Politika
46 feliratkozó
több mint 5 éve
Amadeus the Young
32 910
amikor megvádolsz valakit azzal, amit valójában te csinálsz. Kurva nagy dicsőség csökkenteni azzal az inaktívok számát,hogy a banda felét elzavarod közmunkára, ami a KSH-nál aktívnak minősül, a másik felét meg 16 évesen kibaszod az iskolából dolgozni. Baszd meg. Kitörölhetjük a seggünket +100.000 minimálbéressel. A fokozatos nyugdíjkorhatár-emelésről ne is beszéljünk. Lassan előbb döglik meg az átlag magyar, mint sem inaktívvá tudna válni.Kiegészíttem, parancsolj. Pont ugyanaz a ksh adathalmaz, amiből Te kiindultál, csak kicsit mélyebben átnézve.Persze, értem én, hogy te kicsemegéztél néhány adatot, de nem azok a relevánsak.
Én betettem egy KSH linket, onnan vettem a számokat.Hűű, Sobri, ez annyira fals, hogy nem tudom szó nélkül hagyni.
Te honnan?
Mivel ezek teljesen fals számok az KSH adatok alapján.
Sobri Jóska
Nézzünk egy kicsit a számok mögé:
2009-ben 2,66 millió ember dolgozott Magyarországon, ez a szám 2017-re valóban nőtt, 3,02 millióra.
Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli002b.html
Közfoglalkoztatottak nélkül (ami igazából a munkanélküliséget váltotta ki), 2,86 millió fő, tehát a beígért 1 millió munkahelyből 2020-ra még azért pont 800.000 hiányzik...
Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli064.html
Ebből költségvetési intézményekben dolgozott 2009-ben 748.000 fő, 2017-ben 842.000 fő.
Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli010a.html
Ez egyébként az OECD országok között a 6. legmagasabb mutató, előttünk Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, vagyis azok a skandináv jóléti államok, ahol a modell a nagyon magas adóbevételekre, nagyon erős szociális hálóra és jelentős visszaforgatott társadalmi támogatásokra van kitalálva.
Forrás:
hvg.hu/gazdasag/20180724_Egy_abra_amelyrol_kiderul_mekkora_vizfej_a_magyar_allam
Tehát azokban az állásokban, amiket nem adóból tartottak fent, 2009-ben dolgoztak 1.912.000-en, míg 2017-ben 2.178.000 fő. Ők azok, akiknek reálisan el kell tartani a teljes inaktív népességet, meg a 842.000 állami alkalmazottat is.
Mindeközben a 60 év felettiek száma és aránya 2009-ben 2,22 millió fő volt, a teljes népesség kb. 22%-a, míg 2017-ben 2,56 milló fő, a népesség 26,1%-a. Ez az arány 2030-ra 30% felett lesz (és nem csak a népességfogyás miatt, hanem nominálisan is nőni fog a létszám.
Forrás:
www.ksh.hu/interaktiv/korfak/terulet.html
Mindehhez jön a kivándorlás, mint problémakör, 2011 óta KSH által regisztráltan 150.000 magyar ment ki, a valós szám nyilván ennek többszöröse, de erre nem tippelnék.
Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnvn004.html
Ebben nincsenek benne a határ melletti ingázók. És nem az inaktívak, nyugdíjasok meg állami alkalmazottak mennek ki, hanem a korfa dereka, akik sok esetben már nem is ide szülnek, tovább rontva a hosszabb távú kilátásokat.
Ami még durvább, az az, hogy jelenleg 10-35 közötti korosztályban van itthon összesen 2,81 millió ember.
Forrás:
Ugye 15 év múlva nekik kell lenni annak a 25-50 közötti korosztálynak (náluk van 80% feletti aktivitási ráta), akik a munka/termelés/adóbefizetés dandárját teljesítik. 2009-ben ők még 3,42 millióan voltak, ez a demográfiai és kivándorlási katasztrófa. És egyben magyarázat arra, hogy miért kell az itthon maradókból a sz-rt is kidolgoztatni a jövőben, ugyanis lassan darabra sem vagyunk meg, és ez csak romlani fog évről évre.
Azokat a naiv idealistákat, akik meg azt hiszik, hogy majd átlag Kovács Józsi odabasz az asztalra, hogy márpedig én nem írom alá a 400 órás szerződést, csókoltatom. Én sokat éltem Pécsen, ahol az elmúlt 10-20 évben szinte minden nagyobb munkáltató megszűnt, a két fő foglalkoztató az egyetem és a város, majd nyilván ugrálni fog a szerencsétlen melós, hogy jól kirúgják. Majd a szuper munkaügyi bíróság megítél neki pár havi fizetést kártérítésként ideális esetben (évekig tartó pereskedés után, amire nyilván mindeninek futja a tartalékaiból), és akkor mi is van? Meg van mentve? Lóf*szt.
somoskovig
Alapvetően két nagy halmazra lehet osztani a népességet, aktívra és inaktívra.
Az utóbbiban van mindenki, aki kvázi eltartott, az elöbbiben az, aki kereső.
Te az első halmazt csoportosítgattad önkényesen, csak ugye nem arról volt szó már a kiindulásnál sem.
Hanem arról, hogy probléma e, ha a 10 millió magyarból mondjuk 7 millió marad.
És bekopizom a lényegi részt, hogy miképpen csökken az inaktívak száma, és levonom a következtetést, miszerint nem fenyeget 3 milliós feltételezett népességvesztésnél (hacsak nem robban fel munkaidőben az összes korház, iskola, tüzoltóság, rendőrség) az armageddon, hogy "elfogyunk.
Ugyanis az inaktívak aránya nagyjából ugyanaz marad (vagyis valójában még csökken is az eltartandók aránya) csökkenő népességnél is.
6.2.1.8. A gazdaságilag inaktív népesség száma (2000–) (ezer fő)
2009 - 3 510,6
2010 - 3 460,9
2011 - 3 424,3
2012 - 3 335,4
2013 - 3 275,9
2014 - 3 129,1
2015 - 3 019,6
2016 - 2 921,3
2017 - 2 847,3
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf024b.html
Sobri Jóska
Szerkesztette: Amadeus the Young
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 5 éve
Kiegészíttem, parancsolj. Pont ugyanaz a ksh adathalmaz, amiből Te kiindultál, csak kicsit mélyebben átnézve.Persze, értem én, hogy te kicsemegéztél néhány adatot, de nem azok a relevánsak.
Én betettem egy KSH linket, onnan vettem a számokat.Hűű, Sobri, ez annyira fals, hogy nem tudom szó nélkül hagyni.
Te honnan?
Sobri Jóska
2009-ben 2,66 millió ember dolgozott Magyarországon, ez a szám 2017-re valóban nőtt, 3,02 millióra.
Közfoglalkoztatottak nélkül (ami igazából a munkanélküliséget váltotta ki), 2,86 millió fő, tehát a beígért 1 millió munkahelyből 2020-ra még azért pont 800.000 hiányzik...
Ebből költségvetési intézményekben dolgozott 2009-ben 748.000 fő, 2017-ben 842.000 fő.
Ez egyébként az OECD országok között a 6. legmagasabb mutató, előttünk Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, vagyis azok a skandináv jóléti államok, ahol a modell a nagyon magas adóbevételekre, nagyon erős szociális hálóra és jelentős visszaforgatott társadalmi támogatásokra van kitalálva.
Forrás:
hvg.hu/gazdasag/20180724_Egy_abra_amelyrol_kiderul_mekkora_vizfej_a_magyar_allam
Tehát azokban az állásokban, amiket nem adóból tartottak fent, 2009-ben dolgoztak 1.912.000-en, míg 2017-ben 2.178.000 fő. Ők azok, akiknek reálisan el kell tartani a teljes inaktív népességet, meg a 842.000 állami alkalmazottat is.
Mindeközben a 60 év felettiek száma és aránya 2009-ben 2,22 millió fő volt, a teljes népesség kb. 22%-a, míg 2017-ben 2,56 milló fő, a népesség 26,1%-a. Ez az arány 2030-ra 30% felett lesz (és nem csak a népességfogyás miatt, hanem nominálisan is nőni fog a létszám.
Forrás:
Mindehhez jön a kivándorlás, mint problémakör, 2011 óta KSH által regisztráltan 150.000 magyar ment ki, a valós szám nyilván ennek többszöröse, de erre nem tippelnék.
Ebben nincsenek benne a határ melletti ingázók. És nem az inaktívak, nyugdíjasok meg állami alkalmazottak mennek ki, hanem a korfa dereka, akik sok esetben már nem is ide szülnek, tovább rontva a hosszabb távú kilátásokat.
Ami még durvább, az az, hogy jelenleg 10-35 közötti korosztályban van itthon összesen 2,81 millió ember.
Forrás:
Ugye 15 év múlva nekik kell lenni annak a 25-50 közötti korosztálynak (náluk van 80% feletti aktivitási ráta), akik a munka/termelés/adóbefizetés dandárját teljesítik. 2009-ben ők még 3,42 millióan voltak, ez a demográfiai és kivándorlási katasztrófa. És egyben magyarázat arra, hogy miért kell az itthon maradókból a sz-rt is kidolgoztatni a jövőben, ugyanis lassan darabra sem vagyunk meg, és ez csak romlani fog évről évre.
Azokat a naiv idealistákat, akik meg azt hiszik, hogy majd átlag Kovács Józsi odabasz az asztalra, hogy márpedig én nem írom alá a 400 órás szerződést, csókoltatom. Én sokat éltem Pécsen, ahol az elmúlt 10-20 évben szinte minden nagyobb munkáltató megszűnt, a két fő foglalkoztató az egyetem és a város, majd nyilván ugrálni fog a szerencsétlen melós, hogy jól kirúgják. Majd a szuper munkaügyi bíróság megítél neki pár havi fizetést kártérítésként ideális esetben (évekig tartó pereskedés után, amire nyilván mindeninek futja a tartalékaiból), és akkor mi is van? Meg van mentve? Lóf*szt.
somoskovig
Alapvetően két nagy halmazra lehet osztani a népességet, aktívra és inaktívra.
Az utóbbiban van mindenki, aki kvázi eltartott, az elöbbiben az, aki kereső.
Te az első halmazt csoportosítgattad önkényesen, csak ugye nem arról volt szó már a kiindulásnál sem.
Hanem arról, hogy probléma e, ha a 10 millió magyarból mondjuk 7 millió marad.
És bekopizom a lényegi részt, hogy miképpen csökken az inaktívak száma, és levonom a következtetést, miszerint nem fenyeget 3 milliós feltételezett népességvesztésnél (hacsak nem robban fel munkaidőben az összes korház, iskola, tüzoltóság, rendőrség) az armageddon, hogy "elfogyunk.
Ugyanis az inaktívak aránya nagyjából ugyanaz marad (vagyis valójában még csökken is az eltartandók aránya) csökkenő népességnél is.
6.2.1.8. A gazdaságilag inaktív népesség száma (2000–) (ezer fő)
2009 - 3 510,6
2010 - 3 460,9
2011 - 3 424,3
2012 - 3 335,4
2013 - 3 275,9
2014 - 3 129,1
2015 - 3 019,6
2016 - 2 921,3
2017 - 2 847,3
több mint 5 éve
Amadeus the Young
32 910
A tüntetésen vannak 10e-n, de amúgy nincs is meg a tömegbázisa. Ez az különbség 56-hoz képest!te a Holdon élsz?
Sobri mondta valamikor, ha füttyentenek egyet, ennek a tízszeresét összehozza Zsóti egy cikkel.
(mondjuk arra kínosan vigyázniuk kell, hogy ha az ellenzék tüntet, a Fidesz szimpatizánsoknak nem szabad, mert ha összeugrik a két tömeg azon csak a Fidesz veszíthet)
NB2
criminal lawyer or criminal lawyer?
több mint 5 éve
Klaci79
22 221
A tüntetésen vannak 10e-n, de amúgy nincs is meg a tömegbázisa. Ez az különbség 56-hoz képest!Könnyű ha buszokkal szállítják Pestre a nyugdíjas klubok ráérő vérnénijeit...meg pénzért bérelnek diákokat
Sobri mondta valamikor, ha füttyentenek egyet, ennek a tízszeresét összehozza Zsóti egy cikkel.
(mondjuk arra kínosan vigyázniuk kell, hogy ha az ellenzék tüntet, a Fidesz szimpatizánsoknak nem szabad, mert ha összeugrik a két tömeg azon csak a Fidesz veszíthet)
NB2
a lehetőségek között ég és föld a különbség...szerintem a 10000 ember így is nagyon szép teljesítmény....korábban csak néhány százan érdeklődtek ilyen rendezvények után
több mint 5 éve
A tüntetésen vannak 10e-n, de amúgy nincs is meg a tömegbázisa. Ez az különbség 56-hoz képest!Sobri mondta valamikor, ha füttyentenek egyet, ennek a tízszeresét összehozza Zsóti egy cikkel.
több mint 5 éve
igazából amiért nem lesz itt komoly váltás az egész tüntetések ellenérenincs ellenzéki alternatíva aki meg tudja ezt lovagolni és beállni az élére hogy hasznot húzzon belőle
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Lúdas Solymi
8 026
Lehetőség mindig van, csak meg kell találni.Semmi nem fog történni.Mert nincs rá lehetőség, hogy bármi történjen.Nem tudom mi lesz Sobri, majd meglátjuk.A hivatalos tüntetés bár véget ért, folytatódik tovább is.És akkor mi lesz?
Viszont meglepő módon a testem nem bírta az állást (egész nap jöttem-mentem), így haza kellett jönnöm.
Mehetek vissza kondiba, igaz ez tervben is volt.
A beszélők nagy része jó volt, viszont nagyobb szűrő kellene, hogy kit engednek fel és kit nem, mert voltak teljesen átlagos dolgokról beszélők meg érthetetlenül motyogók is.
Legnagyobb tisztelet szerintem a 3. évfolyamos egyetemista lánynak jár, aki kiállt ekkora tömeg elé és szerintem elég korrektül elmondta a szöveget.
Van mit fejleszteni még a tüntetés technikai, szónoki, résztvevői részén, de legalább elkezdtük.
Most nem szabad abbahagyni és folytatni kell, hogy minél több embert el lehessen érni, mozgósítani és felállítani a fotelből.
Solymi
Nem 16, hanem 15 helye lesz a Fidesznek a májusi választásokon?
Vagy a 7.kerületben szoci PM lesz 8 év után?
Vagy Bayer Zsolt magába száll, és csak egy békemenetet hív össze?
Esetleg bármi más?
Sobri Jóska
Neked biztos van elképzelésed róla, viszont én nem vagyok kíváncsi rá.
Ettől függetlenül ha gondolod, a többiekkel oszd meg nyugodtan.
Solymi
Kenny
több mint 5 éve
Semmi nem fog történni.Mert nincs rá lehetőség, hogy bármi történjen.Nem tudom mi lesz Sobri, majd meglátjuk.A hivatalos tüntetés bár véget ért, folytatódik tovább is.És akkor mi lesz?
Viszont meglepő módon a testem nem bírta az állást (egész nap jöttem-mentem), így haza kellett jönnöm.
A beszélők nagy része jó volt, viszont nagyobb szűrő kellene, hogy kit engednek fel és kit nem, mert voltak teljesen átlagos dolgokról beszélők meg érthetetlenül motyogók is.
Legnagyobb tisztelet szerintem a 3. évfolyamos egyetemista lánynak jár, aki kiállt ekkora tömeg elé és szerintem elég korrektül elmondta a szöveget.
Van mit fejleszteni még a tüntetés technikai, szónoki, résztvevői részén, de legalább elkezdtük.
Most nem szabad abbahagyni és folytatni kell, hogy minél több embert el lehessen érni, mozgósítani és felállítani a fotelből.
Solymi
Esetleg bármi más?
Sobri Jóska
Solymi
több mint 5 éve
Lúdas Solymi
8 026
Nem tudom mi lesz Sobri, majd meglátjuk.A hivatalos tüntetés bár véget ért, folytatódik tovább is.És akkor mi lesz?
Solymi
Esetleg bármi más?
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Kiegészíttem, parancsolj. Pont ugyanaz a ksh adathalmaz, amiből Te kiindultál, csak kicsit mélyebben átnézve.Én betettem egy KSH linket, onnan vettem a számokat.Hűű, Sobri, ez annyira fals, hogy nem tudom szó nélkül hagyni.
Te honnan?
Sobri Jóska
Forrás:
Forrás:
Forrás:
több mint 5 éve
A hivatalos tüntetés bár véget ért, folytatódik tovább is.És akkor mi lesz?
Solymi
Esetleg bármi más?
több mint 5 éve
Lúdas Solymi
8 026
A hivatalos tüntetés bár véget ért, folytatódik tovább is.Viszont meglepő módon a testem nem bírta az állást (egész nap jöttem-mentem), így haza kellett jönnöm.
több mint 5 éve
Mert ez Puzsér terve.És miért ne járhatna? (ha a polgármester azt mondja...)Átmenő forgalmon azt értem, ha A-ból megyek autóval B-be, és közé esne a tiltott zóna, kikerülni meg a pesti dugóban plusz 50 perc lenne.Nekem fővárosiként sem... de mondjuk pont a Nagykörút a tökéletes elkerülőútvonal?Gondolom nem pesti vagy.Mit értesz átmenő forgalom alatt? Nem fővárosi lakosként nekem nem teljesen tiszta mire gondoltál
Írj már életszerű útvonaltervet a Keletitől a Mészáros utcába vagy a Kálvária térről a Moszkva térre, ha ez megvalósul.
Nem lehet érdemi elkerülőutak nélkül kiemelni egy város közlekedésének a szívét.
Így is a legtöbbször áll az egész város, nem ha még egy hidat, meg a Kiskörútat, rakpartokat kieszedik.
Nem a Madách térről átsétálni a Kálvinra a probléma, -én amikor bent laktam mindenhova gyalog mentem- hanem az átmenő forgalom.
Sobri Jóska
JSanyo
Amúgy meg melyik Mészáros utca, Hegyalja út mellett? Egy db busz kb 20 perc, még átszállni se kell... nem emlékszel mikor dartsozni jártunk?
Nyilván lehetne olyan kombinációt találni ami necces... és szerintem picit nagy területet fed le az ötlet, de a koncepció dicséretes, és okosan átszervezett buszvonalakkal simán működne szerintem. (A metrópótlóra buszok sofőrjeire "szórni" a pénzt nyilván nem volt gond..)
Csak az a baj, hogy XXI. századi/nyugati/zöldpárti gondolatokkal nem lehet nyerni, még Pesten sem sajnos.. bár nem hiszem Puzsérnak ez lenne a fő célja, s ha valóban nyerne, ő ijedne meg a legjobban..
Igor
És elvileg se taxi, se fosszilis busz nem járhatna ott, csak mondom.
Sobri Jóska
Igor
Kvázi sétálóutca lenne az egész belváros.
több mint 5 éve
És miért ne járhatna? (ha a polgármester azt mondja...)Átmenő forgalmon azt értem, ha A-ból megyek autóval B-be, és közé esne a tiltott zóna, kikerülni meg a pesti dugóban plusz 50 perc lenne.Nekem fővárosiként sem... de mondjuk pont a Nagykörút a tökéletes elkerülőútvonal?Gondolom nem pesti vagy.Mit értesz átmenő forgalom alatt? Nem fővárosi lakosként nekem nem teljesen tiszta mire gondoltál
Írj már életszerű útvonaltervet a Keletitől a Mészáros utcába vagy a Kálvária térről a Moszkva térre, ha ez megvalósul.
Nem lehet érdemi elkerülőutak nélkül kiemelni egy város közlekedésének a szívét.
Így is a legtöbbször áll az egész város, nem ha még egy hidat, meg a Kiskörútat, rakpartokat kieszedik.
Nem a Madách térről átsétálni a Kálvinra a probléma, -én amikor bent laktam mindenhova gyalog mentem- hanem az átmenő forgalom.
Sobri Jóska
JSanyo
Amúgy meg melyik Mészáros utca, Hegyalja út mellett? Egy db busz kb 20 perc, még átszállni se kell... nem emlékszel mikor dartsozni jártunk?
Nyilván lehetne olyan kombinációt találni ami necces... és szerintem picit nagy területet fed le az ötlet, de a koncepció dicséretes, és okosan átszervezett buszvonalakkal simán működne szerintem. (A metrópótlóra buszok sofőrjeire "szórni" a pénzt nyilván nem volt gond..)
Csak az a baj, hogy XXI. századi/nyugati/zöldpárti gondolatokkal nem lehet nyerni, még Pesten sem sajnos.. bár nem hiszem Puzsérnak ez lenne a fő célja, s ha valóban nyerne, ő ijedne meg a legjobban..
Igor
Sobri Jóska
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Átmenő forgalmon azt értem, ha A-ból megyek autóval B-be, és közé esne a tiltott zóna, kikerülni meg a pesti dugóban plusz 50 perc lenne.Nekem fővárosiként sem... de mondjuk pont a Nagykörút a tökéletes elkerülőútvonal?Gondolom nem pesti vagy.Mit értesz átmenő forgalom alatt? Nem fővárosi lakosként nekem nem teljesen tiszta mire gondoltál
Sobri Jóska
JSanyo
Igor
több mint 5 éve
Én betettem egy KSH linket, onnan vettem a számokat.Hűű, Sobri, ez annyira fals, hogy nem tudom szó nélkül hagyni.Nem derogál, hibásasan használod a szót.Én maradok a taxinál, olcsóbb, mint öszeszedni valami szart a békávén, és azt kúrálgatni, plusz az esetlegesen kieső kereset. 😉Ja igen, ha derogál tömegközlekedni akkor tényleg megvalósíthatatlan 😀
Sobri Jóska
gabokocka
Nem méltóságon aluli, hanem szimplán csak ártalmas.
Első ránézésre szőőőőrnyűséges amit mondasz.Nem ezért.Persze, abban az esetben ha ugyanannyi nyugdíjas, keresőképes felnőtt és gyerek lép le. De valami azt súgja, hogy a nyuggerek maradnak, mindenki más tiplizik. Úgy meg elég hülyén fog kinézni a társadalom, hogy több a nyugdíjas, mint a keresőképesek és a gyerekek együtt.
Hanem azért mert -kapaszkodj meg- vannak 7, sőt!!! 5milliós országok, ahol van orvos, tanár, tűzoltó, rendőr.
Mondok pár példát, köszönik elvannak:
Dánia 5,8M
Finnország 5,5M
Szlovákia 5,4M
Norvégia 5,3M
Persze, 10 millió emberhez kevés a 7 millió nyújtotta infrastruktúra, de 7 millió embernek lesz elég orvos, tanár, tűzoltó, rendőr.
Sobri Jóska
gabokocka
A számok világában, a valóságban a KSH adatai szerint (nincsenek egzaktabb adatok a jövőről, el kell fogadd) most kb. 9,8M ember él Magyarországon, míg 2038-ban kb. 8,7M ember fog élni az országban. Azért ez nem 7M.
Valamint, hogy ne a prognózisokon vitázzunk, nézzük az elmúlt 8 évet.
Most a kb. 9,8M emberből 2,8M az inaktív, vagyis nem kereső, eltartott. Ez kb. 29%-a a lakosságnak.
2010-ben 10M-an laktak Magyarországon, amiből 3,4M volt inaktív, ami 34%.
Tehát az aktív keresők száma nőtt, nem csökkent.
De ami biztos, 2010-ben is el tudta tartani a kétharmadnyi aktív az egyharmadnyi inaktívat.
Ha megállna a csökkenés, és maradna a 2,8M inakítv 2038-ra, akkor még 8,4M lakosságszámnál is csak a 2010-es arány lenne, amikor ráadásul válság volt, és 20 év múlva azért valószínűleg hatékonyabban fog működni a világ, és egységnyi munkával mondjuk több élelmiszert állít elő egy dolgozó, tehát lehet armageddont vízionálni, meg eldorádót is, de kurvára nem azon múlik egy ország jóléte, hogy 15 vagy 7 millió lakosa van, hidd el.
Se nem azon, hogy mit olvasol a 444-en vagy miről vernyákol Gulyás Marci (akinek ez a Partizán projektje Kálmán Olgával kurvára ergya lett, pedig Marci nagyon ügyes, tehetséges.)
Sobri Jóska
2009-ben 2,66 millió ember dolgozott Magyarországon, ez a szám 2017-re valóban nőtt, 3,02 millióra. Közfoglalkoztatottak nélkül (ami igazából a munkanélküliséget váltotta ki), 2,86 millió fő, tehát a beígért 1 millió munkahelyből 2020-ra még azért pont 800.000 hiányzik...
Ebből költségvetési intézményekben dolgozott 2009-ben 748.000 fő, 2017-ben 842.000 fő. Ez egyébként az OECD országok között a 6. legmagasabb mutató, előttünk Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, vagyis azok a skandináv jóléti államok, ahol a modell a nagyon magas adóbevételekre, nagyon erős szociális hálóra és jelentős visszaforgatott társadalmi támogatásokra van kitalálva. Tehát azokban az állásokban, amiket nem adóból tartottak fent, 2009-ben dolgoztak 1.912.000-en, míg 2017-ben 2.178.000 fő. Ők azok, akiknek reálisan el kell tartani a teljes inaktív népességet, meg a 842.000 állami alkalmazottat is.
Mindehhez jön a kivándorlás, mint problémakör, 2011 óta KSH által regisztráltan 150.000 magyar ment ki, a valós szám nyilván ennek többszöröse, de erre nem tippelnék. Ebben nincsenek benne a határ melletti ingázók. És nem az inaktívak, nyugdíjasok meg állami alkalmazottak mennek ki, hanem a korfa dereka, akik sok esetben már nem is ide szülnek, tovább rontva a hosszabb távú kilátásokat.
Ami még durvább, az az, hogy jelenleg 10-35 közötti korosztályban van itthon összesen 2,81 millió ember, ugye 15 év múlva nekik kell lenni annak a 25-50 közötti korosztálynak (náluk van 80% feletti aktivitási ráta), akik a munka/termelés/adóbefizetés dandárját teljesítik. 2009-ben ők még 3,42 millióan voltak, ez a demográfiai és kivándorlási katasztrófa. És egyben magyarázat arra, hogy miért kell az itthon maradókból a sz-rt is kidolgoztatni a jövőben, ugyanis lassan darabra sem vagyunk meg, és ez csak romlani fog évről évre.
somoskovig
Te honnan?
több mint 5 éve
Egész jó kis cikk, ami összefoglalja a pro és kontra dolgokat, főleg annak aki nincs tisztában azzal hogy is fizetik ki a túlórát annak aki munkaidőkeretben dolgozik. Amit nem írtak bele, de szerintem fontos. Ez a törvény most nem fog fájni senkinek, majd akkor ha jön egy recesszió, megváltozik a munkaerőpiac helyzete, és ismét a munkaadók lesznek nyeregben.
azonnali.hu/cikk/20181214_ki-mekkorat-hazudik-a-rabszolgatorvenyrol?fbclid=IwAR0SgROuDzqY_ugt1gpx4aruPuVviQoj0TUEv5eA3kponozUEM0etGF8F3g
több mint 5 éve
Nekem fővárosiként sem... de mondjuk pont a Nagykörút a tökéletes elkerülőútvonal?Gondolom nem pesti vagy.Mit értesz átmenő forgalom alatt? Nem fővárosi lakosként nekem nem teljesen tiszta mire gondoltál
Sobri Jóska
JSanyo
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Gondolom nem pesti vagy.Mit értesz átmenő forgalom alatt? Nem fővárosi lakosként nekem nem teljesen tiszta mire gondoltál
Sobri Jóska
több mint 5 éve
Hűű, Sobri, ez annyira fals, hogy nem tudom szó nélkül hagyni.Nem derogál, hibásasan használod a szót.Én maradok a taxinál, olcsóbb, mint öszeszedni valami szart a békávén, és azt kúrálgatni, plusz az esetlegesen kieső kereset. 😉Ja igen, ha derogál tömegközlekedni akkor tényleg megvalósíthatatlan 😀
Sobri Jóska
gabokocka
Első ránézésre szőőőőrnyűséges amit mondasz.Nem ezért.Persze, abban az esetben ha ugyanannyi nyugdíjas, keresőképes felnőtt és gyerek lép le. De valami azt súgja, hogy a nyuggerek maradnak, mindenki más tiplizik. Úgy meg elég hülyén fog kinézni a társadalom, hogy több a nyugdíjas, mint a keresőképesek és a gyerekek együtt.
Hanem azért mert -kapaszkodj meg- vannak 7, sőt!!! 5milliós országok, ahol van orvos, tanár, tűzoltó, rendőr.
Dánia 5,8M
Finnország 5,5M
Szlovákia 5,4M
Norvégia 5,3M
Persze, 10 millió emberhez kevés a 7 millió nyújtotta infrastruktúra, de 7 millió embernek lesz elég orvos, tanár, tűzoltó, rendőr.
Sobri Jóska
gabokocka
A számok világában, a valóságban a KSH adatai szerint (nincsenek egzaktabb adatok a jövőről, el kell fogadd) most kb. 9,8M ember él Magyarországon, míg 2038-ban kb. 8,7M ember fog élni az országban. Azért ez nem 7M.
Most a kb. 9,8M emberből 2,8M az inaktív, vagyis nem kereső, eltartott. Ez kb. 29%-a a lakosságnak.
De ami biztos, 2010-ben is el tudta tartani a kétharmadnyi aktív az egyharmadnyi inaktívat.
Ha megállna a csökkenés, és maradna a 2,8M inakítv 2038-ra, akkor még 8,4M lakosságszámnál is csak a 2010-es arány lenne, amikor ráadásul válság volt, és 20 év múlva azért valószínűleg hatékonyabban fog működni a világ, és egységnyi munkával mondjuk több élelmiszert állít elő egy dolgozó, tehát lehet armageddont vízionálni, meg eldorádót is, de kurvára nem azon múlik egy ország jóléte, hogy 15 vagy 7 millió lakosa van, hidd el.
Se nem azon, hogy mit olvasol a 444-en vagy miről vernyákol Gulyás Marci (akinek ez a Partizán projektje Kálmán Olgával kurvára ergya lett, pedig Marci nagyon ügyes, tehetséges.)
Sobri Jóska
2009-ben 2,66 millió ember dolgozott Magyarországon, ez a szám 2017-re valóban nőtt, 3,02 millióra. Közfoglalkoztatottak nélkül (ami igazából a munkanélküliséget váltotta ki), 2,86 millió fő, tehát a beígért 1 millió munkahelyből 2020-ra még azért pont 800.000 hiányzik...
Ebből költségvetési intézményekben dolgozott 2009-ben 748.000 fő, 2017-ben 842.000 fő. Ez egyébként az OECD országok között a 6. legmagasabb mutató, előttünk Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, vagyis azok a skandináv jóléti államok, ahol a modell a nagyon magas adóbevételekre, nagyon erős szociális hálóra és jelentős visszaforgatott társadalmi támogatásokra van kitalálva. Tehát azokban az állásokban, amiket nem adóból tartottak fent, 2009-ben dolgoztak 1.912.000-en, míg 2017-ben 2.178.000 fő. Ők azok, akiknek reálisan el kell tartani a teljes inaktív népességet, meg a 842.000 állami alkalmazottat is.
Mindehhez jön a kivándorlás, mint problémakör, 2011 óta KSH által regisztráltan 150.000 magyar ment ki, a valós szám nyilván ennek többszöröse, de erre nem tippelnék. Ebben nincsenek benne a határ melletti ingázók. És nem az inaktívak, nyugdíjasok meg állami alkalmazottak mennek ki, hanem a korfa dereka, akik sok esetben már nem is ide szülnek, tovább rontva a hosszabb távú kilátásokat.
Ami még durvább, az az, hogy jelenleg 10-35 közötti korosztályban van itthon összesen 2,81 millió ember, ugye 15 év múlva nekik kell lenni annak a 25-50 közötti korosztálynak (náluk van 80% feletti aktivitási ráta), akik a munka/termelés/adóbefizetés dandárját teljesítik. 2009-ben ők még 3,42 millióan voltak, ez a demográfiai és kivándorlási katasztrófa. És egyben magyarázat arra, hogy miért kell az itthon maradókból a sz-rt is kidolgoztatni a jövőben, ugyanis lassan darabra sem vagyunk meg, és ez csak romlani fog évről évre.
több mint 5 éve
Remélem eljutunk oda, hogy fel kell szállj bkv-ra 😁Nyilván, a számok csodás dolgok. Ebben a 9.8 millióból Te meg tudod mondani, mennyi az, aki bár papíron Magyarországra van bejelentve, de a valóságban mégse itt lakik, hanem nyugaton keresi a kenyerét? Illetve a keresőképesből mennyi a közmunkás, aki ugyan dolgozik, mégis eltartott? Ha ezek már bele vannak kalkulálva akkor engem meggyőztél, ha nem, akkor azért még aggódnék kicsit. Szóval én spórolok a nyugdíjas éveimre, ki tudja mi lesz akkor, az a biztos, amit én félrerakok magamnak.
És nem olvasok gulyásmarcit, se kálmánolgát, csak gondolkodom magamtól. Lehet hibásan, ez benne van a pakliban.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 5 éve
Nem derogál, hibásasan használod a szót.Én maradok a taxinál, olcsóbb, mint öszeszedni valami szart a békávén, és azt kúrálgatni, plusz az esetlegesen kieső kereset. 😉Ja igen, ha derogál tömegközlekedni akkor tényleg megvalósíthatatlan 😀
Sobri Jóska
gabokocka
Dánia 5,8M
Finnország 5,5M
Szlovákia 5,4M
Norvégia 5,3M
Sobri Jóska
gabokocka
több mint 5 éve
Én maradok a taxinál, olcsóbb, mint öszeszedni valami szart a békávén, és azt kúrálgatni, plusz az esetlegesen kieső kereset. 😉Ja igen, ha derogál tömegközlekedni akkor tényleg megvalósíthatatlan 😀
Sobri Jóska
Nem ezért.Persze, abban az esetben ha ugyanannyi nyugdíjas, keresőképes felnőtt és gyerek lép le. De valami azt súgja, hogy a nyuggerek maradnak, mindenki más tiplizik. Úgy meg elég hülyén fog kinézni a társadalom, hogy több a nyugdíjas, mint a keresőképesek és a gyerekek együtt.
Dánia 5,8M
Finnország 5,5M
Szlovákia 5,4M
Norvégia 5,3M
Sobri Jóska
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 5 éve
Én maradok a taxinál, olcsóbb, mint öszeszedni valami szart a békávén, és azt kúrálgatni, plusz az esetlegesen kieső kereset. 😉Gondolom nem pesti vagy.Pont ez lenne a lényeg, kivenni az átmenőforgalmat, illetve elfelejtetni az emberekkel az autót, mint közlekedési eszközt a városban. Menjenek gyalog, villamossal, biciklivel. Most Hágát tudom felhozni példának, a belvárosba rohadtul nem lehet kocsival eljutni, mégse zavar senkit, teljesen megfelel az embereknek a bicikli vagy a busz/villamos. Igaz, ehhez olyan bicikli úthálózat kell, ami nincs, és olyan villamos hálózat, ami szintén nincs. Nem mélyedtem bele Puzsér programjába (meg ha jól tudom még teljesen kész sincs), de számomra az lenne a kérdés, hogyan váltaná ki, az autók forgalmát.
Sobri Jóska
Kálvária Moszkva tér tök egyszerű, 99-es busz 2-es metró. És meggyőződésem, hogy autómentes belvárossal gyorsabban letudnád, mint ha hétköznap csúcsidőben pöfögsz a kocsival.
gabokocka
Persze ez csak fikció, mivel technikailag megvalósíthatatlan, de asszem te se pesti vagy, ha ez szerinted működőképes elképzelés az elkövetkező 5 évben annyi pénzből, amennyi a főváros teljes 5 éves költségvetése.
Nem ezért.Majd ha nem lesz ki fenntartsa az államháztartást zavarni fog. Ha nem lesz orvos, tanár, tűzoltó, rendőr zavarni fog. Tudom, Te önfenntartó leszel, nem leszel beteg, már nem szorulsz oktatásra, nem játszol a tűzzel és vigyázol magadra, így egyik hiánya sem fog összetörni 😊élj az álomvilágodban, legyél boldog, csak ne csodálkozz, ha 20 év múlva lesz 7 millió ember az országban.Miért is fontos, hogy 20 millió legyen? Mi a gond azzal, ha 2038-ban 7 millió lesz?
gabokocka
Én itt vagyok, engem nem zavar, téged Hollandiában miért is?
Sobri Jóska
gabokocka
Dánia 5,8M
Finnország 5,5M
Szlovákia 5,4M
Norvégia 5,3M