Politika
65 feliratkozó
5 hónapja
A másik: "férfiak meztelenül vonaglottak"... Ezek merre jártak?Ezt szeretik és ilyeneket nézegetnek, ezért mindenhol ezt látják (lásd Szájer).
StormST

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
5 hónapja
Na, már kezdi is a fidesz frakció, "feminizáló hormonbrossúrák", "szegecses nyakörvek", ezt a Radicsot ha valaki hamarosan nem veri pofán, az a világ nagy hibája...A másik: "férfiak meztelenül vonaglottak"... Ezek merre jártak?

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
5 hónapja
telex.hu/belfold/2025/06/30/kei-ruszin-szendi-romulusz-zsirleszivasEz bűncselekmény, gondolom feljelentést is tettek akkor.
"A Kehi szerint ráadásul a „beavatkozást kórház rendszerében titkosítottan rögzítették, nem Ruszin-Szendi neve alatt tartották nyilván és egy fiktív társadalombiztosítási számra rögzítették”, hogy ne lehessen beazonosítani a beavatkozást."
Sőt ukrán békává is műtötték, de az már elmúlt.
Ilyen érveléssel bárkire bármit ráhúzhatnak.
cartman023
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
5 hónapja
telex.hu/belfold/2025/06/30/kei-ruszin-szendi-romulusz-zsirleszivasA Fidesz annyira szarban van hogy bármit képesek megtenni azért hogy lejárassanak valakit aki Tiszás, az sem zavarja őket, hogy akkor Fideszes volt.
"A Kehi szerint ráadásul a „beavatkozást kórház rendszerében titkosítottan rögzítették, nem Ruszin-Szendi neve alatt tartották nyilván és egy fiktív társadalombiztosítási számra rögzítették”, hogy ne lehessen beazonosítani a beavatkozást."
cartman023
Real Madrid & Boston Celtics & Los Angeles Dodgers
We are just the Ravens!
5 hónapja
telex.hu/belfold/2025/06/30/kei-ruszin-szendi-romulusz-zsirleszivas"A Kehi szerint ráadásul a „beavatkozást kórház rendszerében titkosítottan rögzítették, nem Ruszin-Szendi neve alatt tartották nyilván és egy fiktív társadalombiztosítási számra rögzítették”, hogy ne lehessen beazonosítani a beavatkozást."
5 hónapja
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
5 hónapja
KariGeri likes this.A Boldog Karácsonyt védesd le, azt mondta Viktor anno.g7.hu/kozelet/20250630/csak-meszaros-lorinc-nyomtathatja-majd-polora-hogy-gondolom-nem-gyalog/Tehát ezek alapján ha levédetem a kellemes karácsonyt mondatot, akkor azt csak én nyomtathatom pólóra meg plakátra?
Lehajol az apróért is.
Dzsokijuing
Matthew99
szaba
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
5 hónapja
Nem én egyszerűsítettem a kérdést eddig, hanem a topic, én csak ebben a keretben értelmeztem.huh irtam egy hosszabbat, de aztan nyilvan elveszett ...
Sztem rosszul emlékszel. Kínosan kerülték az alkotmányozás kérdését, bújtak ki alóla, ahogy tudtak, maga OV annyit mondott hogy, "kis többség kis változás, nagy többség, nagy változás" hiszen tudták, ahogy kimondják hogy alkotmányzás - úgy mozgósítva lenne az ellezéki szavazók egy olyan része, aki egyébként otthon maradt, de az alkotmányozás szóra beindulna. És azért a 64%-os részvteli arány se az a hej de nagy alkotmányozási vágyra utalt. MC12
szoval eleg egyertelmu volt sztem. uj korszak, kell a felhatalmazas stb.
Ha mint politológust kérdezel - ha már ilyen papírom is van, jó nem vagyok rá büszeke, fiatal voltam és lelkes - ugyanazt tudom mondani mint sütinek: én egyetlen egypárti 2/3-ot sem tartok jónak (22 elején, amikor már látszott, hogy a fidesz győz, ugyanitt le is írtam, nagyon nem lenne egészséges egy újabb 2/3 és ha már győz, annyira legyen már képes az ellenzéki kampány, hogy legalább a 2/3-ot megakadályozza, aztán látjuk mi lett). Te a pozitív outcome-okat soroltad fel MP 2/3-a kapcsán, én meg azt gondolom, hogy a legjobb válasz erre a kérdésre, hogy nem tudjuk. OV-ról tudtad 2009-ben, hogy ez lesz? Nem tudtad.nyilvan mondhatok bmit most mar, de tudtam. pontosan ezt mondtam az egyetemi kozegben is. ugye pazmany jog, abbol a kozegbol kijott jo par azota allamtitkar, miniszteri kabinetvezeto, allami hatosag v cegvezeto stb. en nyiltan felvallaltam, hogy nem szabad ezt hagyni tobb okbol kifolyolag is. jo sok mindent telibe is talaltam abbol, ami lett, de nyilvan arra azert nem gondoltam elore, ami mar most van. de ugyanugy volt jo par ismerosom, aki amugy nem fidesz szavazo volt, de azt mondta, hogy meg kell adni nekuk a 2/3-t, hogy ne bena kacsak legyenek. latjuk az eredmenyet.
MC12
(politologus nem tul szerencses megfogalmazas volt, inkabb az volt a lenyeg, hogy ezt a hszt nem ugy probalom toled ertelmezni, hogy biztos azert irod ezt, mert narancshivo vagy).
Jelen pillanat legjobb megoldása egyébként valóban egy 2/3-os győzelem lenne: Tisza + Kutyák. Ezt aláírnám. Ebben a választási rendszerben ezt necces összehozni? Igen. Lehetetlen? Nem.igen ez a tisza+kutyas megoldas lenne a legjobb, de jelenlegi viszonyok kozott ennek realitasa nulla.
De akár egy Tisza 2/3-ra is igent lehetne mondani, ha MP egyetlen ígérettel állna elő: új választási törvény, amiben egyetlen párt nem tud 2/3-ot szerezni, aztán a parlament feloszlatása és új választás. Ezt is aláírnám. A struktúra fideszes marad? Igen. De ez egy Tisza 2/3 esetén se egyértelmű, hogy mennyiben változna. A fidesz is évekig jogászkodott, mire be tudta ültetni az embereit ide meg oda (Simor is simán kitöltte a mandátumát az MNB-ben pl.) és csak azért maradtak hatalomban 14-ben, mert úgy írták át a választási rendszert, hogy abban maradjanak.
Hogy aztán átbaszná vagy sem a népet az már egy más kérdés, de legalább konkrétum lenne. De én őszintén csodálkozom, hogy egy MP-típusú karaktertől te atlantista fodulatot, közjogi megújhodást meg új, mindenféle nyugati standardnak megfelelő alkotmányozást tudsz elképzelni.MC12
az sem jo sztem, hogy most kobe vessuk, hogy soha tobbe ne lehessen alkotmanyozo hatalma senkinek. eleg antidemokratikus megoldas lenne.
most nyilvan nincsenek elottem a szamok, de sztem 14-ben is nyert volna a fidesz, a regi rendszerben is. messze nem lett volna 2/3, de sztem ok adtak volna a kormanyzo partot.
picit tobb mindent adsz a szamba, amit irtam: sztem az EUhoz valo visszafordulas nem egy vagyalom, erre azert eleg sok nyilatkozat volt mar. ahogy a minimalis igeretek kozott is van olyan, hogy EU-s ugyeszseghez valo csatlakozas, mint kozjogi megujhodas.
azt nem mondtam, hogy mindenfele nyugati standardnak megfelelo alkotmanyozas hanem h vmennyire visszaterunk a jogallam iranyaba. az sztem benne van a kepben meg nala is.
Szerkesztette: csebi
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
5 hónapja
A Boldog Karácsonyt védesd le, azt mondta Viktor anno.g7.hu/kozelet/20250630/csak-meszaros-lorinc-nyomtathatja-majd-polora-hogy-gondolom-nem-gyalog/Tehát ezek alapján ha levédetem a kellemes karácsonyt mondatot, akkor azt csak én nyomtathatom pólóra meg plakátra?
Lehajol az apróért is.
Dzsokijuing
Matthew99
5 hónapja
telex.hu/belfold/2025/06/30/cof-allasfoglalas-pride-nemzethalal-kepviseloi-vesztesegIgazi polihisztor a csávó, mindenhez is hozzászólt okosakat egyszerre...
5 hónapja
Tyű, Főni milyen bátorak lett, kimozdul a Kossuth rádióból. A TV2-re... 😀a végén még origo interjú is lesz és akkor tényleg körbe járja a "független médiát"
somoskovig
The Stronger you become, the Weaker you really are.
5 hónapja
Tyű, Főni milyen bátorak lett, kimozdul a Kossuth rádióból. A TV2-re... 😀
5 hónapja
vicces ez pár nappal azután hogy Adam kirakta, ezt 😊The Stronger you become, the Weaker you really are.
5 hónapja
g7.hu/kozelet/20250630/csak-meszaros-lorinc-nyomtathatja-majd-polora-hogy-gondolom-nem-gyalog/Tehát ezek alapján ha levédetem a kellemes karácsonyt mondatot, akkor azt csak én nyomtathatom pólóra meg plakátra?
Lehajol az apróért is.
Dzsokijuing

A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. Nincs ez elbaszva, csak másra lesz jó. A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
5 hónapja
g7.hu/kozelet/20250630/csak-meszaros-lorinc-nyomtathatja-majd-polora-hogy-gondolom-nem-gyalog/Lehajol az apróért is.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
5 hónapja
Te a pozitív outcome-okat soroltad fel MP 2/3-a kapcsán, én meg azt gondolom, hogy a legjobb válasz erre a kérdésre, hogy nem tudjuk. OV-ról tudtad 2009-ben, hogy ez lesz? Nem tudtad.próbálok finoman fogalmazni.
MC12
azért '98-02, valamint 2006 után maximum reménykedni lehetett abban, hogy Orbán egy kétharmad birtokában nem hackeli meg a demokráciát. "Azért talán annyira nem gátlástalan, hogy szétverje a demokratikus intézményrendszert..."
aki ebben reménykedett, az naiv volt, aki nem is gondolt erre, az meg szimplán hülye.
5 hónapja
en ellenzeki szavazokent ugy gondolkodom, hogy sima tobbseggel egy MP vezette kormany nem is bena kacsa lenne hanem doglott kacsa. ezert kell nekik a 2/3. abban is kvazi biztos vagyok, hogy ha nem tudnak belenyulni alkotmanyozoi hatalommal a kozjogi rendszerbe akkor 2030ban jon vissza OV 2/3-mal.mitől olyan biztos ez? a fidesz elit 90%-a dobbantani fog egy esetleges 26os vereség után. Majd a közel 70 éves OV? Vagy a fideszesek által is utált, Kocsis, Gulyás, Lázár lesznek a húzónevek?
csebi
OV nem fog visszatérni egy 26-os vereség után a harctérre. Nem fogja bejárni újra a vidéket..
Főleg ha kidőlnek a csontvázak a szekrényből. Simán érkezhet egy új messiás akit nem lehet összeorbánozni vagy magyarpéterezni..
5 hónapja
na, megin visszakanyarodunk az eredeti fogalmakhozNem én egyszerűsítettem a kérdést eddig, hanem a topic, én csak ebben a keretben értelmeztem.elegge leegyszerusitett es egyoldalu kepe a tortenetnek, amit fentebb vazoltal.Elfogadva, de nem egyetértve Jóska elméletével (csak Orbán vs. Nem Orbán van), valamint feltételezve, hogy ezzel a választási rendszerrel futunk neki (nem hiszem, de ha igen, akkor a fidesz 2/3 a valószínűbb, mint a Tisza) azért az alításodra felmerül néhány kérdés.Pontosan, és ezért nincs szükség MP-től konkrét megfogható tervekre, programokra, hogy mit hogyan kell reformálni..Szerintem de, momentán pont ennyiről szól a sztori. Nem adópolitikáról, nem vállalkozásfejlesztésről, nem a nők, melegek, mentális betegek helyzetéről, nem agrárprogramokról, nem a kutatóintézetek szuverenitásáról vagy a hátrányoshelyzetűek felzárkóztatásáról esetleg jövőbeni ipari trendekről, se nem a nemzet vagy unió lehetőségeiről, satöbbi, satöbbi, csakis kizárólag Orbánról és nemOrbánról.Nem akarom erőltetni, ebben igazad van. Csak, ha az ember arra is kíváncsi, hogy az az egyik nagy tömb amelyik orbánt akar és a másik nagy tömb amelyik nemorbánt, az vajon miért akarja, akkor a válaszban le kell valahogy írni az okokat, akkor ezzel kategorizáljuk is a két csoportot, és az orbán ill nemorbán nem biztos, hogy le tudja írni a kettőt.Miért kéne pontatlanul bárminek hívni?Létezik azért, csak új formákban. Gazdasági értelemben például ez az ország még mindig erősen poszt-kádári. Itt rezsicsökkentéssel és 13. havi nyugdíjjal bármikor tönkre lehet verni egy adócsökkentési programot. A szimbolikus politizálásban meg szinte nem létezik baloldal. Ha felírod egy tacepaóra bármelyik szót a szuverenitás, függetlenség, nemzeti színek, bármelyik masszív többségben van a szolidaritás, internacionalizmus ..... írj ide bármilyen balos dolgot ... -al szemben.De ha mindenképpen számokat akarsz, 2024-ben a választók 51% ment el59,41% szavazott, 4.640.398 fő.
Tarsi
Szerintem már rég nincs bal- meg jobboldal a posztmodernben. Te használod ezt a felosztást.
Őszentsége Sobri Jóska
Persze elfogadom, hogy így viszont nem nevezhető se bal-, se jobboldalnak egyik sem. De akkor minek hívjuk? Egy poszt kádári balos paneleket mantrázó, brüsszelező, ukránozó szavazót hova soroljunk? Tudom, agyhalott. 😀 😀 De ha megengedőbb vagyok és tényleg kategorizálni szeretnék, nem könnyű beazonosítható kategóriákat találni.
peterk2005 udvari bolond
Vagy miért ne annak hívjuk ami?
A fidesz-szavazó fidesz-szavazó, a tisza-szavazó meg tisza-szavazó.
Nem azért mert bal meg jobb, vagy város meg vidék, esetleg értelmiség, proletariátus, hanem azért, mert az egyik Orbánt akar, a masik meg nemOrbánt.
Ennyi most a posztmodern politikai felosztottság, ami ráadásul sokkal rugalmasabb, változekonyabb, mint az elvek mentén kristályosodni akaró kategória, vagyamit te abba bele akarsz szuszakolni. Nem kell kategorizálni.
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
topin
Tehát szerinted ugyanolyan va banque-ra kellene 2/3-ot adni MP-nek, mint a Fidesznek eddig négyszer? Mert mi baj lehet? Vagy csak valaki más legyen, _teljesen mindegy_ hogy mit akar?
Most egy az egyben ugyanazt játssza az ellenzéki szavazó, mint a fideszes szavazók 2010-Ben, “nem baj ha nagyon nyer a Fidesz hát minden jobb mint a Gyurcsány”. Ha tényleg így gondolja - és szerintem a nagyja így gondolja - akkor a magyar szavazók 90% olyan mint a Bourbonok. És csodálkozik aztán újra meg újra.
MC12
2010ben nem arra adtak felhatalmazast, hogy hat minden jobb mint Gyurcsany. hanem egyertelmu volt, hogy ha felhatalmazast kapnak alkotmanyozasra akkor azzal elni fognak, es teljesen atirjak a magyar kozjogot. errol nem is igazan kerteltek (ugye vmi olyanokat mondtak, hogy hat uj korszakot nyitunk pl). erre kertek felhatalmazast, es erre is kaptak.
pluszez a va banque sem igaz. elegge egyertelmu volt, hogy nem egy valasztason, hogy a fidesz az EU elleni harchoz keri a 2/3os felhatalmazast.
en ellenzeki szavazokent ugy gondolkodom, hogy sima tobbseggel egy MP vezette kormany nem is bena kacsa lenne hanem doglott kacsa. ezert kell nekik a 2/3. abban is kvazi biztos vagyok, hogy ha nem tudnak belenyulni alkotmanyozoi hatalommal a kozjogi rendszerbe akkor 2030ban jon vissza OV 2/3-mal. ad absurdumkent megjegyzem, hogy egy ilyen valasztasi gyozelem eseten inkabb a fidesz maradna hatalmon, mint barki mas. akkor meg mar minek valtsuk le OV-t?
vagy alapvetoen teged nem ertelek. mit gondoljon az ellenzeki szavazo szerinted? hogyan cselekedjen, hogy ne Bourbonkent tipizald oket? A fidesz oldalrol ertem, hogy miert jo nekik, ha nem kapna MP 2/3-os felhatalmazast, de -elve a gyanuperrel- sztem te ezt most nem fideszkent irtad hanem inkabb kvazi politologuskent.
megjegyzem, ha ha ebbe az MP 2/3ba csak annyi fer bele, hogy mondjuk vmennyire visszaallitjak a jogallomat es nem mennek el jobban az autokrata meg keleti diktaturak iranyaba akkor mar megeri. elinditja egy olyan uton az orszagot, amivel szakaszosan vissza lehet terni egy normalisabb allapothoz. lehet igyis gondolkozni ellenzeki szavazokent. hogy egy MP 2/3 egy szakasz lenne. visszaterunk az EUhoz kozeli palyara, nem dorgolozunk/haladunk az osszes keleti diktatura iranyaba.
mindezt tovabbra is ugy mondom, hogy sztem OV-t ebben a valasztasi rendszerben nem lehet legyozni. ez szamomra egy megdonthetetlen velelem.
csebi
Sztem rosszul emlékszel. Kínosan kerülték az alkotmányozás kérdését, bújtak ki alóla, ahogy tudtak, maga OV annyit mondott hogy, "kis többség kis változás, nagy többség, nagy változás" hiszen tudták, ahogy kimondják hogy alkotmányzás - úgy mozgósítva lenne az ellezéki szavazók egy olyan része, aki egyébként otthon maradt, de az alkotmányozás szóra beindulna. És azért a 64%-os részvteli arány se az a hej de nagy alkotmányozási vágyra utalt.
Ha mint politológust kérdezel - ha már ilyen papírom is van, jó nem vagyok rá büszeke, fiatal voltam és lelkes - ugyanazt tudom mondani mint sütinek: én egyetlen egypárti 2/3-ot sem tartok jónak (22 elején, amikor már látszott, hogy a fidesz győz, ugyanitt le is írtam, nagyon nem lenne egészséges egy újabb 2/3 és ha már győz, annyira legyen már képes az ellenzéki kampány, hogy legalább a 2/3-ot megakadályozza, aztán látjuk mi lett). Te a pozitív outcome-okat soroltad fel MP 2/3-a kapcsán, én meg azt gondolom, hogy a legjobb válasz erre a kérdésre, hogy nem tudjuk. OV-ról tudtad 2009-ben, hogy ez lesz? Nem tudtad.
Jelen pillanat legjobb megoldása egyébként valóban egy 2/3-os győzelem lenne: Tisza + Kutyák. Ezt aláírnám. Ebben a választási rendszerben ezt necces összehozni? Igen. Lehetetlen? Nem.
De akár egy Tisza 2/3-ra is igent lehetne mondani, ha MP egyetlen ígérettel állna elő: új választási törvény, amiben egyetlen párt nem tud 2/3-ot szerezni, aztán a parlament feloszlatása és új választás. Ezt is aláírnám. A struktúra fideszes marad? Igen. De ez egy Tisza 2/3 esetén se egyértelmű, hogy mennyiben változna. A fidesz is évekig jogászkodott, mire be tudta ültetni az embereit ide meg oda (Simor is simán kitöltte a mandátumát az MNB-ben pl.) és csak azért maradtak hatalomban 14-ben, mert úgy írták át a választási rendszert, hogy abban maradjanak.
Hogy aztán átbaszná vagy sem a népet az már egy más kérdés, de legalább konkrétum lenne. De én őszintén csodálkozom, hogy egy MP-típusú karaktertől te atlantista fodulatot, közjogi megújhodást meg új, mindenféle nyugati standardnak megfelelő alkotmányozást tudsz elképzelni.
MC12
valszeg jogászjogászilag Szájber is képbe vanvoltlesz az alapokka- eszerint ugye a2/3ot a listás eredményekhez kéne kötni ( itt viszon van egy nagy országos lista, meg egy mini körzetes lista - ami baszottul torzítja a tisztán listás eredményt.
namost Jóskánk is tudta mi a 2/3os alapvetés - ha más nem Horntól a konszenzusos megegyezés, ezen által lépett elő különálló erőkén az egyébként bepalacsintázott KDNP
és azt is tudjatudta Jóskánk, hogy nem a protest miatt, nem azért hogyha valamit ALKOTMÁNYOZÓ GYŰLLÉSNEK HÍVSZ, OTT A KONSZENZUSON KÍVÜL EGY VALAMI VAN hogy ÉLETBE LÉP AZ ÚJ, AKKOR ASZERINT LE KELL ZAVARNI EGY ÚJ VÁLASZTÁST. tehát ebben nem volt biztos a Fidesz, hogy egy alkotmányozó után is tudnának-e győzni, mer az első 2/3 után kutvára be voltak zuhanva...
Szerkesztette: sutianap

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
5 hónapja
Már bocs, de ennek mi a tököm értelme lenne? Átírni a választási törvényt úgy, hogy utána tuti, hogy örökre maradjon minden Fideszes faszság az alaptörvényben, a választási törvényben, bármiben, vagy hinni abban, hogy a Fidesz egy megismételt választáson 1/3-ot sem szerez, és akkor a 2/3 alkudozhat, hogy meddig nézik szatyor fingot, az AB-t, meg minden egyebet jelenlegi formájában??A baj csak az, hogy a jelenlegi választási rendszer úgy van megírva, hogy nehezen tud valaki nem 2/3-dal nyerni. Nyilván az ideális egy olyan kormánykoalíció lenne bárkik által kialakítva, ahol lenne kontroll egymás felett. Na 2026 Magyarországán erre semmi esély sincsen. Az egyetlen normális verzió az lenne, ha vki kapna 2/3-ot, átírnák normálisra a választási törvényt, majd új választást írnának ki.És a Momentumnak, Jámbornak meg összes "önfeláldozónak" ezért az egy dologért kellett volna dolgoznia az elmúlt hetekben, hónapokban. Visszalépünk ha ezt nyilvánosan megígéred. De még ennyire sem értenek a politikához.
gabokocka
MC12
5 hónapja
És a Momentumnak, Jámbornak meg összes "önfeláldozónak" ezért az egy dologért kellett volna dolgoznia az elmúlt hetekben, hónapokban. Visszalépünk ha ezt nyilvánosan megígéred. De még ennyire sem értenek a politikához.Enélkül is vissza kell lépniük, hiszen csak így leváltható a fidesz. Konkrétan nem nagyon van választásuk. Max a bejelentés időpontja lehet kérdéses..
MC12
5 hónapja
24.hu/belfold/2025/06/30/21-kutatokozpont-tisza-part-fidesz-kozvelemeny-kutatas-2025-junius/Ez azért túl durvának tűnik, pedig a 21 elég durván jól hozta le a 24-es mérést (mert választás előtti napokban mértek közvetlenül)
Poloska vagyok.
5 hónapja
És a Momentumnak, Jámbornak meg összes "önfeláldozónak" ezért az egy dologért kellett volna dolgoznia az elmúlt hetekben, hónapokban. Visszalépünk ha ezt nyilvánosan megígéred. De még ennyire sem értenek a politikához.A baj csak az, hogy a jelenlegi választási rendszer úgy van megírva, hogy nehezen tud valaki nem 2/3-dal nyerni. Nyilván az ideális egy olyan kormánykoalíció lenne bárkik által kialakítva, ahol lenne kontroll egymás felett. Na 2026 Magyarországán erre semmi esély sincsen. Az egyetlen normális verzió az lenne, ha vki kapna 2/3-ot, átírnák normálisra a választási törvényt, majd új választást írnának ki.Szerintem minden 2/3 rossz ahol egy pàrt, nopláne egy személy az uralkodó. Én - más ma màr harcos ellenzéki topiclakókkal szemben - ezért sem szavaztam 2010ben a Fideszre.ma nincs jó napod..Elfogadva, de nem egyetértve Jóska elméletével (csak Orbán vs. Nem Orbán van), valamint feltételezve, hogy ezzel a választási rendszerrel futunk neki (nem hiszem, de ha igen, akkor a fidesz 2/3 a valószínűbb, mint a Tisza) azért az alításodra felmerül néhány kérdés.Pontosan, és ezért nincs szükség MP-től konkrét megfogható tervekre, programokra, hogy mit hogyan kell reformálni..Szerintem de, momentán pont ennyiről szól a sztori. Nem adópolitikáról, nem vállalkozásfejlesztésről, nem a nők, melegek, mentális betegek helyzetéről, nem agrárprogramokról, nem a kutatóintézetek szuverenitásáról vagy a hátrányoshelyzetűek felzárkóztatásáról esetleg jövőbeni ipari trendekről, se nem a nemzet vagy unió lehetőségeiről, satöbbi, satöbbi, csakis kizárólag Orbánról és nemOrbánról.Nem akarom erőltetni, ebben igazad van. Csak, ha az ember arra is kíváncsi, hogy az az egyik nagy tömb amelyik orbánt akar és a másik nagy tömb amelyik nemorbánt, az vajon miért akarja, akkor a válaszban le kell valahogy írni az okokat, akkor ezzel kategorizáljuk is a két csoportot, és az orbán ill nemorbán nem biztos, hogy le tudja írni a kettőt.Miért kéne pontatlanul bárminek hívni?Létezik azért, csak új formákban. Gazdasági értelemben például ez az ország még mindig erősen poszt-kádári. Itt rezsicsökkentéssel és 13. havi nyugdíjjal bármikor tönkre lehet verni egy adócsökkentési programot. A szimbolikus politizálásban meg szinte nem létezik baloldal. Ha felírod egy tacepaóra bármelyik szót a szuverenitás, függetlenség, nemzeti színek, bármelyik masszív többségben van a szolidaritás, internacionalizmus ..... írj ide bármilyen balos dolgot ... -al szemben.De ha mindenképpen számokat akarsz, 2024-ben a választók 51% ment el59,41% szavazott, 4.640.398 fő.
Tarsi
Szerintem már rég nincs bal- meg jobboldal a posztmodernben. Te használod ezt a felosztást.
Őszentsége Sobri Jóska
Persze elfogadom, hogy így viszont nem nevezhető se bal-, se jobboldalnak egyik sem. De akkor minek hívjuk? Egy poszt kádári balos paneleket mantrázó, brüsszelező, ukránozó szavazót hova soroljunk? Tudom, agyhalott. 😀 😀 De ha megengedőbb vagyok és tényleg kategorizálni szeretnék, nem könnyű beazonosítható kategóriákat találni.
peterk2005 udvari bolond
Nem azért mert bal meg jobb, vagy város meg vidék, esetleg értelmiség, proletariátus, hanem azért, mert az egyik Orbánt akar, a masik meg nemOrbánt.
Ennyi most a posztmodern politikai felosztottság, ami ráadásul sokkal rugalmasabb, változekonyabb, mint az elvek mentén kristályosodni akaró kategória, vagyamit te abba bele akarsz szuszakolni. Nem kell kategorizálni.
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
topin
Tehát szerinted ugyanolyan va banque-ra kellene 2/3-ot adni MP-nek, mint a Fidesznek eddig négyszer? Mert mi baj lehet? Vagy csak valaki más legyen, _teljesen mindegy_ hogy mit akar?
Most egy az egyben ugyanazt játssza az ellenzéki szavazó, mint a fideszes szavazók 2010-Ben, “nem baj ha nagyon nyer a Fidesz hát minden jobb mint a Gyurcsány”. Ha tényleg így gondolja - és szerintem a nagyja így gondolja - akkor a magyar szavazók 90% olyan mint a Bourbonok. És csodálkozik aztán újra meg újra.
MC12
ez tölled is szar, tehát a Fidesz 2/3 jó, másnak meg nem - külömbe is Ferenc testvét csinált a kétharmadot, most meg Viktor ügyködik, hogy Petikének meglegyen. Tehát fosunk a Szita 2/3tól merkülöbe, jaj hát mi műsor a fűvárosi közgyüllés - abban aztán tényleg igazán ki tudná gusztustalankodni magát a rothadó narancs - az hiányzik mindenkinek.
nem, egyből mennyenek a lecsóba, majd ezek a magyarzászlóba csomagolt pártok jönnek mennek...
sutianap
MC12
gabokocka
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
5 hónapja
Nem én egyszerűsítettem a kérdést eddig, hanem a topic, én csak ebben a keretben értelmeztem.elegge leegyszerusitett es egyoldalu kepe a tortenetnek, amit fentebb vazoltal.Elfogadva, de nem egyetértve Jóska elméletével (csak Orbán vs. Nem Orbán van), valamint feltételezve, hogy ezzel a választási rendszerrel futunk neki (nem hiszem, de ha igen, akkor a fidesz 2/3 a valószínűbb, mint a Tisza) azért az alításodra felmerül néhány kérdés.Pontosan, és ezért nincs szükség MP-től konkrét megfogható tervekre, programokra, hogy mit hogyan kell reformálni..Szerintem de, momentán pont ennyiről szól a sztori. Nem adópolitikáról, nem vállalkozásfejlesztésről, nem a nők, melegek, mentális betegek helyzetéről, nem agrárprogramokról, nem a kutatóintézetek szuverenitásáról vagy a hátrányoshelyzetűek felzárkóztatásáról esetleg jövőbeni ipari trendekről, se nem a nemzet vagy unió lehetőségeiről, satöbbi, satöbbi, csakis kizárólag Orbánról és nemOrbánról.Nem akarom erőltetni, ebben igazad van. Csak, ha az ember arra is kíváncsi, hogy az az egyik nagy tömb amelyik orbánt akar és a másik nagy tömb amelyik nemorbánt, az vajon miért akarja, akkor a válaszban le kell valahogy írni az okokat, akkor ezzel kategorizáljuk is a két csoportot, és az orbán ill nemorbán nem biztos, hogy le tudja írni a kettőt.Miért kéne pontatlanul bárminek hívni?Létezik azért, csak új formákban. Gazdasági értelemben például ez az ország még mindig erősen poszt-kádári. Itt rezsicsökkentéssel és 13. havi nyugdíjjal bármikor tönkre lehet verni egy adócsökkentési programot. A szimbolikus politizálásban meg szinte nem létezik baloldal. Ha felírod egy tacepaóra bármelyik szót a szuverenitás, függetlenség, nemzeti színek, bármelyik masszív többségben van a szolidaritás, internacionalizmus ..... írj ide bármilyen balos dolgot ... -al szemben.De ha mindenképpen számokat akarsz, 2024-ben a választók 51% ment el59,41% szavazott, 4.640.398 fő.
Tarsi
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
topin
MC12
2010ben nem arra adtak felhatalmazast, hogy hat minden jobb mint Gyurcsany. hanem egyertelmu volt, hogy ha felhatalmazast kapnak alkotmanyozasra akkor azzal elni fognak, es teljesen atirjak a magyar kozjogot. errol nem is igazan kerteltek (ugye vmi olyanokat mondtak, hogy hat uj korszakot nyitunk pl). erre kertek felhatalmazast, es erre is kaptak.
pluszez a va banque sem igaz. elegge egyertelmu volt, hogy nem egy valasztason, hogy a fidesz az EU elleni harchoz keri a 2/3os felhatalmazast.
en ellenzeki szavazokent ugy gondolkodom, hogy sima tobbseggel egy MP vezette kormany nem is bena kacsa lenne hanem doglott kacsa. ezert kell nekik a 2/3. abban is kvazi biztos vagyok, hogy ha nem tudnak belenyulni alkotmanyozoi hatalommal a kozjogi rendszerbe akkor 2030ban jon vissza OV 2/3-mal. ad absurdumkent megjegyzem, hogy egy ilyen valasztasi gyozelem eseten inkabb a fidesz maradna hatalmon, mint barki mas. akkor meg mar minek valtsuk le OV-t?
vagy alapvetoen teged nem ertelek. mit gondoljon az ellenzeki szavazo szerinted? hogyan cselekedjen, hogy ne Bourbonkent tipizald oket? A fidesz oldalrol ertem, hogy miert jo nekik, ha nem kapna MP 2/3-os felhatalmazast, de -elve a gyanuperrel- sztem te ezt most nem fideszkent irtad hanem inkabb kvazi politologuskent.
megjegyzem, ha ha ebbe az MP 2/3ba csak annyi fer bele, hogy mondjuk vmennyire visszaallitjak a jogallomat es nem mennek el jobban az autokrata meg keleti diktaturak iranyaba akkor mar megeri. elinditja egy olyan uton az orszagot, amivel szakaszosan vissza lehet terni egy normalisabb allapothoz. lehet igyis gondolkozni ellenzeki szavazokent. hogy egy MP 2/3 egy szakasz lenne. visszaterunk az EUhoz kozeli palyara, nem dorgolozunk/haladunk az osszes keleti diktatura iranyaba.
mindezt tovabbra is ugy mondom, hogy sztem OV-t ebben a valasztasi rendszerben nem lehet legyozni. ez szamomra egy megdonthetetlen velelem.
csebi
Sztem rosszul emlékszel. Kínosan kerülték az alkotmányozás kérdését, bújtak ki alóla, ahogy tudtak, maga OV annyit mondott hogy, "kis többség kis változás, nagy többség, nagy változás" hiszen tudták, ahogy kimondják hogy alkotmányzás - úgy mozgósítva lenne az ellezéki szavazók egy olyan része, aki egyébként otthon maradt, de az alkotmányozás szóra beindulna. És azért a 64%-os részvteli arány se az a hej de nagy alkotmányozási vágyra utalt.
Ha mint politológust kérdezel - ha már ilyen papírom is van, jó nem vagyok rá büszeke, fiatal voltam és lelkes - ugyanazt tudom mondani mint sütinek: én egyetlen egypárti 2/3-ot sem tartok jónak (22 elején, amikor már látszott, hogy a fidesz győz, ugyanitt le is írtam, nagyon nem lenne egészséges egy újabb 2/3 és ha már győz, annyira legyen már képes az ellenzéki kampány, hogy legalább a 2/3-ot megakadályozza, aztán látjuk mi lett). Te a pozitív outcome-okat soroltad fel MP 2/3-a kapcsán, én meg azt gondolom, hogy a legjobb válasz erre a kérdésre, hogy nem tudjuk. OV-ról tudtad 2009-ben, hogy ez lesz? Nem tudtad.
Jelen pillanat legjobb megoldása egyébként valóban egy 2/3-os győzelem lenne: Tisza + Kutyák. Ezt aláírnám. Ebben a választási rendszerben ezt necces összehozni? Igen. Lehetetlen? Nem.
Hogy aztán átbaszná vagy sem a népet az már egy más kérdés, de legalább konkrétum lenne. De én őszintén csodálkozom, hogy egy MP-típusú karaktertől te atlantista fodulatot, közjogi megújhodást meg új, mindenféle nyugati standardnak megfelelő alkotmányozást tudsz elképzelni.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
5 hónapja
Ezekre a vágyálmokra mondta egy MIÉP-es haverom még 94-ben a szoci cunami után, hogy ennek az országnak 40 év baloldali után 40 év jobboldali diktatúra kell, hogy helyreálljon az egyensúly.A baj csak az, hogy a jelenlegi választási rendszer úgy van megírva, hogy nehezen tud valaki nem 2/3-dal nyerni. Nyilván az ideális egy olyan kormánykoalíció lenne bárkik által kialakítva, ahol lenne kontroll egymás felett. Na 2026 Magyarországán erre semmi esély sincsen. Az egyetlen normális verzió az lenne, ha vki kapna 2/3-ot, átírnák normálisra a választási törvényt, majd új választást írnának ki.Szerintem minden 2/3 rossz ahol egy pàrt, nopláne egy személy az uralkodó. Én - más ma màr harcos ellenzéki topiclakókkal szemben - ezért sem szavaztam 2010ben a Fideszre.ma nincs jó napod..Elfogadva, de nem egyetértve Jóska elméletével (csak Orbán vs. Nem Orbán van), valamint feltételezve, hogy ezzel a választási rendszerrel futunk neki (nem hiszem, de ha igen, akkor a fidesz 2/3 a valószínűbb, mint a Tisza) azért az alításodra felmerül néhány kérdés.Pontosan, és ezért nincs szükség MP-től konkrét megfogható tervekre, programokra, hogy mit hogyan kell reformálni..Szerintem de, momentán pont ennyiről szól a sztori. Nem adópolitikáról, nem vállalkozásfejlesztésről, nem a nők, melegek, mentális betegek helyzetéről, nem agrárprogramokról, nem a kutatóintézetek szuverenitásáról vagy a hátrányoshelyzetűek felzárkóztatásáról esetleg jövőbeni ipari trendekről, se nem a nemzet vagy unió lehetőségeiről, satöbbi, satöbbi, csakis kizárólag Orbánról és nemOrbánról.Nem akarom erőltetni, ebben igazad van. Csak, ha az ember arra is kíváncsi, hogy az az egyik nagy tömb amelyik orbánt akar és a másik nagy tömb amelyik nemorbánt, az vajon miért akarja, akkor a válaszban le kell valahogy írni az okokat, akkor ezzel kategorizáljuk is a két csoportot, és az orbán ill nemorbán nem biztos, hogy le tudja írni a kettőt.Miért kéne pontatlanul bárminek hívni?Létezik azért, csak új formákban. Gazdasági értelemben például ez az ország még mindig erősen poszt-kádári. Itt rezsicsökkentéssel és 13. havi nyugdíjjal bármikor tönkre lehet verni egy adócsökkentési programot. A szimbolikus politizálásban meg szinte nem létezik baloldal. Ha felírod egy tacepaóra bármelyik szót a szuverenitás, függetlenség, nemzeti színek, bármelyik masszív többségben van a szolidaritás, internacionalizmus ..... írj ide bármilyen balos dolgot ... -al szemben.De ha mindenképpen számokat akarsz, 2024-ben a választók 51% ment el59,41% szavazott, 4.640.398 fő.
Tarsi
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
topin
MC12
ez tölled is szar, tehát a Fidesz 2/3 jó, másnak meg nem - külömbe is Ferenc testvét csinált a kétharmadot, most meg Viktor ügyködik, hogy Petikének meglegyen. Tehát fosunk a Szita 2/3tól merkülöbe, jaj hát mi műsor a fűvárosi közgyüllés - abban aztán tényleg igazán ki tudná gusztustalankodni magát a rothadó narancs - az hiányzik mindenkinek.
nem, egyből mennyenek a lecsóba, majd ezek a magyarzászlóba csomagolt pártok jönnek mennek...
sutianap
MC12
gabokocka
Bejönni látszik.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.