Politika

47 feliratkozó

több mint 2 éve
MC12 New Orleans Saints 6 502
bejelentette, hogy árat emel, 25%-ot. Láss csodát, a partneri közül szinte mindeki - pont ennyivel csökkentette a konzultációs órák számát. (Havi 4 alkalomból lett 3) és ezt hallottam már pszichológustól meg a fentebbi szakmákból is nem egyből.
MC12
Szuper, felszabadult egy csomó eladható órája!
Gyurma Pappa
Félve jegyzem meg, hogy 4x1 > 3x1.25, tehát pénzt veszít...
slowmotion
de több szabad ideje lesz az idő meg pénz. HA fel tudja tölteni a kieső órákat kurva jól jár
Kúrfürst briareos
Szerintem MC12 - javíts ki MC, ha nem így van - arra gondolt itt, hogy ez egy klasszikus stagflációs jelenség. A piac nem tudja lenyelni az infláció miatti áremelkedést, ezért az inflációra kereslet csökkenéssel válaszol. Drágábban vásárol kevesebbet.

A példa lehetett volna talán picit jobb is, mert nem csak - elnézést a lábkörmösöktől - a lábkörmöst, kutyakozmetikust meg tanácsadót keresnek majd kevesebbszer, hanem olyan piacokon is megfigyelhető a jelenség, ahol hosszú távon káros következményei lehetnek. Ha a szolgáltató a karbantartási költségeit úgy tartja kordában, hogy 20%-al kevesebb karbantartást vásárol, annak hosszú távon romló, kieső, akadozó szolgáltatások az eredményei.
peterk2005 udvari bolond
Pontosan erre gondoltam. Egyszerűen nem fogják az áremelkedést kifizetni. Ez ideig - óráig húzható lesz az ilyen intervenciós évközi béremelésekkel, de nem látom magam előtt, ahogy minden, mondjuk 500+ fős vállalat két negyedévente 5-10-15%-os béremeléseket hajt végre. Ez életszerűtlen és nem reális. De az igényt sikerült megteremteni ehhez, lesz ebből feszültség jövőre, amikor december - január - februárban kiderül a valódi rezsi, és az emberek majd kocognak a vezetőséghez, hogy helló akkor kéne megint 15%. A vállalat meg előbb - utóbb (inkább előbb) azt fogja mondani, hogy nincs, go vissza dolgozni. Vagy lesz, de abból a termékből majd inkább nem kérek 😀

A példa azért ez volt, mert ez közvetlen tapasztalat, orvost, coach-ot meg dob-oktatót ismerek, akik már ma a fentebbi problémával küzdenek, kutyakozmetikust nem 😀 de természetesen a magasabbrendű szolgáltatásoknál elő fog jönni az, hogy kitermelik ők a bérnövekedést - cserébe szarabb lesz a szolgáltatás.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 724 — The only discipline that lasts, is self discipline
HA. elég erős feltétel. ha eddig nem kértek az emberek ilyet százér', akkor most majd fognak százhuszonötér'?
slowmotion
Mi az, hogy nem kértek? Legalább 2 helyen (partnerekből következik), tuti eladta magát. Marketing, sales, kis social media költés és még válogathat is. Nyilván ha leül és szomorkodik, akkor ez nem fog menni.

Ő egy klasszikus freelancer, aki tudja skálázni az idejét. A futárok haragja érthető, ők kényszer vállakozók. Ahogy mondjuk a biztosítási ügynökök vagy mondjuk az újságírók (egy része, aki nem szabad akaratából szabadúszó).

Mindig is tudtam, hogy a magyar gazdaság állapotáért a kisvállalkozások és az autóiskolák a felelősök.
Ideje volt rendet tenni.
vpi
Ezt ki mondta? Rá lesznek kényszerítve, hogy hatékonyabban szervezzék a munkát, magukat, akármi. Ők a határeset kategória, részben igazi vállakozók (van kockáztatott tőke, maguk osztják be stb.), részben kényszervállalkozók, már amennyiben az autósiskolák felé való függést így értelmezzük. Annyiban viszont jobb helyzetük a futároknál, hogy az árat legalább részben saját elhatározásból tudják emelni.

Vagy nem értetted meg amire utaltam, vagy mellébeszélsz. 😊

Olyan a kapitalizmusban nincs, hogy "nem a kedvező adózásra építem a jövőm". Nincs.
peterk2005 udvari bolond
Értem mit beszélsz, csak nincs igazad.

Könyvvizsgáló vagyok, nemzetközi adószakértő, forgalmi adószakértő és az ötödik cégem építem: első három csődbe ment, de nem a kedvezőtlen adózás miatt, hanem mert rossz döntéseket hoztam, mint cégvezető. Szerintem több ezer tanácsadáson mondtam el embereknek, hogy KKV-ként ne azon agyaljanak, hogy miként tudnak 30-40e Ft-ot adón spórolni, hanem foglalkozzanak a cég építéssel, keressenek többet, és onnan az adó csak egy sor a cash flow táblán.

A kata sok vállalkozni képtelen emberből csinált vállalkozót. Jelenleg azok fogják elsősorban abbahagyni, akik a vállalkozás vállalkozás részét akarták megspórolni, lásd katásnak nem kell könyvelő. Akik maradnak, nekik a fő gondjuk, hogy nem lesz kényelmes, hatékony és egyszerű az adózásuk. Na, mi ezt oldjuk meg inkább.

Jelenleg tárgyalunk a Wolttal és a FoodPandával is, nem úgy tűnik, hogy ők elengedték.

Azt is megértem, hogy áremelkedés lesz sok piaci szegmensben. De ha a kata nem szenttehén lett volna, hanem normálisan kezelt adónem, és mondjuk ha 2013 óta nem 50e lett volna, a piacot nem érte volna sokként. Megértem mindenki frusztrációját, de a nap 09.01-én is fel fog kelni.
Gyurma Pappa
Gratula, ez egy igazi NER kompatibilis szentbeszéd lett. Az 50 ezerből is meg lehet élni vállalkozói kiadása. Remélem nincs mellé néhány zsíros, közbeszerzésen verseny nélkül nyert tanácsadói szerződés is a talonban. 😀

Persze. A nap a jogállamokon klívül is fel szokott kelni, én is ezt mondtam. Nálunk is fel fog. Egy csomó vállalkozóval aki megoldotta, és egy csomóval aki szeptember 1-től majd nem számláz.

A következő javaslatom az egykulcsos SZJA módosítása. Az is egy rossz megoldás, jobb lenne a több kulcs, hajrá, javítsák ki. Lehetőleg januárig visszamenőleges hatállyal.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 36 547 — Lájkold a zsűrit!
 www.valaszonline.hu/2022/07/27/strategiai-vagyon-meszaros-szijj-hernadi-tombor-jaszai-ner/?fbclid=IwAR3rbGeND-djtAMo9naeY655zItG6OjHwQTh8O-xmLkA6wvdBm42NRk82xo

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 2 éve
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 13 482 — Слава Україні! Героям слава!
 444.hu/2022/07/27/orban-viktor-tiz-pontos-tervet-tett-kozze-amellyel-magyarorszagot-egy-lokalis-kivetelle-tenne-egy-globalis-recesszio-idejen

Határvédelem,
családalapú társadalom építése,
hadiipar és a hadsereg fejlesztése,
energiaforrásaink diverzifikálása,
a technológiai váltás kihasználása,
a külföldi tőkeáramlás növelése,
a tranzitgazdaságban rejlő lehetőségek kihasználása,
Magyarország politikai stabilitásának megőrzése,
Stabil szellemi alapok: nemzeti gondolat, nemzeti érzésvilág és kultúra”,
illetve hogy „együtt maradunk és megőrizzük nemzeti ambícióinkat”.

😀😀😀DDDDDDDDD
Amadeus
igazi semmitmondó lózungok.
zinedine5 Uránvárosi Őrgróf

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv
több mint 2 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 14 338 — Egyéb témák lakó
HA. elég erős feltétel. ha eddig nem kértek az emberek ilyet százér', akkor most majd fognak százhuszonötér'?
slowmotion
Mi az, hogy nem kértek? Legalább 2 helyen (partnerekből következik), tuti eladta magát. Marketing, sales, kis social media költés és még válogathat is. Nyilván ha leül és szomorkodik, akkor ez nem fog menni.

Ő egy klasszikus freelancer, aki tudja skálázni az idejét. A futárok haragja érthető, ők kényszer vállakozók. Ahogy mondjuk a biztosítási ügynökök vagy mondjuk az újságírók (egy része, aki nem szabad akaratából szabadúszó).

Mindig is tudtam, hogy a magyar gazdaság állapotáért a kisvállalkozások és az autóiskolák a felelősök.
Ideje volt rendet tenni.
vpi
Ezt ki mondta? Rá lesznek kényszerítve, hogy hatékonyabban szervezzék a munkát, magukat, akármi. Ők a határeset kategória, részben igazi vállakozók (van kockáztatott tőke, maguk osztják be stb.), részben kényszervállalkozók, már amennyiben az autósiskolák felé való függést így értelmezzük. Annyiban viszont jobb helyzetük a futároknál, hogy az árat legalább részben saját elhatározásból tudják emelni.

Olyan a kapitalizmusban nincs, hogy "nem a kedvező adózásra építem a jövőm". Nincs.
peterk2005 udvari bolond
Értem mit beszélsz, csak nincs igazad.

Könyvvizsgáló vagyok, nemzetközi adószakértő, forgalmi adószakértő és az ötödik cégem építem: első három csődbe ment, de nem a kedvezőtlen adózás miatt, hanem mert rossz döntéseket hoztam, mint cégvezető. Szerintem több ezer tanácsadáson mondtam el embereknek, hogy KKV-ként ne azon agyaljanak, hogy miként tudnak 30-40e Ft-ot adón spórolni, hanem foglalkozzanak a cég építéssel, keressenek többet, és onnan az adó csak egy sor a cash flow táblán.

A kata sok vállalkozni képtelen emberből csinált vállalkozót. Jelenleg azok fogják elsősorban abbahagyni, akik a vállalkozás vállalkozás részét akarták megspórolni, lásd katásnak nem kell könyvelő. Akik maradnak, nekik a fő gondjuk, hogy nem lesz kényelmes, hatékony és egyszerű az adózásuk. Na, mi ezt oldjuk meg inkább.

Jelenleg tárgyalunk a Wolttal és a FoodPandával is, nem úgy tűnik, hogy ők elengedték.

Azt is megértem, hogy áremelkedés lesz sok piaci szegmensben. De ha a kata nem szenttehén lett volna, hanem normálisan kezelt adónem, és mondjuk ha 2013 óta nem 50e lett volna, a piacot nem érte volna sokként. Megértem mindenki frusztrációját, de a nap 09.01-én is fel fog kelni.

több mint 2 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 46 579 — The Mathematician
bejelentette, hogy árat emel, 25%-ot. Láss csodát, a partneri közül szinte mindeki - pont ennyivel csökkentette a konzultációs órák számát. (Havi 4 alkalomból lett 3) és ezt hallottam már pszichológustól meg a fentebbi szakmákból is nem egyből.
MC12
Gyurma Pappa
slowmotion
de több szabad ideje lesz az idő meg pénz. HA fel tudja tölteni a kieső órákat kurva jól jár
Kúrfürst briareos
slowmotion
Kérdés hogy ideje nem volt többre vagy igény nem volt többre 100ert

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
slowmotion Dallas Cowboys 24 869 — Cowboys fan
MC12
Gyurma Pappa
slowmotion
Kúrfürst briareos
több mint 2 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 23 724 — The only discipline that lasts, is self discipline
MC12
Gyurma Pappa
slowmotion
Kúrfürst briareos
Szerintem MC12 - javíts ki MC, ha nem így van - arra gondolt itt, hogy ez egy klasszikus stagflációs jelenség. A piac nem tudja lenyelni az infláció miatti áremelkedést, ezért az inflációra kereslet csökkenéssel válaszol. Drágábban vásárol kevesebbet.

A példa lehetett volna talán picit jobb is, mert nem csak - elnézést a lábkörmösöktől - a lábkörmöst, kutyakozmetikust meg tanácsadót keresnek majd kevesebbszer, hanem olyan piacokon is megfigyelhető a jelenség, ahol hosszú távon káros következményei lehetnek. Ha a szolgáltató a karbantartási költségeit úgy tartja kordában, hogy 20%-al kevesebb karbantartást vásárol, annak hosszú távon romló, kieső, akadozó szolgáltatások az eredményei.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 2 éve
Kúrfürst briareos Miami Dolphins Miami Hurricanes 18 063 — StuG Life
MC12
Gyurma Pappa
slowmotion

több mint 2 éve
slowmotion Dallas Cowboys 24 869 — Cowboys fan
MC12
Gyurma Pappa
több mint 2 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 3 995 — Patriot
 telex.hu/belfold/2022/07/27/500-ezer-forintnal-dragabb-jogositvany-es-oktatohiany-lehet-az-uj-katatorveny-kovetkezmenye
empty taxi
Ez megint az ok nélküli sírás kategória nálam... Az gyakorlati oktatói óradíj most kb 7-8 000 forint lehet. Dolgozott a paraszt havi százhúsz órát, keresett vele kényelmesen 960 000 forintot, - 50 000 forint KATA - üzemanyagköltség, karbantartás díj. Tehát maradt neki vagy cirka 700 000 forint a hó végére. Ha átvált átalányadózónak, akkor marad majd 500 000 forint. Hol máshol keresnének ezek az emberek nettó 500 000 forintot 120 óra munkával?
Szokol
Vezetés oktatónak kijön havi ketszazbol a benya?
Nemes samu09
Bp-n nem tudom, Nyíregyházán még kevesebből. Egyen 7 litert városban a benzines, az ugye 3 360 forint/ 100 km. Az majdnem 6 000 km/hó. Az a példabeli 120 órára levetítve 50 km/óra. Szóval szerintem bőven túlbecsültük.
Szokol
Mondjuk bele lehet még számolni a kocsi törlesztőjét, az iskolának fizetendő díjat, valamint a 10.000km-enkénti kuplungcserét..

De akárhogyis, miért ok nélküli sírás, ha valaki eddig keresett 700ezret, így rendezte be az életét, így tesz félre nyugdíjas korára, így tudja elvinni jó helyre a családot nyaralni + síelni, most meg elvesznek tőle 200ezret egyik napról a másikra (ami a fizetése 30%-a). Te nem sírnál? Nem 200ezerre, hanem a fizud 30%-ára.
Úgy, hogy nem csalt, hanem betartotta a rá vonatkozó szabályokat (amik olyanok amilyenek).
vpi
Nem sírnék. Vagy belenyugodnék, vagy többet dolgoznék vagy hatékonyabban dolgoznék. Biztosan nem a kedvező adózásra építeném a jövőm és a vállalkozásom.
Szokol
LOL 😀

Lényegében a vállalkozás alfájára és omegájára mondtad azt, hogy az nem kapitalista konform. 😀
peterk2005 udvari bolond
A skandináv adózás az egyik legmagasabb a világon, de valahogy együttélnek vele.

A KKV-knak likviditási gondjai vannak, a nagyvállalatoknak profit gondjai. A kicsiket nem definiálhatja az adórendszer, neki ott és olyan hatékonyan, az elérhető legmagasabb áron kell dolgoznia, ahol van, és előteremteni a pénzt mindenre, amire szüksége van - így adókra is. A nagyvállalatok megy a jobb adózású helyre, mert ő az adózás utáni profitját osztja szét, az apró nem érdekli.

Magyarországon a legmagasabb TAO bevétel az valamikor 2017-18 tájékán volt, valami 800 mrd Ft, aminek a 75%-a egy tranzakció volt: valamelyik multi idehozta az egyik átalakulását, mert itt volt a legalacsonyabb az adója.

Na, egy KKV-nak nem lesznek ilyen gondjai. A kedvező adó max segíti, hogy egyébként nehezen működő iparágak megmaradjanak, de ez nem igazán egészséges hosszútávon
Gyurma Pappa
Ideje volt rendet tenni.
több mint 2 éve
Mondjuk bele lehet még számolni a kocsi törlesztőjét, az iskolának fizetendő díjat, valamint a 10.000km-enkénti kuplungcserét..

De akárhogyis, miért ok nélküli sírás, ha valaki eddig keresett 700ezret, így rendezte be az életét, így tesz félre nyugdíjas korára, így tudja elvinni jó helyre a családot nyaralni + síelni, most meg elvesznek tőle 200ezret egyik napról a másikra (ami a fizetése 30%-a). Te nem sírnál? Nem 200ezerre, hanem a fizud 30%-ára.
Úgy, hogy nem csalt, hanem betartotta a rá vonatkozó szabályokat (amik olyanok amilyenek).
vpi
Hát valljuk be, joggal okoz egy kis fejtörést az embereknek, hogy a KATA eddig nem csak egyszerűen jogszerű és szabályos adó forma volt, hanem az adózás rezsicsökkentése. 😊 Kifejezetten büszkék voltunk rá, hogy létezik, mint a legkisebbeknek adott kedvezmény.

A pógár most szembesül azzal, hogy ennyit ér ha egy autoriter rezsim ígéreteinek hisz. Kínában is most szembesül a sok kis kínai, hogy ha élete megtakarításait lenyúlják, és szólni mer miatta, akkor nem az lesz, hogy visszakapja a pénzét, hanem az lesz, hogy a nemzet árulójává válik. (Mondjuk most ott a nagyok is éppen rájönnek, hogy nagynak lenni se lehet csak úgy.) A jogállamban is óvatosan érdemes hinni az ígéreteknek, de legalább ha kiderül, hogy átbasztak, akkor kevésbé drasztikusan, ukmukkfukk, egyiknaprólamásikra. És valami esélyed van tiltakozni is ellene. Az illiberalizmusban így jártál oszt kész. Tulajdonképpen ugyanaz, mint amikor 30 ezer kórházban fekvőt felbillogoznak aztán kiszámolósdival kib*sznak közülük 15 ezret egyik napról a másikra. Akkor az ágy kellett, most a pénz kell.

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 2 éve
 telex.hu/belfold/2022/07/27/500-ezer-forintnal-dragabb-jogositvany-es-oktatohiany-lehet-az-uj-katatorveny-kovetkezmenye
empty taxi
Ez megint az ok nélküli sírás kategória nálam... Az gyakorlati oktatói óradíj most kb 7-8 000 forint lehet. Dolgozott a paraszt havi százhúsz órát, keresett vele kényelmesen 960 000 forintot, - 50 000 forint KATA - üzemanyagköltség, karbantartás díj. Tehát maradt neki vagy cirka 700 000 forint a hó végére. Ha átvált átalányadózónak, akkor marad majd 500 000 forint. Hol máshol keresnének ezek az emberek nettó 500 000 forintot 120 óra munkával?
Szokol
Nemes samu09
Bp-n nem tudom, Nyíregyházán még kevesebből. Egyen 7 litert városban a benzines, az ugye 3 360 forint/ 100 km. Az majdnem 6 000 km/hó. Az a példabeli 120 órára levetítve 50 km/óra. Szóval szerintem bőven túlbecsültük.
Szokol

vpi
Nem sírnék. Vagy belenyugodnék, vagy többet dolgoznék vagy hatékonyabban dolgoznék. Biztosan nem a kedvező adózásra építeném a jövőm és a vállalkozásom.
Szokol
LOL 😀

Lényegében a vállalkozás alfájára és omegájára mondtad azt, hogy az nem kapitalista konform. 😀
peterk2005 udvari bolond
A skandináv adózás az egyik legmagasabb a világon, de valahogy együttélnek vele.

A KKV-knak likviditási gondjai vannak, a nagyvállalatoknak profit gondjai. A kicsiket nem definiálhatja az adórendszer, neki ott és olyan hatékonyan, az elérhető legmagasabb áron kell dolgoznia, ahol van, és előteremteni a pénzt mindenre, amire szüksége van - így adókra is. A nagyvállalatok megy a jobb adózású helyre, mert ő az adózás utáni profitját osztja szét, az apró nem érdekli.

Magyarországon a legmagasabb TAO bevétel az valamikor 2017-18 tájékán volt, valami 800 mrd Ft, aminek a 75%-a egy tranzakció volt: valamelyik multi idehozta az egyik átalakulását, mert itt volt a legalacsonyabb az adója.

Na, egy KKV-nak nem lesznek ilyen gondjai. A kedvező adó max segíti, hogy egyébként nehezen működő iparágak megmaradjanak, de ez nem igazán egészséges hosszútávon
Gyurma Pappa

Olyan a kapitalizmusban nincs, hogy "nem a kedvező adózásra építem a jövőm". Nincs. Azért, mert egy kisvállalkozás nem tudja megtenni, hogy elvigye a nyereségét a világ másik felére, az nem jelenti azt, hogy nem tesz meg mindent, hogy az adóját csökkentse. Egyszerűen csak neki az a forma nem elérhető, ami a nagyoknak igen. A kisvállalkozás ahelyett máshogy fog "kedvező adózásra építeni". Ha máshogy nem tud, akkor majd úgy, hogy nem adózik egyáltalán.

De ezt te tudod a legjobban, szerintem már hetek óta azon dolgozol, hogy a KATA-s ügyfeleiteknek megtaláljátok a KATA utáni legmegfelelőbb adózási formát. És javíts ki ha nem igaz, de úgy gondolom, hogy azoknak akik folytatják, meg is találjátok a KATA-hoz viszonyítva sem markánsabb rosszabb formát. Amikor meg nem, akkor nem az történik, hogy választ egy nagyon kedvezőtlent, hanem akkor a) bezár, b) feketézik.

Namost az utóbbi értelemszerűen mindenkinek rossz. Előbbi akkor nem feltétlenül az, ha olyan zár be ami/aki a piacon felesleges, torzítja azt, olyan versenyelőnye volt ami egészségtelen a piac számára, stb. (Mint például a bújtatott foglalkoztatás.) A probléma csak az, hogy ez a lefejezés nem úgy osztotta ketté a tábort, hogy a piac számára egészségesek maradnak meg, és az egészségtelenek zárnak be, hanem csak úgy bele a közepibe, aztán hullik ami hullik.

több mint 2 éve
MC12 New Orleans Saints 6 502
Az inflációhoz:
Azt még nagyon kevés közgazdász merte kimondani (főleg a főáramból, mert nekik pláne nagyon meg kellene hasonulni ehhez), hogy talán eljutottunk oda, ahova a klasszikus tankkönyvek szerint soha nem juthat el a kapitalizmus: a hiánygazdasághoz.
Próbálják kezelni a "bevált" módszerekkel, de egyszerűen a rendszer alapjaiban hibás, és el kell fogadni, hogy nem fogjuk tudni megoldani, mert nem tudunk mindenkit kiszolgálni mindennel (is).
Szépen visszatérünk majd egy olyan pályára, ahol pl nem mindenki repkedhet, és aki nem, annak is ez lesz a legkisebb baja.
Lecsó
a klasszikus tankönyvek szerint is vègesek az erőforrások.
Amadeus
Ja, csak úgy tekintenek rá, hogy amikor kezd fogyni, akkor addig emelkedik az ár, hogy beszakad a kereslet, amitől beszakad az ár, majd a termelés és minden indul előről.

Amivel a klasszikus közgazdaságtan nem számol, hogy van olyan termék, aminek végtelen a kereslete (ammónia, cement, acél és újabban a felvezetők), ezért a kínálat szűkülése és az árak emelkedése nem csökkenti a keresletet, mert az definíció szerint örökké végtelen.

Szóval az élelmiszer árak emelkedése nem azt mutatja, hogy a lakosságnak van elég pénze kifizetni az áremelkedést, hanem hogy még képes épeszű keretek között csökkenteni a fogyasztását. De ez az árakat nem fogja érdekelni, emelkedni fognak, mert a kínálati oldalon (elsősorban a műtrágya esetén) az áremelkedés nem állt meg. Tehát ha a lakosságnak nem lesz elég pénze, akkor sem fog megállni, hiszen nem a kereslet növekedése húzza fel az árakat, hanem a kínálati oldali áremelkedés.

Na, ezzel a mainstream közgazdaságtan nem tud mit kezdeni.
MC12
Gyurma Pappa
Ne is mond. Az az igazán kellemetlen fajta, aki elköltött 300 dollárt hogy egy eredetinek tűnő Rolex legyen a kezén - megdöbbentően hasonlót lehet venni ennyi pénzért, amíg nem bontod a tokot vagy nézegeted igen hosszan, avatatlan szemeknek (99,9% köztük én) fel sem tűnik a különbség - aminèl kevés nagyobb bűnt tud valaki elkövetni a szememben.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 2 éve
empty taxi
Szokol
Nemes samu09
Szokol

vpi
Szokol
LOL 😀

peterk2005 udvari bolond

több mint 2 éve
Szokol Pittsburgh Steelers 7 103 — Steelers fan
empty taxi
Szokol
Nemes samu09
Szokol

vpi
Szokol
LOL 😀

peterk2005 udvari bolond
Lolozzál csak, az alfád meg az omegád most dőlt meg. Én maradok a hatékonyságnál.
több mint 2 éve
Orbán tusványosi beszéde óta találgatja a közvélemény, hogy akkor ez a beszéd most náci volt, fasiszta, szélsőségesen populista, vagy ez is csak a szokásos terelés, hogy a közönség addig se a pénztárcájával foglalkozzon.

Az idő majd eldönti ezt a kérdést, viszont a napokban szembejött a YouTube-on Jason Stanleynek, a Yale filozófia professzorának a videója, mely a "The 10 tactics of fascism" címet viselte és ahhoz ad segítséget, hogy felismerjük a lappangó, vagy akár a nyílt fasizmus jeleit. Alább olvashatjátok ezeket.
---
A fasizmus a vezér kultusza, aki bevándorlók, baloldaliak, liberálisok, kisebbségek, homoszexuálisok vagy a feminizmus által jelentett fenyegessél szemben a nemzet uralmának helyreállítását ígéri. A fasiszta vezető szerint ezek az erők át akarják venni az irányítást az ország médiája, kulturális és oktatási intézményei felett. Ennek a megoldására pedig macsó, nagyerejű és erőszakos válaszra van szükség. A fasiszta vezető azt mondja: ő a probléma megoldása. Zsellértelkes Vrij
Szóval azt mondja, hogy a fasiszta / populista "prédikátoroknak" is vannak már kézikönyvei?
De meglepődtem. 😊

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 2 éve
 444.hu/2022/07/27/orban-viktor-tiz-pontos-tervet-tett-kozze-amellyel-magyarorszagot-egy-lokalis-kivetelle-tenne-egy-globalis-recesszio-idejen

Határvédelem,

😀😀😀DDDDDDDDD
Amadeus
Örülj neki. Ezek szerint csak akarni kell és menni fog. A külföldi tőkeáramlásnál ugyan nem teljesen világos, hogy csak a nem kevert fajú, nem elembétékús, nem sosorista, kunbajuszos külföldi tőkét engedjük-e majd áramlani, vagy elég ha mi magunk maradunk tiszták és kiszolgáljuk a kevert fajúakat / buzikat. De apróságokon ne akadjunk fenn. 😀

több mint 2 éve
empty taxi
Szokol
Nemes samu09
Szokol

vpi
Szokol
LOL 😀

több mint 2 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 23 162 — Lucas Scott

Határvédelem,

😀😀😀DDDDDDDDD
Amadeus
Elmehetett volna ő is inkább szabira már …

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Az inflációhoz:
Azt még nagyon kevés közgazdász merte kimondani (főleg a főáramból, mert nekik pláne nagyon meg kellene hasonulni ehhez), hogy talán eljutottunk oda, ahova a klasszikus tankkönyvek szerint soha nem juthat el a kapitalizmus: a hiánygazdasághoz.
Próbálják kezelni a "bevált" módszerekkel, de egyszerűen a rendszer alapjaiban hibás, és el kell fogadni, hogy nem fogjuk tudni megoldani, mert nem tudunk mindenkit kiszolgálni mindennel (is).
Szépen visszatérünk majd egy olyan pályára, ahol pl nem mindenki repkedhet, és aki nem, annak is ez lesz a legkisebb baja.
Lecsó
a klasszikus tankönyvek szerint is vègesek az erőforrások.
Amadeus
Ja, csak úgy tekintenek rá, hogy amikor kezd fogyni, akkor addig emelkedik az ár, hogy beszakad a kereslet, amitől beszakad az ár, majd a termelés és minden indul előről.

Amivel a klasszikus közgazdaságtan nem számol, hogy van olyan termék, aminek végtelen a kereslete (ammónia, cement, acél és újabban a felvezetők), ezért a kínálat szűkülése és az árak emelkedése nem csökkenti a keresletet, mert az definíció szerint örökké végtelen.

Szóval az élelmiszer árak emelkedése nem azt mutatja, hogy a lakosságnak van elég pénze kifizetni az áremelkedést, hanem hogy még képes épeszű keretek között csökkenteni a fogyasztását. De ez az árakat nem fogja érdekelni, emelkedni fognak, mert a kínálati oldalon (elsősorban a műtrágya esetén) az áremelkedés nem állt meg. Tehát ha a lakosságnak nem lesz elég pénze, akkor sem fog megállni, hiszen nem a kereslet növekedése húzza fel az árakat, hanem a kínálati oldali áremelkedés.

Na, ezzel a mainstream közgazdaságtan nem tud mit kezdeni.
MC12

több mint 2 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 28 812
Lecsó
Eddig mindenki repkedhetett?
Mert ha 2019-ben kiszálltam volna Alsószentmárton főterén, majd elkiáltottam volna magam, hogy "mindenki mehet Bora Borára", kb. úgy néztek volna rám, mint amikor a South Parkban elviszik az afrikai nyomortelepre az örömhírt, hogy az AIDS most már gyógyítható, csak fecskendezzék magukba az összes pénzüket.
Kampman
Ha nem akarod érteni mit írok, akkor ne értsd. Alsószentmártonon ezek szerint nem lesz ebből baj. Egy jó hír…
Lecsó
Arra gondoltam csak, hogy nagyon sok urbánus felső-középosztáybeli értelmiségi súlyos burokban élte az utóbbi évtizedeket és azt hitte, hogy az ő életmódja/felfogása stb. a jellemző az egész országra.

több mint 2 éve
zinedine5 New England Patriots Arkansas Razorbacks 6 719 — Ajmo Vatreni

Határvédelem,

😀😀😀DDDDDDDDD
Amadeus
igazi semmitmondó lózungok.
több mint 2 éve
Amadeus the Young Las Vegas Raiders West Virginia Mountaineers 33 085

Határvédelem,

😀😀😀DDDDDDDDD

criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 2 éve
Lecsó Denver Broncos 3 125
Lecsó
Eddig mindenki repkedhetett?
Mert ha 2019-ben kiszálltam volna Alsószentmárton főterén, majd elkiáltottam volna magam, hogy "mindenki mehet Bora Borára", kb. úgy néztek volna rám, mint amikor a South Parkban elviszik az afrikai nyomortelepre az örömhírt, hogy az AIDS most már gyógyítható, csak fecskendezzék magukba az összes pénzüket.
Kampman
Ha nem akarod érteni mit írok, akkor ne értsd. Alsószentmártonon ezek szerint nem lesz ebből baj. Egy jó hír…