Politika
65 feliratkozó
több mint 9 éve
Nekem ezek a pro- és kontra érvek azért nem igazán tetszenek, mert mindegyik érv mellé lehet millió tényt felállítani, és azt kiemelni, amelyiket szeretném. A háborúkat a gazdasági erő dönti el a végén, időtlen idők óta. Mindegy, hogy egy Hitler, egy Nagy Sándor, egy Sztálin, egy Churchill, vagy egy Roosevell a vezető akár a vesztes, akár a nyertes oldalon. A háborúkat viszont a Hitler, Sztálin félék sokkal gyakrabban robbantják ki, mint a Roosevell félék.Vagy pedig pont azért nyerték meg egyáltalán... Egy mai fotelből nehéz megítélni egy diktátor lélektanát, de az ő helyzetét nem úgy kell elképzelni, hogy hatalomra került, utána meg jókedvében paranoid lett és gyilkolászott. oziboziReszben jogos.. bar ha nem likvidalja a teljes vezerkart, es marad kompetens tabornoka... illetve, 2 hetre nem tunik el Moszkva ostroma idejen, az oroszok lehet hogy 45-nel joval hamarabb lerendezik a haborut.Sokan nagyra tartják Sztálint, amiért győzelemre vezette a szovjeteket a II. világháborúban (és csak ezért, a többi dolgát elítélik)Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska
Igor
Kampman
Igor

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
egyébként jól láttom, hogy trumpnak elég ha hozza NC, Virginia-t és Florida-t, ha nem bukik republikánus államot? Mert akkor lehet aggódni clintonnak.Igen, csak mondjuk nezd meg Georgiaban mi a helyzet egyelore... es Miami-Dade (nagyon korai) is elegge Clintonnak all, meg Duvalban is gyakorlatilag iksz a meccs.
fodi91
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 9 éve
virginia eddig meglepőLoudon Countyt 15+ szazalekkal nyeri eddig.. ha ez ezen a szinten marad, akkor siman nyeri Virginiat.
fodi91
Ugy nez ki, Trump gyakorlatilag a noi vote miatt fog kikapni. (In other news, the sky is still blue.)
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 9 éve
Én is úgy vélem, hogy a lobbyk, érdekkörök, nagyvállalati viszonyrendszerek működtetnek egy országot, nem az elnök. Ahogy a cirkuszban se a porondmester a főnök, ő csak a porondmester. A nézők felé fontos szereplő, valójában csak egy látványos szerep az övé. És akár a bohócot, akár a légtornászlányt teszik meg porondmesternek, a céget nem ők viszik.Néhány hazai "politikai elemző" ezt szereti leegyszerűsíteni úgy, hogy a nyugati országokban mára a gazdasági potentátok (a "háttérhatalom") irányítja a politikát, nálunk (és keleten) pedig a politika uralja a gazdasági potentátokat. Ennél én azért sokkal árnyaltabban fogalmaznék tíz évnyi angliában töltött idő után, de a lényeg valahol ez. Csak nem a gazdaságra, gazdasági lobbyra leegyszerűsítve, hanem a civil társadalom egyéb szerveződéseit is beleérve. Ott egy tradícionális középiskolában, egyetemen pl. elképzelhetetlen, hogy egy politikai váltás után más igazgatót válasszanak - nemhogy kinevezzenek -, tanárokat cseréljenek, tantárgyakat, tanmenetet váltsanak, ergó a politika eljusson az iskolákba. Van erre is példa persze, de csak a gyengébb civil hagyományokkal bíró, tipikusan szegény nagyvárosi körzetekben - nem nagyvárosokban, hanem azok egyes területein -, és ezek vannak erős kisebbségben. Ugyanez igaz a médiára, az egyéb civil szerveződésekre (legyen az nőmozgalmi, sport-, kultúrális-, szociális-, vallási szerveződés). Ezekig is képtelen eljutni a hatalom .... és ezek a mikroszerveződések legalább annyira fontosak, mint az, hogy a gazdasági háttér sem szeret elköteleződni, igába hajtani a fejét bármilyen politikai irányzatnak sem. De egyedül ez utóbbi azért nem elég - és ha csak ez van az el is uralható -, lásd hitleri Németország.
Sobri Jóska
Ettől függetlenül, az én egyedüli aggodalmam az, hogy az a rohadt piros gomb azért még így is megnyomható. Éppen elég baj, ha a világ katonailag legerősebb két országából az egyikben egy Putyin féle alak táskájában van az a gomb. Marhára nem lennék lelkes, ha a másik táska egy Trump féle alak kezébe kerülne. Ha világháború talán már nem is reális kockázat, de európaiként éppen eléggé aggasztó, hogy például mi lesz a közel-keleti helyzettel, ha két ilyen személyiség-problémás, erkölcstelen faszkalap kezd el egymással izmozni.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
florida 5 percenként színt vált az elején😊ez a the guardian oldal a térképével tetszikmeg a két animált jelölttel, akik tök lelkesek 😀
ozibozi
Kampman
több mint 9 éve
ez a the guardian oldal a térképével tetszikmeg a két animált jelölttel, akik tök lelkesek 😀
ozibozi
több mint 9 éve
ez a the guardian oldal a térképével tetszik
több mint 9 éve
En ezt a kettot kovetem 😊fivethirtyeight.com/live-blog/2016-election-results-coverage/?addata=espn:frontpage
es
www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2016/nov/08/us-election-2016-results-live-clinton-trump?view=map&type=presidential
Florida lesz a lenyeg... de az hogy SC-t / Georgiat egyelore nem adtak oda Trumpnak, erdekes.
több mint 9 éve
Vagy pedig pont azért nyerték meg egyáltalán... Egy mai fotelből nehéz megítélni egy diktátor lélektanátEzzel kb mind tisztaban vagyok, eleg sokat olvastam a temaban, s nem akarom vitatni, hogy kellett Sztalin kemenysege/akarata, ebben nagyreszt egyetertunk.. de mondjuk ha hamarabb hisz Sorge-nak (mar juniusban a Barbarossa tamadas elott/idejen), akkor egy felkeszultebb hadsereg ellen, nagy kerdes meddig jutnak a nemetek.
ozibozi
De nem is ez a lenyeg - hanem az, hogy mas (vilag)haboru idejen vezetni (plane az oroszokat), meg mas az Amerikai Egyesult Allamokat 2016-ban...
több mint 9 éve
Kentuckyban tarol Trump
több mint 9 éve
Vagy pedig pont azért nyerték meg egyáltalán... Egy mai fotelből nehéz megítélni egy diktátor lélektanát, de az ő helyzetét nem úgy kell elképzelni, hogy hatalomra került, utána meg jókedvében paranoid lett és gyilkolászott.Reszben jogos.. bar ha nem likvidalja a teljes vezerkart, es marad kompetens tabornoka... illetve, 2 hetre nem tunik el Moszkva ostroma idejen, az oroszok lehet hogy 45-nel joval hamarabb lerendezik a haborut.Sokan nagyra tartják Sztálint, amiért győzelemre vezette a szovjeteket a II. világháborúban (és csak ezért, a többi dolgát elítélik)Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska
Igor
Kampman
Igor
(nem pozitívnak szeretném minősíteni, stb, csak néhány árnyalat)
Hatalomra kerülése pillanatától éveken keresztül hajszálakon múlott, hogy mikor kerül ő azok helyére akiket ő intézett el. A tényleges politikai hatalmat is --- csak több mint egy évtizeddel később a Kirov, Kamenyev, Zinovjev, Buharin stb, stb, stb, | (a legtöbb zsidó volt akikben különösen nem bízott valamiért) | ----1936-37 re szerezte meg véglegesen, több puccs kísérlet után.( most nem azokról beszélünk amiket a "békaemberek szerveztek meg", hanem a valódiakról )
A katonai tisztogatás is pont ehhez kapcsolódott, amit mellesleg Trockij kezdett meg a polgárháború alatt/után, amely folyamatosan tartott, és főleg a cári seregben is szolgált vagy zsidó származású vezetőket érintette, akik nagy része nem is volt túl elhivatott az új rendszer irányába. A hatalmára veszélyes elemek közül pedig a 1936-37-re már csak a nagy népszerűségnek örvendő legendás Tuhacsevszkij marsall maradt. Az utána elvégzett példátlan tisztogatás érintette a középvezetőket is, nem csak a vezetőket. Innentől számítva lett abszolút, és megkérdőjelezhetetlen vezető.(persze azért mindig maradtak páran akik gyanakvásra adtak okot)
Az így maradt 'vegytiszta', hozzá hűséges hadsereg vezetés, amely Moszkvánál 41' telén először a szárazföldön megállította a fritzeket, amit mai hadtörténészek bizonyos hányada utólagosan is érthetetlennek tart az ismert tények, számok, állapotok vizsgálatakor. Ez 42' telén megismétlődött Sztálingrádnál. Annyi történt csak, hogy az akkor még túlerőben lévő jól felszerelt németeket sikerült feltartóztatni 2x is, mert eredményesen lelassították a professzionális hadigépezet előre nyomulását. Az a pár hónap időveszteség mind2x elég volt hogy a korai TÉL tábornok megérkezzen.
Ezt sokszor szervezett, a Napoleon ellen már bevált Kutuzovi taktikával tették, de legtöbbször --ÉS EZ TÉNY--
a biztos halálba küldve az embereket az időnyerés miatt. A lényeg ha valaki nem halt meg hősként kitartva a végsőkig azt lelőtték visszavonulás közben.A fogságba esést is ezért díjazták a kiszabadulás után azonnali gulággal, Mert nem halt meg a hazáért, hanem fogságba esett... Ezt vlsz nem mindenki tette volna meg, a kivégzett tisztek nagy része ---igazi jó katonaként, de ideológiai kétségek között vlsz ---nem lőtte volna a saját embereit ha kell a hős Vezérért.
a lényeg:
Ha nem sikerül a hadiipari termelést 1 év alatt az Ural mögé áthelyezni, az '53 gyárat' beindítani 1 év alatt, és a japánok ellen felsorakozott friss 250.000-es távol-keleti hadsereget időben átvezényelni az európai hadszíntérre, akkor nem 45-re lett volna vége a háborúnak. És ha vége lett is volna valamikor, valahogy (USA segítségével bármilyen békével is) az nem biztos hogy a németek totális legyőzésével, és feltétel nélküli kapitulációjával végződik. Ezért tartják Sztálint a németek és a 'fasizmus-nácizmus legyőzőjének' a mai napig Oroszországban (is), ahol nincs olyan család akinek ne legyen rokona aközött a több mint 20 millió áldozat között, akik az életüket adták ezért a győzelemért.
( megaloman pszichopata hasznos politikai szerepe és az 1945 előtti lehetséges háború befejezése kapcsán vetettem közbe, nem a sztálinizmus bűneiről, vagy minősítéséről stb )
Szerkesztette: ozibozi
több mint 9 éve
LOL, ez nagyon vicces, Trump es a kiberbiztonsag 😀www.donaldjtrump.com/press-releases/archive/Sobri%20for%20president
több mint 9 éve
www.youtube.com/watch?v=S3D94Skr9cE
több mint 9 éve
Ezt elmondták mindkét Bushról, Reagenről, Obamáról, de gondolom korábban Nixonról vagy Johnsonról is.Az Art of the Dealt, aminek a szellemírója, Tony Schwartz Trump talán legkomolyabb kritikusa volt az egész kampányban? A pasas azt mondta, hogy hajas babával eltöltött másfél év alapján konkrétan öngyilkosság lenne Amerikának megválasztani a tweeterbetyárt.A szenátor és korábbi elnökjelölt Marco Rubio is kubai bevándorlók gyermeke és mégis republikánus, szóval nem olyan egyszerű történet ez. A házak előtti táblákból kiindulva tényleg szoros verseny várható, és meglepően sok helyen látni Gary Johnson for President-eseket is, szerintem legalább 5 százalékot el fog érni utóbbi is, ami a demokratáknak nem valami jó hír.Olvasd el a Trump könyvet.
Én inkább nem is tippelnék, mert még mindig nem vagyok képes felfogni és elfogadni, hogy Trump vagy Clintonné hamarosan az USA elnökének mondhatja majd magát...
baggio
Másként fogod értékelni, ha ő nyer.
Én őszintén drukkolok neki.
Már így is minden trollok királya, de ha még nyerne is....
Sobri Jóska
iktriad
Én nem hiszem, hogy bárki elnökké válása markánsan változtatna bármin is. És aki ilyet jósol, annak valószínűleg fogalma nincs a színfalak mögötti valódi történésekről, játszmákról, hierarchikus viszonyokról.
Én is úgy vélem, hogy a lobbyk, érdekkörök, nagyvállalati viszonyrendszerek működtetnek egy országot, nem az elnök. Ahogy a cirkuszban se a porondmester a főnök, ő csak a porondmester. A nézők felé fontos szereplő, valójában csak egy látványos szerep az övé.
És akár a bohócot, akár a légtornászlányt teszik meg porondmesternek, a céget nem ők viszik.
több mint 9 éve
Dzsingisz kan pszichopata volt? Erdekelne hogy miert, milyen tulajdonsagaibol, tetteibol vezeted ezt le...Így gondolom.
Churchill es Lincoln meg nagyon messze van a pszichopatatol... oh boy.
Igor
Idézgessek Cleckley-től, vagy más pszichológusoktól, hogy ki számít és mennyiben pszichopatának? Vagy diskuráljunk arról, hogy mi a különbség a nátcisztikus a pszichopata vagy a szociopata között?
Tök felesleges.
Egyikünk se szakember, csak vélemények ütköznének, nem tények.
Ahogy baggio szerint Trump pszichopata (én elfogadom, hogy ő így gondolja), szerintem az általam felsoroltak. (Fogadd el, hogy én meg így gondolom.)
És a kiinduló felvetéshez: egy megalomán pszichopata szerintem simán lehet hasznos egy országnak, emberek csoportjának, családjának, stb.
De elfogadom, ha te nem így gondolod, csak meglepne.
több mint 9 éve
Az Art of the Dealt, aminek a szellemírója, Tony Schwartz Trump talán legkomolyabb kritikusa volt az egész kampányban? A pasas azt mondta, hogy hajas babával eltöltött másfél év alapján konkrétan öngyilkosság lenne Amerikának megválasztani a tweeterbetyárt.A szenátor és korábbi elnökjelölt Marco Rubio is kubai bevándorlók gyermeke és mégis republikánus, szóval nem olyan egyszerű történet ez. A házak előtti táblákból kiindulva tényleg szoros verseny várható, és meglepően sok helyen látni Gary Johnson for President-eseket is, szerintem legalább 5 százalékot el fog érni utóbbi is, ami a demokratáknak nem valami jó hír.Olvasd el a Trump könyvet.
Én inkább nem is tippelnék, mert még mindig nem vagyok képes felfogni és elfogadni, hogy Trump vagy Clintonné hamarosan az USA elnökének mondhatja majd magát...
baggio
Másként fogod értékelni, ha ő nyer.
Én őszintén drukkolok neki.
Már így is minden trollok királya, de ha még nyerne is....
Sobri Jóska
Szerkesztette: iktriad
több mint 9 éve
Nem vagyok pszichologus, de szerintem nem feltetlen.. azert van kulonbseg a machiavellizmus/talleyrandizmus es a pszichopatia kozott.Dzsingisz kan pszichopata volt? Erdekelne hogy miert, milyen tulajdonsagaibol, tetteibol vezeted ezt le... foleg azok utan, hogy az egyik legnagyobb tette pont a szamtalan mongol torzs egyesitese volt (amihez nemcsak katonai ero, hanem kifejezetten sok ugyeskedes/egyensulyozas is kellett.)A pszichopaták nem kifejezetten jók szoktak lenni ebben? 😀
Igor
Kampman
PS: amugy szerintem Trump sem pszichopata, hanem inkabb narcisztikus ember (ami onmagaban meg nem kizaro ok, bar semmikepp sem elony... plane ekkora mennyisegben)
psychopathsandlove.com/narcissist-or-psychopath/
Szerkesztette: Igor
több mint 9 éve
Dzsingisz kan pszichopata volt? Erdekelne hogy miert, milyen tulajdonsagaibol, tetteibol vezeted ezt le... foleg azok utan, hogy az egyik legnagyobb tette pont a szamtalan mongol torzs egyesitese volt (amihez nemcsak katonai ero, hanem kifejezetten sok ugyeskedes/egyensulyozas is kellett.)A pszichopaták nem kifejezetten jók szoktak lenni ebben? 😀
Igor
több mint 9 éve
Ebbol 3 katonai geniusz, akikre talan felig-meddig rahuzhato... bar itt is eleg konnyen sutod rajuk a cimket.Persze.Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska
Igor
Akik vitán felül állnak: Churchill, Napoleon, Lincoln, Dzsingisz kán, Nagy Sándor.
Tulajdonképpen az összes proaktív vezető alapvetően (mértéken felesleges polemizálni) megalomán pszichopata volt.
Sobri Jóska
Dzsingisz kan pszichopata volt? Erdekelne hogy miert, milyen tulajdonsagaibol, tetteibol vezeted ezt le... foleg azok utan, hogy az egyik legnagyobb tette pont a szamtalan mongol torzs egyesitese volt (amihez nemcsak katonai ero, hanem kifejezetten sok ugyeskedes/egyensulyozas is kellett.) Szinten ironikus amugy az is, hogy a mongolok pl. mar a XIII. szazadban elfogadtak a vallasszabadsagot, beengedtek a misszionariusokat Karakorumba, stb... 😀 (bar ez mar inkabb Ogodei idoszaka, teny)
Na mindegy, vesd ossze a 700+ evnyi felvilagosultsaggal rendelkezo Mr. Trumppal 😛 De amugy azt sem hiszem, hogy 2016-ban az USA elen egy katonai geniuszra lenne szukseg.
Churchill es Lincoln meg nagyon messze van a pszichopatatol... oh boy.
több mint 9 éve
Reszben jogos.. bar ha nem likvidalja a teljes vezerkart, es marad kompetens tabornoka... illetve, 2 hetre nem tunik el Moszkva ostroma idejen, az oroszok lehet hogy 45-nel joval hamarabb lerendezik a haborut.Sokan nagyra tartják Sztálint, amiért győzelemre vezette a szovjeteket a II. világháborúban (és csak ezért, a többi dolgát elítélik)Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska
Igor
Kampman
több mint 9 éve
Persze.Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska
Igor
Akik vitán felül állnak: Churchill, Napoleon, Lincoln, Dzsingisz kán, Nagy Sándor.
Tulajdonképpen az összes proaktív vezető alapvetően (mértéken felesleges polemizálni) megalomán pszichopata volt.
több mint 9 éve
Sokan nagyra tartják Sztálint, amiért győzelemre vezette a szovjeteket a II. világháborúban (és csak ezért, a többi dolgát elítélik)Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska
Igor
több mint 9 éve
Attól, hogy megalomán pszichopata, még lehet hasznos és vezetett sok jóra.Mondasz nekem egyetlen egy peldat arra, amikor egy megaloman pszichopata hasznos politikai szerepet/rangot toltott be valaha is, barhol, barmikor a vilagtortenelemben?
Sobri Jóska