NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 5 aktív topik

Politika

65 feliratkozó

több mint 2 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 033
Te Gyurma, létezik az h a Momentum mérései alapján megéri a heti kordonbontás?

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
Épp kérdezni akartam, Csebi mit tud 😊
MC12
Sajnos optimistán (naivan?) álltam hozza. Mert továbbra sem tudom felfogni h miért csináljak ezt a recurring eseményt …
csebi
Azért mert halvány fingjuk sincs arról hogy mit kéne csinálni. Nem értik az embereket, ezért azt sem értik, hogy a világmegváltó baromságaikra miért nem vevő senki. Néha megcsinálnak a kordonbontáshoz hasonló egyszeri performancet, ami az eddig lájkok tízszeresét hozza. Ezen úgy meg szoktak lepődni, hogy utána nem tudják elengedni. Általában 2x-3x tovább tolják, mint kéne, egészen addig amíg teljes érdektelenségbe nem fullad a mutatvány...

Szerintem ez volt az utolsó kordonos móka, mert ez már tényleg nem érdekelt senkit. Szeptember-október környékén várhatjuk a következő ilyesmi előadást.
thebeke
ez nem politika-csinálás. Ez flashmob. Ahogy évekkel korábban írtam, a MoMo bántóan tehetségtelen emberekből áll.
Amadeus von Dollárbaloldal
Sokat töprengek ezen, hogy a buborékpolitizálás korában mivel akar és tud egy párt új szavazókat megnyerni magának.

A Fidesz egy tömb, a sok ellenzéki párt sok-sok kis tömb, max. a rezsiszavazókat tudná a DK (?) áthúzni balra egy masszív baloldali populista kampánnyal és Ferivel azon a nyaralóhelyen, ahol Prigozsin is van.

De ez a Momentum konkrétan szánalom.
Dzsokijuing
az mszmp sem választáson bukott meg. A fidesz sem azon fog.
Ez igaz, de az MSZMP-vel ellentétben a Fidesz nyert többpárti választást, versenyhelyzetben is fel tudott és tud most is mutatni valódi társadalmi támogatottságot.

több mint 2 éve
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 9 541 — Saturday Night Lights

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
Sajnos optimistán (naivan?) álltam hozza. Mert továbbra sem tudom felfogni h miért csináljak ezt a recurring eseményt …
csebi
Azért mert halvány fingjuk sincs arról hogy mit kéne csinálni. Nem értik az embereket, ezért azt sem értik, hogy a világmegváltó baromságaikra miért nem vevő senki. Néha megcsinálnak a kordonbontáshoz hasonló egyszeri performancet, ami az eddig lájkok tízszeresét hozza. Ezen úgy meg szoktak lepődni, hogy utána nem tudják elengedni. Általában 2x-3x tovább tolják, mint kéne, egészen addig amíg teljes érdektelenségbe nem fullad a mutatvány...

Szerintem ez volt az utolsó kordonos móka, mert ez már tényleg nem érdekelt senkit. Szeptember-október környékén várhatjuk a következő ilyesmi előadást.
thebeke
ez nem politika-csinálás. Ez flashmob. Ahogy évekkel korábban írtam, a MoMo bántóan tehetségtelen emberekből áll.
Sokat töprengek ezen, hogy a buborékpolitizálás korában mivel akar és tud egy párt új szavazókat megnyerni magának.

A Fidesz egy tömb, a sok ellenzéki párt sok-sok kis tömb, max. a rezsiszavazókat tudná a DK (?) áthúzni balra egy masszív baloldali populista kampánnyal és Ferivel azon a nyaralóhelyen, ahol Prigozsin is van.

Dzsokijuing
Szóval jön az újabb Ellenzéki Kerekasztal.

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 2 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 208

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
csebi

thebeke

Dzsokijuing
több mint 2 éve

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
csebi

thebeke

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 2 éve
thebeke Pittsburgh Steelers 537 — Steelers fan

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
csebi

thebeke
Igen, a tehetségesek sajnos megkapják a krumplijukat, és ez maradt nekünk. 😉
több mint 2 éve

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
csebi

thebeke
több mint 2 éve
thebeke Pittsburgh Steelers 537 — Steelers fan

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
csebi

több mint 2 éve
Törölt felhasználó
 hvg.hu/itthon/20230714_Eljarast_inditott_Magyarorszag_ellen_az_Europai_Bizottsag_a_kulfoldi_embercsempeszek_szabadon_engedese_miatt
több mint 2 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 173 — #NoStress
mondjuk személy szerint hülye ötlet pont ott, mintha 1934-ben Nürnbergbe szerveztek volna zsidó konferenciát
NB2
De árnyaltabb, mert ebben a sztoriban a nürnbergi polgármester es az országgyűlési képviselő is balos, vagyis momentán Nürnberg polgárai csípik a zsidókat.

több mint 2 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 335 — zászló zászló szív
mi a faszom ez a pad sztori?
Negritis, a vajda
Semmi. Ha a 444 nem írna róla, észre sem vennéd. De ír róla, ezért egyre több fasz megy oda megmutatni, hogy tud nagyobb fasz lenni, mint az előző fasz.

hvg.hu/360/20230714_szivarvanyszinu_pad_tompa_utca_velemeny_lmbtq_zold_feher_barna_ferencvaros_fociultrak?fbclid=IwAR1w5FQHDc1HL2D_iGmHmA4aCq_QcFcyYwUBpC6WhKOPfv3p3rxNI4a6QOs

A cikk eleje tökéletesen elmondd mindent:

Ebben a padban minden benne van, amit ennek az országnak a közéletéről tudni érdemes. Kezdve azzal, hogy miközben az ország gazdasága, oktatása, egészségügye, kulturális élete száguld a fal felé, és Németh Szilárd rég felfalta a fékpedált hasaaljapudinggal, valami olyasmin pörög mindenki, aminek semmi jelentősége. De hogy abszolút semmi. Ki a francot érdekel, hogy milyen színű egy pad? Lesz attól meleg valaki, ha szivárványszínű? Sikerül a Feröer-szigetek B-válogatottja elleni focimeccsen legalább az irányt eltalálni, hogy melyik a mi kapunk, ha a fociultrák színezik ki? Ez egy pad. Ennél pontosabb jelképet találni se lehetett volna a jelentéktelenségre. Ahogy arra se, hogy olyasvalamin megy az izmozás, aminek természetesen semmi köze a dolog rendeltetéséhez. Ült ezen a padon valaki az elmúlt hét napban? Nyilván nem. Pedig pont az lenne az egyetlen célja, de elvesztette közpad-jellegét.
Meg aztán olyan ez az egész, mintha Bödőcs Tibor írta volna meg a magyar ellenzéket egy abszurd jelenetben.

Média politizálás.

Szerkesztette: Gyurma Pappa

több mint 2 éve
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 370 — Patriot
Negritis, a vajda
kiraktak a 9.ben egy szivárványos padot, nyilván a fradisták átfestették, Amnesty újra szivárványba, fradisták megint át, aztán megint szivárvány, aztán volt barna is
mondjuk személy szerint hülye ötlet pont ott, mintha 1934-ben Nürnbergbe szerveztek volna zsidó konferenciát
NB2
Legjobb lenne a négy fal között festegetni, nemigaz?
több mint 2 éve
NB2 New England Patriots 27 463 — nabege2@yahoo.com
Negritis, a vajda
kiraktak a 9.ben egy szivárványos padot, nyilván a fradisták átfestették, Amnesty újra szivárványba, fradisták megint át, aztán megint szivárvány, aztán volt barna is
több mint 2 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 54 067 — The Mathematician

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 335 — zászló zászló szív

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12
csebi
Telex, 444 címlap, Facebook esemény.

www.tiktok.com/@partizan_media/video/7249397429764721946?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7247834604748752411

A médiát akarják megnyerni, és az jól is megy. Csak a szavazatokat nem olvasottságok alapján kapják.

több mint 2 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 941 — Lucas Scott

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
MC12

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 2 éve
Törölt felhasználó
“Az inflációt nekünk kell letörni, fülön, üstökön kell ragadni, meg kell taposni.” - iszkiri, szarvanal fogva kell földre tepernunk.
Ventura
szegény dagadt Vitya és haverjai, akkor valami mást ragadtak meg, vagy inflációnak elfelejtettek szólni
Beki
Most ott tartanak, hogy az inflációt bezárták abba a szobába, ahová korábban Sorost, Gyurcsányt, a svédeket, a norvég nyugdíjasokat, Brüsszelt és a dollárbaloldalt zárták és vuduzzák.
Dzsokijuing
Remélem nem Vitya tikkeléssel próbálják megtörni őket.
több mint 2 éve
“Az inflációt nekünk kell letörni, fülön, üstökön kell ragadni, meg kell taposni.” - iszkiri, szarvanal fogva kell földre tepernunk.
Ventura
szegény dagadt Vitya és haverjai, akkor valami mást ragadtak meg, vagy inflációnak elfelejtettek szólni
Beki
Most ott tartanak, hogy az inflációt bezárták abba a szobába, ahová korábban Sorost, Gyurcsányt, a svédeket, a norvég nyugdíjasokat, Brüsszelt és a dollárbaloldalt zárták és vuduzzák.

Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 2 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 882
Elnézést, hogy az oldalakon át tartó CSOK-NemCSOK vitához halkan hozzászólók.
Tekintve, hogy állítólag BP-n kívül is van élet, itt a gyarmatokon még valamennyit segített a CSOK a vásárlás során, meg a felújítás, meg a kamatmentes hitel. Elhiszem és sajnálom, hogy BP-n tényleg elmebeteg árak vannak, de valahogy a kereslet sem csökken arrafelé. Igen, az is valószínű, hogy ott tényleg nem a CSOK-ot igénybe vevők miatt pörögnek ennyire a lakások. Azt is elfogadom, hogy a gyerek nélküli vagy már idősebb korosztály ebből kimaradt, ez dühítő.

Csak arra reagáltam egy kissé gúnyosan, hogy explicit kijelenteni, hogy a CSOK nem segített, ez nem helyénvaló. A kamatmentes hitellel kombinálva, nekünk, aki tavaly vettünk sorházat, igenis segített (a két gyerek után járó kisebb összegről beszélek). Korábban lehet, hogy olcsóbb volt, de akkor a bankok nem álltak volna velem szóba, vagy ha igen, annak ma nem örülnék a kamatok miatt.
csi77
Volt, akinek segített a CSOK, ez nyilvánvaló, én személy szerint úgy gondolom, hogy messze több embernek ártott, mint amennyinek segített, illetve az államkasszán is nagyobb lyukat vágott, a babaváróval együtt, mint amit az ország lehetőségei megengedtek volna...
StormST
Így...nem magával a CSOK-kal mint dologgal lenne bajom, de azért volt jelentős árfelhajtó hatása és elég sok embert kizárt a dologból, akinek megnehezítették az életét.
És vidéken is ugyanúgy megdobta az ingatlan árakat mint máshol, nem csak Bp-n.

Akkor lett volna értelme, hogyha mondjuk egyedülállóknak is adnak valamiféle kedvezményes hitelt, mert akkor az segítség lett volna nekem is.
több mint 2 éve
Törölt felhasználó
Ventura
több mint 2 éve
Sjoelleer van de Vrij Baltimore Ravens 13 954 — Слава Україні! Героям слава!
 m.hvg.hu/360/20230714_Pinter_Sandor_Orban_Viktor_belugyminiszterium_titkosszolgalatok_Rogan_Antal_oktatas_egeszsegugy

a cikk, amiért megéri előfizetni.

Sidenote: Ha Pintértől szabadul a dagadék, akkor Polt sem aludhat nyugodtan.
Bemásolom a teljes szöveget, mert egy rendes tag vagyok.

Amit látunk, az a Pintér-éra vége

Egy ideje már Pintér Sándor közvetlen környezetében is beszédtéma, hogy a belügyminiszteri poszton változás várható, utódként pedig legújabban Gulyás Gergely nevét emlegetik. Az biztos, hogy a kormányfő és Pintér között korántsem felhőtlen már a viszony. Mindez a magánbiztonsági piacra is lecsapódik, ahol a belügyminiszternek a kilencvenes évek óta komoly befolyása van. Csakhogy éppen ezen a területen indult meg egy NER-es terjeszkedés is, és az öregeknek már nem osztanak lapot.

Nehéz megítélni, hogy a kormányközeli forrásokból származó és személyi kérdéseket érintő információkat mennyire lehet készpénznek venni, mindenesetre már Pintér Sándor belügyminiszter környezetében is beszédtéma egy ideje, hogy hónapokon belül távozhat a posztjáról.

Az Orbán-kormányt érintő változásokról szóló folyosói pletykákat, beleértve a felsőbb szintekről érkező információkat is, több okból érdemes fenntartásokkal kezelni. Egyrészt azért, mert a minisztereit gyakran egymással versenyeztető kormányfő gyakran ezekkel akarja bizonytalan helyzetben tartani pozícióban lévő embereit (és az alattuk lévőket is), így növelve a versengést. Másrészt Orbán kifejezetten szereti a „meglepetéseket”.

Az például már a 2022-es választások előtt is terítéken volt, hogy ha minden a papírforma szerint alakul és nyer a Fidesz, akkor Pintérrel már nem szeretne számolni a kormányfő. Ez azonban nem így történt, információink szerint azért, mert noha a koránál fogva Pintér valóban nyugdíjba vonulhatott volna, neki esze ágában sem volt. Már csak azért sem, mert jó pár bizalmi embere még a rendszeren belül van, esetleges távozásával az ő helyeik is veszélybe kerülnének. Ám a maradásnak ára is van, ez az oka annak, hogy Pintér két olyan területet (az oktatást és az egészségügyet) is a nyakába kapott, ami felér egy halálos politikai ítélettel. Ugyanakkor azért is tarthatta meg a széket, mert ő több szempontból is más helyzetben van, mint a többi kormánytag.

Azon túl, hogy Pintér sosem volt tagja a Fidesznek és úgy alapjában véve a jobboldali tábornak sem, régi motoros, saját klientúrával rendelkezik, igaz, ez utóbbi már hozzá hasonlóan kiöregedett és megkopott – de erre még visszatérünk. Mindenesetre a jelenlegi miniszterek közül Pintér az egyetlen, aki ez idáig az összes Orbán-kormányban ugyanazt a miniszteri széket kapta, megszakítás nélkül. Ez feltételez ugyan némi autonómiát, de Orbánnak sosem kellett attól tartania, hogy a fejére nő. A szintén kissé „különc” Lázár Jánossal ellentétben például Pintér sosem próbálta meg építgetni magát a nyilvánosságban, mi több: kínosan ügyel arra, hogy ne nagyon szerepeljen. Interjút is csak elvétve ad, akkor is csak a kormányközeli sajtónak, cserébe viszont nem is nagyon lehet rá panasz – mármint kormányoldalról, mert nem mond ellent a kormánypropagandának.

Azt is már jóval a 2022-es parlamenti választások előtt lehetett hallani kormányzati körökből, hogy Rogán Antal és Pintér Sándor viszonya évekkel ezelőtt csúnyán elmérgesedett. Sőt, már két éve rebesgették Pintér környezetéből azt is, hogy a belügyminiszter és a kormányfő viszonya sem annyira felhőtlen, mint amilyen a korábbi években volt.

Hogy pontosan mi miatt mérgesedett el a viszony, nem tudni, az viszont jól látható, hogy a NER az elmúlt években abban az ágazatban is terjeszkedni kezdett, ami köztudomásúan Pintér felségterületének számított eddig: a magánbiztonsági piacon. A 2018-as kormányciklustól kezdődően több olyan magánbiztonsági cég ellen indult költségvetési csalás miatt büntetőeljárás vagy NAV-vizsgálat, amelyet a piacon sokan a Pintérhez kötődés miatt „védettnek” gondoltak. Köztük volt egyébként az a Preventív Security Zrt. is, amelyet a kilencvenes években még ő maga alapított többedmagával.

A magánbiztonsági piac szereplőit ez a változás meglepetésként érte, kissé értetlenül is tekintettek rá. Azért is lepte meg őket, amikor szinte havonta vittek el az adónyomozók egy-egy cégvezetőt, mert a piac fontosabb szereplői tudták, hogy ha nem lennének trükközések, akkor „nem jönne ki a matek”. És azzal is tisztában voltak, hogy ezt a felső szinteken is pontosan tudják, olyannyira, hogy éveken át tolerálták is, legalábbis a nagyobb szereplők esetében.

A nagyjából 2018-tól érezhető tendencia mögött sokan már akkor egy olyan kibontakozóban lévő konfliktust sejtettek, ami a „nagykutyák”, elsősorban Pintér és köre, valamint a biztonsági piacban rejlő üzleti lehetőségekre szintén igényt tartó NER-es vállalkozói szféra között zajlik. Többek szerint ez állt a Rogán és Pintér között kialakult konfliktus hátterében, amiben a biztonsági piac kisebb-nagyobb szereplői csak beáldozható bábuk voltak.

A háborúskodás a Schadl-ügyben csúcsosodott ki. Azt az ügyet a Pintér felügyelete alatt működő és 2022 előtt még elég erős Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) göngyölítette fel. A titkos felderítés során képbe került Rogán Antal is (és a kabinetfőnöke), de a nyílt eljárásban a propagandaminiszternek már nem volt mitől tartania, kikerült az ügyből. Ha a Schadl-botrány nem is jelentett életveszélyt a Fideszre nézve, Völner Pál érintettsége miatt azonban rejtett politikai kockázatokat, így Orbán okkal érezhette úgy, hogy a Pintér irányítása alatt működő NVSZ túl messzire megy.

Ennek ellenére a Pintér és Orbán közötti kapcsolatot ismerők közül még a Schadl-ügy kirobbanásakor is többen kételkedtek abban, hogy bármilyen érdemi konfliktus egyáltalán kialakulhatna köztük. Ezt arra alapozták, hogy a belügyminisztert úgy ismerik, mint aki – ha a Fideszhez nem is, de – Orbánhoz maximálisan lojális, megbízható katona. Ám az a tény, hogy a 2022-es választások után Orbán elvette a belügyminisztertől a titkosszolgálatokat és azok irányítását a vele rossz viszonyt ápoló Rogán Antalra bízta, míg a két nehéz zsákot, az egészségügyet és a közoktatást Pintér vállára tette, már a kétkedőket is meggyőzte arról, hogy valami nincs rendben kettejük közt.

Ma már több, egymástól független kormányzati forrás is arról beszélt lapunknak, hogy a közoktatást Orbán kiszúrásból adta oda a belügyminiszternek, mert az eleve egy kudarcra ítélt terület, pont úgy, mint a szintén odakanyarintott egészségügy. Ez két olyan ágazat, amelynek irányításához Orbánnak az elmúlt tizenkét évben semmilyen érdemi koncepciója nem volt, maga a téma sem érdekelte különösen. Vagy ha igen, akkor a könnyebbik utat választotta. Amikor például néhány évvel ezelőtt Lázár János az egészségügyet érintő reformtervekkel állt elő, amit kész lett volna az embereken is átverni, Orbán azért söpörte le, mert Rogán szerint politikailag kockázatos lett volna a megvalósítás.

A titkosszolgálatok feletti irányítás elvesztése után Pintér ennél is nagyobb csapásként élhette meg, hogy Rogán egy olyan „szuper-titkosszolgálat”, a NIK néven ismert Nemzeti Információs Központ irányítására kapott lehetőséget, amelynek létrehozását éveken át éppen a belügyminiszter és köre sürgette. Akkor ez a szervezet nem jött létre (csak egy jóval gyengébb verzióban).

Orbán döntésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy amíg Pintér irányítása alatt álltak a polgári titkosszolgálatok (a hírszerzés kivételével), addig a politikai jellegű megrendelésekben nem volt proaktív. Azok, akiknek a titkosszolgálatok működésére ezekben az időkben rálátásuk volt, a hvg360-nak ezt úgy magyarázták, hogy bár a Pintér-érában is becsúsztak „politikai melók”, de ezek jellemzően nem a minisztertől eredtek, ő „csak” végrehajtotta azokat. Most azonban már jól látható, hogy Rogán „szuper-titkosszolgálata” sokkal kreatívabb, és nagy elánnal szolgálja ki a kormányzati propagandát például akkor, amikor az ellenzék finanszírozására tekint nemzetbiztonsági ügyként. Igaz, a NER bizarr politikai természetéből fakadóan ez a történet is bonyolultabb, mert az ellenzéki pártoknak a választások után érdekükben állt Márki-Zay Péter semlegesítése, így sokan az ellenzékből is szorgalmazták a pénzügyek feltárását.

Az, hogy miért lett Pintérből „örökös belügyminiszter”, sokan találgatják. Hallani arról, hogy ő és Orbán egykoron alkut kötött egymással, mások szerint túl sokat tudnak egymásról. De ha lehámozzuk az összeesküvés-elméleteket, akkor észszerű magyarázatot is találunk arra, miért kapott örökbérletet Pintér.

A karrierjét még a hetvenes években, BM-es gépkocsivezetőként kezdő belügyminiszter karakterébe kódolva volt, hogy sokra viszi. Rendőr lett, és amellett, hogy egyetemen tanult, ügyesen helyezkedett, így a rendszerváltás után már az országos rendőrfőkapitányi székben találta magát. A kilencvenes évek első felében megerősödő szervezett bűnözés azonban 1996-ban elsöpörte, amikor Horn Gyula szocialista miniszterelnök Kuncze Gábor SZDSZ-es belügyminiszter előterjesztése nyomán a teljes rendőri vezetéssel együtt menesztette.

Ha nehezen is viselte a bukást, a körülményeket ügyesen kihasználta, és mint egykori rendőri vezető hamar megtalálta a számításait az akkor még csak formálódó magánbiztonsági piacon. Persze ehhez az is kellett, hogy az akkor már igencsak befolyásos OTP-vezér, Csányi Sándor szolgálatába álljon. A közhiedelemmel ellentétben a hatalmát és erejét nem holmi alvilági kapcsolatai adták, éppen ellenkezőleg: az az információmennyiség és ismeret, amit ő és egykori belügyes bizalmi köre még az állami szférában eltöltött évek során felszedett. Ez juttatta lépéselőnybe a magánbiztonsági piacon, ahol rövid időn belül a legerősebb szereplővé vált.

Orbán számára azért vált fontossá, mert az 1998-ban először hatalomra kerülő Fidesznek – a rivális és akkor még erősnek számító MSZP-vel szemben - nem volt „hozzáférése” ahhoz a belügyes világhoz, amelyben Pintér és bizalmi köre otthonosan mozgott. Ez win-win szituáció volt, Orbán politikai céljainak pedig megfelelt. Orbán ugyanis ekkor már a Fidesz megkérdőjelezhetetlen vezetőjének gondolta magát, de még korántsem volt teljhatalma a pártban. Azzal, hogy Pintér alapvetően hozzá és nem a kormánypárthoz volt lojális, védelmet jelentett a kormányfő-pártelnöknek.

Paradox módon ráadásul a Pintérrel kapcsolatban keringő alvilági pletykák is a belügyminisztert erősítették, mert azt a látszatot keltették, mintha a szervezett bűnözés felett is kontrollja lenne. Ez azonban már csak azért sem volt igaz, mert egyrészt éppen azok a bűnözők terjesztették ezeket a pletykákat, akik a rendőrséget akarták így gyengíteni, másrészt azért sem, mert az 1998 és 2002 közötti időszakban a Pintér által irányított BM alatt működő rendőrség nem tudta nyakon csípni azokat a gengsztereket, akik 1996-ban a bukását okozták. (Ez csak 2010 után sikerült, de ebben sem elsősorban Pintér „zsenialitása”, hanem a szervezett bűnözői körökben addigra végbemenő változások játszottak szerepet.)

És bár Pintérre a Fideszen belül is idegen testként tekintettek és tekintenek a mai napig, Orbánnak 2010 után is jól jött, hogy belőle csinált belügyminisztert, még ha ebben a kettejük közt korábban létrejött alku miatt lehetett is egyfajta kényszer. A 2010-ben már a magánbiztonsági szektorban is megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Pintér ugyanis elég hatékonynak bizonyult. Azon túl, hogy leszámolt azokkal a bűnözői körökkel, amelyekkel szemben az MSZP-SZDSZ-kormány idejében a rendőrség a kétezres években nem tudott érdemben fellépni (elsősorban Vizoviczki Lászlóval, a vele kapcsolatban álló korrupt rendőri vezetőkkel, valamint Portik Tamással), de irányításával a rendőrség valóban eredményeket tudott felmutatni a bűnüldözésben, az emberek szubjektív biztonságérzete nőtt. Ám ez nem csak a rendőrök érdeme, a technológiai fejlődés, például a biztonsági kamerák széles körű elterjedése is hozzájárult ehhez, egyúttal felerősítve a kiberbűnözést és az olyan csalási formákat (például unokázós, banki csalás), amely ellen már kevésbé hatékonyak.

Azonban a miniszterelnöknek már 2010-től oda kellett figyelnie arra is, hogy Pintér ne nőhesse túl magát, így amikor a második Orbán-kormány idején a belügyminiszter egy „szuper-titkosszolgálat” ötletével állt elő, ami túlzott információs hatalmat biztosított volna neki, a javaslatot Kövér László megfúrta. Feltehetőleg a Schadl-ügy nyomán vált Orbán számára világossá, hogy bár Pintér nem veszélyes rá, mert nem akar az utódja lenni, ám azzal, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat az elmúlt években egyre nagyobb befolyást szerzett, a miniszter túl nagy információs hatalomhoz jutott. Ez magyarázza meg, hogy a 2022-es választások után az NVSZ-t gyakorlatilag kiherélték, a szerv erőforrásainak megmaradt része pedig hálapénzt elfogadó és a bűnözőkkel ellentétben nem is nagyon konspiráló orvosok leleplezésére fordítódik, ami azért nem a rendvédelmi szakma csúcsa.

Az a védelem és az a klientúra, amit Pintér Orbánnak 1998 és 2002 között, valamint 2010 után több kormányzati cikluson keresztül biztosítani tudott, ma már nem bír akkora jelentőséggel, mint régen. Egyrészt azért, mert időközben generációváltás történt, másrészt azért, mert arra a magánbiztonsági piacra, amit Pintér informálisan lefedett, az időközben brutálisan meggazdagodó NER-elit is szemet vetett.

Nagyon leegyszerűsítve: megváltoztak az idők, a rendvédelmi-titkosszolgálati boomerek ideje lejárt. A kilencvenes évek politikai-gazdasági térképe, ahol még ez a belügyes kör számított, eleve más volt, mint most: sok, kisebb-nagyobb politikai-gazdasági erőcsoportok versenyeztek egymással, a csoportok között pedig szabadabb volt az átjárás és intenzív informális kapcsolat jellemezte őket. Nem egy nagy ponthoz igazodott mindenki, mint a NER-ben. Az, amikor a magánbiztonsági piacon a NER üzleti katonái megjelentek, ezt az üzenetet hirdette. Voltak, akik értettek belőle. Nem véletlen, hogy a piac legnagyobb szereplőjeként számontartott Valton nemrég Mészáros Lőrinchez került. A piac megmaradt szereplői szerint egyértelmű, hogy a jövőben a Valton még jobb pozíciókhoz jut.

Márpedig, ha ez így lesz, és a Mészáros érdekeltségébe tartozó cég dominál majd, az azt is jelenti, hogy Pintér – magánbiztonsági piacon betöltött informális szerepét – gyakorlatilag Orbán veszi át. Ez annak fényében fontos fejlemény, hogy az az állami eszközrendszer (értsd. titkosszolgálatok) is teljesen a kormányfő irányítása alatt van Rogánon keresztül.

Mindeközben Pintér – rendszeren belül maradt – stábja egyre inkább szűkül, a közoktatással és az egészségüggyel birkózva politikailag amortizálódik, és már a koruknál fogva is eleve kiöregedtek. Mégsem haszontalanok, hiszen ha az őszi iskolakezdés után kiderül, hogy súlyos bajok vannak a közoktatásban, lesz kikkel elvitetni a balhét - annak ellenére, hogy Pintér és csapata csak végrehajtó, közük nincs az oktatáshoz. Persze mindez csak találgatás, de információnk szerint létezik ilyen politikai forgatókönyv Orbán boszorkánykonyhájában. Pintér lehetséges utódjául korábban Kocsis Mátét és Rétvári Bencét emlegették, de a legfrissebb folyosói pletykák szerint Gulyás Gergely a belügyminiszteri poszt várományosa.

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 2 éve
 m.hvg.hu/360/20230714_Pinter_Sandor_Orban_Viktor_belugyminiszterium_titkosszolgalatok_Rogan_Antal_oktatas_egeszsegugy

a cikk, amiért megéri előfizetni.

Sidenote: Ha Pintértől szabadul a dagadék, akkor Polt sem aludhat nyugodtan.
több mint 2 éve

#udvariaskordonbontas
csebi
milyen mérései?
Gyurma Pappa
headshot
több mint 2 éve
Ventura Miami Dolphins Texas Longhorns 9 576 — 🏈🐬🐂🤘🏽

“Uhm, we’re, to win games you have to win the game, umm, not lose the game… honestly. And that, that is how you lose the game.”
- HC Mike McDaniel, L vs. Patriots, week 2 -
-------------------------------------------------------------------

több mint 2 éve
deyell Las Vegas Raiders 12 229

buhloone mindstate

több mint 2 éve
Henderson New York Giants 1 077
Tehát kaptál 1,6 milliót egy olyan lakásra a CSOK után, ami a CSOK előtt 13-15-el volt olcsóbb? Tehát csak a 20%-os önrész 2,6-3 millióval ment fel. Jó, hogy lett ez a CSOK, na... 😀

Ne érts félre, biztos neked bejöttek a dolgok, nem sajnálom én tőled azt a pénzt igazából...

Az én gondom ott van, hogy én azt láttam a CSOK óta, hogy a magamfajta, egyedülállók, vagy az olyan párok, akiknek nincs gyerekük, hatalmas hátrányban vagyunk lakásvásárlásban, hiába keresek viszonylag jól, az adómat beszedik az utolsó fillérig, hitelre vagy az önerőre nem kapok senkitől semmi kedvezményt, a lakások ára viszont felugrott az egekbe, persze ebben más tényezők is benne voltak, de a CSOK és a babaváró vastagon. Viszont azt se látom-hallom, hogy azok, akik CSOK-ot kapnak, hirtelen több gyereket vállalnának, mint amennyit eredetileg terveztek, a népesség nem nő, az államkassza viszont egyre szarabb állapotban van, nem kis részben a jórészt eredménytelen családtámogatási extrák miatt. Az eredménytelen alatt azt értem, hogy az országnak nem lett jobb, nem azt, hogy egyes családoknak jobb lett...
StormST
Akik meg mégis, azoknál nyilván kurva jó élete lesz azoknak a gyerekeknek, akik a jobb hitelfeltételek érdekében születtek meg. Én azért ismerek sajnos olyat is, ahol már kijelentették korábban, hogy nem lesz több, mert az eggyel sem bírnak, aztán csak jött még kettő amikor kellett a hitel, és bevallottan ez volt az ok, nem az, hogy bármi változott volna a gyerekhez való hozzáállásban...
Henderson
Azért ezzel általánosítani sem lehet. Akik csak a csp-ért szülik a gyereket alapból nem alkalmasak semmilyen otthonteremtési támogatásra, ott is lehetne mondani, milyen élete lesz a gyereknek.
De szerintem ez egyáltalán nem ebben a formában dől el. Ha az ember alkalmatlan szülőnek lehet milliárdos akkor is alkalmatlan.
Többször láttam már a házunk előtt elbiciklizni egy 7-8 éves forma gyereket. Mögötte öttel gurul lexus suv-al anyuka a klímával és telefonnal a kezében. Annak a gyereknek is kurvajo élete lesz. De lehet naluk is a csok az oka ki tudja.
Nemes samu09
Nem általánosítok, nyilván nem gondolom, hogy a CSOK termeli ki az alkalmatlan szülőket, viszont simán még több gyerek vállallására sarkallhatja őket. Míg ha nem lenne ennyire a sok gyerekhez kötve a dolog, esetleg több olyan fiatal is vállalna gyereket, aki amúgy sokkal alkalmasabb szülőnek, de nem szeretne anyagi kényszerből hármat beígérni az államnak. A suv-os anyukás gyereket sem irigylem, de neki legalább remélhetőleg anyagi gondjai nem lesznek, szemben azokkal akik csak azért születtek meg, hogy anya-apa pénzhez jusson, és vehessen esetleg nagyobb házat, mint amit amúgy fent tudna tartani.

"Tears will get you sympathy, sweat will get you results"