszabb jelenléte a közvetlen környezetemben. Főleg, ha bagózik mindkettő nagyon keményen, persze csak a házon kívül, de alig nyomja el a csikket, már nyit is be az ajtón, hát bazzeg, ugyanúgy bejön az a szar, rólad, belőled... A másik meg ez a kurva gyerek imádat, hogy bazdmeg a cipőt nem veheti fel a lányom reggel, majd anyósom ráaadja, meg ágyba viszi a kaját meg úgy el akarja kényeztetni, hogy minden pillanatban a hányinger kerülget.
De belefáradtam ebbe (is). A rák veszekedjen a feleségemmel, állandóan ez miatt. Majd rájön... imádom a lányaim, de nekem nem fognak a fejemre nőni, hogy majd 30 éves korukban is én fizessek mindent. Majd anyuci meg mama, akik elkényeztettek, kérj tőlük, szia.
Na és akkor az atombomba, a szülők...
A legutóbbi veszekedéskor megkaptam, hogy én 10 éven keresztül elszakítottam őt a családjától és hogy mennyire gyűlöli magát ez miatt és soha többet nem fog ez előfordulni, mert neki fontosak a szülei.
Basszátok meg, ha tudnátok, amit én, miket csinált vele az anyja kiskorában.........fú gecc, forr a vérem.
De ugye én ilyeneket nem hozhatok fel...
Fontosak. Értem.
Engem nem érdekel, ha kéthetente jönnek 2-3 napra, mosolygok, kibírom, nem para.
Megbeszéltük.
LEGALÁBBIS AZT HITTEM.
Nem hiszitek el bazdmeg...
Elém áll vasárnap délután, hogy "Jönne anyu kedden, szereztem neki szemöldöktetoválót, a legjobbat, nem baj?" Mondom nekem nincs bajom, ha 2-3 napig itt marad, de szeretném a hétvégét együtt tölteni.
Ok.
Bazdmeg... kiderült már hétfőn itt lesz, jött is, és még mindig itt van!!! És csak vasárnap megy el... megkérdeztem tegnap a feleségem, hogy "meddig marad itt anyukád?"
Válasz: "sokat segít, a lányok szeretik, a kicsi szeretné, ha megnézné a meccsét vasárnap.."
Bazdmeg, nem hiszem el.
Ma megkérdeztem a kicsit, hogy tud-e erről, azt mondja 😀😀😀DDDDD
"Én úgy tudtam 2-3 napig maradt, nekem ezt mondta mama. Persze örülök, ha ott van a meccsen, de nem én akartam"
Nee 😀😀😀
Úgy, hogy vasárnap délután hazamegy, de csütörtökön már itt lesznek apósommal, hétfőig 😀😀😀DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
És most kibebaszottul forrongok.
Utolsó, ígérem.
A kissebik ma 4kor végzett suliban. Egy igazi atombomba, tele energiával. Atletizál és kézizik. Elment edzésre, kézi, én mentem érte. De ez még nem komoly kézi, kidobós, játékok, alap szabályok tanulása, stb.
Jön ki, meglát, örül mint állat.
Mondom neki: mozi?
Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó.
Anyja megtudta, szét baszogatott... jöjjön haza, fáradt, egyen, fürödjön, stb.
Ki volt hangosítva. Gyerek meg elkezd sírni, hogy ő mióta vágyik a mozira...
El is vittem, kapja be.
21:30-kor értünk haza, végig fogta a kezem a kocsiban, beszélgettünk, nevettünk, szuper volt.
Persze nagyon elfáradt.
Figyeld, jövök be a saját házamba, anyósom menne ki cigizni, majd mielőtt becsukja az ajtót hangosan: ez ám a szülői felelősség.
Azért, mert nem hazahoztam a saját lányom, hanem boldoggá tettem. Elfáradt, oké, de most volt csak lehetőségünk a mozira, a hétvége nem jó.
Hát... Bazd meg a jó édes kurva anyádat. Nekem ugatsz? Pont te? Aki lelki sérültté tett egy kislányt? És aki miatt én szopok állandóan?? Nekem, pont nekem? Aki megmentette a házadat a VH elől, aki keresett új lakást neked, ami ma a 4x-sét éri, és aki vett neked autót, amit a mai napig használsz? Kis 15 éves VW, de jó az neki... úgy, de úgy a képébe üvölteném... mit képzel magáról, bassza meg?
Kurvára kivagyok.
Ez az én kálváriám.
Vigyázzatok magatokra, a családotokra, a gyerekekre. Mérlegeljetek, ha kell, engedjetek, de legyetek határozottak. Legyetek férfiak.
Én számtalan hibát elkövettem, tanuljatok belőle és ne kövessétek el azokat.
Peace
Szerkesztette: JC6 (Mr. Miele)
A Nyírő a mágus nélkül már nem játszik. 😀bazdmeg megborult a magtárkobold Győrben rendesen.Valaki raadhatna mar a hatulgombolóst es betolhatna egy szakintezmenybe végre.
imádom
💥Viktor Orbán angrily responded to protesters who booed him at a rally in opposition-led Győr. He accused them of promoting Ukrainian interests and wanting to send “Hungarians’ money to Ukraine,” as his campaign follows a path-dependent strategy blaming everything on Ukraine. pic.twitter.com/jmLUQZTt7o
— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs) March 27, 2026
petey
Brouwerij van de Vrij
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
🇭🇺 Nem csak Orbán Viktor, Szijjártó Péter is megborulva, magából kikelve ordítozott a magyar emberekkel!
— Zoltán (@csorike1520) March 27, 2026
Úgy érzem Magyar Péter, és a Tisza lelökte ezeket a csúszdán, Szabó Bence, a Direkt36, Panyi Szabolcs és a szavazatvásárlós film pedig most bezsírozta azt 👍🤣, és még van 16… pic.twitter.com/wcTNvrlupq
torony magasan van már szabó bence támogatása a maga pillanatyi 365.000+ eur -al. második helyen kullog mögött egy ausztriai tűzeset (54.000+ eur). dobtam magam is néhány gempát.
"A befolyt összeget Bence ügyvédi és jogi költségeinek fedezésére, valamint a megszűnt munkaviszonya miatt kieső jövedelmének pótlására fordítjuk. Továbbá komoly terhet jelent számára, hogy a korábban felvett munkáltatói kölcsönét most egy összegben követelik vissza tőle, ezért ebben is szeretnénk támogatni."
4fund.com/hu/62pmv8
szer.: látom is, 3 órája írta valaki, hog 160.000,- eur-nál jár. nos, holnap estére lehet eléri a 400.000 eur-t is ha így haléadunk. 😀
Szerkesztette: Ventura
“Uhm, we’re, to win games you have to win the game, umm, not lose the game… honestly. And that, that is how you lose the game.”
- HC Mike McDaniel, L vs. Patriots, week 2 -
-------------------------------------------------------------------
Orbán megborulása Győrben!Abbol a 15 masodperces videobol nekem nem az jott le h megborult volna. Felmondta a narrativat es megvolt az is akikre mutogathatott.
OV országjárásának győri állomásán furcsa jelenet játszódott le: a színpadról üvöltözött a közönségben jelenlévő ellentüntetőknek, akik szerinte ukránpárti tiszások. "Az ukránok szekerét toljátok és nem a magyarok mellett álltok! Ukránbarát kormányt akartok és el akarjátok vinni a magyarok pénzét Ukrajnába! Ez az igazság!" - csattant fel a színpadon.
Ebben bíztam amikor hirtelen csak rátették az egész kampányt.
Sem fizikailag sem szellemileg nem alkalmas már egy ilyen melóra.
—ilyenkor kellene még a családját támadni, az az egyetlen amit nem tudott soha nyugodtan kezelni,
#Még 14 nap
ozibozi
Hogy faszsag az egesz amit mondott? Miert, az elmult 16 evben nem az volt az osszes ellensegkep keszitesuk?
De legyen igazatok.
Szerkesztette: Lúdas Solymi
Basszus, amúgy tényleg jött a választásfordító pillanat Győrben, csak ezzel az Orbán teljes megborulással? (Nyilván nem)Az ukránozás mellett a másik üzenet az ,hogy megvéd,ő a biztos választás a nyugodt erő.
zacknorb
Ez ma mind ment a kukába.
Az ukrán vonal se jött be.
Poloska vagyok.
OV országjárásának győri állomásán furcsa jelenet játszódott le: a színpadról üvöltözött a közönségben jelenlévő ellentüntetőknek, akik szerinte ukránpárti tiszások. "Az ukránok szekerét toljátok és nem a magyarok mellett álltok! Ukránbarát kormányt akartok és el akarjátok vinni a magyarok pénzét Ukrajnába! Ez az igazság!" - csattant fel a színpadon.
Ebben bíztam amikor hirtelen csak rátették az egész kampányt.
Sem fizikailag sem szellemileg nem alkalmas már egy ilyen melóra.
—ilyenkor kellene még a családját támadni, az az egyetlen amit nem tudott soha nyugodtan kezelni,
#Még 14 nap
Szerkesztette: ozibozi
Orbán Viktor és sofőrje vidékre utazik. Éppen egy kis falun haladnak keresztül, amikor véletlenül elütnek egy disznót. Orbán mondja a sofőrjének, hogy menjen be a kocsmába és mondja el, mi történt, azután siessen vissza.
Be is megy a sofőr. Telik-múlik az idő, de csak nem jön ki. Orbán gondol egyet és bemegy ő is a kocsmába, hogy megnézze, miért nem jön a sofőrje. Látja ám, hogy a sofőr egy terített asztalnál áll és mindenki jókedvűen eteti-itatja. Odamegy hozzá és megkérdezi tőle, hogy mi történt. Mire a sofőr:
Én nem tudom. Csak azt csináltam, amit mondott, Miniszterelnök Úr. Bejöttem, mondtam, hogy Orbán Viktor sofőrje vagyok, és hogy elütöttem a disznót!
Ezt a hozzászólsást (csak a peterk2005 részt) majd rakjuk már ki az új kormány esetén ARANYBA ÖNTVE minden önkormányzati előtérben légyszíves.Torgyán sosem esett ki a szerepéből. Orbán ma szerintem igen.bazdmeg megborult a magtárkobold Győrben rendesen.Torgyán Józsi vibeok, csak már 2.0 verzióban és számomra is élőben, nem csak felvételről.
imádom
💥Viktor Orbán angrily responded to protesters who booed him at a rally in opposition-led Győr. He accused them of promoting Ukrainian interests and wanting to send “Hungarians’ money to Ukraine,” as his campaign follows a path-dependent strategy blaming everything on Ukraine. pic.twitter.com/jmLUQZTt7o
petey
zacknorb
Durva amúgy. Nem gondoltam volna. Ezt se gondoltam volna.
peterk2005 udvari bolond
Kérdőjeltől levágni.Mert ahhoz boomer vagyok, 😀 nem tudom hogyan kell, így adta ki, így raktam be, de egyèbkènt redditeseket így szokott kiadni.www.reddit.com/r/hungary/comments/1s5c72h/orb%C3%A1n_%C3%B6sszeomlott/Basszus, mekkora link, miért nem vágsz belőle? 😊
dande2
Dzsokijuing
dande2
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
Torgyán sosem esett ki a szerepéből. Orbán ma szerintem igen.bazdmeg megborult a magtárkobold Győrben rendesen.Torgyán Józsi vibeok, csak már 2.0 verzióban és számomra is élőben, nem csak felvételről.
imádom
petey
zacknorb
Durva amúgy. Nem gondoltam volna. Ezt se gondoltam volna.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
Mert ahhoz boomer vagyok, 😀 nem tudom hogyan kell, így adta ki, így raktam be, de egyèbkènt redditeseket így szokott kiadni.www.reddit.com/r/hungary/comments/1s5c72h/orb%C3%A1n_%C3%B6sszeomlott/Basszus, mekkora link, miért nem vágsz belőle? 😊
dande2
Dzsokijuing
Szerkesztette: dande2
Meg jo hogy elmondta az oreg mekkora szeretet van benne. Kiszakadt rendesenbazdmeg megborult a magtárkobold Győrben rendesen.Uh, Anikó asszony mit fog kapni mikor haza ér a gömbi.
imádom
petey
KB23
www.reddit.com/r/hungary/comments/1s5c72h/orb%C3%A1n_%C3%B6sszeomlott/Basszus, mekkora link, miért nem vágsz belőle? 😊
dande2
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
Hidd el, értem. 😊 Amit itt részletesen leírtál, az csak magának a jelenségnek a leírása. Vagyis annak, hogy az elméleti reprezentatitivás a gyakorlatban sosem száz százalékos, Ennek számtalan oka lehet, lehet az is amiről itt beszélünk, de sok más is, például, hogy a kérdező lusta, gyorsan túl akar lenni és húsz valós hívás után ötöt bekamuzik, vagy éppen időponthoz kötött - valami éppen történik ami miatt bizonyos emberek nem akarnak válaszolni. Mondjuk vb döntő megy és a férfiak mind söröznek és tv előtt ülnek. És még millió más ok is lehet. Ez a jelenség alap esetben véletlen, erre utaltam úgy, hogy "véletlen túl- vagy aluil mérés". Viszont. Ha ez előfordul - hogy a válaszadói mintád reprezentatívitása ilyen módon sérül -, és nem vagy erre felkészülve, annak az lesz az eredménye, hogy a mérési eredményed elkezd feltűnően szórni. Ami azonnali riasztás is egyben arra, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor ezt rendbe kell tenni, És egy normális kutató intézet rendbe is teszi => addig nem végez kutatást, amíg az eredmények újra konszisztensek nem lesznek. A probléma akkor van, ha nem helyesen ismeri fel, hogy hol és mit kell súlyozni, korrigálni és tévesen súlyoz. Ez akkor tud előfordulni, ha a fenti, alapból véletlen reprezentativitási elcsúszás nem véletlen, vagyis valami konzisztens ok áll mögötte => amit a kutató nem ismer fel. Például egy új, eddig nem látott szociológiai jelenség. Ilyenkor jönnek a hibás mérések. Ez létezik, van, elő is fordul időnként.Nem egészen ezt mondta. Azt mondta, hogy a mintha lehet, hogy a megadott kritériumokra reprezentatív lesz, de a megkérdezettek/válaszadók nagyon alacsony aránya miatt torz eredmény fog születni.A módszertanokat (nagyjából) ismerem én is. Azt is tudom, hogy probléma lett a kérdezés. Nem csak nálunk, mindenhol az a világban. De nem is erre a tényre reagáltam, hanem arra, hogy ebből Giró-Szász arra következtetett, hogy a megkérdezett minta reprezentativitása sérülhet. Vagyis, előfordulhat, hogy bizonyos település típust, vagy korcsoportot, stb. "túlmérnek" vagy "alulmérnek".Mivel ez szakmai dolog, nem aktuálpolitikai röviden írok róla: ebben Gíró-Szásznak tökéletesen igaza van. Már csak azért is, mert személyesen voltam több konferencián, ahol Závecz, Horn és a Pulai is pontosan ugyanerre panaszkodtak. Az emberek nem válaszolnak, egy 1000-es mintához a 90es években 2-3000 hívás kellett, a 2000esekben 4-5000, mostanra pedig bőven 10000 felett. A minták azért nem ugràlnak össze vissza, mert nincs mindekinek saját adatbázisa és saját call-centere. A mediántol a publicusig mindenki ugyanazt 2-3 call-centert (igazából többségében az Iránytűt) használja azok adatbázisaival, amik olyanok, amilyenek, általában szarok. Gondolj bele, ha a Fidesznek baja van - és tudjuk hogy van - a saját adatbázisaival, akkor milyen bajai lehetnek azoknak, akik 1000ed akkor pénzből dolgoznak, és nem is a politikai kutatás a fő területük, mert abból nem élnének meg.Nem volt róla szó, de pár napja volt egy kétórás interjú Giró-Szásszal a Partizánon.A magabiztosságával kapcsolatban: háááát..... G-SZ jó kommunikátor, nem tudom eldönteni, hogy amit mond azt őszintén hiszi is, vagy csak elmnondja. Ő tényleg nem hülye a kutatásokhoz, az érvei mégis erősen inognak. Az a "lehet, hogy a minta reprezentatív, de ha adott csoportból húszat kell felhívni, mert 19 nem válaszolt" például teljesen hibás, mert ha ez lenne a probléma, akkor a végeredményeknek erősen szórniuk kellene. Nagyon. Egyik hónapban sok százalék Tisza előny, másikban éppen fordítva. De a felmérések sehol nem szórnak ennyire. Arról nem is beszélve, hogy ezek azért olyan alap minta-torzítási problémák, amikkel nem hiszem, hogy bárki aki felmérést végez, ne lenne tisztában.
Jó beszélgetés, de az benne az említésreméltóan érdekes, hogy -az egyébként okos, tájékozott, kulturált- csóka meg van győződve a Fidesz győzelméről, és sokat beszél arról, hogy mekkora koppanás lesz ellenzéki oldalon a túltolt reménykedésből.
Namost ő messze nem frontpolitikus (nem is politikus), vagyis neki nem kell a hurráoptimista baromságot mantráznia, valamint Marci az elején szépen bezökkentette abba, hogy azt mondja, amit gondol, de nála amúgy sem emlékszem másra régebbről se. És az se volt rá sosem jellemző, hogy ne a valóságot látná, hiszen meg van hozzá a lehetősége is, az esze is.
És ő biztos a Fidesz győzelemben.
Vajon miért?
Egyébként szórakoztató szócsata, érdemes meghallgatni.
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Más más kérdéssorokat használnak, más hibahatárt, kicsit más súlyozási módszertant, de az alap sokaság - ugyanaz. És ha megnézed, most a Medián az outlier, a többi többé-kevésbé közel van egymáshoz (már független oldalon), ez meg azért is lehet, ha eltekintünk attól a verziótól , hogy Hann szándékosan torzítja az adatokat, hogy mondjuk más call-centert használ (erre utalt is ma), más súlyozast stb.
Ez igaz a másik oldalra is, mindenki a Századvég adatait használja, vagy az ő nyúlványainak adatait.
A 21 a hibrid módszert viszi (a telefonos részt itt is az Iránytű), ez most a trend a világban, de ez se csodaszer, megvannak a korlátai.
Az az igazság, hogy a hazai kutató szakma elásta minden hitelességét, nem most, már jó ideje. Szintén ma mondta a Böcskei Balázs, hogy nemrég az egyik kutatásuk végére becsempészte azt a kérdést, hogy mi a véleménye a kérdezetteknek a poltikai közvélemény-kutatásokról, kutatókról. Kifejezetten ő állt neki összerakni az eredményt, de nem teszi közzé, mert ha közzétenné, akkor most arról szólna minden média, hogy a kutatásokról és kutatókról olyan lesújtó véleménye van az embereknek, hogy minden megmaradt hitelességük kuka lenne.
Bárkinek is lesz igaza két hét múlva - valakinek az lesz - a szakma nagy része, hacsak nem kezd el felzárkózni a Hann - Mráz tengelyen valamelyikhez, megint magyaràzhatja a pódiumon a választás után két héttel, hogy “hàt akkor jók voltak az adatok, dehát az utolsó héten ez meg az, és ki számíthatott volna erre meg arra” aztán mehet a köldöknézgetés tovább. Vagy nekik lesz igazuk, a Tisza nyer 7-10%al és akkor Endre bá is elmehet tényleg nyugdíjba.
MC12
peterk2005 udvari bolond
Vegyük a példáját a diplomás nőket. Van belőlük 1,2 millió idehaza, tehát az 1000 fős mintádban kb 120 fő kell aki nemre, korra, településtípusra és végzettségre ebben reprezentatív. Jelenleg ott tartunk, hogy _egyáltalán legyen_ 120 válaszadód meg kell kérdezned legalább 1200-1500 közötti ilyen jellemzővel rendelkezőt (egyébként pont a diplomás nők esetében nem feltétlenül van igaza az arányt tekintve, mert minél feljebb megyünk a végzettségekben, annál hajlandóbbak a válaszadásra, de nem radikálisan sokkal).
Utána lesz 120 főd, aki még nem reprezentatív, mert több lesz benne a fővárosi - pest megyei - nagyvárosi, mint a közepes-kisvárosi - falusi, több lesz benne a fiatal mint az idős (vagy pont fordítva) stb. ezért el kell kezdened masszívan súlyozni, de a súlyozásnak nincs egyetlen, univerzális módszertana, ahány kutatóintézet, annyiféle metodika, annyiféle szorzószám, annyiféle khm. "szakértői módosítás". És minél inkább súlyozol, annál inkább nő a hibahatárod, mert a súlyozás belenyúlás az adatokba, mégha legitim is. Erre utalt GSZ, hogy annyire kevés a válaszadó, hogy az abból súlyozott adatok várhatóan torzak lesznek és ebben szerintem továbbra is igaza van. Ha nem így lenne, akkor a Medián se térhetne el ennyire a Závecztől stb. Máshogy súlyoznak, és most megint tekintsünk el az összes többi problémától, amit lentebb taglaltam.
Hogy kinek a súlyozási módszertana lesz a jobb, ezt két hét múlva meglátjuk. Ha a nagy egészet nézem, szerintem - és ebben nem értek egyet GSZ-el, aki szerint erre sem képesek - a kutatóintézetek képesek arra, hogy nagy trendek irányát megmutassák - de ennyi. Inkább tartom valószínűnek, hogy a Tisza vezet, mint nem, de hogy 3-7-16 vagy 25%-al azt személy szerint kizártnak tartom, hogy meg tudják mondani, a rendelkezésükre álló adatokból. Van akkora elemszámú minta, ahol ezt elhinném, de arra nincs pénze, csak a Századvégnek.
MC12
Vagyus megint a klasszik rejtőzködő szavazó problémánál tartunk. De Giro-Szász nem jutott el eddig. Felmondott egy trivialitást a mérés nehézségeivel kapcsolatban és ennyi. Ahhoz, hogy kijelentse, hogy a kutatások tévednek, az kellett volna, hogy minimum megnevezzen egy konkrét okot, egy minta torzulást, ami szerinte _konzisztens_, vagyis valami ok áll mögötte, és a kutatások nem kezdenek vele semmit. Egy szociológiai ok például - ez szokott a legnépszerűbb lenni. Mondjuk, hogy a cigányok elérhetetlenek, és ezzel X,Y,Z kutató intézet nem kezd semmit. Mindkét állítás kell: az is, hogy létezik a jelenség, és az is, hogy a kutatók nem kezdenek vele semmit. Giro-Szász ilyent nem mondott. Lényegében semmit nem mondott. Egy trivialitást hozott fel mindössze. Ennél még az is "jobb" lett volna, ha azt mondta volna, hogy ilyen mintát / jelenséget nem lát, de túl nagynak érzi a különbséget. Akkor legalább valami indirekt okot felhoz (mondjuk arra utalva, hogy ilyen média túlsúllyal és ilyen túlhatalommal nem létezik, hogy így elcsússzon a dolog és bár nem látja, hogy melyik csoport csúszik el, de az általa ismert módszertanok ilyennel nem tudnak mit kezdeni). Ilyen okra egyébként én is gyanakszom - jobban mondva tartok tőle, hogy lehet -, de akármerre néztem, olvastam eddig, nem találtam rá elfogadható példát. Enélkül meg csak hasra ütök.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

bazdmeg megborult a magtárkobold Győrben rendesen.Uh, Anikó asszony mit fog kapni mikor haza ér a gömbi.
imádom
petey