USA és a világ

30 feliratkozó

4 napja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 13 646 — Egyéb témák lakó
 telex.hu/kulfold/2024/05/15/szijjarto-srebrenica-emleknap-ensz-dodik-szerbek-bosznia
empty taxi
Posztmodern, posztigazság, mitszámít.

Ja nem, a kurva anyád Peti. Nekem volt bosnyák csapattársam, aki hadifogoly volt a szerbeknél, és kiküldték hullákat takarítani, miközben azon röhögcséltek mögötte a katonák, hogy végülis senki nincs itt Genfből, akár hátba is lőhetnék. Sok minden nincs, amin fenn tudok akadni, de hogy miért kell Dodikkal barátkozni, azt nehezen értem. Ugye egy logikus magyarázat van, és hát aki kacsának néz ki, az nagy valószínűséggel kacsa...

De akkor is rohadjanak meg.

4 napja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 13 646 — Egyéb témák lakó
 telex.hu/kulfold/2024/05/15/meglottek-robert-ficot
StormST
Na, hát ez érdekes. Nyilván épüljön fel meg minden, de elég kismértékben hiszem, hogy ez tényleg az ellenzék hibája lenne.

4 napja
Nomac New England Patriots 2 683 — balazs.t85@gmail.com
 telex.hu/kulfold/2024/05/15/szijjarto-srebrenica-emleknap-ensz-dodik-szerbek-bosznia
empty taxi
Elég erős gyomorom van, de amikor Szarajevóban meglátogattam a szerb horvát mészárlásról a múzeumot után egy napig elment az étvágyam. Szívesen elküldem Petikét egy körre, nézze meg mit csináltak pár évtizede a szomszédban..
Milyen fura hogy a horvátok is nyakig benne voltak, őket elfejtettük mert megbékéltek a múlttal, és tudnak békében élni a szomszédokkal.
4 napja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 21 161 — Lucas Scott
 telex.hu/kulfold/2024/05/15/szijjarto-srebrenica-emleknap-ensz-dodik-szerbek-bosznia
empty taxi
hubmeg.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
4 napja
StormST Denver Broncos 10 857 — SB 50 Champion @ Grund
 telex.hu/kulfold/2024/05/15/meglottek-robert-ficot



THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
4 napja
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 35 729 — Scream and scout
 telex.hu/kulfold/2024/05/15/szijjarto-srebrenica-emleknap-ensz-dodik-szerbek-bosznia


Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
6 napja
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 12 815 — Слава Україні! Героям слава!
Kard:

A múlt héten újabb frontot nyitott a Vörös Hadsereg Harkiv fölött. Hónapok óta gyűjtötték ezen a környéken a csapatokat, így a támadás csak idő kérdése volt. A hosszas előkészületekkel sikerült ugyan egy szemmel látható 50 ezres erőt létrehozni, átütőnek ugyanakkor ez nem nevezhető. Az év elején nagyjából ennyi embert vesztettek (halottakat és sebesülteket is beleértve) Avgyijivka sikeres ostroma során.

A sajtó leginkább arról ír, hogy az oroszok terve Harkiv bevétele lehet - amivel sikertelenül próbálkoztak 2014-ben és 2022-ben is - ez azonban több szempontból is valószínűtlennek tűnik.

Harkiv lakossága a háború előtt másfél millió volt, a területe 350 négyzetkilométer. Kétharmad Budapest. Avgyijivka egy negyvenezres város volt, 30 négyzetkilométeren. Teljes párhuzamot persze nem érdemes vonni, de talán ebből is érzékelhetőek az arányok, hogy egy 50 ezres haderőnél itt bizony sokkal többre lenne szükség.

Az orosz támadás iránya sem azt támasztja alá, hogy Harkiv a fő célpont. A határmenti betörések jelenleg a várostól északkeletre zajlanak, miközben egy ekkora város esetében az ostrom előtt elkerülhetetlen lenne annak bekerítése. Harkivtól északnyugatra viszont (még) nincsenek harcok.

Mivel az oroszok számára rendelkezésre álló erő és a támadások iránya sem afelé mutat, hogy komolyan gondolnák Harkiv ostromát, felmerül a kérdés, hogy akkor mi történik?

Széles körben elfogadott álláspont, hogy a támadás célja pusztán annyi, hogy a front más szakaszairól vonjon el ukrán erőket, a valódi támadás pedig majd később következik be valahol másutt. Ennek lehet realitása, de a kép ennél összetettebb, lépjünk egyet hátrább.

Hónapok óta emlegetett várakozás, hogy a Vörös Hadsereg nyáron komolyabb offenzívát indít a Donbasz elfoglalására. Erre kiváló lehetőséget adott az tavalyi ukrán offenzíva kudarca és az azt követő zavar az ukrán vezetésben, ami többek között azzal járt, hogy ütemet vesztettek a toborzásban. Az ukrán hadsereg ennek következtében súlyos problémákkal küzd a személyi állományt illetően.

Ezt tetézte az Egyesült Államok támogatásának szünetelése, ami általános hadianyaghiányt idézett elő az ukrán hadseregben. Az oroszok azzal számolhattak, hogy Donald Trump politikai okokból akár egész évben is blokkolhatja az USA segítséget, az európai erőfeszítések pedig önmagukban elégtelenek. Ezzel nyílik egy olyan időablak a számukra az év végéig, amikor a korábbiakkal ellentétben minden szempontból fölénybe kerülhetnek az ukránokkal szemben.

A Képviselőház végül mégis megszavazta a vonatkozó csomagot (Trumpék alighanem rájöttek, hogy ha az ukránok elvéreznek az év végéig, akkor abból nem tudnak sehogysem jól kijönni), így a koncepció egyik hangsúlyos eleme kiesett.
Az orosz hadművelet viszont már elő volt készítve, így a döntések tehetetlensége viszi előre az eseményeket, az offenzíva pedig megindult. Az orosz gondolkodást tekintve az elképzelés az lehetett, hogy az év végére olyan helyzetet állítanak elő az amerikai választások utánra, ami tárgyalásos úton már nagyon nehezen változtatható meg. Ilyen a szovjet alkotmány szerint szovjet területnek számító Donbasz elfoglalása.

A harkivi offenzíva ennek lehet az egyik első lépése. Most jön a lenti térkép. A Donbasz bevétele szempontjából kulcsfontosságú a Kramatorszk - Szlovjanszk erődrendszer. 2022-ben (ahogy zölddel is látható) a két várost észak felől fenyegették már, de aztán a harkivi ukrán ellentámadás ezt megszüntette.
Avgyijivka elfoglalása után az oroszok most a Bahmuttól délnyugatra fekvő Csasziv Jarra koncentrálnak, aminek az elestével Kramatorszk már nyomás alá kerülne délkelet felől. A múlthéten indított támadás Harkivnál azt a célt szolgálhatja, hogy ismét helyreállítsák az olló északi ágát.

A legsúlyosabb harcok Harkivtól északkeletre, Vovcsanszk környékén zajlanak, aminek a bevétele után a folyó mentén dél felé haladva elvághatják Kupjanszkot, majd pedig Izjum ismételt bevétele után Szlovjanszk mögé kerülhetnek. Az orosz hadvezetés azzal számolhatott, hogy a súlyos hadianyaghiányba került ukrán hadsereg ellen az 50 ezer fő elég lesz, hogy ezt a 120 kilométeres utat megtegye Vovcsanszktól Izjumig.

A beérkező szállítmányokkal ez ma már kevésbé tűnik reálisnak, mint mondjuk februárban, de Putyin ezt az áldozatot már alighanem bevállalja.

A Harkivtól északra lévő eseményekről nagyjából minden órában egymásnak ellentmondó információk érkeznek, lehetetlen felmérni a pontos helyzetet. Azt javaslom mindenkinek, hogy legyen türelemmel, egy-egy cikk, poszt, twitterbejegyzés alapján ne vonjon le messzemenő következtetéseket. Ebben a háborúban a felek csak a másik teljes összeomlása esetén lesznek képesek gyors, manőverező hadviselést végrehajtani, amikor minden óra számít. Addig viszont csak a hetek alatt kialakuló trendekre érdemes fókuszálni.

A jelenlegi trend pedig az, hogy az oroszok megindultak, de a várakozásukkal ellentétben az ukránok vissza tudnak lőni.

-hp-



 www.facebook.com/photo?fbid=792483879680387&set=a.408074548121324

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv
8 napja
MC12 New Orleans Saints 5 868
Az, hogy sikerül-e nekik, alapvető hatással lesz a háború egészére nézve.
Zsellér van de Vrij
Asszem ezt most olvasom/hallom különböző elemzőktől ezredjere.
Dehát végülis minden alapvető hatással van a háború egészére nézve...
Őszentsége Sobri Jóska
Minden választás sorsdöntő, minden hadművelet alapvető hatással lesz a háború egészére nézve 😊

“Igen, a kurva anyád, szerintem. Mivel elmúltam hatéves, ezért MINDEN, bazdmeg, amit leírok, szerintem van, és ha véletlenül nem szerintem van, akkor majd oda fogom írni, ki szerint. Tanuld meg a nagybetűket és dögölj meg.” Széplábi.
8 napja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 31 420 — #NoStress
Az, hogy sikerül-e nekik, alapvető hatással lesz a háború egészére nézve.
Zsellér van de Vrij
Asszem ezt most olvasom/hallom különböző elemzőktől ezredjere.
Dehát végülis minden alapvető hatással van a háború egészére nézve...

8 napja
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 12 815 — Слава Україні! Героям слава!
Anton: "Úgy tűnik, hogy Oroszország elindította az offenzíváját Harkiv irányába. Az orosz erők ma hajnalban indítottak támadást, és ezzel egy újabb fronton nyitottak Vovcsanszk ukrán város közelében. Ahogy az elmúlt hónapokban nyilatkoztam - az oroszok számára a következő hónapokban egy lehetőség ablak nyílik, amelyet mindenképpen megpróbálják kihasználni. Az, hogy sikerül-e nekik, alapvető hatással lesz a háború egészére nézve.

Az elmúlt napokban az oroszok egyre intenzívebb támadásokat intéztek Harkivvel és Harkiv környékével szemben. A határok közelébe pedig a nyugati hírszerzés alapján legalább 50 ezer katonát csoportosíthatták át.

A helyzet nagyon friss, és alakul. Bizonyos források egy-két kilométeres orosz benyomulásról számolnak be, mások szerint már több kicsi falut is elfoglaltak. Ukrajna evakuálta a környék civil lakosságát és tartalékokat küldött. Vovcsanszk egy határmenti ukrán kisváros, békeidőben 18 ezren lakták. Mára nagyjából 3 ezren maradtak a városban.

Harkiv azonban Ukrajna második legnagyobb városa, közel 1,5 millióan lakják - majdnem annyian, mint Budapestet. Az oroszok próbálták elfoglalni a várost 2014-ben - sikertelenül. És 2022. februárjában is. Akkor is kudarcot vallottak. 50 ezer ember a város elfoglalására nem elég.

De ugyanakkor azt is el lehet mondani, hogy a város rendkívül sérülékeny helyzetben van, mivel csupán nagyjából 32 kilométerre található az orosz határtól. Ha az oroszoknak sikerülne bekeríteni a várost, akkor az ott élőknek és a város védóinek nem lenne könnyű dolga.

Könnyen lehet, hogy ez elterelő jellegű művelet, hiszen az elmúlt egy hónapban a kezdeti orosz sikerek Csasziv Jar és Ocseretyino környékén megálltak és nem folytatódtak. Ukrajna most kénytelen átcsoportosítani a katonáit, tartalékait, tüzérséget, stb. az újabb frontra - az északi régióba. Ez nyilván gyengíti a keleti erőket is. De az is lehet, hogy a Kremlben megszületett az elhatározás Harkiv bevételével / ostromával kapcsolatban.

Korábban egyébként arról is folyt vita az orosz milbloggerek részéről, hogy az orosz belgorodi területek elleni támadások miatt egyfajta biztonsági zónát kell kreálni Belgorodtól 60-70 km távolságra. Azonban ez Harkiv elfoglalása nélkül nem működne."

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv
9 napja
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 12 815 — Слава Україні! Героям слава!
Ruszkik megindultak Harkiv (megye) ellen. Tamadjunk meg szelesebb frontvonalon, alacsonyabb intenzitassal. '22ben sem ment, azota van a kornyeken aknazar, meg 2 vedelmi vonal is asszem. Sok sikert barmok.

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv
9 napja
slowmotion Dallas Cowboys 22 930 — Cowboys fan
 www.valaszonline.hu/2024/05/08/nemeth-zsolt-nato-ukrajna-oroszorszag-magyar-atlanti-tanacs-konferencia-szuverenitas/ ajjajj, mit szol majd ehhez a schifferbandi.
Zsellér van de Vrij
Az idén Schiffer ül majd Tusványoson Ötödik Iktor mellett.
Dzsokijuing
A coming out általában jót tesz az emberekkel, elszáll belőlük az állandó tagadás és titkolózás miatt felgyülemlett feszültség
9 napja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 6 221 — Saturday Night Lights
 www.valaszonline.hu/2024/05/08/nemeth-zsolt-nato-ukrajna-oroszorszag-magyar-atlanti-tanacs-konferencia-szuverenitas/ ajjajj, mit szol majd ehhez a schifferbandi.
Zsellér van de Vrij
Az idén Schiffer ül majd Tusványoson Ötödik Iktor mellett.

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
10 napja
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 12 815 — Слава Україні! Героям слава!
 www.valaszonline.hu/2024/05/08/nemeth-zsolt-nato-ukrajna-oroszorszag-magyar-atlanti-tanacs-konferencia-szuverenitas/ ajjajj, mit szol majd ehhez a schifferbandi.

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv
10 napja
Zsellér van de Vrij Baltimore Ravens 12 815 — Слава Україні! Героям слава!
The only Russian tank present at today’s Victory Day parade in Moscow is a single T-34. Csak a szokasos, holnap nyernek. Az 1500 db Armatat inkabb nem vitték ki, nehogy raijesszenek a vilagra.

"Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál jobban fogja gyűlölni azokat, akik kimondják azt." (George Orwell)

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv
12 napja
csipkelli 3 337


Rácz+Demkó, nagyon nem vesztek össze.
Ha az elhangzottak nagy részét elhiszi az ember, akkor akár arra a következtetésre is juthat, hogy ezt itt és most abba kéne hagyni. De lehet, hogy téved.

Szerkesztette: csipkelli
12 napja
NB2 New England Patriots 22 124 — nabege2@yahoo.com
 twitter.com/i/status/1787169030807146952

-1 egy tank az ukránoknak

Szerkesztette: NB2
12 napja
Jan Pittsburgh Steelers 4 942 — Steelers fan

Nomac
Valami kell nekik is. Félmillió koporsót mégsem állíthatnak ki, nem?
13 napja
Nomac New England Patriots 2 683 — balazs.t85@gmail.com
14 napja
Negritis, a vajda Denver Broncos 41 434 — The Mathematician
John Barnett után Josh Dean is meghalt.
felkészül Sam Salehpour
Negritis, a vajda
 www.portfolio.hu/gazdasag/20240502/ez-egyre-ijesztobb-ujabb-szivarogtato-vesztette-eletet-rejtelyes-modon-a-boeing-ugyben-684033
nagir
Pont a napokban néztem meg a Feketedoboz c. francia filmet, ami a témába jobban nem is vághatna. 😀
Érdemes amúgy nektek is.

Hát ja, pont így képzelem el, egy kurva nagy multi egy dekával nem jobb mint pl. egy Putyin.
akdestroyer
senki nem jobb, csak jobb a PR-juk és nekik könnyebben elhiszed amit mondanak
NB2
a boeing elég komoly katonai cég
a PRból élnek, amúgy utolsó szarházi bagázs

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
14 napja
NB2 New England Patriots 22 124 — nabege2@yahoo.com
John Barnett után Josh Dean is meghalt.
felkészül Sam Salehpour
Negritis, a vajda
 www.portfolio.hu/gazdasag/20240502/ez-egyre-ijesztobb-ujabb-szivarogtato-vesztette-eletet-rejtelyes-modon-a-boeing-ugyben-684033
nagir
Pont a napokban néztem meg a Feketedoboz c. francia filmet, ami a témába jobban nem is vághatna. 😀
Érdemes amúgy nektek is.

Hát ja, pont így képzelem el, egy kurva nagy multi egy dekával nem jobb mint pl. egy Putyin.
akdestroyer
senki nem jobb, csak jobb a PR-juk és nekik könnyebben elhiszed amit mondanak
14 napja
akdestroyer Seattle Seahawks 4 603
John Barnett után Josh Dean is meghalt.
felkészül Sam Salehpour
Negritis, a vajda
 www.portfolio.hu/gazdasag/20240502/ez-egyre-ijesztobb-ujabb-szivarogtato-vesztette-eletet-rejtelyes-modon-a-boeing-ugyben-684033
nagir
Pont a napokban néztem meg a Feketedoboz c. francia filmet, ami a témába jobban nem is vághatna. 😀
Érdemes amúgy nektek is.

Hát ja, pont így képzelem el, egy kurva nagy multi egy dekával nem jobb mint pl. egy Putyin.

16 napja
Lecsó Denver Broncos 2 983
Ez így csak a szokásos ruszki mítosz építés.
FLZOLI
Szerinted.
Szerintem meg puszta matek.
De persze szívesen elolvasom, hogy a te verziód szerint miként nyernek az ukránok azáltal, hogy az oroszoknál elfogy az ember/anyag.
Őszentsége Sobri Jóska
Igazából senkit sem érdekel, hogy az ukrán emberekkel mi lesz. Aki szorgalmas vagy képzett már rég külföldön van, a nyersanyag és a termőföld ami nem lesz tele bombákkal pedig csak külföldi kézben tud majd értelmes mennyiségben termelni. Az oroszok már azzal vesztettek, hogy nem tudták fű alatt sebtében elfoglalni Krimhez hasonlóan az ország nagy részét.

Az oroszok most kb az Észak-Korea fegyverekre és a kínai tőkére, logisztikara szorul, plussz az "olajátcímkéző" Indiára vannak utalva. Nagyhatalmi ambíciókkal nem szolgáltatod ennyire ki magad mert akkor igazából csak alsóbb ligákban játszol. Nyilván nekik mindegy, hogy Európa vagy Ázsia nyersanyag forrásai, de tőlük Nyugatra legalább volt valami kulturális és szociológiai metszet a többi országgal, Keletre csak alja barbár kellékek lesznek maximum.
FLZOLI
Az oroszok szerintem lassan letehetnek a nagyhatalmi elképzeléseikről. Ezzel a háborúval belelavírozták magukat egy olyan helyzetbe, ahol második vonal lesznek nagyon sokáig, ha csak nem jön valaki, aki olyan felvilágosult és nyugatbarát politikát fog folytatni, ahol újra indulhat a biznisz... Az igazi fegyverük innentől nem a tank lesz, hanem a bomlasztás és a nyugati világ túlterhelése olyan problémákkal, mint a nyersanyaghiány, a migráció, stb. Ezért nyomulnak annyira Afrikában is. Pár év, és "orosz ügynökségek" fogják szállítani a migránsokat Európába. Eddig baseball ütők akartak lenni, most a küllők közé dugott bot szerepébe kényszerülnek. Lehet, hogy hatásosabb is lesz...
16 napja
FLZOLI Denver Broncos 11 863 — farkas.l.zoltan@gmail.com
Ez így csak a szokásos ruszki mítosz építés.
FLZOLI
Szerinted.
Szerintem meg puszta matek.
De persze szívesen elolvasom, hogy a te verziód szerint miként nyernek az ukránok azáltal, hogy az oroszoknál elfogy az ember/anyag.
Őszentsége Sobri Jóska
Igazából senkit sem érdekel, hogy az ukrán emberekkel mi lesz. Aki szorgalmas vagy képzett már rég külföldön van, a nyersanyag és a termőföld ami nem lesz tele bombákkal pedig csak külföldi kézben tud majd értelmes mennyiségben termelni. Az oroszok már azzal vesztettek, hogy nem tudták fű alatt sebtében elfoglalni Krimhez hasonlóan az ország nagy részét.

Az oroszok most kb az Észak-Korea fegyverekre és a kínai tőkére, logisztikara szorul, plussz az "olajátcímkéző" Indiára vannak utalva. Nagyhatalmi ambíciókkal nem szolgáltatod ennyire ki magad mert akkor igazából csak alsóbb ligákban játszol. Nyilván nekik mindegy, hogy Európa vagy Ázsia nyersanyag forrásai, de tőlük Nyugatra legalább volt valami kulturális és szociológiai metszet a többi országgal, Keletre csak alja barbár kellékek lesznek maximum.

16 napja
Jan Pittsburgh Steelers 4 942 — Steelers fan
De a saját területeik visszaszerzése, mint célkitűzés sem reális, pont azért, mert a megszálló ellenség erőforrásainak messze a vége, legalábbis messzebb, mint az ukránoké.
Dzsokijuing
Ha a Nyugat ad fegyvert, akkor viszont már az oroszok állnak rosszul. (Ahogy már erről itt szó volt korábban.)
ender1112
Azért egy évekig elhúzódó háborúban ember utánpótlással, hogy fogja bírni Ukrajna, az nekem nagy kérdés.
Toca
Attól függ, mire rendezkednek be. Ha nem jön egy újabb olyan kaland, mint a tavaly nyári sikertelen ellentámadás, ahol óriási veszteségeik voltak, hanem beállnak védekezni, és tudják tartani az eddigi arányokat, akkor az oroszoknak előbb lesznek ember gondjaik. Alapjában a támadás nagyobb áldozatokkal jár mint a védekezés, és 1:3 veszteségaránnyal bármikor lehet számolni, de pl Bahmutnál meg Avdiivkánál extrém veszteségeik voltak. 1:8 meg 1:10-es számokról beszélnek, amiben lehet persze túlzás, de ha megnézzük hogy az oroszok hogy hajtják neki az embereiket a megerősített állásoknak, meg Bahutnál záró alakulatok is voltak, akik a sajátjaikat lőtték le, akkor nem lehetetlen.

Szóval ha az ukránok beássák magukat, és tartanak egy 1:5 körüli veszteség arányt, az az oroszoknak rosszabb lesz - de igazából a matek szerint, ha az oroszok ilyen ütemben fogyasztják a technikát mint eddig, akkor még kb 2 évre elegendőek a tartalékaik, beleszámolva a felpörgetett gyártókapacitást is. Szóval szvsz nem az ember lesz itt a kritikus, hanem a vas.
Jan
Ott sántít a matekod -embernél is, vasnál is-, hogy nem az arány a lényeg, hanem a mennyiség.
Ha mi ketten kiállunk száz ember ellen, akkor hiába vagyunk hatékonyak, és okozunk egy 1:10-hez veszteségarányt, a vegén vesztünk, igaz, magunkkal vittünk 20 ellenfelet. Az arány jó volt, a végeredmény siralmas.
Anyagnál ugyanez a helyzet. Olyan ez, mint a kaszinó, a ház mindig nyer, mégpedig azért, mert az ő tartalékai végtelenek, míg a játékosé végesek. Az oroszokat ebben a régimódi anyag- és emberháborúban nem lehet legyőzni. Lehet az ukránokat se, hisz az afgánokat se lehetett, de egy ikszre mindig jók lesznek. Egy végtelen háború meg gyakorlatilag vereség az ukránoknak.
Őszentsége Sobri Jóska
Az én matekom azon a végtelenül egyszerű képleten alakul, hogy amennyi tankot elvesztettek eddig az oroszok, kb annyit tudnak még beállítani. Két év alatt elfogyott a készlet fele, akkor négy évre elég az egész. És pontosan ezt is írtam; ha ilyen ütemben fogyasztják a technikát, akkor még kb 2 évre lesz elég.

De figyelembe véve, hogy nem használhatják el az utolsó darabig, valamennyit muszáj hadrendben tartani -nem csak tankból, mindenből- viszont nem tudjuk hogy ezekre milyen előírásaik vannak, lehet hogy még kevesebb mint 2 év, mire elérik a kritikus számot.