Politika
47 feliratkozó
több mint 2 éve
Nem örülök.Az áprilisi eredményekből az látszik, hogy a 2019-es választásból adódó előnyüket nem sikerült megőrizniük az ellenzéki pártoknak, ami komoly problémát jelenthet számukra a következő önkormányzati választásra nézve. Az általunk vizsgált 10 város közül mindössze egyben sikerült megtartania vezető pozícióját az ellenzéknek, a többi település esetében sikeresen tudott fordítani a Fidesz-KDNP.
republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/22-04-14-ellenzeki-varosok.aspx
több mint 2 éve
semmi gond, csak fél egyedül lenniA svédek amúgy is fura népség. Akkor is dafke melléd fog leülni a munkahelyi ebédlőben, ha sose látott még és van 120 üres hely 😊A svédek simán arcon tüsszentenek és szívják a taknyukat, mint állat. Még is élnek. Nem tahók, hanem az átlag emberek.Csak amíg a közösségi közlekedés morálja nem változik és proli tahó és büdös emberekkel van tele rengeteg busz vagy az emberek úgy köhögnek össze-vissza a levegőbe ahogy és stb. addig én mondjuk a gyereket pont nem akarom felvinni a buszra.Pont ezt kell megforditani.++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
Arról nem is beszélve, hogy ami autóval 20-25 perc volt, az bkv-val alsó hangon 50.
Amúgy meg békávéztam én már eleget, öreg vagyok már ahhoz, hogy a tömött retkes, büdös buszon zötykölődjek a sok csöves meg ork között. Kösz, de kösz nem 😊
warr_b
Hogy autoval legyen 50 perc, tomegkozlekedessel 30.
Es ha neked jo, hogy baszott nagy kerulokkel, dugoban zotykolodve autozol 50 percet, akkor tedd, de a kozossegi kozlekedest hasznalo tobbseg tudjon gyorsabban haladni.
gabokocka
Toca
Gyurma Pappa
warr_b
több mint 2 éve
A svédek amúgy is fura népség. Akkor is dafke melléd fog leülni a munkahelyi ebédlőben, ha sose látott még és van 120 üres hely 😊A svédek simán arcon tüsszentenek és szívják a taknyukat, mint állat. Még is élnek. Nem tahók, hanem az átlag emberek.Csak amíg a közösségi közlekedés morálja nem változik és proli tahó és büdös emberekkel van tele rengeteg busz vagy az emberek úgy köhögnek össze-vissza a levegőbe ahogy és stb. addig én mondjuk a gyereket pont nem akarom felvinni a buszra.Pont ezt kell megforditani.++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
Arról nem is beszélve, hogy ami autóval 20-25 perc volt, az bkv-val alsó hangon 50.
Amúgy meg békávéztam én már eleget, öreg vagyok már ahhoz, hogy a tömött retkes, büdös buszon zötykölődjek a sok csöves meg ork között. Kösz, de kösz nem 😊
warr_b
Es ha neked jo, hogy baszott nagy kerulokkel, dugoban zotykolodve autozol 50 percet, akkor tedd, de a kozossegi kozlekedest hasznalo tobbseg tudjon gyorsabban haladni.
gabokocka
Toca
Gyurma Pappa
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
De gondolom jatszoterre, iskolaba, boltba, egyeb helyekre elviszed, ahol ugyanazok az emberek vannak korulotte. Illetve ez hulyen hangzik, de legalabb hamar felismeri, milyen tarsadalomban elunk.Csak amíg a közösségi közlekedés morálja nem változik és proli tahó és büdös emberekkel van tele rengeteg busz vagy az emberek úgy köhögnek össze-vissza a levegőbe ahogy és stb. addig én mondjuk a gyereket pont nem akarom felvinni a buszra.Pont ezt kell megforditani.++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
warr_b
gabokocka
Toca
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 2 éve
A svédek simán arcon tüsszentenek és szívják a taknyukat, mint állat. Még is élnek. Nem tahók, hanem az átlag emberek.Csak amíg a közösségi közlekedés morálja nem változik és proli tahó és büdös emberekkel van tele rengeteg busz vagy az emberek úgy köhögnek össze-vissza a levegőbe ahogy és stb. addig én mondjuk a gyereket pont nem akarom felvinni a buszra.Pont ezt kell megforditani.++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
warr_b
gabokocka
Toca
több mint 2 éve
Csak amíg a közösségi közlekedés morálja nem változik és proli tahó és büdös emberekkel van tele rengeteg busz vagy az emberek úgy köhögnek össze-vissza a levegőbe ahogy és stb. addig én mondjuk a gyereket pont nem akarom felvinni a buszra.Pont ezt kell megforditani.++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
warr_b
gabokocka
több mint 2 éve
Pont ezt kell megforditani.++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
warr_b
több mint 2 éve
++Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 2 éve
24.hu/belfold/2022/04/12/hivatali-vesztegetes-korrupcio-agrartarca/
Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 2 éve
Hűvösvölgyben lakó (nem szegény) barátomék mesélték: a gyerek osztályában mindenkit kocsival hoznak-visznek. Az osztályfőnök és néhány szülő már azt tervezi, hogy szervez egy közös BKV-zást. A gyerekek el se tudják képzelni ugyanis, hogy az autón kívül más módon is eljuthatnak a-ból b-be, fel se merül, hogy felszálljanak a villamosra, nem is tudják, milyen utazni rajta.haveréknak van autója, budán laknaktudom hogy teljesen elképzelhetetlen autó nélkül élni főleg ha gyereke van az embernek és mit szól ebbe bele olyan akinek nincs gyerekeSzégyellem bevallani: nálunk a gyerekek úgy nőttek fel, hogy nem volt kocsink. Tudom, teljesen hihetetlen, de most sincs. Se nekünk, se nekik. Pedig az egyikük pont abban a városban lakik, ahol te, és Bp-en dolgozik.
más kérdés hogy gyerekként a szüleimnek nem volt kocsija mégis megoldottunk mindent busszal meg ha nagy volt a gond mentővel (2x volt ilyen mert áldott jó gyerekek voltunk öcsémmel)
a lábatlanságot pedig azért mondom mert engem felbasz az hogy az út közepén dobják ki a gyereket mert ha 3 méterrel többet kellene gyalogolnia akkor a migránsok elkapnák és átműtenék
Negritis
nagylaza
biciklivel viszi a gyereket mindenhova mert azzal tud jobban haladni
pici is jobban szeret azzal járni
dunakesziről meg az elővárosi vonatok teljesen jók, főleg mióta csökken a fecskék száma
nem mondom hogy nincs késés, de nem vészes
Negritis
több mint 2 éve
Ha veszek egy nyaralót a Mátrában, nem azért teszem, hogy utána legyen száz méterre pláza, többsávos út, ötemeletes, százlakásos ház, egy rakás ruhabolt vagy streetfood kajálda.Elég beteg lenne, ha bárki ezeket akarná elérni egy mátrai kis faluban.
Ahogy beteg az is, ha egy betonmetropoliszt valaki fenyőerdővé vagy parkvárossá akar alakítani. (Arról nem is beszélve, hogy Budapest se homogén, vannak kertvarosi, meg parkosabb részei bőven.)
A város város, a falu falu.
Amíg van mindkettő, addig bárki eldöntheti, hogy hol és miként akar élni, és ez mivel jár rá nézve.
Más a város funnkciója, lehetőségei és más a falué.
Mindkettőnek van előnye, hátránya egyaránt. Például nem voltam még olyan európai milliósnál nagyobb városban, ahol ne lett volna dugó. (Bécs, Prága, Milánó, Róma, Nizza, Amszterdam, London, stb.) Pedig van ahol 10+ metrovonal jár. És mégis, ez a városi lét velejárója. Ezt "megoldani" szükségtelen, ezt kezelni kell tudni, ezzel együtt élni. Én leszarom mi van lezárva, mi nincs, úgyis eljutok A-ból B-be, Waze megmutatja mennyi idő, elindulok 10 perccel korábban, autóban megy a youtube, belefér.
Viszek papírokat, mappákat, laptopot, nem valószínű, hogy majd a sok szakadt, surmó, krákogó, agyhalott faszkalappal fogok együtt tipródni valami buszon állva, ami szétrázza a derekamat. Ahogy az se, aki külvárosból, agglomerációból viszi belvárosba (vagy fordítva) a gyerekét, idős szüleit orvoshoz, vagy megy melózni, ügyintézni, pláne a jelenlegi gyér tömegközlekedési lehetőségeket figyelembe véve. Egy Budapest méretű városba kb. ötször ennyi kötöttpályás lehetőség kéne, hogy érdemben szóba jöhessen a tömegközlekedés.
Aki a Mátrába nagyvárosi feelinget, Pestre meg falusit akar, annak valami nagyon félrement életszerűség tekintetében.
több mint 2 éve
haveréknak van autója, budán laknaktudom hogy teljesen elképzelhetetlen autó nélkül élni főleg ha gyereke van az embernek és mit szól ebbe bele olyan akinek nincs gyerekeSzégyellem bevallani: nálunk a gyerekek úgy nőttek fel, hogy nem volt kocsink. Tudom, teljesen hihetetlen, de most sincs. Se nekünk, se nekik. Pedig az egyikük pont abban a városban lakik, ahol te, és Bp-en dolgozik.
más kérdés hogy gyerekként a szüleimnek nem volt kocsija mégis megoldottunk mindent busszal meg ha nagy volt a gond mentővel (2x volt ilyen mert áldott jó gyerekek voltunk öcsémmel)
a lábatlanságot pedig azért mondom mert engem felbasz az hogy az út közepén dobják ki a gyereket mert ha 3 méterrel többet kellene gyalogolnia akkor a migránsok elkapnák és átműtenék
Negritis
nagylaza
biciklivel viszi a gyereket mindenhova mert azzal tud jobban haladni
pici is jobban szeret azzal járni
dunakesziről meg az elővárosi vonatok teljesen jók, főleg mióta csökken a fecskék száma
nem mondom hogy nincs késés, de nem vészes
Szerkesztette: Negritis, a vajda
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 2 éve
tudom hogy teljesen elképzelhetetlen autó nélkül élni főleg ha gyereke van az embernek és mit szól ebbe bele olyan akinek nincs gyerekeSzégyellem bevallani: nálunk a gyerekek úgy nőttek fel, hogy nem volt kocsink. Tudom, teljesen hihetetlen, de most sincs. Se nekünk, se nekik. Pedig az egyikük pont abban a városban lakik, ahol te, és Bp-en dolgozik.
Negritis
több mint 2 éve
Faterom (ellenzéki!) közlekedés mérnök. 2007-08-ban letettünk egy tervezetet a pécsi önkori asztalára, hogy miként lehetne kezelni (0 Ft közeli befektetéssel) a közlekedést, úgy hogy kimondottan szar egyébként a tömegközlekedés nálunk. Ennek fő oka, hogy a város minden különösebb megfontolt tervezés nélkül épült, ami jó volt (villamos), azt meg megszüntették. A lényeg az volt, hogy az új négysávos 6-os út elmenjen a MSZMP székház előtt. Azóta is olyan helyekre raknak körforgalmat, ahova nem kéne és nem raknak oda, ahova kéne. Pécs 160e-s város, de konkrétan a 6-os út a EKF negyedtől az Árkádig minden reggel bedugul, ahol én lakom (kvázi Pécsen belüli alvó városrész) túl közel van két alvó"városhoz" (Nagykozár és Kozármisleny), így ha nem indulok el időben, akkor 8-16 perces sorban állás kijutni főútra. De visszakanyarodva a közlekedési koncepcióhoz: a lényeg az volt, hogy időzítő kapukkal, idősávos engedélyekkel és virtuális sorompókkal napközben és a főleg a csúcsidőben kitiltottuk volna a lassabb járműveket, leszabályoztuk volna az áruszállítást a belvárosba illetve kialakítottunk volna olyan drop zónákat, ahol pl. a belvárosi iskolás gyerekek kirakhatóak. Amikor bemutattuk a koncepciót, a város nagyon lelkes volt - aztán kiderült hogy szart se ér: mivel a 6-os út (keresztül a városon) nem az ő "tulajdonuk", hanem az államé, így a közlekedési hatóság jogosult bármire. Ők meg közölték, hogy nem hajlandóak más közlekedésszabályozásra a meglévő lámpákon kívül. Aztán kiderült, hogy az 58-as út, a paneldzsungelen keresztül menő "elkerülő" stb. mind az ő fenntartásuk, és ők mindent is jobban tudnak.
Szóval ez az, ami Bp-en hatványozottan meg van: vannak állami fenntartású utak, vannak fővárosi utak és vannak kerülethez tartozó utak. Ezeknek az egységes szabályozásához minden bizonnyal a kormány is kellene. Sok szerencsét.
Btw: Zágráb (jó, negyed akkora mint Bp) 2025-re a belvárosból kitiltja az autókat, csak az erre a célra fejlesztett elektromos taxik fognak járni. Barcelona-t Negri linkelte, de Olso, London, Berlin, Pozsony, Prága, Varsó, Talinn, Vilnius, Stockholm és még sorolhatnám ahol elfogadott koncepció és ütemterv van a belváros autómentesítésére. Van ahol elektromos buszok, van ahol taxik, van ahol semmi csak gyaloglás. Van ahol arra is gondoltak, hogy gyerekek (Oslo), minden iskola kap saját buszokat, ami iskolakezdésre-befejezésre bemehet a belvárosba, és hozza-viszi a kölyköket. Mondjuk nincs is annyi stadion.
több mint 2 éve
Mindent lehet, de!Metró+metró+metró (Budaörs, Békásmegyer, Soroksár, Erzsébet, Reptér.... sajnos nálunk a metróépítés szitokszó lett. Nézzük már meg Párizs, vagy London Metró hálózatát)
Behajtási zónák meghatározása
P+R parkolók a város és a zónák szélén (mélygarázsok, parkolóházak. Nem az ötödik kerületben!)
Ezzel együtt a közösségi közlekedésre "átirányítás". (ha leteszed a P+R-ben az autót, kedvezményesen utazhatsz, vagy vmi ilyesmi...)
És sajnos igen: dugó díj.... Bp-i lakcím kártyával éves x Ft, vidékivel fenti pontok, vagy napi díj....
De ezt nem én, és nem most találom ki!
😊
2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 2 éve
Maradjunk annyiban, hogy minden módon jó èlmèny 😉 de mondom, ha nem hát nem 😊Bochkor ki is van akadva rendesen mondván nincs alternatíva kièpítve.Gyalog/bringaval/villamossal sokkal jobb élmény.
Èn csak azért nem örülnèk neki mert bizony szeretek ott vègig autózni alkalom adtán igenis jó "èlmènyt" jelent ebben a környezetben vègig menni. De ez csak szimpla önzès, ha nem hát nem 😊
dande
gabokocka
több mint 2 éve
tudom hogy teljesen elképzelhetetlen autó nélkül élni főleg ha gyereke van az embernek és mit szól ebbe bele olyan akinek nincs gyerekemás kérdés hogy gyerekként a szüleimnek nem volt kocsija mégis megoldottunk mindent busszal meg ha nagy volt a gond mentővel (2x volt ilyen mert áldott jó gyerekek voltunk öcsémmel)
belvárosból kitiltani az autókat egyáltalán nem ördögtől való ötlet, itt lehet nézelődni hogy hol történt már meg
en.wikipedia.org/wiki/List_of_car-free_places
Párizs is meg fogja lépni:
www.timeout.com/news/paris-is-banning-cars-from-the-centre-heres-what-that-would-look-like-in-your-city-111121
de pl "szuperblokkokat" is ki lehetne alakítani ami sokat segítene:
www.youtube.com/watch?v=ZORzsubQA_M
(az adam something videót jobban szeretem de ez talán könnyebben emészthető)
de amúgy vegyük át az amerikai mintát és nézzen így ki budapest, párizs, ...
www.reddit.com/r/AlternateHistory/comments/nomr1g/if_paris_was_rebuilt_with_a_highwaycentric/
Szerkesztette: Negritis, a vajda
több mint 2 éve
Bochkor ki is van akadva rendesen mondván nincs alternatíva kièpítve.Gyalog/bringaval/villamossal sokkal jobb élmény.
Èn csak azért nem örülnèk neki mert bizony szeretek ott vègig autózni alkalom adtán igenis jó "èlmènyt" jelent ebben a környezetben vègig menni. De ez csak szimpla önzès, ha nem hát nem 😊
dande
több mint 2 éve
jesszusom...
---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
jó hát tudhatnád hogy a gyerekek lábatlanul születnek ...Az egyik legjobb barátomék a Moszkva tértől kb 5 perc sétára laknak. A gyereket minden reggel autóval hozzák be a palotanegyedben lévő iskolába. Gondolom azért mert ott is nagyon rossz a tömegközlekedés...Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
Tarsi
több mint 2 éve
Tarsi
1 267
Az egyik legjobb barátomék a Moszkva tértől kb 5 perc sétára laknak. A gyereket minden reggel autóval hozzák be a palotanegyedben lévő iskolába. Gondolom azért mert ott is nagyon rossz a tömegközlekedés...Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
r.baggio
több mint 2 éve
Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Van gyereked? A pesti oldalon tulajdonképp minden utcasarkon van valamilyen bkk-s megálló, szóval ezt még valamilyen szinten el is tudom fogadni, de aki ezt így leírja, az biztos nem járatos a budai oldalon autóval
Tarsi
---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 2 éve
Bochkor ki is van akadva rendesen mondván nincs alternatíva kièpítve.Èn csak azért nem örülnèk neki mert bizony szeretek ott vègig autózni alkalom adtán igenis jó "èlmènyt" jelent ebben a környezetben vègig menni. De ez csak szimpla önzès, ha nem hát nem 😊
több mint 2 éve
Persze, mert alapvetoen rossz a felfogas.És a Váci utcában sem lenne akkora tömegnyomor
Minden lezarasnal azt keresik az emberek, hogy milyen alternativ utvonalon tudnak menni kocsival. Ahelyett, hogy azt neznek milyen mas eszkozzel lehetne ugyanott kozlekedni.
Ki kell szallitani az embereket az autobol a varosban. Eloszor mindenki hoborogne, de sztem egy ket ev alatt beallna a dolog es kapnank egy sokkal elhetobb varost. Budan is most mar megy vegig a villamos a felso rakparton, minden megoldhato.
Eleg abba belegondolni mennyivel faszabb dolog setalgatni a vaci utcaban, a vorosmarty teren, mint gyalogolni a koruton az autok mellett.
Arrol nem beszelve, hogy az atlagember egeszsegi allapotanak mekkora loketet adna a tisztabb levego, illetve az, hogy tobb mozgasra van kenyszeritve.
gabokocka
több mint 2 éve
Tarsi
1 267
Pont ez a lényeg, akkor szépen ki kell szállni az autóból.Szerintem nem. Budán laktam 2008-tól tavalyig, és ott is dolgoztam 21 éven keresztül, asszony munkahelye most is ott van. Napi szinten jártam arra. Láttam elégszer, mennyire kicsinálja a komplett budai oldalt egy lezárás, útépítés, baleset. Nincs semmiféle menekülőút, nem tudsz kerülni, annyira behatárolja a Duna meg a hegyek.az a baj hogy, de meg tudod csinálni és kb 2-3 hét után beállna a közlekedés normálisanTudom, én Gabo soraira reagáltam, ő írta hogy mindkét oldalon simán megcsinálná 🙂Eleve csak Pestről van szó, és anno még egy Szent István tér - Bálna vonalat is belengettek....Budai oldalon szerintem nem tudod megcsinálni... egy óra alatt megdöglene egész Buda közlekedése.Én a petofi hidtol a margit hidig csont nelkul megcsinalnam mindket oldalon.telex.hu/belfold/2022/04/13/automentes-lesz-a-pesti-also-rakpart-belvarosi-szakaszaVégre egy tökös lépés Geritől. Rövidtávon rommá basztatják majd a dugók miatt? Naná. De már középtávon is mindenki örülni fog neki és ez klasszikusan olyan intézkedés, amit egyetlen főpolgi se fog visszacsinálni - mert jó. Talán ilyesmivel kéne inkább foglalkoznia - értsd. városvezetés - mint bármi mással, amivel szokott.
warr_b
MC12
Egy kibaszott vicc ami a belvarosban van autos kozlekedes cimen. Nagykoruton belulrol basznal ki a kocsikat mint a huzat.
Nyilvan erre nem most fog sor kerulni, de amig ez nem valosul meg marad a pofekeles, buz, kosz, dugoka setaloutcak, kavezok, teraszok helyett.
gabokocka
warr_b
Nyilván csak sok-sok év alatt fokozatosan bevezetve, de az irány jó lenne.
FLZOLI
warr_b
íme egy kis tudományos magyarázat hogy az amerikai építsünk még 6 autópályát megoldás miért nem működik és miért lehet jó az ha 1-1 kritikus vonalat kivszel
youtu.be/cALezV_Fwi0
Negritis
warr_b