NFL csevegő
82 feliratkozó
több mint 9 éve
😊Bill Belichick on rise of sub defense: "You could go back and track those stats, I'm sure there are a bunch of websites that do it -- Pro Football Extra or whatever they are,"
---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Soldi, a 2010-es Packers nem volt egy D orientált csapat, még akkor se ha abban az évben tényleg nagyon felpörögtek 😀KampmanNézzük a tényeket:
Qb-rating: 67,2 (1.)
scoring: 15 (2.)
INT: 24 (2.)
sack: 47 (2.)
total yard: 309,1 yd (5.)
pass yard: 194,2 (5.)
yard/pass: 6,5 (5.)
yd/play: 5,1 (9.)
3rd down:36% (9.)
rush yd: 114,9 (15.)
yd/rush: 4,7 (28.)
Elég ütős számok. Nem véletlen ebben az évben nyertetek SB-t a Rodgers-érában. 😉
Az Offense-nél a scoring Offense "csak" 10.
The best franchise in the National Football League! Six-pack in SIXburgh! Thank you, Chief!
több mint 9 éve
Tate nem volt az?Ami előrevetíti azt, hogy ha egyszer olyan csapatban kell játszania, ahol nincs ilyen D, (és futójáték) akkor vége a vidám napoknak.JanÉn arra vagyok kíváncsi, hogy mi lesz, ha egyszer olyan csapatban játszhat, ahol vannak rendes elkapók.Szamár
We just form a fucking wall.
több mint 9 éve
Kampman
28 327
Soldi, a 2010-es Packers nem volt egy D orientált csapat, még akkor se ha abban az évben tényleg nagyon felpörögtek 😀
több mint 9 éve
Na én erről beszélek. Hogy ez létezik. De ettől még neked is igazad van az értékmérő statok fontosságában. Én mindössze ennyit akartam leírni az eredeti HSZ-ben.A clutch pedig arról szól, hogy amikor üt az óra megcsinálja-e vki az adott playt. Van, amikor erre nincs szükség, mert már rég eldől a meccs. Ez a Seahawks pedig olyan csapat, amelyik megcsinálja a playt, amikor kell, még az a játékosa is, aki előtte olyan szopórolleren volt, hogy mentálisan rég összeomolhatott volna. De Wilson nem omlott össze, ez a mentális erő, ami nemcsak belőle, hanem a Seahawks minden játékosából árad. Direkt ezért hoztam a PM-es példát. Ő is kapott karrierje során utolsó utáni, már nem várt esélyt a PO-ban és ő nem élt vele. Wilson igen. Ennyi. De példának hozhatnám a tavalyi SB-t is, amikor a Broncos sosem tudott kimászni a szarból, ezt a Seahawks-t legalább annyi csapás érte most, de mégis ki tudott mászni. Mi, akik hiszünk a clutch fogalomban, ezt tartjuk annak.SoldadosMég egyszer, nem a clutch fogalommal van a gondom. Elfogadom, hogy vannak "clutchabb" és kevésbé "clutch" játékosok. Vagy mentálisan élesek és kevésbé azokpeterk2005
Én például egyszer sem említettem "clutch-példaként" a kétpontost, úgyhogy nem értem, miért citáltad ide. Továbbá ahogy leírtam, nemcsak Wilson "clutch" (vagy nevezzük mentálisan élesnek, vagy akár győztes típusnak, a megnevezés mindegy), hanem az egész Seahawks. És Rodgers-re se önmagában sütöttem rá azt, hogy nem az, hanem az egész Packers-re.
Wilson és kompániája attól volt clutch, hogy katasztrofális 55 perc után vezetett 2 TD-drive-ot. Rodgers attól nem volt az, hogy 5 turnoverből asszem 9 pontot sikerült táblára tenniük. Az elején kb csak félpályán belülről indultak és 1 nyamvadt TD sikerült elérni. Amikor kezében volt a lehetőség, hogy kivégezzék a Seahawks-t sem ő, sem a társai nem tették meg. Ahogy a második félidőben más Packs egységeknek sem sikerült, pedig adott volt a lehetőség rá.
Szóval a "clutch" és a "momentum" az pusztán pszichológia, az pedig nem számokkal kifejezhető, inkább csak példákkal illusztrálható (lásd PM 2005 vs Wilson most), de ettől még létező dolog. Arról szól, hogy mentálisan erősebb, koncentráltabb csapat/versenyző fog nyerni.
The best franchise in the National Football League! Six-pack in SIXburgh! Thank you, Chief!
több mint 9 éve
Wilson ugyanolyan tökéletes gépezetbe került bele, mint annó Brady a Patsnél, vagy Big Ben a Steelers-nél: brutális Defense, erős futójáték. De ahogy Brady nélkül nem nyert volna a Pats és Ben nélkül a Steelers, úgy Wilson nélkül sem nyert volna a Seahawks. Aki látta több meccsen a Seahawksot, annak nem igazán kérdéses, hogy Wilson kiváló képességű QB. Ugyanis nemcsak "clutch", hanem kifejezetten hatékony, azaz a hagyományos statisztikái is nagyon jók, ráadásul finoman fogalmazva is közepes WR-corppal.Ebből az egészből nekem elsősorban nem az jön le hogy Wilson clutch vagy nem, hanem hogy ő a legmákosabb QB az egész ligában. Olyan D (és futójáték) van mögötte, hogy akármilyen sz@rul játszik, akkor is meccsben tudják tartani.braxa88
Ami előrevetíti azt, hogy ha egyszer olyan csapatban kell játszania, ahol nincs ilyen D, (és futójáték) akkor vége a vidám napoknak.Jan
Akkoriban a fentebb említett 2 future HoF QB-t is sokan illeték azzal, hogy csak tökéletes csapatba kerültek. De akik figyelték őket meccsről meccsre, azok számára nem igazán volt kérdés, hogy kiemelkedő QB-k, az idő be is bizonyította. De azt is elmondhatjuk, hogy miután visszaesett a 2 csapat védelme, egyik sem nyert újabb Super Bowlt, ettől viszont még kiváló QB-k. (És itt áttérhetünk a reggel betett kis szösszenetemre: Defense wins the Championship 😊: elmúlt 14 évből 11-szer Defense-orientált csapat győzött és csak 2-szer Offense-orientált, a Ravens-t nem lehet egyik skatulyába sem tenni) Azaz ha a Seahawks-nál visszaesik a Defense, akkor ők sem nyernek majd Super Bowlt, de ettől még Wilson képességei most is jól látszanak, kiváló kategóriába sorolhatók. De majd akkor eljön az idő, hogy nem 25-30 passzra lesz szüksége, hanem 30-35-re. De ő is az a QB, aki mindent meg tud dobni.
Ettől még amúgy Jannak igaza van, Brady, Ben és Wilson a legmákosabb QB-k közé tartoznak, mert egy olyan csapatba kerültek, ahonnan már csak egy jó QB hiányzott. De ők éltek a lehetőséggel, pedig be is fürödhettek volna, mert bizony erre is volt példa, pl a Jets-nél Sanchez. Onnan semmi más nem hiányzott, csak egy QB. De ott Sanchez nem jött be, Brady, Ben és Wilson viszont igen, mert ők kiváló QB-k.
több mint 9 éve
A clutch pedig arról szól, hogy amikor üt az óra megcsinálja-e vki az adott playt. Van, amikor erre nincs szükség, mert már rég eldől a meccs. Ez a Seahawks pedig olyan csapat, amelyik megcsinálja a playt, amikor kell, még az a játékosa is, aki előtte olyan szopórolleren volt, hogy mentálisan rég összeomolhatott volna. De Wilson nem omlott össze, ez a mentális erő, ami nemcsak belőle, hanem a Seahawks minden játékosából árad. Direkt ezért hoztam a PM-es példát. Ő is kapott karrierje során utolsó utáni, már nem várt esélyt a PO-ban és ő nem élt vele. Wilson igen. Ennyi. De példának hozhatnám a tavalyi SB-t is, amikor a Broncos sosem tudott kimászni a szarból, ezt a Seahawks-t legalább annyi csapás érte most, de mégis ki tudott mászni. Mi, akik hiszünk a clutch fogalomban, ezt tartjuk annak.SoldadosNem a clutch fogalom a probléma, hanem az, hogy a mellé társított tények vannak handpickelve. Plusz összemosva a csapat és az egyén. A példáidból ez jön le. Rodgersre azt írtad, hogy nem elég clutch, mert csak FG-ig vezette a Green Bay-t a végén. Wilson meg az, mert ő meg TD-ig és a 2 pontost is megcsinálta utána. És nem veszed figyelembe, hogy mindez hogyan történt. Hogy Wilson 2 pontosa éppenséggel egy égbe felb*szott labda volt, amiből óriási mázlival lett meg a TD. Maga a dobás borzasztó volt, pánikjában dobta el a labdát. Rodgersnek ezzel szemben nem volt ilyen passza, csak éppen a Seattle defense pörgött már a végén annyira, hogy nem jutottak tovább FG-nál. Egyébként ezzel az érveléssel, ha Wilson 2 pontosa nem sikerül, akkor Rodgers clutch lenne, mert akkor az a FG győzelmet jelentett volna. Pedig Rodgers mindent ugyanúgy csinált volna akkor is. Ennek így se füle se farka.
Még egyszer, nem a clutch fogalommal van a gondom. Elfogadom, hogy vannak "clutchabb" és kevésbé "clutch" játékosok. Vagy mentálisan élesek és kevésbé azok, tök mindegy. De a clutchság is csak akkor értelmes jelző, ha lehetőleg minden szempontot mérlegelve sütjük rá valakire. Enélkül pont annyit ér, mintha valaki egy kiragadott statra hivatkozik az ezerből.
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
moncsy91
197
Szerintem Wilson biztos, hogy a következő évtized egyik meghatározó QB-ja lesz. Valószínű, hogy ha fizetési igények miatt szükség lesz kulcsemberek elengedésére nem lesz ennyire domináns a csapat, a Patriots-hoz hasonlóan mindig ott lesznek az esélyesek között.
több mint 9 éve
Szvsz wilsonnal kapcs. azért vannak kérdőjelek egyesekben mert egy tökéletes gépezetbe került bele. Vagy pont vele lett az ez a csapat, nemtudom. Az biztos, hogy az idő majd úgyis eldönti, sztem amúgy hof kaliber...
...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 9 éve
érthetetlen számomra, hogy egy ennyire komplex játékot hogy tudtok olyan szintre egyszerűsíteni, hogy egy azaz egy ember clutch vagy nem.gabtsiMert az emberek a Cinderella sztorikat szeretik. Az dögunalom, hogy valaki 55 percig remek és a végén szürke, akár kikap akár nem. Ha viszont 55 percig rossz vagy átlagos de utána van király 5 perce, az már érdekes. És ha már érdekes, akkor foglalkozni is kell vele, és akkor már ki is kell találni valamit rá. Kitaláltuk a kuplungot. Aki meg nem vezet, az meg azt mondja szerencse. 😊
“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
épp a múltkor olvastam, még a beharangozóba is bekerült, hogy nem volt még olyan meccs az NFL pályafutása alatt, ahol legalább a meccs egy szakaszában ne vezetett volna a Hawksgabtsiigen, ezt most is elmondták az NFL kommentátorok hétvégén. és most nézett ki úgy, hogy megdőlhet ez a hosszú sorozat. nem dőlt. 😊
több mint 9 éve
Ebből az egészből nekem elsősorban nem az jön le hogy Wilson clutch vagy nem, hanem hogy ő a legmákosabb QB az egész ligában. Olyan D (és futójáték) van mögötte, hogy akármilyen sz@rul játszik, akkor is meccsben tudják tartani.Wilson egészen fantasztikus QB. elég ha csak a Panthers elleni meccset megnézed, hogy milyen dobásokat hajtott végre, ez nem szerencse faktor. hogy ez mindig elég a győzelemre, ahhoz kell a csapat is (épp a múltkor olvastam, még a beharangozóba is bekerült, hogy nem volt még olyan meccs az NFL pályafutása alatt, ahol legalább a meccs egy szakaszában ne vezetett volna a Hawks). az persze más kérdés. de az ő képességeit nem lehet elvitatni.
Ami előrevetíti azt, hogy ha egyszer olyan csapatban kell játszania, ahol nincs ilyen D, (és futójáték) akkor vége a vidám napoknak.Jan
ami nem hajlik, az törik!
több mint 9 éve
tejbegrrr!!!
943
Azt azért ne felejtsd el, hogy idén közel 900 yardot megtett lábon is Wilson.Szamár
“George is having the off-season of his life, because it’s the only one he has ever really had,” Carroll said of Fant.
több mint 9 éve
De gondolom azzal te is egyetértesz, hogy egy olyan D mellett, ami átlagosnak mondható (22-23 engedett pts/g átlag) egy 3300y-ot passzoló QB nem sok mindenre elég. És talán azzal is, hogy Seattleben sem lesz örökké olyan D, ami 16 pts/g átlagot hoz.JanAzt azért ne felejtsd el, hogy idén közel 900 yardot megtett lábon is Wilson.
több mint 9 éve
Ha jól gondolom Braxa arra célzott, hogy Brady is így indult. És tényleg. Az ezredforduló utáni első években a Patsnél ligaelit védelem volt és a futás is ment Antowain Smith ill. Corey Dillon révén. Dillon btw a maga idejében kb. Lynch szintű futó volt.Nem azt vitatom, hogy nagyon eredményes tud lenni egy olyan rendszerben, ahol maximálisan figyelembe veszik a határait, és nem kérnek tőle többet. (ez lenne az a 400-450 passzkísérlet, és kb 3300 passzolt y/szezon amit eddigi éveiben hozott)Ebből az egészből nekem elsősorban nem az jön le hogy Wilson clutch vagy nem, hanem hogy ő a legmákosabb QB az egész ligában. Olyan D (és futójáték) van mögötte, hogy akármilyen sz@rul játszik, akkor is meccsben tudják tartani.braxa88
De gondolom azzal te is egyetértesz, hogy egy olyan D mellett, ami átlagosnak mondható (22-23 engedett pts/g átlag) egy 3300y-ot passzoló QB nem sok mindenre elég. És talán azzal is, hogy Seattleben sem lesz örökké olyan D, ami 16 pts/g átlagot hoz.Jan
Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 9 éve
Nem azt vitatom, hogy nagyon eredményes tud lenni egy olyan rendszerben, ahol maximálisan figyelembe veszik a határait, és nem kérnek tőle többet. (ez lenne az a 400-450 passzkísérlet, és kb 3300 passzolt y/szezon amit eddigi éveiben hozott)Ebből az egészből nekem elsősorban nem az jön le hogy Wilson clutch vagy nem, hanem hogy ő a legmákosabb QB az egész ligában. Olyan D (és futójáték) van mögötte, hogy akármilyen sz@rul játszik, akkor is meccsben tudják tartani.braxa88
De gondolom azzal te is egyetértesz, hogy egy olyan D mellett, ami átlagosnak mondható (22-23 engedett pts/g átlag) egy 3300y-ot passzoló QB nem sok mindenre elég. És talán azzal is, hogy Seattleben sem lesz örökké olyan D, ami 16 pts/g átlagot hoz.
több mint 9 éve
Jughead
5 213
Való igaz, hogy Wilsonnak nagy szerencséje van ezzel a Seahawks-szal, de nem tudhatjuk hogy ez fordítva nincs-e ugyanígy... Azt hiszem erre a választ majd akkor kapjuk meg, ha megkopik ez a védelem, de Lynch távozásával is közelebb kerülhetünk ehhez.Ja és azért egy dolgot nem árt megjegyezni: való igaz, hogy Wilsonnak megadatott egy klasszis védelem és Lynch személyében egy igazi szörnyeteg futóként, de azért emlékezzünk meg az elkapóiról is, vagyis inkább azok hiányáról, amely tényező meg nem éppen őt segíti (ebbe buktak bele most is majdnem, hogy egyszerűen passz szituációkban nem tudta kinek dobni a labdát). 😉
több mint 9 éve
Ami előrevetíti azt, hogy ha egyszer olyan csapatban kell játszania, ahol nincs ilyen D, (és futójáték) akkor vége a vidám napoknak.JanÉn arra vagyok kíváncsi, hogy mi lesz, ha egyszer olyan csapatban játszhat, ahol vannak rendes elkapók.
több mint 9 éve
braxa88
12 534
Ebből az egészből nekem elsősorban nem az jön le hogy Wilson clutch vagy nem, hanem hogy ő a legmákosabb QB az egész ligában. Olyan D (és futójáték) van mögötte, hogy akármilyen sz@rul játszik, akkor is meccsben tudják tartani.
több mint 9 éve
Ebből az egészből nekem elsősorban nem az jön le hogy Wilson clutch vagy nem, hanem hogy ő a legmákosabb QB az egész ligában. Olyan D (és futójáték) van mögötte, hogy akármilyen sz@rul játszik, akkor is meccsben tudják tartani.Ami előrevetíti azt, hogy ha egyszer olyan csapatban kell játszania, ahol nincs ilyen D, (és futójáték) akkor vége a vidám napoknak.
több mint 9 éve
Mondjuk ezeket a sorokat olvasva nyilvánvaló, hogy a van/nincs clutch+momentum kérdés az amerikai futball teológiai vitája 😊 peterk2005 írta is, hogy aki hisz benne, hogy létezik, azt elég nehéz meggyőzni bármilyen adattal ennek ellenkezőjéről... Míg a sportág ateistái egy megfoghatatlan dolgot (nevezzük azt szerencsefaktornak vagy bármi másnak) akarnak bebizonyítani "földi" eszközökkel, ami megint csak lehetetlen vállalkozás. Ennyi az értelme a szócséplésnek.baggioPersze hogy vót kluccs, ránézett a féllábú Rodszerszre, aztán az oldalvonalon álldigáló Kléjmettyúzra, és erőt merített belőlük. Én egyet nem értettem mér nem nyomták folyamatosan a magas passzokat Sörmenre, ott meg elúszott egy kluccs.
Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 9 éve
Ha figyelmesebben olvasnál, én nem azt írtam, hogy Wilson clutch, hanem azt, hogy a Seahawks clutch és ebbe Wilson is beletartozik. Pontosan azért, amit Te is írtál, nem egy emberen múlik. De a Defense megállította a Packers-t, és amikor ütött az óra, akkor Lynch megfutotta a Packers-t, Wilson odadobta a labdát ahova kell, a WR pedig elkapta. Tehát a Seahawks clutch és közte Wilson is. A Packers és közte Rodgers nem volt az.A kiemelt résszel nem értek egyet. A Packers O-nak és Rodgersnek sem volt túl jó napja, mégis amikor fordított a Seahawks, akkor másfél perc alatt eljutottak FG-ig a liga legjobb védelme ellen, ezzel döntetlenre mentve a meccset. Pedig akkor már igencsak az ellenfélnél volt a momentum.
Arról nem érdemes vitatkozni, hogy szerinted nincs clutch és momentum, szerintem meg van. Sőt, utóbbi szerintem olyan szinten van, hogy nagyon sok meccset az dönt el. De felőlem nevezhetjük bármi másnak is, pl game changer playnek. A lényeg, hogy az egyik csapat mentálisan fölénybe kerül ás általában ezek döntik el a meccset. (Azonos képességű csapatoknál/versenyzőknél az esetek döntő többségében fejben dől el a meccs/futam)
A clutch pedig arról szól, hogy amikor üt az óra megcsinálja-e vki az adott playt. Van, amikor erre nincs szükség, mert már rég eldől a meccs. Ez a Seahawks pedig olyan csapat, amelyik megcsinálja a playt, amikor kell, még az a játékosa is, aki előtte olyan szopórolleren volt, hogy mentálisan rég összeomolhatott volna. De Wilson nem omlott össze, ez a mentális erő, ami nemcsak belőle, hanem a Seahawks minden játékosából árad. Direkt ezért hoztam a PM-es példát. Ő is kapott karrierje során utolsó utáni, már nem várt esélyt a PO-ban és ő nem élt vele. Wilson igen. Ennyi. De példának hozhatnám a tavalyi SB-t is, amikor a Broncos sosem tudott kimászni a szarból, ezt a Seahawks-t legalább annyi csapás érte most, de mégis ki tudott mászni.
Mi, akik hiszünk a clutch fogalomban, ezt tartjuk annak.Soldados
több mint 9 éve
Mondjuk ezeket a sorokat olvasva nyilvánvaló, hogy a van/nincs clutch+momentum kérdés az amerikai futball teológiai vitája 😊 baggioIlyenen hülyeség vitatkozni. A clutchness az kb. annyi, hogy hogy teljesítesz nehéz helyzetekben. Azt senki se állíthatja, hogy minden játékos ugyanúgy reagálja le a nyomást. Van akinek megremeg a keze, vagy pánikol és hoz egy rossz döntést, van aki pedig akkor teljesít legjobban. Ez nem hókuszpókusz, ez egy természetes dolog. És egyáltalán nem állandó adottság: lehet rajta javítani és vissza is lehet esni, múlik a csapatmorálon és sok egyéb faktoron. Az egész 'Hawks clutch volt, amikor kellett, a Green Bay játékosok viszont sorra hibáztak a végén (Clinton-Dix, Burnett, Bostick). Ennek a kettőnek a kombója kellett a comebackhez.
több mint 9 éve
Mondjuk ezeket a sorokat olvasva nyilvánvaló, hogy a van/nincs clutch+momentum kérdés az amerikai futball teológiai vitája 😊 peterk2005 írta is, hogy aki hisz benne, hogy létezik, azt elég nehéz meggyőzni bármilyen adattal ennek ellenkezőjéről... Míg a sportág ateistái egy megfoghatatlan dolgot (nevezzük azt szerencsefaktornak vagy bármi másnak) akarnak bebizonyítani "földi" eszközökkel, ami megint csak lehetetlen vállalkozás. Ennyi az értelme a szócséplésnek.
---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Ha figyelmesebben olvasnál, én nem azt írtam, hogy Wilson clutch, hanem azt, hogy a Seahawks clutch és ebbe Wilson is beletartozik. Pontosan azért, amit Te is írtál, nem egy emberen múlik. De a Defense megállította a Packers-t, és amikor ütött az óra, akkor Lynch megfutotta a Packers-t, Wilson odadobta a labdát ahova kell, a WR pedig elkapta. Tehát a Seahawks clutch és közte Wilson is. A Packers és közte Rodgers nem volt az.Szerintem meg mindkettőtöknek igaza van, csak elbeszéltek egymás mellett. 😊 Sobri arra próbált rávilágítani, hogy a "clutch" szó nem igazán mérhető. Soldadosazért nem mérhető, mert nincs ilyen. nincs olyan, hogy Wilson clutch ezért nyernek a végén. meg olyan sincs, hogy momentum hiába szeretik sokan.
és mégpedig azért nincs, mert írtam, hogy nem (csak) rajta múlik, hogy clutch legyen. vagy ha dobsz egy wide open WR-re egy tökéletes TD passzt az endzone-ba és ő elejti akkor nem vagy clutch ? vagy ha kihagyja vki a FG akkor miért nem vagy clutch ? vagy most hogy Lynch 120 yardot futott a második félidőben, és ez megnyitotta a passzjátékot Wilsonnak akkor miért nem Lynch a clutch ? hiszen nélküle mélységi passzjáték sincs. de ha a védelem nem állítja meg a packerst 4x az első negyedben, akkor akármilyen clutch lehet wilson. ez nem így működik. persze lehet h mondani, hogy nem így történt, de akkor azt is mondjátok, el hogy mit tett ahhoz Wilson (vagy BB), hogy nem így történt, és ettől akkora clutch.
vagy miért nem volt clutch 55 percig ? vagy az a QB aki 6TD-t dob minden meccsen, és jó védelme van akkor nem lehet clutch mert sose kerül olyan helyzetbe ? szóval jól hangzik az, hogy BB 5 GW drive-ot csinált, de akkor erre azt mondom h 11-et nem csinált meg abban az alapszakaszban, szóval akkor inkább nem clutch !?
a dolgodat kell tenni, ahogy a másik 10 embernek is és akkor lehet nyerni, nem attól, hogy adott pillanatban egy ember akkorát nyújt, hogy attól lesz győztes a meccs.
érthetetlen számomra, hogy egy ennyire komplex játékot hogy tudtok olyan szintre egyszerűsíteni, hogy egy azaz egy ember clutch vagy nem.gabtsi
Arról nem érdemes vitatkozni, hogy szerinted nincs clutch és momentum, szerintem meg van. Sőt, utóbbi szerintem olyan szinten van, hogy nagyon sok meccset az dönt el. De felőlem nevezhetjük bármi másnak is, pl game changer playnek. A lényeg, hogy az egyik csapat mentálisan fölénybe kerül ás általában ezek döntik el a meccset. (Azonos képességű csapatoknál/versenyzőknél az esetek döntő többségében fejben dől el a meccs/futam)
A clutch pedig arról szól, hogy amikor üt az óra megcsinálja-e vki az adott playt. Van, amikor erre nincs szükség, mert már rég eldől a meccs. Ez a Seahawks pedig olyan csapat, amelyik megcsinálja a playt, amikor kell, még az a játékosa is, aki előtte olyan szopórolleren volt, hogy mentálisan rég összeomolhatott volna. De Wilson nem omlott össze, ez a mentális erő, ami nemcsak belőle, hanem a Seahawks minden játékosából árad. Direkt ezért hoztam a PM-es példát. Ő is kapott karrierje során utolsó utáni, már nem várt esélyt a PO-ban és ő nem élt vele. Wilson igen. Ennyi. De példának hozhatnám a tavalyi SB-t is, amikor a Broncos sosem tudott kimászni a szarból, ezt a Seahawks-t legalább annyi csapás érte most, de mégis ki tudott mászni.
Mi, akik hiszünk a clutch fogalomban, ezt tartjuk annak.