Gyűlölködjünk
37 feliratkozó
több mint 14 éve
Egyébként az a vicces, hogy ha pl. Kovács Józsi odamegy Lakatos Áron nevű számlával, simán befizethet, kérhet csekket stb... ha azt mondja, hogy ő az. Viszont ha úgy mész oda, hogy Svetzenbühleister Obrestand vagyok, és apám, Svetzenbühleister Obrestand nevén lévő számláról szeretnék csekket, akkor nem kapsz.. 😀
több mint 14 éve
Ha tényleg bemész, ügyelj rá, hogy vagy a neveden legyen a számla, vagy legyen kb. Orbán Viktor, de ha lehet inkább Obama által hitelesített megbízásod, különben hiába viszed a számlát, hiába akármi, nem csinálhatsz semmit. Csekket sem kérhetsz, stb... Akkor is ha pl. ugyanolyan nevű apád nevén van.fetomyEltaláltad az utcsó mondatban a szitut 😀 De iratok vele meghatalmazást amúgy.
több mint 14 éve
Ha tényleg bemész, ügyelj rá, hogy vagy a neveden legyen a számla, vagy legyen kb. Orbán Viktor, de ha lehet inkább Obama által hitelesített megbízásod, különben hiába viszed a számlát, hiába akármi, nem csinálhatsz semmit. Csekket sem kérhetsz, stb... Akkor is ha pl. ugyanolyan nevű apád nevén van.
több mint 14 éve
Villany. Holnap bemegyek az ügyfélszolgálatra és benne leszek az esti hiradóban.E-on. Kitalálták, hogy egy április 40x ezres elszámoló számlát nem fizettem be. Igazuk van, mert nem is kaptam olyat. Amúgy marha jó arcok, mert ~15k visszatérítést kaptunk az általányból, meg a számla is 3k-val olcsóbb emiatt minden hónapban, de megpróbálnak egy ilyet. Várhatják azt a pénzt.szabacsak ne lepődj meg ha egy nap nem lesz villany/gáz emiattpetey
több mint 14 éve
Eon tartozásnál csak be kell menni, és meg kell mondani, hogy kapcsolják ki az áramot, mert albérlők vannak bent, és nem fizetnek neked. Mi kiadtuk a lakásunkat 1-2 éve, a lakó nem fizette a számlákat, bementünk az eonba, hogy kapcsolják le, mert nem akarunk nagyobb tartozást, de sehogy nem fizetnek, ha meg nincs áram, talán magukhoz kapnak. Válasz: Ja, hát ez nem így működik, ha laknak bent, akkor nem kapcsolhatják ki...
több mint 14 éve
E-on. Kitalálták, hogy egy április 40x ezres elszámoló számlát nem fizettem be. Igazuk van, mert nem is kaptam olyat. Amúgy marha jó arcok, mert ~15k visszatérítést kaptunk az általányból, meg a számla is 3k-val olcsóbb emiatt minden hónapban, de megpróbálnak egy ilyet. Várhatják azt a pénzt.szabacsak ne lepődj meg ha egy nap nem lesz villany/gáz emiatt
több mint 14 éve
E-on. Kitalálták, hogy egy április 40x ezres elszámoló számlát nem fizettem be. Igazuk van, mert nem is kaptam olyat. Amúgy marha jó arcok, mert ~15k visszatérítést kaptunk az általányból, meg a számla is 3k-val olcsóbb emiatt minden hónapban, de megpróbálnak egy ilyet. Várhatják azt a pénzt.
több mint 14 éve
Nem túl szerencsés dolog aznap elaludni, mikor Pestre kell mennem... ráadásul úgy ébredtem, hogy fáj a fejem, szóval ez a nap mehet is a kukába. Ez utóbbinál kevés dolgot rühellek jobban, nagyon el tudja b_szni a napomat.
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
több mint 14 éve
triangle
1 283
a "paraszt" terminológiát jimmy hsz-éből idéztem, de belátom, hiba volt. ezért elnézést kérek, ha valakit megbántottam vele.a véleményem többi részét fenntartom.
(van nálunk is a rokonságban, aki frankhitellel szenved, és minden ezres számít; és tudom, nekem könnyű, pedig én is kerülhetek még ilyen helyzetbe, hogy muszáj frankhitelt felvennem; és igen, elkúrták a politikusok, a jegybank meg a többi bank; és tanultam és dolgoztam a pénzügyi szektorban, van róla fogalmam; és nem, ne dögöljön meg minden hiteles, én tényleg a legjobbat kívánom mindenkinek)
no offenz, csak a véleményem. písz.
több mint 14 éve
Ezek az áldott magyarok miért nem tudják, h hogy kell közlekedni az autópályán? Azt még megértem, ha zavarba jön három sávtól, de kettőtől nem kéne...
több mint 14 éve
Az elmúlt évek sajnos elég nehezek voltak. Nem 1-2, több is. És sajnos nem azt a világot éljük, ahol az ember mondjuk gond nélkül hanyagolja a hiteleket. Igen, sokan elkövetik azt hibát, hogy mondjuk belemennek egy frankhitelbe. Vannak akik azért, mert vállalják, hogy lehet szarabb, de jobb is. Vannak akik azért, mert egyszerűen nem a 6. családi autóra kell, hanem az egyetlen lakásra, tehát még ezrek is számítanak, nemhogy százezrek vagy milliók. A legtöbben amúgy azt a hibát követik el, hogy tájékozatlanul belemennek amivel először kápráztataják őket. És persze igaz, hogy hitelt felvenni szopás, de az általánosítás -mint sehol- itt sem igaz, van akinek nincs más lehetőség. Tudom, nehéz elhinni, hogy van akinek szarabb, de ettől függetlenül mindenkinél van szarabb. Annál is aki most akár elveszíti mindenét a frank miatt, annál is aki koldul az utcán stb... Nagyon könnyű azt mondani, hogy szopjon aki olyan hülye volt, hogy felvette, amíg az ember olyan helyzetbe nem kerül.
Jah, és amúgy pedig az adóinkat jól lelopják azok, akiknek lehet, úgyhogy ha netán most valakinek segítenek is belőle, én örülök neki. Ki tudja, majd egyszer talán én is kerülök olyan helyzetbe, hogy más jóindulatára leszek pl. szorulva, akkor inkább a jószándékot kapjam vissza, semmint az elutasítást.
több mint 14 éve
a lakosság vásárlóerejének megőrzése, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása nem a kormány, hanem a jegybank feladata

The response must be equal to the threat.
több mint 14 éve
a svájci frank hitelek alacsony kamatához árfolyamkockázat járt (minő meglepetés), úgyhogy fizesse csak szépen mindenki a sajátját, és ne más pénzéből (adójából) támogassa az állam a "parasztot". nem volt kötelező frankban felvenni a hitelt, és igen, a bankok is gonoszak, de ne kenjünk már mindent másra. (ja, és jobbos vagy balos, szánom mind)triangleNyilván dögöljön éhen mindenki aki hiteles . Mert olyan nem volt sose hogy valaki rakenyszerul . Amúgy meg neharagudj de a 200% ős erősödés az trivialisan jelzi hogy a magyar kormány elkur vmit. Amúgy ez nem igaz mert szerintem a kormanytagoknak/ politikusoknak több milliójuk van frankban , bár sose hinnem hogy leszarnak minket hogy meggazdagonjanak...
több mint 14 éve
a svájci frank hitelek alacsony kamatához árfolyamkockázat járt (minő meglepetés), úgyhogy fizesse csak szépen mindenki a sajátját, és ne más pénzéből (adójából) támogassa az állam a "parasztot". nem volt kötelező frankban felvenni a hitelt, és igen, a bankok is gonoszak, de ne kenjünk már mindent másra. (ja, és jobbos vagy balos, szánom mind)triangleKönnyű annak ugye akinek nincs hitele...
Ez az állam támogat millió féle "parasztot" akiknek nem annyira tetszik,hogy dolgozni kell. Persze azokat a "parasztokat" akik becsületesen dolgoznak,de beszopták ezt a hitelt azokat ne segítse.
Rohadjon meg az is akinek autója van ugye? (Nekem van,de már nem használom.)
Nekem a legvisszataszítóbb,hogy a jelenlegi kormányunk ellenzékiként habzó szájjal komcsizta az akkori kormányt,hogy miért nem lép már,hisz 200fölé ment a benzin ára. Most meg kormányon 390es árnál olyan kussban vannak,hogy "öröm" nézni.
Nagyon szomorú ezt leírni,de ezek sokkal rosszabbak mint a komcsik.
(mondom én ezt,mint Jobbikos szavazó.)
Az is gyönyörű,hogy ebből a fixárfolyamos dolgból is csak a hasznot lesik a kamatos kamattal.
Aztán meg vállalj gyereket és tartsd el,neveld fel.
Persze tudom,dögöljön meg az összes "paraszt" aki felvette a hitelt.
(Én 4,5 milliót vettem fel,mert sajnos a szülők nem tudtak segíteni. Vettem egy 7milliós lakást. a törlesztőm 38000ről 75000re ment fel négy év alatt.)
több mint 14 éve
Namost, ha a kölcsönzött frank a futamidő alatt a "magyar" bankban pihen, abból törleszt svájc felé, akkor a teljes árfolyamnyereség a "magyar" bankban csapódik le.Atari
A bankok nem szoktak a pénzen ülni, nem hiszem, hogy a frank csak ott csücsülne. Inkább a bank a hitelezőtől azonnal "megvette" a frankot a beváltással, és a továbbiakban sajátjaként kezelte, munkára fogta, forgatta stb. AtariAz inforádióban hallottam a magyar bankszövetség valami vezető tisztviselőjét, aki azt bizonygatta, hogy a bankoknak folyamatosan le kell fedezniük a kihelyezett hiteleiket az érintett devizában.
(Bár nem tudom, mennyire volt hiteles a forma, egy egyszerű "Volt-e a bankoknak árfolyamnyeresége a svájci frank árfolyam elszabadulása miatt?" eldöntendő kérdésre úgy próbált válaszolni, hogy előszedett egy 2010-es statisztikát a Magyarországon működő vállalatok nyereségéről és azzal érvelt, hogy volt nyolc olyan vállalat (Audi, Mol, Nokia meg hasonlók) amik több nyereséget termeltek, mint a teljes magyar bankszektor, ergo nem lehetett extra nyereségük. :rolleyes: )
Plusz még ezt találtam a neten:
"A bankok tájékoztatása szerint kötelesek minden devizaalapú hitel esetében a hitel összegének megfelelő devizát vásárolni is a piacon. Azonban hogyan lenne ez lehetséges akkor, amikor a bankok számára törvény adta lehetőség, hogy pénzügyi erőforrásaik kilencszeresét hitelezzék ki? Ebből egyértelmű kell legyen, hogy a bankok a devizaalapú hitelezések tömegesítésekor világosan látták a forint ezekhez képest várható romlását."
I swung a saber and I was a young Hussar
"Theirs not to make reply, / Theirs not to reason why, / Theirs but to do and die."
több mint 14 éve
Ismétlem: az MNB alapvető célja az árstabilitás, vagyis a minél alacsonyabb infláció. Az most lényegtelen, hogy ennek elérésére milyen eszközei vannak, a fiskális politika által kialakított lehetőségekhez képest az MNB - állításoddal ellentétbenAhogy én (tanultam) tudom, a Jegybank több pénzt bocsát ki, ez által megnő a forint deviza mennyisége a piacon, így mivel sok van belőle és kevés rá a kereslet (Kereslet kínálat törvénye) törvényszerűen alacsony az értéke. Az árfolyam pedig az, hogy mennyi X devizát és Y deviza. Jelen esetben 1 svájci frank ér 260-270 magyar ropogóst.az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.Az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy a kitűzött monetáris cél elérése érdekében azt csinál, amit akar. A jegybanki törvény taxatíve felsorolja azokat az eszközöket, amelyekkel élhet.
Másrészt ami az USA-nak AAA minősítéssel bejött eddig , az egy Magyarországon nem nyerő. Én úgy gondolom mint átlagember (távolról sem szakember), hogy a Szlovák út az igenis jó lenne a magyarok számára is. Igen vissza kéne venni az önérzetből, elismerni, hogy jobban tudták a tótok, de valamit valamiért.Amadeus91
Most azt hagyjuk, hogy szerintem pont a jegybank függetlensége is okozott problémákat rövid távon, pl. biztos más lenne a helyzet (egyszerre rosszabb és jobb), ha Járai annak idején "együtt mozog" bizonyos szinten a szoci kormányok igényeivel. De pont Gyurcsány volt az, aki először módosította úgy a jegybankörvényt, hogy a Monetáris Tanácsot feltöltse az embereivel, de az alapkamat komolyabban ennek hatására se változott.
A forint folyamatos leértékelése és az alacsony árfolyam között teljesen rossz összefüggést látsz. Minél inkább leértékelik a forintot, az érthetően annál inkább értéktelenebb lesz.
Magyarország pont hogy nagyon sokáig játszott rá erre, annak idején Gyurcsány és Járai egyik vitája is ebből tört fel (Gyurcsány: vizezzük a forintot, Járai: ne vizezzük).
Ezt a játékot sokáig űzték Magyarországon (is), de amióta rengeteg embernek van devizahitele, ennek a használata azonos lenne a politikai öngyilkossággal.atapapa
Azt írod a végén, hogy alkalmazása azonos lenne ... de végül is ezt alkalmazzák jó ideje, 20 éve vagy még több. Csak a mértékét nem emelték tovább. Mostani bedőlés pedig nem is feltétlen a magyarok sara, jött egy nemzetközi hullám ami telibe verte az amúgy harmatgyenge magyar gazdaságot.
Legalább a szlovák útban egyetértünk? 😊Amadeus91
a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba.Amadeus91- ezt a célt viszonylag jól szolgálta, jellemzően nem rajtuk múlt, hogy a forint gyengült.
A forint gyengítése a hatalmon lévő politikusok célja volt, részben az általad írt okok miatt.
Most ezt azért kerüli a politika - ahogy Orbán is nyilatkozta januárban a WSJ-nek -, mert minden leértékeléssel egy újabbat rúgnának a devizahitelesekbe. De amíg a devizahitel-állomány nem volt jelentős, addig ez egy hatásos eszköz volt, és ahogy írtam, ezért alkalmazza ezt most (is) az USA.
(Most abból újabb vitát nyithatnánk, hogy ezeket a jótékony hatásokat hosszabb távon összességében mennyire rontják az infláció káros hatásai).
Nem vagyok annak a tudásnak a birtokában, mely alapján meg tudnám ítélni, hogy az erős vagy a gyenge nemzeti fizetőeszköz szolgálja-e összességében, hosszútávon egy nemzetgazdaság érdekeit, már csak azért se, mert nemzetgazdaság és nemzetgazdaság között is számtalan különbség van, nem beszélve az állandóan változó nemzetközi gazdasági környezetről.
Nekünk most szerintem erős euró és gyenge frank kéne, de ennek eléréshez nagyon szigorú és következetes, EU-s szinten felügyelt és szankcionált fiskális politikára lenne szükségünk, ami nem rajtunk múlik.
több mint 14 éve
Ahogy én (tanultam) tudom, a Jegybank több pénzt bocsát ki, ez által megnő a forint deviza mennyisége a piacon, így mivel sok van belőle és kevés rá a kereslet (Kereslet kínálat törvénye) törvényszerűen alacsony az értéke. Az árfolyam pedig az, hogy mennyi X devizát és Y deviza. Jelen esetben 1 svájci frank ér 260-270 magyar ropogóst.Az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy a kitűzött monetáris cél elérése érdekében azt csinál, amit akar. A jegybanki törvény taxatíve felsorolja azokat az eszközöket, amelyekkel élhet.Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.
Egyébként a valuta leértékelésének vannak eredményei, nem véletlen hogy az amerikaiak is folyamatosan nyomják a bankóprést.
Az MNB-nek elvileg pont az az egyik legfontosabb - törvényben rögzített - feladata, hogy fenntartsa az árstabilitást és nem az, hogy szándékosan gyengítse a forintot.
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.atapapa
Másrészt ami az USA-nak AAA minősítéssel bejött eddig , az egy Magyarországon nem nyerő. Én úgy gondolom mint átlagember (távolról sem szakember), hogy a Szlovák út az igenis jó lenne a magyarok számára is. Igen vissza kéne venni az önérzetből, elismerni, hogy jobban tudták a tótok, de valamit valamiért.Amadeus91
Most azt hagyjuk, hogy szerintem pont a jegybank függetlensége is okozott problémákat rövid távon, pl. biztos más lenne a helyzet (egyszerre rosszabb és jobb), ha Járai annak idején "együtt mozog" bizonyos szinten a szoci kormányok igényeivel. De pont Gyurcsány volt az, aki először módosította úgy a jegybankörvényt, hogy a Monetáris Tanácsot feltöltse az embereivel, de az alapkamat komolyabban ennek hatására se változott.
A forint folyamatos leértékelése és az alacsony árfolyam között teljesen rossz összefüggést látsz. Minél inkább leértékelik a forintot, az érthetően annál inkább értéktelenebb lesz.
Magyarország pont hogy nagyon sokáig játszott rá erre, annak idején Gyurcsány és Járai egyik vitája is ebből tört fel (Gyurcsány: vizezzük a forintot, Járai: ne vizezzük).
Ezt a játékot sokáig űzték Magyarországon (is), de amióta rengeteg embernek van devizahitele, ennek a használata azonos lenne a politikai öngyilkossággal.atapapa
Azt írod a végén, hogy alkalmazása azonos lenne ... de végül is ezt alkalmazzák jó ideje, 20 éve vagy még több. Csak a mértékét nem emelték tovább. Mostani bedőlés pedig nem is feltétlen a magyarok sara, jött egy nemzetközi hullám ami telibe verte az amúgy harmatgyenge magyar gazdaságot.
Legalább a szlovák útban egyetértünk? 😊
több mint 14 éve
Ja, találós kérdés. Ki az a nagyon híres, nagyon keresztény, nagyon nemzeti hazafi, aki egy nyilvános pártrendezvényen, miután szerencsétlen mit sem sejtő hosztesszcsajok nem akarták leszopni, azt ordította: hozzatok végre normális kurvákat! A helyes megfejtők között egy rágalmazási pert sorsolunk ki.füligjimmySemjén Rózsi?

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 14 éve
Az MNB függetlensége nem azt jelenti, hogy a kitűzött monetáris cél elérése érdekében azt csinál, amit akar. A jegybanki törvény taxatíve felsorolja azokat az eszközöket, amelyekkel élhet.az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.
(le lehet hülyézni... de ehhez még értettem is a suliban mármint a közgázhoz)
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.Amadeus91Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Amadeus91Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.
Egyébként a valuta leértékelésének vannak eredményei, nem véletlen hogy az amerikaiak is folyamatosan nyomják a bankóprést.
Az MNB-nek elvileg pont az az egyik legfontosabb - törvényben rögzített - feladata, hogy fenntartsa az árstabilitást és nem az, hogy szándékosan gyengítse a forintot.
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.atapapa
Ezt a játékot sokáig űzték Magyarországon (is), de amióta rengeteg embernek van devizahitele, ennek a használata azonos lenne a politikai öngyilkossággal.
több mint 14 éve
az MNB feladata, hogy az ország pénzügyi stabilitását felügyelje, de nincs megszabva, hogy milyen eszközzel, ugyanis az MNB egy szuverén, mindenkori kormánytól (khm..) független intézmény (elvileg). Igenis leértékelik, illetve tartósan alacsony árfolyamon tartják (stabilitás) a forintot a már fenn említett okok miatt.Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.Amadeus91Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Amadeus91Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.
Másrészt ami az USA-nak AAA minősítéssel bejött eddig , az egy Magyarországon nem nyerő. Én úgy gondolom mint átlagember (távolról sem szakember), hogy a Szlovák út az igenis jó lenne a magyarok számára is. Igen vissza kéne venni az önérzetből, elismerni, hogy jobban tudták a tótok, de valamit valamiért.
több mint 14 éve
Akkor az elektronikus banki rendszer bevezetésével alapjaiban változott meg a pénz természete.Hogy működik a bank?nem így ahogy leírtad 😊, a bankok között max 'számlapénz' mozog(hat), illetve bizonyos közös 'valuták'
Atari
az a lényege, hogy nincs ilyen fizikális megteremtődés, ez már a modern kor 😛
egyszerűen az árfolyamkockázattal és ezzel járó hatásokat a bankok kikalkulálják és ezzel együtt helyezik ki a saját 'tőkéjüket', ami nem tud elfogyni elméletben (pl. pénzmultiplikátor)
szóval nincs ilyen, hogy náluk volt vagy lesz valaha is ennek fejében átválátás meg frank
de az első meglátásod az előző hszedben helyes volt!sapka
Olyanná, amit egyszerű halandó (aki nem tanult közgazdaságtant) ésszel fel nem érhet. 😊
De azért elvárták volna a hitelesektől, hogy a banki szakemberek érvein átlátva, azok ellenében ismerjék fel önnön érdekeiket és korlátaikat a pénzügyi döntéseik előtt.
A feladatom most már tehát az, hogy AAA+++-os hitelképességűnek mutassam magam (mint USA), hogy a bank had multiplikátorozza nekem a pénzt folyamatosan. Csak arra kell figyelni, hogy az elektronikus adattárolásnál legyen elég bit a hitelem számábrázolásához. 😊
Lehet, hogy az APEH top adósai is így hozzák össze a 250 milliós tartozásaikat.
A másik amit nem értek, hogy a párom magánnyugdíjtól kapott egyenlegközlőjén az egyik évben (2010) hogyan lehetett összehozni több mínusz hozamot (- 4,4 millió), mint a teljes addigi befizetett tőke+hozam (3,7 millió)? Ugye ez valami sajtóhiba.
Az én egyszerű világomban a tőzsdén csak a berakott tőkét tudom bukni nulláig. Vagy a magánpénztárak shortolhattak is például.
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 14 éve
mondjuk nekem a 250 feletti euró sem tetszik (nyilván a nominálbérekhez igazodva...).sapkaPedig szerintem az optimális az lenne magyar szempontból, ha az euró jó ideig úgy 280 lenne legalább, persze a frank meg nagyon olcsó lenne. A gazdaságnak segítene a drágább euró, szvsz nincs is annyi euróhiteles, mint frankos, és az euró soha nem is volt olcsóbb 230 forintnál, az elmúlt 5 éves átlaga szerintem olyan 260 körül lehet, vagyis azon a hitelesek se buknak annyit (leszámítva persze az emelkedő kamatokat)
több mint 14 éve
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.atapapaez így van!, legfeljebb arról lehetne okoskodni, hogy jobb lett-e volna valamilyen monetáris eszközzel belenyúlni a forint-frank kérdésbe..., mondjuk nekem a 250 feletti euró sem tetszik (nyilván a nominálbérekhez igazodva...).
Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 14 éve
Ne "nyóccévezzünk" mert kurvára de nem azon múlott... a gazdasági rendszerváltás óta a(z) MNB szándékosan gyengítette a forint erejét a külföldi valutákkal szemben, mivel abban reménykedtek az okosok, hogy ezáltal nagyobb GDP -t fognak tudni realizálni illetve tőkét tudnak exportálni az országba. Nem jött be, az más kérdés, hogy elvetették a szlovák utat, vagyis, hogy szándékosan erősítsék az ország valutáját. Most már tudjuk, hogy tévesen. Ez nem az elmúlt nyóóóócév hibája, hanem az MNB elkúrt monetáris politikája volt rossz, egyébként a gazdasági rendszerváltás óta Viktor is volt ám hatalmon...ha nem tévedek. Most pedig úgy fest faszán be fog csődölni az egész. Az meg egy baromság, hogy rögzítsék a deviza árfolyamot (mert onnantól már nem lesz deviza gyakorlatilag) .. csak még nagyobb öngólt rúgnának vele a devizahitelesek.
u.i.: az elmúlt 20 év legjobb húzása elnöki poszton (minden szempontból) Bajnai volt.. látszik, hogy eredetileg nem politikus.Amadeus91
Erre annyit mondok, hogy Bokrost Magyarországon köpködik, nyugaton pedig tanítják.Amadeus91Mint szakembert kérdezlek: tudod hogy ki vezette be a csúszóleértékelést? Igen, a híres Bokros.
Hogy a 2007-ben 140 forint volt a svájci frank és nagyon megérte abban (és nem a forintban) hitelt felvenni, és most pedig 270 forint, annak csak nagyon részben az MNB az oka.
több mint 14 éve
Hogy működik a bank?nem így ahogy leírtad 😊, a bankok között max 'számlapénz' mozog(hat), illetve bizonyos közös 'valuták'
Atari
az a lényege, hogy nincs ilyen fizikális megteremtődés, ez már a modern kor 😛
egyszerűen az árfolyamkockázattal és ezzel járó hatásokat a bankok kikalkulálják és ezzel együtt helyezik ki a saját 'tőkéjüket', ami nem tud elfogyni elméletben (pl. pénzmultiplikátor)
szóval nincs ilyen, hogy náluk volt vagy lesz valaha is ennek fejében átválátás meg frank
de az első meglátásod az előző hszedben helyes volt!
Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!